mleka 2 jajka Szczypta soli 0,5 kg pieczarek 3 cebule 300 g kiszonej kapusty Sól Pieprz Do panierki: 2 jajka Bułka tarta Barszcz czerwony: 1,5 l bulionu drobiowego (jak na rosół) 3 duże czerwone buraki Kilka suszonych grzybów 1 szklanka koncentratu do barszczu Rolnik (klik) 2 liście laurowe Kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 2 łyżki(...)bułce tartej. Obsmażamy na rumiano na patelni. Barszcz: Grzyby moczymy w 0,5 szklanki wody przez całą noc. Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do wywaru drobiowego i gotujemy około 1 godziny. Jeżeli wywar nam odparuje, niedobór uzupełniamy. Dokładamy ziele angielskie i liście laurowe. Namoczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Wraz z wodą, w której się moczyły
VioletoweKucharzeniechowa Pasztet szlachecki króluje!!! (przynajmniej u nas w domu) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='200 gr wołowiny (może być tłustsze, byle nie żylaste) 200 gr wątróbki drobiowej 200 gr podgardla wieprzowego 200 gr surowego boczku 400 gr wieprzowiny (może być szynka, łopatka, karkówka, gulaszowe) 12 jajek rozmiar L 2 cebule 1 kajzera 1 ząbek czosnku 8 łyżeczek(...)bułka tarta do wysmarowania formy'; document.write(" "); Składniki na 2 formy o wymiarach 10 cm na 25 cm: 200 gr wołowiny (może być tłustsze, byle nie żylaste) 200 gr wątróbki drobiowej 200 gr podgardla wieprzowego 200 gr surowego boczku 400 gr wieprzowiny (może być szynka, łopatka, karkówka, gulaszowe) 12 jajek rozmiar L 2 cebule 1 kajzera 1 ząbek czosnku 8 łyżeczek
moj przepis nawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Uwielbiam brokuła a w połączeniu z serem jest przepyszny. Zupę przygotowałam z ziemniakami, ale śmiało można je zastąpić makaronem. mięso drobiowe na wywar 1 brokuł (świeży lub niecałe opakowanie mrożonego) 3-4 ziemniaki 1-2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora natka pietruszka, koperek 2 listki laurowe(...)ziarna ziela angielskiego 100-150 serka topionego sól, pieprz Dodatkowo: żółty ser do posypania (starty) Ugotować wywar drobiowy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera, pora). W międzyczasie oddzielić mięso od kości. Około 10-15 minut przed końcem gotowania wrzucić oczyszczone różyczki brokuła i mięsko. Na końcu w zupie rozpuścić serek topiony, posypać
Di gotujebloga pani Ewy. Składniki: pół kilograma łopatki wieprzowej do jej ugotowania: 1/4 łyżeczki soli 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 4 ziarenka czarnego pieprzu 275 g filetów drobiowych do ugotowania kurczaka: 1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 150 g wątróbki drobiowej 150 g wędzonego boczku marchewka pół pietruszki mały kawałek pora cebula ząbek czosnku 2 świeże kajzerki + mleko
NA MOIM TALERZUcechy kuchni meksykańskiej w zupie, którą możemy przyrządzić sobie samemu w domu z tego co możemy kupić w każdym większym sklepie. Dla zatwardziałych korzonkożerców wystarczy użyć warzywnego bulionu, zamiast drobiowego i również mogą cieszyć się wybornym smakiem Meksykańskiej Zupy ala Rumcajsew. Składniki: po 1 puszce: kukurydzy, czerwonej fasoli, krojonych pomidorów bez skórki 1 czerwona papryka 1 duża cebula 1 litr(...)bulionu (drobiowego lub warzywnego) 3 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego po 1 łyżeczce oregano, bazylii i chilli 2 łyżeczki pieprzu czarnego lub ziołowego kilka kropel tabasco Przygotowanie: Cebulę kroimy w piórka, paprykę w niedługie słupki. Fasolę i kukurydzę odlewamy z zalewy, płuczemy i zostawiamy, żeby ociekły. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli, wciąż
Gotuj z Rumcajsemdrobiowa wędlina konserwowa Nie tak dawno pisałem o sposobie wyrobu domowej szynki, bez zastosowania szynkowara. Dzisiaj, niejako z dwóch powodów, będę ten temat kontynuował. Pierwszy powód jest podyktowany prozą życia, albowiem poprzednia wędlina, została już dawno skonsumowana i domownicy domagają się kolejnego wyrobu. Drugim jakby nadrzędnym celem, jest chęć pokazania, że do wykonania wielu domowych wyrobów, wcale nie potrzebujemy(...)laurowy, ziarno ziela angielskiego, gorczycę i ubijamy przyprawy tłuczkiem. Następnie dodajemy do moździerza sól, cukier, pieprz, majeranek oraz czosnek, całość dokładnie mieszamy. Teraz tak wykonaną mieszanką peklująca nacieramy drobiowe piersi. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na dwadzieścia cztery godziny. Następnego dnia wyjmujemy mięso z naczynia, przesypujemy je łyżką żelatyny, mieszamy a następnie wkładamy
Miód i pieprzcebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka margaryny np. Palma sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia Sos pomidorowy: 1 kostka rosołowa drobiowa (lub wcześniej ugotowany wywar drobiowo-warzywny) 400ml zimnej wody 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (190g) 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej ew. pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia kotlecików(...)obtaczamy w bułce tartej. Opiekamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. 3. W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. Ja- jako że nie miałam gotowego wywaru użyłam kostki rosołowej drobiowej. Do rozpuszczonej dodajemy koncentrat pomidorowy i zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną sosu- tak by nie było grudek. Przelewamy na gotujący się cały czas sos i mieszając doprowadzamy
Kuchnia w czekoladziedrobiowy strogonow Wiem że przepis oryginalny, poleca użyć do tego dania polędwicy wołowej, ale ja dzisiaj wykonam to danie w wersji drobiowej. Po pierwsze dlatego, że jesienna pogoda zachęca do spożywania treściwych posiłków z pożywnym sosem. Po wtóre, polędwica wołowa nie należy do mięs najtańszych i według mnie, akurat w tym daniu można ją śmiało zastąpić piersią z kurczaka . Zamana
Miód i pieprzwarsztatów przygotowaliśmy dwa dania: - pierś kurczaka kukurydzianego gotowaną metodą sous-vide, podaną z pęczakiem z lubczykiem, smażonym karmelizowanym pasternakiem i sosem śmietanowo-kasztanowym z kardamonem. - pieczone dramstiki drobiowe polane pikantnym sosem barbecue podane z sałatką coleslaw z domowym majonezem Po przygotowaniu każdego z dań, jak to już jest tradycją, wszyscy wspólnie siadamy do degustacji naszych potraw(...)Mogliśmy też spróbować pysznego rosołu, który od początku warsztatów pyrkotał na kuchenkach. Na deser, w ramach niespodzianki Sebastian przygotował dla nas obłędny sernik z musem korzenno- śliwkowym. Pieczone dramstiki drobiowe z pikantnym sosem barbecue i sałatką coleslaw Pierś z kurczaka kukurydzianego gotowana sous vide z pęczakiem, pasternakiem i kasztanami
Kulinarne przygody Gatitykalafiorem składniki dla sześciu osób 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 pietruszka 1 cebula 2 łyżki masła 3 ziemniaki 2 łodygi selera 1 niewielki kalafior 2 l drobiowego wywaru 100 ml słodkiej śmietany domowe maggi według tego przepisu sól, pieprz szczypta rozmarynu natka pietruszki koperek sposób przygotowania(...)posiekany czosnek, pokrojone w kawałki łodygi selera, oraz pietruszkę i marchew pokrojone w kostkę ( lub w zapałki). Całość przesmażamy przez 2-3 minuty, a następnie wszystko zalewamy drobiowym bulionem. Zagotowujemy i dodajemy pokrojone w kawałki ziemniaki, oraz kalafiora podzielonego w różyczki. Zupę gotujemy przez dziesięć minut, po czym dodajemy do niej słodką śmietanę, sól, pieprz, rozmaryn, oraz maggi
Miód i pieprzkiełków brokuła. Śmiało mogłabym rzec, że je uwielbiam. Idealnie nadają się do sałatek, past czy też przekąsek. Tym razem postanowiłam nadać im innego znaczenia i stały się tematem przewodnim drobiowych roladek. Przepis na nie jest banalnie prosty ale myślę, że dbający o wartości odżywcze z rozkoszą sięgną by ich skosztować. Danie zostało przygotowane na parze co nadaje mu idealne miano(...)lekkiego i pożywnego obiadu. Drobiowe roladki z kiełkami i ziarnem słonecznika SKŁADNIKI : (na dwie porcje) 2 filety z kurczaka 2 łyżeczki musztardy Dijon kiełki brokuła ziarno łuskanego słonecznika sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Filet myjemy, oprószamy solą i pieprzem i rozklepujemy. Jedną stronę smarujemy musztardą, nakładamy kiełki brokuła i posypujemy ziarnem słonecznika. Zwijamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiaromat pasztetu. Polecam firmę TRADISMAK mają bardzo dobre produkty i bogatą ofertę , myślę że każdy znajdzie coś dla siebie. Dziękuję ślicznie za super produkty :) Pasztet wołowo-drobiowy z migdałami Składniki : udzieć z indyka(...)wołowina bez kości - 650 g boczek surowy - 500 g wątróbka drobiowa - 250 g jajka - 3 szt migdały tarte - 1 szkl cebula - 2 szt przyprawa do pasztetu - 2,5 łyżki Pasztet - typ wielkanocny (Turbo Smak CN) sól i pieprz marchewka - 1 szt pietruszka - 1 szt seler - 1 szt jałowiec - 4 ziarenka liście laurowe - 4 bułka tarta
Kuchnia Danusiłyzeczki soli 2/3 szklanki ciepłej wody 4 łyżki oleju Składniki na farsz: koncentrat pomidorowy 3 cebule 20dag sera żółtego 1/2 papryki czerwonej 6 pieczarek 4 plastry szynki drobiowej 10 dag kiełbasy podwawelskiej sos słodko - kwaśny przyprawa do pizzy Przygotowanie: Ciasto : Mąkę przesiać przez sito dodać olej, sól i rozpuszczone drożdże w 2/3 szklanki ciepłej wody. Wszystko razem wymieszać. Ciasto(...)pizzy. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez 10 minut w temperaturze 200 stopni Celcjusza. Efekt końcowy Pizzerka z kiełbaską podwawelską Pizzerka z dodatkiem pieczarek Pizzerka z szyneczką drobiową Ze składników , które podałam wyszło mi 10 pizzerek o średnicy
Darcia w kuchniwymienić. Brokuł zawiera przecież pawie cały ogół możliwych mikroelementów. Udowodniono, że to właśnie brokuły spośród bogatego kompletu warzyw najskuteczniej przeciwdziałają nowotworom. Składniki: 1 szt brokuł , 1 szt pierś drobiowa podwójna , 1 szt jogurt naturalny duży , 3 ząbki czosnek , 2 łyżki majonez , do smaku Sól , do smaku pieprz Sposób wykonania: Brokuł pokroić w różyczki i ugotować w osolonej wodzie(...)Przygotować sos czosnkowy: Do jogurtu naturalnego dodać 2 - 3 ząbki czosnku pokrojonego w kostkę lub przeciśniętego przez praskę , sól, pieprz, i 2 łyżki majonezu. Na dno naczynia kładziemy pierś drobiową pokrojoną w kostkę. Następnie ugotowany brokuł. Wszystko polewamy sosem czosnkowym
Darcia w kuchniSKŁADNIKI: 4 polędwiczki drobiowe 1 jajko wiórki kokosowe mąka olej sól, pieprz do smaku SPOSÓB WYKONANIA: Polędwiczki drobiowe lekko rozbić. Oprószyć pieprzem i solą. Panierować w mące, rozkłóconym jajku i wiórkach kokosowych. Usmażyć. Można podawać z ryżem lub frytkami
Darcia w kuchni