Kurczak jest bardzo wdzięcznym składnikiem. Można go przygotowywać na wiele sposobów, komponuje się świetnie z wieloma warzywami. Wszystko zależy od fantazji kucharza :) U mnie dziś pyszna pieczeń drobiowa z kolorową papryką. Składniki: 80 dag filetów drobiowych 3 kolorowe papryki 1 biała cebula 1 jajko 1 czerstwa bułka ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka sól i pieprz do smaku 4 łyżki oleju
Tradycyjna Kuchniapolskiej. Wywar wzbogaciłam kostkami ogonowymi oraz wędzonymi żeberkami wieprzowymi. Ty oczywiście możesz zrobić wywar tylko na żeberkach wołowych. Do dzieła! Inne, aromatyczne wywary na blogu: wywar warzywny wywar drobiowy szybki wywar drobiowy wywar na żeberkach wieprzowych wywar wołowy Wywar na żeberkach wołowych. Składniki (Porcji: ok. 1 l 500 ml wywaru) 1 spore żeberko wołowe lub kilka mniejszych
Szybko Szybkowarjakiegoś czasu na moim blogu. Robiłam z połowy porcji, a i tak wyszło ich całkiem sporo! :) W silikonowej kokilce na muffinki- domowy ketchup. Obok roladki z grillowanej cukinii, kabanosy drobiowe i pomidorek ze szczypiorem. Roladki z cukinii z nadzieniem z serka, prażonego słonecznika i suszonych pomidorów: średnia cukinia ok 80g serka typu Almette 5 łyżek prażonych ziaren słonecznika 4 plastry(...)cała litania, a to taki prosty przepis ;) Ale z braku czasu można użyć też takiej kupionej ;) W pudełku znalazła się jeszcze sałatka z pieczonej dyni oraz sos jogurtowy i drobiowe kabanosy. Tortilla kukurydziana (przepis z www.codogara.pl ): 150g mąki kukurydzianej 150g mąki pszennej 120ml wody łyżeczka soli 3 łyżki oliwy Mąki mieszamy razem, dodajemy oliwę, wodę i sól. Zagniatamy gładkie
Czerwona PorzeczkaSuper propozycja na śniadania , zapraszam na omlet jajeczny z dodatkami , tu akurat dodałam szczypior i szynkę drobiową . Smak bardzo fajny , taki omlet można komponować na bardzo różne sposoby . A bardzo dawno nie jadłam omletu , to na niedzielne śniadanie zawitał do nas na stół i szybko z niego znikł . Składniki podaję dla 3 osobowej rodzinny(...)Składniki 6 jajek pęczek szczypioru 3 plasterki szybki drobiowej sól pieprz czarny Wykonanie Białka oddzielam od żółtek , z białek ubija pianę z dodatkiem soli , kiedy białka mam ubite dodaje
Mój Smakmięs 1/2 kg surowego boczku lub podgardla 4-5 jajek 6 średnich marchewek 3 pietruszki pół dużego selera 3-4 cebule 1/2 kg wątróbki drobiowej 2 suche kajzerki 3 liście laurowe ok 6 ziaren pieprzu kilka ziaren jałowca i gorczycy główka czosnku gałka muszkatołowa sól, świeżo zmielony pieprz cząber świeże zioła oregano(...)majeranek tłuszcz do wysmarowania keksówek bułka tarta do obsypania keksówek Mięso do pasztety może być to łopatka, karczek, szynka lub biodrówka,a nawet mięso drobiowe jednak wtedy pasztet będzie nieco suchy dlatego ja najczęściej używam różnych rodzaju mięs. Pasztet z pieczarkami Wykonanie: Warzywa obrać i pokroić. Mięso dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki wtedy szybciej
Aromatyczne PodróżeUwielbiam pierogi z mięsem i postanowiłam przygotować gruzińskie chinkali w polskim wydaniu. Delikatne drobiowe mięso, bulion i dużo pietruszki. Dzięki bulionowi środek pierożka jest soczysty i obłędny w smaku! Ciasto: 30 dag mąki pszennej 1 jajko 0,5 szklanki wody Szczypta soli Farsz: 250 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 0,5 szklanki bulionu drobiowego Pęczek natki pietruszki Sól
VioletoweKucharzenieWątróbkę drobiową bardzo lubię i mogłabym jeść w każdej postaci. Dzisiaj proponuję prosty przepis na wątróbkę w sosie pomidorowym z dodatkiem marchewki. Składniki: 600 g wątróbki drobiowej duża cebula duża marchew 80 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz mąka Przygotowanie Cebulę kroimy w piórka, marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wątróbkę myjemy, dokładnie oczyszczamy z białych błon, osuszamy
e-PrzepisyKulinarneprzyczyną nie jest anemia, ani dziwne smaki, tylko to, że latorośl, oględnie mówiąc nie przepadająca za wątróbką, jest na wakacjach i korzystamy póki możemy :D ciasto z wątróbką drobiową ciasto: 300 g mąki + trochę do podsypania, 200 g smalcu, 1 łyżeczka soli, 1 żółtko + 1 żółtko do posmarowania farsz: 700 g wątróbki drobiowej, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 pomidory
Eksperyment sobotniPosługując się wspomnianym ekwipunkiem i taktyką szantażu małżeńskiego o dowolnej tematyce (byle skutecznej!) , zmusić Pana Męża do wyprawy na łowy do pobliskiego sklepiku osiedlowego. Wymagana zdobycz to: wątróbka drobiowa, siatka cebuli, fasolka szparagowa, mały worek ziemniaków . Krok 3: Stosując wymienione wyżej instrumenty perswazji, zapodać Panu Mężowi bojowe zadanie spreparowania składników obiadowych : obranie, umycie, odstawienie w garnku z wodą przygotowanych(...)domowa to trochę czarownica jest! - bynajmniej wedle słów Pana Męża) . Mieć po 20 minutach gotowy smaczny i treściwy błyskawiczny obiad ! Składniki na porcje dla 2 osób: WĄTRÓBKA: 400g wątróbki drobiowej mąka - do obtaczania przy smażeniu 2 średnie cebule olej - do smażenia sól i pieprz - do smaku FASOLKA SZPARAGOWA: 400g zielonej fasolki szparagowej 1 łyżka masła 1 łyża bułki tartej
Grunt to przepis!Dzisiaj na obiad serwuję kolorową zapiekankę mięsno - warzywną z puree z ziemniaków i zielonego groszku. Żeby było niebanalnie puree ziemniaczane wzbogaciłam pasztetem drobiowym Taka moja wakacyjna wariacja na letnią zapiekankę, mam nadzieję że was skusi swymi kolorami oraz smakiem :) Składniki: Farsz: 500 g mięsa mielonego (250 g wieprzowego i 250g wołowego) 2 cebule 2 średnie marchewki 1/2 pół(...)szklanki zielonego groszku 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki 1 kieliszek czerwonego wina 2 gałązki tymianku sól, pieprz olej Purre: 0,5 kg ziemniaków 2 szklanki groszku 1 pasztet drobiowy Profi 4 łyżki masła sól do smaku Dodatkowo: pomidorki koktajlowe 4 plastry żółtego sera 4 gałązki tymianku Przygotowanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju. Marchewkę kroimy
W kuchennej krainiecebule 2 ząbki czosnku 1 marchewka Około 200 g koncentratu pomidorowego Przyprawy: Sól, pieprz, ostra papryka, świeży koperek, około 3-4 listki laurowe, ziele angielskie, 1 kostka np. drobiowa(niekoniecznie) Sposób wykonania: Kapustę drobno szatkujemy, wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą(tak aby woda pokryła całą kapustę). Dorzucamy kostkę drobiową, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. Przygotowujemy
Smaki Nataliiczerwonym barszczem. Smacznego! Krokiety z mięsem Składniki ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki 2 szklanki wody 2 jajka 1 łyżka oleju farsz: 500 g mięsa mielonego, np. drobiowego 1 cebula sól i pieprz 100 g śmietany 12–18% 1 jajko dodatkowo: 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Sposób wykonania: Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie mieszamy. Pozostawiamy ciasto(...)około 30 minut w lodówce, aby odpoczęło. Następnie smażymy naleśniki z obu stron na odrobinie oleju. Cebulę krojmy drobno, wrzucam ją na olej i podsmażam, dodajemy zmielone mięso, np. drobiowe. Następnie doprawiam solą i pieprzem, i mieszam, aby mięso nie złączyło się w zbyt duże kawałki. Dodajemy śmietanę, wbijamy jajko i mieszamy. Farsz nakładamy na podsmażone naleśniki i rolujemy. Obtaczamy
Smaki Nataliikibiców - smaczne i znane Wam już dania, które uprzyjemnią ten wyjątkowy wieczór. Francuska zupa cebulowa 3 białe cebule 1 czerwona cebula 100 ml białego wina 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz Kromki(...)mieszając smażymy na małym ogniu. Dodajemy listki świeżego tymianku i smażymy, aż cebula będzie miękka. Następnie dodajemy białe wino, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż odparuje. Dodajemy bulion drobiowy lub warzywny i gotujemy 10 minut. Następnie zupę blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem i przelewamy do kokilek. Na wierzchu układamy grzanki i posypujemy startym serem gruyère. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
My Chcemy JeśćDelikatny gulasz z żołądków drobiowych. Doskonale smakuje z kaszą czy ziemniakami. Składniki 800 g żołądków drobiowych 1 cebula liść laurowy 4 ziela angielski ok. 2 łyżki mąki 1 łyżka śmietany koperek sól pieprz olej do smażenia 1. Cebulę obieramy i kroimy … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyDrobiowe roladki lubię przygotowywać z dwóch względów. Po pierwsze są one najszybszymi roladkami, a po drugie lubię wszelaki drób. Dla odmiany dzisiejsza propozycja została przygotowana bez dodatku tłuszczu. Roladki zostały otulone boczkiem i opieczone na patelni, a następnie umieszczone w piekarniku i upieczone. W ten sposób powstało pyszne mięso na obiad. Drobiowe roladki z papryką otulone boczkiem Składniki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki