chleb - 26516 przepisów (strona:261/1768)

PYSZNY CHLEB ORKISZOWY Z GRUBĄ I CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ, BEZ WYRABIANIA CIASTA 202

Chleb na punkcie którego dosłownie oszalała moja Rodzinka. Jest Po prostu boski! Mięciutki wewnątrz i meeega chrupiący zewnątrz, nawet po 2-3 dniach. Chleb powalający wręcz na kolana, smakiem , zapachem, po prostu cudo. Niech Was nie zraża czas przygotowania, bo ja przyznam szczerze do tej pory takie przepisy omijałam szerokim łukiem, sama się teraz dziwię dlaczego... Chyba po części dlatego(...)szukając chlebów na drożdżach zależało mi na ich szybkim wykonaniu: zamieszać , do wyrastania i do pieca. Szybka alternatywa gdy kończy się chleb na zakwasie. Do zabrania się za ten chlebek przekonały mnie komentarze Wszyscy bez wyjątku bardzo go zachwalali, że super, że cudo i ta skórka, chyba to najbardziej do mnie przemówiło: mega chrupiąca , gruba skórka, czyli to, co uwielbiamy

Smaczne Zdrowe
Chleb tygrysi 213

Dzisiaj kolejne pieczenie z cyklu Wypiekanie na śniadanie. Piekliśmy chleb Tygrysi z przepisu Berniki . Chleb jest pyszny z bardzo chrupiącą skórką którą otrzymujemy dzięki posmarowaniu "papką" na bazie mąki ryżowej. W trakcie pieczenia chleb popękał tworząc piękny wzorek na całej powierzchni chlebka.Ja zmieniłam proporcje na skorupkę oraz usprawniłam sobie sposób wyrastania. Mimo to chleb się udał.  Składniki: Zaczyn(...)mąki 55 g wody 7 g suchych droższy 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczki soli   Na chleb: zaczyn 450-500 g mąki 100 g ciepłej wody 230 g ciepłego mleka 1/2 łyżki cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego Polewa skorupka: 7 g suchych drożdży   100 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 1 łyżka oleju  rzepakowego

Ala piecze i gotuje
Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na drożdżach 310

udanych próbach pieczenia domowych bułek, przyszła pora na mój pierwszy chleb. Zaopatrzyłam się już w różnego typu mąki, ciągle jednak nie mogę się zabrać za mój pierwszy zakwas chlebowy. Wobec tego kontynuuję przygotowania domowego pieczywa na drożdżach i jestem pełna entuzjazmu dla tej czynności, bo zapach świeżo upieczonego chleba rozchodzący się po naszej kuchni, a potem - pierwsza ukrojona i skonsumowana(...)kromka z masłem, to bezcenne chwile. Moje pierwsze pieczywo w większej formie to chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem. Do jego przygotowania wykorzystałam podstawowe składniki, których użyłam też do wypieku bułek , zamieniając płatki owsiane na słonecznik. Chleb piekłam w dwóch keksówkach o wymiarach 200x110x75 i 260x110x75. Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na drożdżach Składniki: 250g mąki żytniej typ 720 300g mąki

Smakołyki Bereniki
DROŻDŻOWY CHLEB NA MAŚLANCE. Kilka odsłon. 188

Znalazłam w sieci przepis. Na chleb. Bardzo nietypowy zresztą, bo składa się ledwie z czterech składników. Mąka, sól, drożdże oraz maślanka. I to wszystko. Przetestowałam. I jestem zachwycona.  To najlepszy chleb jaki w życiu miałam okazję jeść. Oczywiście, kombinuję z różną mąką, dodatkami. Zawsze wychodzi coś zupełnie nieoczekiwanego, a pysznego. Ważne, aby maślanka była bardzo ciepła, ale nie gorąca(...)Ciasto strasznie się klei, dlatego bochenka z niego nie ukształtujemy. Nadaje się tylko do foremki. Z podanych składników wychodzi jedna wielka keksówka lub 2 mniejsze,  ewentualnie cztery wielkości chleba ze sklepu (takiego co ma ok. 350-400g).   DROŻDŻOWY CHLEB NA MAŚLANCE - PSZENNY. /wariant podstawowy;/ 1kg mąki pszennej 1 litr maślanki 1 kostka drożdży (100g) 2 łyżeczki soli

W kuchni Karmel-itki
Chleb fiński 197

hleb pszenno-żytni na jogurcie. Wcześniejsze przepisy (np. 1 lub 2 ) na chleb zawierały w sobie wodę w związku z czym, ciasto było luźne (wymagało pieczenia w formie) a gotowy chleb miał miąższ stosunkowo miękki. To ciasto jest zupełnie inne, zwarte dzięki czemu można uformować okrągły kształt. Ciasto należy wyrabiać ręcznie, jest dość gęste (zwykły mikser już się do tego(...)nadaje). Po upieczeniu miąższ jest dość gęsty. Poniżej źrodło przepisu oraz moje notatki. Ja robiłam z połowy podanej porcji. Chleb fiński    PRZEPIS /źródło: A. Fiedoruk "Domowy wypiek chleba"/ Temperatura pieczenia: 200 o C Czas pieczenia: ok. 30 min (trzymać się tego czasu, uwazażać by nie wysuszyć) Składniki    /na 2 nieduże okrągłe bochenki/ 2-2,5 szkl

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb orkiszowo-pełnoziarnisty (z garnka) 235

Bardzo smaczny, nieskomplikowany przepis na chleb, zrobiony na bidze (tj. zaczyn przygotowujemy na ok. 12-14 h przed planowanym pieczeniem chleba). Niech to jednak nie odstrasza bo wykonanie bigi sprowadza się do wymieszania mąki, wody i drożdży w misce, ot co. :) Zastosowałam tutaj również metodę pieczenia w garnku żeliwnym, dzięki czemu chleb ma grubą i chrupiącą skórkę. Nie wiem dlaczego(...)rzadko piekę chleby... ;) Chleb orkiszowo-pełnoziarnisty (z garnka) PRZEPIS {Ken Forkish "Flour water salt yeast", podpatrzone na blogu WP } temperatura pieczenia: 250°C | czas pieczenia: 50-60 min.   Biga (zaczyn) 250 g mąki pszennej (Gdańskie młyny, orkiszowa, typ jasny 650) 170 g wody 0,2 g drożdży suszonych instant (dałam szczyptę) Następnie dodać 250 g mąki pełnoziarnistej (Lubella, pełnoziarnista

coolinarnastrefa.blogspot.com
Zwykła kanapka? Nie tym razem! Prosciutto, aioli i bazyliowe szaleństwo 45

włoskie kanapki to sztos nad sztosy. Zazwyczaj stawiam na klasyki – ciabatta albo focaccia , wiadomo, chrupiąco i klimatycznie. Ale dziś postanowiłam trochę pokombinować i wrzuciłam wszystko na kromkę pszenno-żytniego chleba na zakwasie . I wiecie co? To był strzał w dziesiątkę! Lekko kwaskowy chleb świetnie zagrał z kremowym aioli i słonawym prosciutto. Czasem warto wyjść poza utarte ścieżki – nawet w kanapkach(...)Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat Ocena 5.0 /5 ( 1 Głosujący ) Składniki: 120 g mini mozzarella 150 g prosciutto 1 duży pomidor kilka listków roszponki 6 kromek chleba na zakwasie lub innego pieczywa Bazyliowy sos aioli 3 żółtka 150 ml oleju rzepakowego 250 ml liści świeżej bazylii 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy dijon 2 ząbki czosnku

codojedzenia
Dieta DASH: Zasady, zalety i zdrowe nawyki żywieniowe 30

produkty mleczne, chude mięso (jak drób), ryby oraz orzechy, te składniki dostarczają niezbędnych aminokwasów przy minimalnej zawartości tłuszczów nasyconych. Spożywanie pełnoziarnistych zbóż : produkty takie jak brązowy ryż czy pełnoziarnisty chleb stanowią doskonałe źródło błonnika i wspierają prawidłowe trawienie. Ograniczenie tłuszczów nasyconych oraz cholesterolu : dieta DASH promuje korzystne tłuszcze pochodzące z oliwy z oliwek czy awokado, jednocześnie zalecając unikanie tłuszczów trans(...)porcji dziennie . Oto przykłady owoców i warzyw, które warto włączyć do diety: jabłka, banany, jagody, brokuły, marchew, szpinak. Pełnoziarniste produkty to kolejny ważny element tego sposobu żywienia. Warto wybierać: chleb pełnoziarnisty, brązowy ryż, płatki owsiane. Te pokarmy są cennym źródłem błonnika pokarmowego , który reguluje procesy trawienne i poziom cukru we krwi. Nie można zapominać o niskotłuszczowych produktach mlecznych , które również

Marcepanowa kuchnia
ODZYSKANA BRIOSZKA CZYLI BRIOCHE PERDUE Z MANDARYNKAMI 30

Prosty, niezwykle smaczny deser, który można przygotować z czerstwej lub nieco suchej brioszki, chałki lub chleba, z owocami sezonowymi, zimą np z mandarynkami lub jabłkami, latem z owocami leśnymi , malinami, truskawkami, poziomkami, podany dodatkowo z gałką lodów. Można go podać na śniadanie, deser, podwieczorek, do herbaty.To jeden z moich ulubionych deserów, do którego przygotowania można wykorzystać właśnie czerstwy chleb(...)domu. Podaję Wam dwie wersje tego deseru, klasyczną, jak również wegańską. Przygotowanie : 10 min. Smażenie : 10 min. Porcja dla 4 osób : ● 4 grubych kromek czerstwej brioszki (chałki lub chleba) ● 4 mandarynki ● 2 łyżki alkoholu Grand Marnier lub Cointreau (lub wódki tradycyjnej żołądkowej, lub innej, np Soplica pomarańcza) ● 2 łyżki cukru trzcinowego  ● ½  opakowania cukru wanilinowego ● 25 g masła

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Chleb tostowy uDany na zaczynie poolish 53

Chleb bardzo udany:) Polecam go domowym piekarzom. Ciasto potrzebuje czasu aby fermentować odpowiednio długo z małą ilością drożdży. Chleby drożdżowe przygotowane na zaczynie różnią się smakiem i aromatem od tych pieczonych tradycyjnie. Jakie są rodzaje zaczynów? biga,  pate fermente, poolish inaczej podmłoda Poolish to mieszanka równych proporcji wody i mąki z odrobiną drożdży, pozostawiona w temperaturze pokojowej(...)godzin. Im mniej drożdży tym dłuższy czas fermentacji. Na tym zaczynie zwanym również podmłodą  można piec chleby, bułki czy pizzę. Jeśli raz upieczecie chleb czy bułki na zaczynie, będziecie do takiego wypieku wracać mimo, że na gotowy wypiek trzeba poczekać. Pracy przy takim wypieku niewiele, tylko czekanie na ten cudowny charakterystyczny aromat. Chleb tostowy uDany  na zaczynie

Leśny Zakątek
Mehlsuppe i wigilia obozowa 47

Weimarskiej, na grunt obozowy. Zaczynało się od kawy lub herbaty. Potem zupa głownie z ziemniaków, buraków (w tym wysłodek), brukwi, kości lub koncentratu spożywczego. Na koniec ciemny słabej jakości. Chleb na kolację Niemcy nazywali „Abendbrot”, „Vesper” lub „Brotzeit”. Niegdyś był to chleb biały, ale NSDAP rozpropagowała ciemny chleb, wcześniej zarezerwowany dla biedaków, dorabiając do niego ideologie o zdrowym żywieniu(...)Chleb miał starczyć również na rano, ale raz, że każdy był bardzo głodny, a dwa, że do ranoa mógł być już w żołądku innego współwięźnia. Tym bardziej, że chleb był waluta obozową. Przy czym jadłospis nie różnił się w święta. To nie jedyny zwyczaj, jaki Niemcy rozpropagowali. Choinka, która do Polski przywędrowała właśnie z Niemiec, była stawiana na głównym placu

Kryzysowa Książka Kucharska
Wytrawne ślimaczki z chleba polarnego – idealna przekąska na każdą okazję 67

Jeśli szukasz smacznej i efektownej przekąski na zimno , wytrawne ślimaczki bez pieczenia ze szwedzkiego chleba polarnego będą strzałem w dziesiątkę! Te delikatne, cienkie placki idealnie nadają się do zwijania w smakowite ruloniki, które zachwycą zarówno domowników, jak i gości. Smacznie, szybko i bez wysiłku – wytrawne ślimaczki bez pieczenia, nadziewane wędzonym łososiem Bazą mojego przepisu jest wędzony łosoś – miękki, aromatyczny(...)prostu rozpływający się w ustach. Do nadzienia dodałam także kremowe awokado, chrupiący ogórek, świeżą roszponkę oraz odrobinę czerwonej cebuli. Aby ślimaczki były jeszcze smaczniejsze i łatwiejsze do zwinięcia, posmarowałam chleb polarny ziołowym twarożkiem – to idealny sposób na podkreślenie wszystkich składników i połączenia w jedną całość. Te małe, wytrawne przekąski świetnie sprawdzą się na każdą okazję: od domowej imprezy, przez piknik

codojedzenia
Szybkie śniadania bez chleba – 15 przepisów 83

Jakie można zrobić szybkie śniadania bez chleba? Poniżej zebrałam aż 15 przepisów na śniadania, które możesz zjeść bez chleba. Są tutaj m.in. pomysły na sałatki, placuszki, gofry, a także owsianki. Zobacz również przepisy na drugie śniadanie do pracy na zimno – https://viagusto.pl/25-pomyslow-na-drugie-sniadanie-do-pracy-na-zimno/ Przepisy na szybkie śniadania bez chleba Sałatka z camembertem i żurawiną z orzechami włoskimi Wyjątkowy przepis(...)bliżej, więc czas na świeżą wiosenną zieloną sałatkę, składającą się jedynie z czterech składników.  Sałatka jest… ZOBACZ PRZEPIS ZOBACZ EBOOK Oto pomysły na inne szybkie śniadania bez chleba, które warto przygotować: Smoothie bowl z owocami i orzechami Sałatka z awokado, jajkiem i pomidorem Jajeczne muffiny z warzywami Pudding chia z mlekiem kokosowym i owocami (np. mango) Pudding ryżowy

Via Gusto
GRECKI CHLEB Z OLIWKAMI 64

Grecki chleb z oliwkami to klasyczny przysmak, który łączy w sobie prostotę przygotowania z niepowtarzalnym smakiem. Choć chleb sam w sobie jest podstawowym składnikiem wielu kuchni na całym świecie, to jego grecka wersja, wzbogacona o oliwki, przenosi go na zupełnie nowy poziom. Grecka kuchnia, znana  … The post GRECKI CHLEB Z OLIWKAMI appeared first on Smaczne potrawy

Smaczne Potrawy

Proponowane wyszukiwania