drobiowe - 5743 przepisów (strona:47/383)

Zupa z kukurydzą i serkiem topionym 152

Pyszna i szybka zupa, którą możecie przyrządzić "po swojemu". Jeśli lubicie bardziej kremową - dodajcie więcej serka.  Jest niezwykle syta, rozgrzewająca i idealnie nadaje się na chłodne dni. mięso drobiowe na wywar (*) 3 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 puszka kukurydzy (polecam Develey ) 100g serka topionego 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego natka pietruszki gałka muszkatołowa sól(...)pieprz Dodatkowo (opcjonalnie): żółty ser posypania (starty) Ugotować wywar drobiowy z dodatkiem soli, ziela angielskiego i listków laurowych.   Do garnka wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera). Kilka minut przed końcem gotowania dodać kukurydzę (z zalewą). Na końcu w zupie rozpuścić serek topiony.   Całość doprawić do smaku (gałką muszkatołową, solą, pieprzem) i posypać natką pietruszki. Po nalaniu

Di gotuje
Soczysta pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki 223

przyrządzić można wcześniej, a robi się go z nogi kaczki z dodatkiem warzyw i bulionu (najsmaczniejszy jest domowy bulion cielęcy, ale jeśli go nie macie, możecie użyć np. drobiowego). Sos jest intensywny, gęsty i co najważniejsze – naturalny (bez sztucznych dodatków, bez mąki, bez śmietany). Pierś z kaczki smażona jest od strony skóry, następnie bardzo krótko z drugiej strony(...)ziarna czarnego pieprzu 60 ml wina Porto Tawny (dostępne dobrej jakości do 20 zł, np. w Biedronce) 60 ml czerwonego, ulubionego wina 500 ml domowego bulionu cielęcego (ewentualnie bulionu drobiowego) 20 g masła (82 %)   Przygotowanie: Przygotować aromatyczny sos z kaczki: Warzywa (marchewka, seler naciowy, por, pomidor) umyć. Marchewkę i cebulę/szalotkę obrać. Razem z porem, selerem naciowym

Moja Delicja
Ryżowa zupa cytrynowa z kurczakiem - Avgolemono 149

Jest to zupa kuchni greckiej, której nazwa znaczy dosłownie "cytrynowe jajka". Zupę przygotowuje się z roztrzepanych jajek i sporej ilości soku cytrynowego i łączy się następnie z gorącym bulionem drobiowym. Podstawowym uzupełnieniem jest porcja ryżu dodana do zupy. Bulion najlepiej jest przygotować oczywiście samemu na kurczaku i warzywach. Samych warzyw nie dodaje się nigdy do tej zupy. Prawidłowo ugotowany bulion(...)podsmażyć oddzielnie. W pierwszej wersji, czyli gotowany jest oczywiście najmniej kaloryczny. Jednak odrobina zdrowego tłuszczu, szczególnie zimą jest dozwolona w każdej diecie. SKŁADNIKI: ok. 1,5 litra bulionu drobiowego ok. 150-175 g suchego ryżu (odmiana o grubych ziarnach) 1/2 litra wody 1/2 kg mięsa pokrojonego w kostkę 3 jajka roztrzepane 1 płaska łyżka skrobi (mąki) kukurydzianej

Sztuka gotowania w/g Samiry
Grasica cielęca w sosie grzybowym - rekonstrukcje kulinarne Macieja Nowickiego 128

mięsiwa i ciast garnirowania. Jeżeli do ciasta, zrob trochę więcej sosu.  Składniki: 3 kg animeli cielęcej 0.1 kg podgrzybków mrożonych  100 g maki  2 l wywaru drobiowego  200 m białego wina wytrawnego  4 goździki  8 ząbków czosnku  5 liści laurowych  100 g smalcu gęsiego  1 łyżka cukru  natka pietruszki(...)patelni smalec i podsmażamy cebulę następnie dodajemy grzyby a na końcu czosnek i liście laurowe. Całość zalewamy białym winem i redukujemy do polowy objętości po czym dodajemy wywar drobiowy, goździki, cukier i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Dodaje animelę i gotujemy na bardzo wolnym ogniu 10 minut. Pałac w Wilanowie

SzczyptaSmaQ
Kurczak z masłem orzechowym i batatami 174

Smakiem" . Składniki: 4 pałki z kurczaka 1 duża cebula 2 bataty 4 ząbki czosnku kawałek imbiru 30 g orzechów puszka pomidorów 3 łyżki masła orzechowego 1/2 szklanki bulionu drobiowego sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Pałki kurczaka przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą. Można na tym etapie zdjąć skórkę, jeśli ktoś za nią nie przepada, jednak ja swoją zdjęłam dopiero na talerzu(...)rondla i wrzucić cebulę. Smażyć, aż się zezłoci. Następnie dodać imbir i czosnek, smażyć około 2 minut. Bataty obrać i pokroić w grubszą kostkę. Dorzucić do rondla.Wlać bulion drobiowy i pomidory z puszki. Dodać również masło orzechowe i drobno posiekane orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać. Włożyć ponownie kurczaka, przykryć i dusić na małym ogniu aż mięso i bataty będą miękkie

My simple kitchen
Pasztet z suszonymi pomidorami i grzybami 175

przystawka lub dodatek do kanapek. Czas przygotowania: 3 godziny 30 minut / 3 godziny w thermomixie Porcje: forma 30x12x10   Składniki: 300 g filetów z piersi indyka 300 g wątróbki drobiowej, pokrojonej na większe kawałki 200 g wołowiny pokrojonej na kawałki 200 g karkówki, pokrojonej na kawałki 200 g warzyw (cebula, marchewka, seler, pietruszka) 100 g surowego boczku w kawałkach(...)godzinę. Podaj po wystudzeniu. Wersja na Thermomix Składniki: 1000 g wody 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe suszone 300 g filetów z piersi indyka 300 g wątróbki drobiowej, pokrojonej na większe kawałki 200 g wołowiny pokrojonej na kawałki 200 g karkówki, pokrojonej na kawałki 200 g warzyw (cebula, marchewka, seler, pietruszka) 100 g surowego boczku w kawałkach 1 sucha

SzczyptaSmaQ
pasztet z drobiowych wątróbek i suszonych śliwek 139

Pasztet z wątróbek Delikatność drobiowej wątróbki, połączona ze słodko cierpkim smakiem suszonych śliwek sprawia że wyrób ten jest wprost niesamowity w smaku składniki 1 kg drobiowych wątróbek 3 łyżki smalcu gęsiego 6 jaj 250 ml słodkiej śmietany 36%  2 cebule 80 g suszonych śliwek 1 kieliszek koniaku 1/4 szklanki bułki tartej sól, pieprz  gałka muszkatołowa sposób przygotowania Owoce

Miód i pieprz
Pasztet drobiowy z suszonymi grzybami 191

pasztet pachnie lasem i grzybami zasuszonymi podczas jesiennych zbiorów. Zrobiłam kilka wersji pasz tetu drobiowego, ta smakowała mi najbardziej. :-) Nic nie przebije aromatu leśnych grzyb ów . Obawiałam się , że prawdz iwki w pasztecie będą twarde, ale wymoczenie ich w gorącej wodzie w zupełności wystarczyło. (składniki na 4 pasztety - takie jak na zdjęciu) 1 cały kurczak 4 udka  300g wątróbki(...)drobiowej 4 duże marchewki 2 pietruszki 2 duże cebule 2 bułki kajzerki 2 jajka L olej 6 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej garść suszonych prawdziwków lub podgrzybków sól, pieprz 1. Kurczaka porcjujemy. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. 2. Mięso, marchew i pietruszkę wraz z liśćmi laurowymi i zielem

Szefowa kuchni
Domowa mielonka drobiowa (z piersi kurczaka) 251

dotąd najsmaczniejsza domowa wędlina przygotowana z szynkowara - mielonka drobiowa z piersi kurczaka. Delikatna, lekko wilgotna i pyszna w smaku. Piersi kurczaka zmieliłam na średnich oczkach i przyprawiłam solą, pieprzem i ziołami do drobiu. Taka domowa mielonka drobiowa idealnie smakuje podana ze świeżymi warzywami. Szczerze polecam! :) Składniki: 1 kg filetów z piersi kurczaka 1 łyżeczka soli peklowej 1 łyżeczka ziół

Ugotować
Galaretka drobiowa 171

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com    Galaretka drobiowa to już chyba klasyka. Ilość wody każdy musi dostosować do swoich upodobań, ponieważ jedni wolą więcej dodatków, inni więcej galaretki. Można także dodawać różne warzywa (zgodnie z własnym gustem). 1/2 kg mięsa drobiowego (wg gustu, np. skrzydełka, udka, korpus, szyjka - ma dużo "kleju") 1 litr wody (mniej więcej) 1 duża

Di gotuje
Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami / Sun dried tomato and chicken pasta 272

suszonych pomidorów w oleju, odcedzonych i pokrojonych na mniejsze kawałki 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 3 ząbki czosnku, posiekane ½ szklanki śmietanki 30 % 1 ½ szklanki mleka ½ szklanki bulionu drobiowego 1 ½ szklanki startej mozzarelli 2 szklanki szpinaku parmezan do podania Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu masło(...)solą, pieprzem i chilli i smaż aż przestanie być surowy w środku. Dodaj suszone pomidory i pieczarki wraz z czosnkiem i smaż przez kilka minut. Dodaj śmietanę, mleko, bulion drobiowy i mozzarellę i gotuj, mieszając, aż sos stanie się jednolity i lekko zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wmieszaj ugotowany makaron i szpinak i gotuj przez kilka minut

karmelowy
Drobiowe kotlety z kaszą pszenną pęczak 161

Kolejny sposób na wykorzystanie kaszy w naszej codziennej diecie. Chrupiące placuszki z mielonego mięsa drobiowego najlepiej smakują w towarzystwie ulubionej sałatki lub kleksa śmietany.  Składniki: Na 10 kotlecików: 30dkg mielonego mięsa drobiowego 1 woreczek (100g) kaszy pszennej pęczak 100g sera żółtego w kawałku 1 jajko 1 cebula 3 łyżki posiekanej natki pietruszki ok 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz

Kuchnia w czekoladzie
Pulpety z kurczaka i warzyw z rosołu 213

gotowanych warzyw z rosołu. Pulpeciki są delikatne, można je jeść podczas diety, doskonale nadadzą się dla dzieci, kiedy chcemy im w menu przemycić trochę gotowanych warzyw i mięska drobiowego. Polecam też klopsiki z ryżem i klopsiki z ryżem i natką , Pulpety z kurczaka i warzyw z rosołu : Składniki : ugotowane mięso z 2 udek kurczaka 2 ugotowane marchewki 1 mała ugotowana(...)pietruszka kawałek ugotowanego selera kasza manna sól do smaku Przygotowanie: Miksujemy w szatkownicy (melakserze) ugotowane mięso drobiowe i warzywa z rosołu. Mieszamy, doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem (dla dzieci pieprz pomijamy). Dosypujemy kaszkę mannę (na każdą kopiastą łyżkę masy mięsno-warzywnej dajemy 1 płaską łyżeczkę kaszki manny). Formujemy okrągłe pulpety. Gotujemy je na małym ogniu 2-3 minuty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chrupiące roladki drobiowe. 151

Chrupiące drobiowe roladki do tego  pyszna surówka, trochę złotych frytek i może grzesznie, ale jak pysznie! SKŁADNIKI: 1 podwójny filet drobiowy 2 ogórki kiszone mała kulka młodej mozzarelli  drobno siekany szczypiorek trochę zielonego pora pociętego w krążki 2 łyżki masła masło klarowane do smażenia 3 łyżki płatków kukurydzianych drobno rozgniecionych 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki tartego

Kuchnia Beaty
galantyna z kurczaka faszerowana boczkiem i wątróbką 286

Lecz gotowy efekt z pewnością jest tego wart. składniki 1 kurczak o wadze ok 1,5 kg 250 g piersi z kurczaka 250 g surowego boczku 200 g wątróbki drobiowej pieprz ziołowy, sól 1 łyżka majeranku 2 łyżki oleju sposób wykonania Tus zkę kurczaka luzujemy ( np tym  sposobem), usuwamy z niej kości skrzydełek i udek. Teraz tuszkę solimy, oprószamy(...)pieprzem, połową majeranku i odstawiamy w chłodne miejsce . Wątróbkę drobiową oczyszczamy z błon i dzielimy na mniejsze kawałki, pierś kurczaka, oraz boczek kroimy w kostkę o boku jednego centymetra.  Następnie wkładamy do miski boczek, wątróbkę, oraz kawałki piersi z kurczaka, przyprawiamy pozostałym majerankiem, łyżką oleju, solą, oraz pieprzem c ałość dokładnie mieszamy. Na blasze układamy tuszkę kurczaka

Miód i pieprz