nasz – mój i Natalii Sońskiej – młodziutkiej pisarki z mojego rodzinnego Rzeszowa. Natalię poznałam w czerwcu 2017r. na moim spotkaniu autorskim promującym moją pierwszą książkę “Serniki słodkie i wytrawne” w JiM’s Cafe w Rzeszowie. To właśnie wtedy, w czasie rozmów z czytelnikami obecnymi na sernikowym popołudniu opowiedziałam, o czym będzie moja druga książka(...)zaniemówiła z wrażenia, gdyż jej bohaterka nowej powieści … też nosi takie imię! Nie koniec na tym. Powiedziałam, że “moja Jagoda” pracuje w kawiarni, gotuje i piecze serniki. Obie wybuchnęłyśmy gromkim śmiechem, gdy Natalia dodała, że “jej Jagoda” zajmuje się cukierną, w której pan Tomasz co tydzień kupuje jej…pyszny sernik! Uwierzycie
Raj dla Podniebieniadodatkiem kwaskowatego limoncello, skórki z cytryny, wanilii. Aby nadać aromat dolnej warstwie użyłam daktyli moczonych w wódce, kawy, migdałów i nerkowców. Z informacji zwrotnej od klientki wiem, że sernik spełnił oczekiwania i smakował wszystkim. Więc tym samym z powodzeniem dzielę się z Wami przepisem, a że często jestem pytana o wypieki w formie bezglutenowej czy bez laktozy, to widać(...)skórka otarta z 1/3 cytryny kilka kropel likieru pomarańczowego (można dodać małą ilość soku wyciśniętego z pomarańczy) wierzch kilka łyżek karmelu nerkowce / orzechy włoskie / mały pokruszony bezik Artykuł Sernik limoncello z nerkowcami, daktylami i twarogiem bez laktozy pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaPrzepis na sernik królewski, który prezentuje się zgodnie z nazwą, po królewsku. Ser ukryty jest pomiędzy dwoma warstwami kakaowego ciasta kruchego. Jest to sernik, który mi osobiście kojarzy się z bardzo wykwintnymi i świątecznymi okazjami. Czas przygotowania: 90 min Czas pieczenia: 60+15 min Czas chłodzenia: min. kilka godzin Składniki: (na blaszkę 24×24 cm) Ciasto(...)upewniając się że na dnie lub na bokach nie pozostały nierozmieszane składniki. Gotową masę serową przelej na podpieczony wcześniej spód i wyrównaj Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta kruchego Sernik piecz przez 60 min w temp. 170°C (grzałka góra-dół) Po upieczeniu pozostaw z zamkniętym piekarniku przez 20 min, po czym uchyl drzwiczki i wystudź sernik Ciasto
Słodki Blog