chleb - 26516 przepisów (strona:252/1768)

Chleb na zakwasie pszennym 150

Dziś przedstawiam chleb, prosty i bardzo pyszny. Polecam do zrobienia bo chleb robi się szybko, tylko chwilę trzeba poczekać aż dojrzeje - wyrośnie. Chleb zrobiłam według formuły 1 - 2 - 3 czyli na 1 część zakwasu dodajemy 2 części wody i 3 części mąki, mieszamy i czekamy. Polecam i pieczemy. Ja tutaj użyłam zakwasu pszennego i dzięki temu smak jest delikatniejszy(...)piekę chleby od 10 lat a Wy? pieczecie? Chleb na zakwasie pszennym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
CHLEB GRYCZANY Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM I BIAŁYM MAKIEM 164

WITAJCIE ! Bardzo często piekę chleb z mąki gryczanej (bardzo lubię jego smak ) raz z dodatkiem słonecznika , raz pestek dyni. Tym razem postanowiłam trochę zaszaleć i spróbować czegoś nowego :) Tak powstał przepis na bezglutenowy i wegański chleb z dodatkiem aromatycznego czosnku niedźwiedziego i białego maku ! Wyszedł przepyszny .... Ale o tym możecie się przekonać piekąc własny :p Zapraszam do zapoznania się(...)przepisem : SPOSÓB PRZYGOTOWANIA I KILKA RAD : Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy suszone droździe, cukier, sól - mieszamy . Powoli wlewamy UWAGA ! ciepłą wodę ( temperatura wody zapobiegnie tworzeniu się dziury w chlebie ), następnie dodajemy olej. Wszystko razem mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 35 min. Po tym czasie masa powinna zrobić się puszysta. Mieszamy ciasto

Marcepanowa kuchnia
Chleb z maslem pietruszkowo-czosnkowym z cheddarem 188

chleb i ni to bułka. Pomysł przyszedł mi do głowy gdy męczył mnie katar i potrzebowałam mocnych, intensywnych smaków.  Ciasto to nic innego jak fiński chleb żytni , którego pieczenie weszło mi w krew i dopracowałam jego wypiek do perfekcji, ach te nacięcia i chrupiąca skórka... Wzięłam połowę zagniecionego ciasta i przygotowałam to CUDO!  Rodzina pożarła cały chlebek jeszcze(...)gorący w 5 minut. Chleb z masłem pietruszkowo-czosnkowym z cheddarem proporcja na 2 niezbyt duże chlebki ciasto: 225 g mąki żytniej 720 300 g mąki pszenne 15 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru trzcinowego 1 czubata łyżka soli 300 ml ciepłej wody 3 łyżki stopionego masła masełko: duża garść natki pietruszki lub wg własnego smaku ew. kilka listków bazylii

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb na dzikich drożdżach z wody zakwasowej cytrynowo - czosnkowej 205

Kolejny pyszny i delikatny w smaku chleb dziś dla Was mam. Chleb jest czasochłonny ale nie pracochłonny a właściwie tego czasu też niewiele potrzeba do wyrabiania chleba ale trzeba dłużej czekać aby wyrósł. Chleb wynagradza ten czas czekania pięknym miękiszem i znakomitym smakiem. Dzikie drożdże to takie które same się wyhodują i potem rozmnażają dzięki pożywce jaką tym razem jest(...)cytryna z czosnkiem i cukier w nich zawarty. Zachęcam do pieczenia. Chleb na dzikich drożdżach z wody zakwasowej cytrynowo - czosnkowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb na dzikich drożdżach z wody dyniowowej z curry i cynamonu 175

Jakże aromatyczny chleb na dzikich drożdżach. Drożdże dzikie wyhodowałam z dyni, cynamonu i curry, rezultat, piękny chleb na stole, polecam przepis do wykorzystania. Wodę zakwasową znajdziecie pod linkiem a potem zakwas na jej bazie. Samo zrobienie chleba nie jest trudne ale lekko czasochłonne, można to jednak zaplanować tak aby nie sprawiał kłopotu a czystą przyjemność. Zachęcam do pieczenia. Chleb który(...)dojrzewa w lodówce ma głęboki smak i nie da się go porównać do żadnego drożdżowego a dodatkowo może długo leżakować i się nie starzeje. Chleb na dzikich drożdżach z wody dyniowej z curry i cynamonu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
DOMOWY CHLEB Z RODZYNKAMI I ROZMARYNEM 166

Zapach świeżo upieczonego chleba sprawia, że większość z nas nie może... Artykuł DOMOWY CHLEB Z RODZYNKAMI I ROZMARYNEM pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
...100 935 odwiedzin bloga :) 184

blogu, zapraszam ponownie :)  Poniżej przedstawiam dziesięć najpopularniejszych przepisów w/g odwiedzających :)  10. Żółty domowy ser 09.  Żurek z jajkiem i kiełbasą 08.  Grochówka 07.  Chleb powszedni... 06.  hot dog ? 05.  Zapiekanka 04.  Schab pieczony, na kanapki 03.  Zapiekanka brokułowa 02.  Bułki "gyros" 01.  Domowy schab, na kanapki   Dziękuję

chleba naszego
Chleb żytni razowy z kaszą jaglaną i błonnikiem 238

pory, piekąc chleb eksperymentowałam głównie z dodawaniem różnych rodzajów mąki, żeby nie było zbyt nudno i monotonnie. Nie wyobrażam sobie też chleba bez dodatku ziaren i innych zdrowych "chrupaczy" w środku, ale tym razem z powodu nadmiaru ugotowanej kaszy jaglanej dodałam ją do ciasta i chleb wyszedł bardzo ciekawie :) Spotkałam się wcześniej z dodawaniem surowej kaszy jaglanej i możliwe(...)taki eksperyment jeszcze przede mną. Do tego przepisu użyłam też błonnika witalnego, który wrócił po przerwie do mojej kuchni i pestek dyni, bo to jeden z ulubionych dodatków chlebowych. Chleb żytni razowy z kaszą jaglaną i błonnikiem 450 g mąki żytniej razowej 180 g ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki błonnika witalnego  2 łyżki pestek dyni 350 g zakwasu żytniego

FitKot
Chleb pszenno - orkiszowy z żurawiną pieczony w naczyniu żaroodpornym 170

Ostatnio eksperymentuję sobie z pieczeniem domowego chleba. Lubię, domowy o niebo lepszy od tych sklepowych, no i zdrowszy. Ten jest bardzo smaczny. Przepis znalazłam tutaj - klik . Wersja oryginalna jest z rozmarynem, ja dałam żurawinę, która psuje mi do niego idealnie. Chleb szybki, prosty, ładnie się wyrabia :-). Polecam i miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 480 g maki pszennej(...)przed końcem wyrastania, do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z pokrywką i nagrzewamy piekarnik do 250 stopni. 5. Jak naczynie się nam nagrzeje, delikatnie wyjmujemy go z piekarnika, zdejmujemy pokrywkę. Chleb oprószamy mąką i na środku nacinamy żyletką lub ostrym nożem. Delikatnie przekładamy chleb do naczynia, nakrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. 6. Pieczemy 30 minut w 250 stopniach

kruche babeczki
Chleb zmieniający życie. Bez glutenu 177

Chleb zmieniający życie, tak nazwała go autorka (oryginał znajdziesz tutaj ). Chleb posiada jedynie same zalety. Idealny w profilaktyce zdrowia, leczeniu candidy, nietoleracjach pokarmowych, alergiach i problemach jelitowych. Chlebek to 100% z naturalnych składników, zero przetworzonych dodatków, zero glutenu, zero drożdży, a nawet zakwasu. Najważniejsze - jest bardzo łatwy do przygotowania. Nie rośnie, a więc i nie opada, uda się na pewno(...)każdemu. Smakuje orzechowo, jest bardzo chrupiący i wspaniale wilgotny. Nie uwierzysz, ale można upiec chleb na samych ziarnach, całkowicie bez mąki. Znam ten przepis od dawna, planowałam go upiec. Odstraszył mnie jednak dodatek - babki płesznik. W zastępstwie polecano apteczny Colon-C, ale cóż ten specyfik miałby robić w tak zdrowym przecież chlebku. Jest to środek wymagający nadzoru lekarskiego, ponieważ obniża

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Uzbeckie lepioszki (Obi non) 323

Lepioszka to rodzaj chleba popularnego w Azji (m.in. w Kazachstanie, Kirgistanie i Uzbekistanie). Opisany jest on między innymi w jednym z najstarszych dzieł, "Eposie o Gilgameszu", legendarnym władcy Sumerów, żyjących prawie 5000 lat temu. Oryginalne uzbeckie lepioszki robione są podobno na zaczynie z bulionu mięsnego, zsiadłego mleka i cebuli. Do dekoracji lepioszek Uzbecy używają specjalnych stempli, a potem pieką

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb pszenno-żytni z ziarnami 185

Chleb zaparzany pszenno-żytni na zakwasie z niewielkim dodatkiem drożdży. Zaczyn z dodatkiem soli,  długo fermentujący w celu wydobycia aromatu mąki. Pieczony na blasze z piekarnika.  Źródło przepisu: rus brot .  Zaczyn (9 godzin w temp. 30°C + 9-15 godzin w temp. 21-23°C) 20 g zakwasu żytniego 82 g mąka żytnia

Przepisy na domowy ser i chleb
nowy pomocnik 196

Gisia spała długo, po przedszkolnych występach... nie mogłem się jej doczekać :) Pomyślałem... trudno upiekę  sam, ale pojawiła się Angela "co tam wujek robi" chleb :)  i tak została. Pogadaliśmy, porobiliśmy... Było tak " jak to między piekarzami"   Ciasto wyszło i to  bardzo eleganckie :) Pulchne, mięciutkie i sprężyste.... Potem niesamowicie wyrosło, chyba

chleba naszego
bułki z mięsem 179

zostało trochę ciasta drożdżowego, więc musiałem je wypiec...  Nie chciało mi się dzisiaj kulać zwykłych bułek, więc postanowiłem, że będą bułki z mięsem :) Jak widać potrzebujemy ciasto na chleb, mięso mielone i jakieś dodatki, które lubimy. Mięso smażymy, potem dorzucamy pokrojone: pomidory, cebulę, czosnek... Po przesmażeniu farsz  musimy ostudzić :)  No i już zabieramy się do naszych bułek

chleba naszego
Tosty z karmelizowanym jabłkiem w słodkim sezamowo-karobowym sosie 178

Kolacje na słodko nie goszczą na moim stole zbyt często. Lecz kiedy już się pojawią, wywołują eksplozję smaku i taniec radości moich kubków smakowych! Karmelizowane  jabłko, rodzynki, chrupiący chleb... a to wszystko oblane cudownym sosem powstałym z połączenia melasy z chleba świętojańskiego i tahiny firmy Bakra. Zapraszam !  Składniki: -chleb lub bułeczka ( u mnie z samych ziaren) -serek śmietankowy(...)wiejski -jedno jabłko -garść rodzynek i orzechów włoskich -łyżeczka masła klarowanego Sos: -łyżka tahiny -łyżka karobu- melasy z chleba świętojańskiego (do kupienia np. TU ) Wykonanie: Chleb kroimy na mniejsze kawałki i zapiekamy lekko w opiekaczu lub piekarniku. W tym czasie kroimy jabłka w małą kosteczkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Posypujemy stewią, cynamonem i przykrywamy. Jeśli jabłka się

Gawron w rosole

Proponowane wyszukiwania