Zakwas żytni razowy 235Zakwas przede wszystkim do chlebów żytnich, w tym, a może głównie, razowych. Na przykład typu Borodinsky lub Rossisky. Zakwas jest wyjątkowej mocy, potrafi bardzo wyraźnie pracować nawet w lodówce. Trzeba go pilnować, aby nie uciekł ze słoika ;-) ... Procedura przygotowania tego zakwasu została opracowana, a może raczej przywieziona z chlebowej podróży po Rosji, przez Brytyjczyka Andrew Whitley'a , który(...)powodzeniem promuje chleby żytnie razowe w królestwie Albionu... Dzień 1: 45 g mąki żytniej razowej 90 g wody letniej Wymieszaj mąkę z wodą do uzyskania jednolitej struktury, przykryj folią spożywczą i pozostaw do przefermentowania na 2 dni w temperaturze pokojowej. Masa zacznie bąbelkować, a zapach będzie przypominał aromat jabłka. Dzień 3: całość zakwasu z poprzednich dni 30 g mąki żytniej
Grahamka, weka i kajzerka
Fougasse z oliwkami, wg przepisu Hamelmana 182Zaproszony przez Amber , która razem z Magdą Konwaliową zorganizowała Marcową Piekarnię , rzuciłem się do roboty, czyli do pieczenia Fougasse. W kuchni francuskiej Fougasse to rodzaj chleba, może raczej dużego placka, zwyczajowo związanego z Prowansją. Także obecny w innych regionach Francji, choć w różnych postaciach. Często stosowane są różne dodatki, dołączane zarówno na etapie wyrabiania ciasta, jak i pod sam koniec(...)obliczania temperatury pieców chlebowych, opalanych drewnem. Piekarze wsadzali je do pieców, a na podstawie czasu, jaki zabierało ich upieczenie, obliczali temperaturę pieców, zanim wstawili do nich wypiekane zwykłe chleby. Same Fougasse zaś stanowiły posiłek dla pracowników piekarni. Tyle wstępu, teraz trochę o przepisie. Pochodzi z książki Jefreya Hamelmana , trochę jednak go zmieniłem. Oliwki są zielone, fougasse zostało posmarowane oliwę
Grahamka, weka i kajzerka
Chleb żytni ze słonecznikiem 237Chleb żytni jest bardzo smaczny i zdrowy, na długo nas syci i dostarcza wielu witamin. Warto go jeść, a najsmaczniejszy będzie ten, który sami sobie upieczemy. Składniki: 300 g mąki żytniej typ 720, 50 g świeżych drożdży, 250 ml letniej wody, 1 łyżeczka cukru, 1 płaska łyżka soli, 8 łyżek pestek słonecznika, 4 łyżki płatków owsianych(...)mąką. Do brytfanki przekładamy ciasto i rozprowadzamy je na całej długości, dłonią lekko zmoczoną w wodzie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 1 godz. Chleb pieczemy 30-35 min. w piekarniku rozgrzanym do 190 ° C. Po upieczeniu chleb wyciągamy z brytfanki i pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: jak sprawdzić czy chleb idealnie nam się upiekł? Wystarczy
Moniki Smakołyki
PSZENNY CHLEB ZIEMNIACZANY. 281wystygnie, wołając do Ciebie: "zjedź mnie!". Zbliżasz się uzbrojony w nóż, czaisz się, wahasz i nagle już! Ukradkiem wcinasz, by nikt nie dojrzał Twojej słabości. Nie posiadam "ręki" do chlebów na zakwasie. Nie nie mam i już. Każdy jeden zakwas ginie śmiercią naturalną, więc nawet książkowe receptury kończą się fiaskiem. Bez powodzenia odbywane kolejne próby po prostu zniechęcają. Ale ochota(...)domowy chleb nadal zostaje, a w głowie myśl, jakby ją stłamsić. Popyt napędza podaż, a podaż popyt - chęć przyczynia się do wymyślania nowych receptur i próbowania innych chlebów. Postanowiłam zaprzyjaźnić się na stało z drożdżami. Aż do chwili, kiedy w końcu jakiś zakwas zechce przetrwać więcej niż to do tej pory się zdarzało. Chleb, który dziś proponuję jest niezwykle mięciutki
W kuchni Karmel-itki
Zakwas buraczany 251Ostatni weekend przed świętami to najlepszy czas aby przygotować domowy zakwas buraczany. Można go robić z kromką chleba pieczonego na prawdziwym zakwasie lub bez. Szybciej ukisi się nam zakwas buraczany z dodatkiem chleba, na ten bez chleba będziemy musieli dłużej poczekać:) A więc potrzebne nam będzie; 2 kg buraków 4-6 ząbków czosnku 2-3 liście laurowe 2-3 ziarna(...)ziela angielskiego 2 łyżeczki soli morskiej, kamiennej lub zwykłej 1 łyżeczka cukru 2 kromki chleba pieczonego na zakwasie żytnim lub razowym duży słój gaza do przykrycia gorąca woda Umyte i obrane buraki kroimy w plasterki, czosnek obieramy i również siekamy w plasterki. Do dużego słoja wkładamy pokrojone buraki, czosnek i wszystkie przyprawy, na wierzch dajemy kromkę chleba
Apetyczna babeczka
Chleb radzieckiego żołnierza ..styczniowa piekarnia 243drugi biorę we wspólnym pieczeniu chleba organizowanym przez Amber ..Przepis na chleb wybrał Gucio. ..Ja już dawno przymierzałam się do upieczenia tego chleba, ale jakoś obawiałam się metody trójfazowej zakwaszania ciasta ..a to tylko z pozoru wydaje się takie "straszne"..wszystko odbywało się bez problemów..ja co prawda jak to u mnie czasem bywa musiałam coś pomylić...zakwas miałam(...)stało..chlebek był smaczny... Dzięki za wspólne pieczenie pysznego chlebka...i z niecierpliwością czekam na wpisy innych piekarzy i piekareczek, aby podziwiać ich wypieki... Składniki na jeden bochenek chleba o wadze ok. 1 kg. Zaczyn 375 g ciasta zakwaszonego po 3 fazie z mąki żytniej razowej * * 450 g mąki żytniej razowej [ 250 g żytniej i 200 g żytniej
Moje domowe kucharzenie
Chleb z czekoladą i rodzynkami, na zakwasie czyli lutowa piekarnia 246Amber w tym miesiącu zaproponowała wypiek chleba z czekoladą i rodzynkami i na zakwasie...postanowiłam i ja spróbować takiego chleba..niestety pieczenie odbyło się z przygodami...zagniotłam ciasto itd..ciasto pięknie rosło...a ja byłam w pracy...Po powrocie z pracy miałam już piec chlebek...ale...no właśnie..ale ..zabrakło prądu.. i tak bez prądu było kilka godzin(...)pieczenia...ale w końcu upiekłam.. i wyszło to co widać na zdjęciu... Chlebek piekłam na kamieniu do pizzy .. Dziękuję innym piekącym ten chlebek za wspólne pieczenie.. Chleb z czekoladą i rodynkami, na zakwasie Emmanuel Hadjiandreou ‘How to make bread’ 170 g (2/3 szkl) aktywnego zakwasu pszennego* (u mnie żytni) 250 g (1 szkl) ciepłej wody
Moje domowe kucharzenie
Prosty chleb z 4 składników 27Ten chleb smakuje jak z najlepszej piekarni, a co najlepsze z łatwością przygotujecie go w swoim domu z zaledwie 4 prostych składników. To chyba najprostszy chlebek
Alle Dobre!
Zapiekanki na chlebie z mięsem mielonym i pieczarkami 55Pyszne, chrupiące zapiekanki na chlebie z mięsem mielonym, pieczarkami i słodką karmelizowaną cebulką. Idealne na śniadanie, szybką kolację lub ciepłą przekąskę. Z dodatkiem ziół prowansalskich, roztopionego sera i sosu aioli smakują wyśmienicie, a robi się je bardzo prosto. Czas przygotowania: 30 minut Trudność przygotowania: łatwe Ilość porcji: 2-4 osób SKŁADNIKI : 7 kromek chleba 250 g mięsa(...)zmiękną dodajemy mięso mielone, smażymy aż się zrumieni. Następnie dodajemy musztardę, koncentrat, sos sojowy, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Dusimy razem jeszcze przez 2–3 minuty. 3. Każdą kromkę chleba smarujemy cienką warstwą ketchupu (1 łyżeczka) i posypujemy szczyptą ziół prowansalskich. Nakładamy porcję farszu, następnie karmelizowaną cebulę. Całość posypujemy startym serem. 4. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez
karolgotuje
Chleb z oliwkami 62zawsze staramy się przetwarzać to, czego mamy nadmiar. A tutaj nałożyły się na siebie dwie rzeczy: po pierwsze dawno nie piekłem żadnego chleba, a po drugie mamy w lodówce nadmiar oliwek. Kupiliśmy jakiś wielki słój, chyba litrowy i tak powoli zjadamy te oliwki, ale ich jest tyle, że końca nie widać. Pomyślałem więc, że chociaż część zużyję i upiekę chleb(...)oliwkami. Pomysł okazał się trafiony. Chleb wyszedł mięciutki, pięknie pachnący oliwkami i jeszcze lepiej smakujący. Delikatny posmak oliwek w świeżym pieczywie to zdecydowanie dobry pomysł. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufacture
Burger z kozim serem w chlebie 67dobrym sosem. Ewentualnie dodatkiem warzyw... Czy jednak pszenna bułka rzeczywiście jest potrzebna? Moim zdaniem nie jest to obowiązkowy element dobrego burgera, spokojnie możemy zastąpić ją dwiema kromkami razowego chleba. Ważniejsze jest dobrej jakości mięso na kotlet i dodatek ulubionych warzyw. Burger z kozim serem w chlebie - przepis na 1 porcję Do przygotowania burgera będą Ci potrzebne: 2 kromki chleba(...)natki pietruszki, łyżka oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku. 1. Mięso dopraw pieprzem i solą, uformuj kotleta. 2. Patelnię posmaruj olejem, rozgrzej i ułóż kotleta i obie kromki chleba, usmaż z obu stron. 3. Pieczywo zdejmij z patelni gdy się przyrumieni. 4. Na kotlecie połóż plaster koziego sera i przykryj na chwilę pokrywką (wciąż na patelni). 5. Kromkę chleba
Z notatnika dietetyka
Chleb pszenny z orzechami 69prowadzenia bloga. Nie ustaję w wymyślaniu kolejnych fajnych receptur chlebowych. Tak żebyście mogli z nich korzystać i cieszyć się smakiem coraz to nowego pieczywa. Robiłem kiedyś, bardzo dawno temu, chleb z orzechami laskowymi. Pamiętam, że wyszedł doskonale, bardzo mi smakował. Pomyślałem więc, że można zrobić znowu coś podobnego, ale akurat miałem orzechy włoskie zamiast laskowych. W sumie czemu nie, też(...)mogą być. Te orzechy dodają chlebowi wyrazistości. Niby zwykłe pszenne pieczywo, ale z charakterem, ze smakiem, wyraziste takie. Jedynym minusem tego chleba jest to, że raczej nie da się go wyrabiać ręcznie. Warto użyć do jego wyrabiania robota kuchennego. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenny z naczynia żeliwnego 61zdecydowanie jeden z moich ulubionych chlebów. Zwykły pszenny chleb, ale z doskonale sprężystym miąższem i fantastycznie chrupiącą skórką. Ja tu już najadłem się go po same uszy i niezbyt często go robię (staram się kolejne receptury wymyślać), ale zawsze serwuję go, gdy przychodzą do nas goście. To murowany hit. Tak było i tym razem. Zapowiedzieli się znajomi więc przygotowaliśmy masę(...)jedzenia, stół aż się uginał, cały był zastawiony. Zrobiłem też i ten chleb. Nie było dla mnie żadnym zaskoczeniem, że zniknął on ze stołu jako pierwszy. To naprawdę murowany hit. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufacture