Uwielbiam pierogi z mięsem i postanowiłam przygotować gruzińskie chinkali w polskim wydaniu. Delikatne drobiowe mięso, bulion i dużo pietruszki. Dzięki bulionowi środek pierożka jest soczysty i obłędny w smaku! Ciasto: 30 dag mąki pszennej 1 jajko 0,5 szklanki wody Szczypta soli Farsz: 250 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 0,5 szklanki bulionu drobiowego Pęczek natki pietruszki Sól
VioletoweKucharzenieWątróbkę drobiową bardzo lubię i mogłabym jeść w każdej postaci. Dzisiaj proponuję prosty przepis na wątróbkę w sosie pomidorowym z dodatkiem marchewki. Składniki: 600 g wątróbki drobiowej duża cebula duża marchew 80 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz mąka Przygotowanie Cebulę kroimy w piórka, marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wątróbkę myjemy, dokładnie oczyszczamy z białych błon, osuszamy
e-PrzepisyKulinarnePosługując się wspomnianym ekwipunkiem i taktyką szantażu małżeńskiego o dowolnej tematyce (byle skutecznej!) , zmusić Pana Męża do wyprawy na łowy do pobliskiego sklepiku osiedlowego. Wymagana zdobycz to: wątróbka drobiowa, siatka cebuli, fasolka szparagowa, mały worek ziemniaków . Krok 3: Stosując wymienione wyżej instrumenty perswazji, zapodać Panu Mężowi bojowe zadanie spreparowania składników obiadowych : obranie, umycie, odstawienie w garnku z wodą przygotowanych(...)domowa to trochę czarownica jest! - bynajmniej wedle słów Pana Męża) . Mieć po 20 minutach gotowy smaczny i treściwy błyskawiczny obiad ! Składniki na porcje dla 2 osób: WĄTRÓBKA: 400g wątróbki drobiowej mąka - do obtaczania przy smażeniu 2 średnie cebule olej - do smażenia sól i pieprz - do smaku FASOLKA SZPARAGOWA: 400g zielonej fasolki szparagowej 1 łyżka masła 1 łyża bułki tartej
Grunt to przepis!Dzisiaj na obiad serwuję kolorową zapiekankę mięsno - warzywną z puree z ziemniaków i zielonego groszku. Żeby było niebanalnie puree ziemniaczane wzbogaciłam pasztetem drobiowym Taka moja wakacyjna wariacja na letnią zapiekankę, mam nadzieję że was skusi swymi kolorami oraz smakiem :) Składniki: Farsz: 500 g mięsa mielonego (250 g wieprzowego i 250g wołowego) 2 cebule 2 średnie marchewki 1/2 pół(...)szklanki zielonego groszku 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki 1 kieliszek czerwonego wina 2 gałązki tymianku sól, pieprz olej Purre: 0,5 kg ziemniaków 2 szklanki groszku 1 pasztet drobiowy Profi 4 łyżki masła sól do smaku Dodatkowo: pomidorki koktajlowe 4 plastry żółtego sera 4 gałązki tymianku Przygotowanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju. Marchewkę kroimy
W kuchennej krainiecebule 2 ząbki czosnku 1 marchewka Około 200 g koncentratu pomidorowego Przyprawy: Sól, pieprz, ostra papryka, świeży koperek, około 3-4 listki laurowe, ziele angielskie, 1 kostka np. drobiowa(niekoniecznie) Sposób wykonania: Kapustę drobno szatkujemy, wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą(tak aby woda pokryła całą kapustę). Dorzucamy kostkę drobiową, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. Przygotowujemy
Smaki Nataliiczerwonym barszczem. Smacznego! Krokiety z mięsem Składniki ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki 2 szklanki wody 2 jajka 1 łyżka oleju farsz: 500 g mięsa mielonego, np. drobiowego 1 cebula sól i pieprz 100 g śmietany 12–18% 1 jajko dodatkowo: 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Sposób wykonania: Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie mieszamy. Pozostawiamy ciasto(...)około 30 minut w lodówce, aby odpoczęło. Następnie smażymy naleśniki z obu stron na odrobinie oleju. Cebulę krojmy drobno, wrzucam ją na olej i podsmażam, dodajemy zmielone mięso, np. drobiowe. Następnie doprawiam solą i pieprzem, i mieszam, aby mięso nie złączyło się w zbyt duże kawałki. Dodajemy śmietanę, wbijamy jajko i mieszamy. Farsz nakładamy na podsmażone naleśniki i rolujemy. Obtaczamy
Smaki Nataliikibiców - smaczne i znane Wam już dania, które uprzyjemnią ten wyjątkowy wieczór. Francuska zupa cebulowa 3 białe cebule 1 czerwona cebula 100 ml białego wina 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz Kromki(...)mieszając smażymy na małym ogniu. Dodajemy listki świeżego tymianku i smażymy, aż cebula będzie miękka. Następnie dodajemy białe wino, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż odparuje. Dodajemy bulion drobiowy lub warzywny i gotujemy 10 minut. Następnie zupę blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem i przelewamy do kokilek. Na wierzchu układamy grzanki i posypujemy startym serem gruyère. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
My Chcemy JeśćDelikatny gulasz z żołądków drobiowych. Doskonale smakuje z kaszą czy ziemniakami. Składniki 800 g żołądków drobiowych 1 cebula liść laurowy 4 ziela angielski ok. 2 łyżki mąki 1 łyżka śmietany koperek sól pieprz olej do smażenia 1. Cebulę obieramy i kroimy … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyDrobiowe roladki lubię przygotowywać z dwóch względów. Po pierwsze są one najszybszymi roladkami, a po drugie lubię wszelaki drób. Dla odmiany dzisiejsza propozycja została przygotowana bez dodatku tłuszczu. Roladki zostały otulone boczkiem i opieczone na patelni, a następnie umieszczone w piekarniku i upieczone. W ten sposób powstało pyszne mięso na obiad. Drobiowe roladki z papryką otulone boczkiem Składniki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipoczątku tygodnia zazwyczaj gotuję esencjonalny bulion drobiowy, który jeszcze gorący przelewam do wyparzonych słoików i od razu zakręcam. Po wystygnięciu wstawiam do lodówki i w ciągu kilku kolejnych dni sukcesywnie zużywam do przygotowywania zup oraz sosów. Pozostałe po ugotowaniu mięsko oddzielam od kości i przygotowuję z niego paszteciki, potrawkę z kurczaka lub tymbaliki drobiowe. Świetnym sposobem jest
cool and mintyKotlety drobiowe po hawajsku, zapiekane z warzywami to świetny pomysł na egzotyczny i pyszny obiad. SKŁADNIKI : 1 duża pierś lub kilka kotletów z udek drobiowych sól
Kulinarne Fantazje MarioliROSÓŁ DROBIOWY / CHICKEN BROTH Rosół, podstawa podstaw. Baza do wszystkich zup, przydatny przy gotowaniu sosów, pieczeniu mięs. Dzisiaj klasyczny, drobiowy, z którego powstaną dwie zupy – pomidorowa i kokosowa z kurczakiem, ale to w najbliższej przyszłości – dziś rosół gra główną rolę. Przepis niewiele się różni od przepisu na rosół wołowy , który gotowałam jakiś czas temu. Broth, the base
Martyna Cooksmięsa z udek (jest bardziej soczyste niż pierś) ok. 350-400 g warzyw chińskich mrożonych (lub innej ulubionej mieszanki warzywnej) 1 cebula 1 spory ząbek czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego 1 duży jogurt naturalny (ok. 400 g) (można użyć także mleczka kokosowego) 1 łyżeczka curry - do kurczaka pół łyżeczki kurkumy - do kurczaka pół łyżeczki imbiru - do kurczaka pół łyżeczki kardamonu(...)Doprawiamy całość solą i pieprzem. Smażymy do momentu, gdy warzywa nieco zmiękną. W szklance lub miseczce mieszamy ze sobą 3 łyżki jogurtu (lub mleczka kokosowego) i 5 łyżek bulionu drobiowego. Do warzyw dorzucamy przygotowanego wcześniej kurczaka i wlewamy pozostały bulion. Zagotowujemy całość. Następnie przesuwamy warzywa i kurczaka na boki pozostawiając kółeczko z bulionem na środku patelni, dodajemy zahartowany wcześniej jogurt
Cooking MonsterPropozycja na dziś: Zupa ogórkowa z drobiowym pulpetem i całkiem świadomie nie dodałam do niej żadnych ziemniaków. W obecnych czasach nie musimy zup "wzbogacać" kartoflami, by można było się najeść. Nie musimy też zup wzbogacać "dopychaczem" w formie pajdy chleba. Ja wiem, przyzwyczajenie jest najczęściej silniejsze. Ja na szczęście już dawno się go wyzbyłam i nie przeładowuję zup węglowodanami(...)ognia. Pulpet zjedliśmy dla odrobiny elegancji i dla odrobiny picu przy pomocy widelca i noża, a sama zupę dowiosłowaliśmy łyżką :) SKŁADNIKI na 4 porcje: na pulpety: 400-450 g drobiowego mielonego (z piersi) 1 jajko 5-6 łyżek bułki tartej woda (ok. 1/2 szklanki) 1 łyżeczka ulubionych przypraw mąka do obtaczania pulpetów na zupę: 1 litr bulionu (może być
Sztuka gotowania w/g Samirystołach. Zupa cebulowa trafiła także do Polski, a jej smakoszem był król Stanisław Leszczyński. Składniki 3 białe cebule 1 czerwona cebula 100 ml białego wina 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz Kromki(...)mieszając smażymy na małym ogniu. Dodajemy listki świeżego tymianku i smażymy, aż cebula będzie miękka. Następnie dodajemy białe wino, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż odparuje. Dodajemy bulion drobiowy lub warzywny i gotujemy 10 minut. Następnie zupę blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem i przelewamy do kokilek. Na wierzchu układamy grzanki i posypujemy startym serem gruyère. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
My Chcemy Jeść