SUROWIEC -łopatka 2,5 kg słonina 0,5 kg -podgardle 1 kg -serce 1 kg -pół głowy 2 kg Surowiec po niżej kupujemy dwa dni później po peklowaniu tego pierwszego -skórki 2 kg -płuca 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -majeranek 1 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz ziołowy 1 g/kg -ziele angielskie 0,5 g/kg -czosnek świeży 2 g/kg -peklosól do łopatki 20 g/kg -sól do smaku -sznurek wędzarniczy -osłonki sztuczne lub naturalne jak kątnice wieprzowe. Można też wykorzystać słoiczki to co nie wejdzie w osłonki. Słoi... czytaj dalej...
Domowy wyrób.Coś do chleba i talerza.
Strona poświęcona przede wszystkim wyrobom wędlin domowych i jej sposobach produkcji.Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin wędzonych,pieczonych, szynkowarowych i dojrzewających.Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.