chleb - 26516 przepisów (strona:242/1768)

Chleb żytni ze słonecznikiem 213

Chleb żytni jest bardzo smaczny i zdrowy, na długo nas syci i dostarcza wielu witamin. Warto go jeść, a najsmaczniejszy będzie ten, który  sami  sobie  upieczemy.  Składniki: 300 g mąki żytniej typ 720, 50 g świeżych drożdży, 250 ml letniej wody, 1 łyżeczka cukru, 1 płaska łyżka soli, 8 łyżek pestek słonecznika, 4 łyżki płatków owsianych(...)mąką. Do brytfanki przekładamy ciasto i rozprowadzamy je na całej długości,  dłonią  lekko zmoczoną w wodzie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 1 godz. Chleb pieczemy 30-35 min. w piekarniku rozgrzanym do 190 ° C. Po upieczeniu chleb wyciągamy z brytfanki i pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: jak sprawdzić czy chleb idealnie nam się upiekł? Wystarczy

Moniki Smakołyki
PSZENNY CHLEB ZIEMNIACZANY. 239

wystygnie, wołając do Ciebie: "zjedź mnie!". Zbliżasz się uzbrojony w nóż, czaisz się, wahasz i nagle już! Ukradkiem wcinasz, by nikt nie dojrzał Twojej słabości. Nie posiadam "ręki" do chlebów na zakwasie. Nie nie mam i już. Każdy jeden zakwas ginie śmiercią naturalną, więc nawet książkowe receptury kończą się fiaskiem. Bez powodzenia odbywane kolejne próby po prostu zniechęcają. Ale ochota(...)domowy chleb nadal zostaje, a w głowie myśl, jakby ją stłamsić. Popyt napędza podaż, a podaż popyt - chęć przyczynia się do wymyślania nowych receptur i próbowania innych chlebów. Postanowiłam zaprzyjaźnić się na stało z drożdżami. Aż do chwili, kiedy w końcu jakiś zakwas zechce przetrwać więcej niż to do tej pory się zdarzało. Chleb, który dziś proponuję jest niezwykle mięciutki

W kuchni Karmel-itki
Zakwas buraczany 223

Ostatni weekend przed świętami to najlepszy czas aby przygotować domowy zakwas buraczany. Można go robić z kromką chleba pieczonego na prawdziwym zakwasie lub bez. Szybciej ukisi się nam zakwas buraczany z dodatkiem chleba, na ten bez chleba będziemy musieli dłużej poczekać:) A więc potrzebne nam będzie; 2 kg buraków 4-6 ząbków czosnku 2-3 liście laurowe 2-3 ziarna(...)ziela angielskiego 2 łyżeczki soli morskiej, kamiennej lub zwykłej 1 łyżeczka cukru 2 kromki chleba pieczonego na zakwasie żytnim lub razowym  duży słój  gaza do przykrycia  gorąca woda Umyte i obrane buraki kroimy w plasterki, czosnek obieramy i również siekamy w plasterki. Do dużego słoja wkładamy pokrojone buraki, czosnek i wszystkie przyprawy, na wierzch dajemy kromkę chleba

Apetyczna babeczka
Chleb radzieckiego żołnierza ..styczniowa piekarnia 211

drugi biorę we wspólnym pieczeniu chleba organizowanym przez Amber ..Przepis na chleb wybrał Gucio. ..Ja już dawno przymierzałam się do upieczenia tego chleba, ale jakoś obawiałam się metody trójfazowej zakwaszania ciasta ..a to tylko z pozoru wydaje się takie "straszne"..wszystko odbywało się bez problemów..ja co prawda jak to u mnie czasem bywa musiałam coś pomylić...zakwas miałam(...)stało..chlebek był smaczny... Dzięki za wspólne pieczenie pysznego chlebka...i z niecierpliwością czekam na wpisy innych piekarzy i piekareczek, aby podziwiać ich wypieki... Składniki na jeden bochenek chleba o wadze ok. 1 kg. Zaczyn 375 g ciasta zakwaszonego po 3 fazie z mąki żytniej razowej * * 450 g mąki żytniej razowej  [ 250 g żytniej i 200 g  żytniej

Moje domowe kucharzenie
Chleb z czekoladą i rodzynkami, na zakwasie czyli lutowa piekarnia 204

Amber  w tym miesiącu zaproponowała wypiek chleba z czekoladą i rodzynkami i na zakwasie...postanowiłam i ja spróbować takiego chleba..niestety pieczenie odbyło się z przygodami...zagniotłam ciasto itd..ciasto pięknie rosło...a ja byłam w pracy...Po powrocie z pracy miałam już piec chlebek...ale...no właśnie..ale ..zabrakło prądu.. i tak bez prądu było kilka godzin(...)pieczenia...ale w końcu upiekłam.. i wyszło to co widać na zdjęciu... Chlebek piekłam na kamieniu do pizzy .. Dziękuję innym piekącym ten chlebek za wspólne pieczenie.. Chleb z czekoladą i rodynkami, na zakwasie Emmanuel Hadjiandreou ‘How to make bread’ 170 g (2/3 szkl) aktywnego zakwasu pszennego* (u mnie  żytni) 250 g (1 szkl) ciepłej wody

Moje domowe kucharzenie
Zapiekanki na chlebie z mięsem mielonym i pieczarkami 19

Pyszne, chrupiące zapiekanki na chlebie z mięsem mielonym, pieczarkami i słodką karmelizowaną cebulką. Idealne na śniadanie, szybką kolację lub ciepłą przekąskę. Z dodatkiem ziół prowansalskich, roztopionego sera i sosu aioli smakują wyśmienicie, a robi się je bardzo prosto. Czas przygotowania:  30 minut Trudność przygotowania:  łatwe Ilość porcji:  2-4 osób SKŁADNIKI : 7 kromek chleba 250 g mięsa(...)zmiękną dodajemy mięso mielone, smażymy aż się zrumieni. Następnie dodajemy musztardę, koncentrat, sos sojowy, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Dusimy razem jeszcze przez 2–3 minuty. 3. Każdą kromkę chleba smarujemy cienką warstwą ketchupu (1 łyżeczka) i posypujemy szczyptą ziół prowansalskich. Nakładamy porcję farszu, następnie karmelizowaną cebulę. Całość posypujemy startym serem. 4. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez

karolgotuje
Chleb z oliwkami 36

zawsze staramy się przetwarzać to, czego mamy nadmiar. A tutaj nałożyły się na siebie dwie rzeczy: po pierwsze dawno nie piekłem żadnego chleba, a po drugie mamy w lodówce nadmiar oliwek. Kupiliśmy jakiś wielki słój, chyba litrowy i tak powoli zjadamy te oliwki, ale ich jest tyle, że końca nie widać. Pomyślałem więc, że chociaż część zużyję i upiekę chleb(...)oliwkami. Pomysł okazał się trafiony. Chleb wyszedł mięciutki, pięknie pachnący oliwkami i jeszcze lepiej smakujący. Delikatny posmak oliwek w świeżym pieczywie to zdecydowanie dobry pomysł. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Burger z kozim serem w chlebie 40

dobrym sosem. Ewentualnie dodatkiem warzyw... Czy jednak pszenna bułka rzeczywiście jest potrzebna? Moim zdaniem nie jest to obowiązkowy element dobrego burgera, spokojnie możemy zastąpić ją dwiema kromkami razowego chleba. Ważniejsze jest dobrej jakości mięso na kotlet i dodatek ulubionych warzyw.  Burger z kozim serem w chlebie - przepis na 1 porcję Do przygotowania burgera będą Ci potrzebne: 2 kromki chleba(...)natki pietruszki, łyżka oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku. 1. Mięso dopraw pieprzem i solą, uformuj kotleta. 2. Patelnię posmaruj olejem, rozgrzej i ułóż kotleta i obie kromki chleba, usmaż z obu stron. 3. Pieczywo zdejmij z patelni gdy się przyrumieni. 4. Na kotlecie połóż plaster koziego sera i przykryj na chwilę pokrywką (wciąż na patelni). 5. Kromkę chleba

Z notatnika dietetyka
Chleb pszenny z orzechami 48

prowadzenia bloga. Nie ustaję w wymyślaniu kolejnych fajnych receptur chlebowych. Tak żebyście mogli z nich korzystać i cieszyć się smakiem coraz to nowego pieczywa. Robiłem kiedyś, bardzo dawno temu, chleb z orzechami laskowymi. Pamiętam, że wyszedł doskonale, bardzo mi smakował. Pomyślałem więc, że można zrobić znowu coś podobnego, ale akurat miałem orzechy włoskie zamiast laskowych. W sumie czemu nie, też(...)mogą być. Te orzechy dodają chlebowi wyrazistości. Niby zwykłe pszenne pieczywo, ale z charakterem, ze smakiem, wyraziste takie. Jedynym minusem tego chleba jest to, że raczej nie da się go wyrabiać ręcznie. Warto użyć do jego wyrabiania robota kuchennego. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenny z naczynia żeliwnego 40

zdecydowanie jeden z moich ulubionych chlebów. Zwykły pszenny chleb, ale z doskonale sprężystym miąższem i fantastycznie chrupiącą skórką. Ja tu już najadłem się go po same uszy i niezbyt często go robię (staram się kolejne receptury wymyślać), ale zawsze serwuję go, gdy przychodzą do nas goście. To murowany hit. Tak było i tym razem. Zapowiedzieli się znajomi więc przygotowaliśmy masę(...)jedzenia, stół aż się uginał, cały był zastawiony. Zrobiłem też i ten chleb. Nie było dla mnie żadnym zaskoczeniem, że zniknął on ze stołu jako pierwszy. To naprawdę murowany hit. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Pieczony łosoś w panierce chlebowo-parmezanowej 57

Pyszny łosoś w chrupiącej panierce z okruchów chleba tostowego i tartego parmezanu. Bardzo aromatyczny, bardzo smaczny. Moje dziecko, największy fan łososia w domu, było nim zachwycone do tego stopnia, że zamówił sobie takiego łososia na urodziny – znaczy smakowało baaardzo Jeśli lubisz pieczonego łososia, koniecznie wypróbuj ten przepis. Być może tak przygotowany łosoś przypadnie Ci do gustu i zostanie(...)Tobą na dłużej. 1-2 świeże filety z łososia 3-4 kromki chleba tostowego 4 łyżki tartego parmezanu 1-2 łyżki oliwy oregano sól, pieprz Chleb tostowy umieszczamy w rozdrabniaczu do warzyw. Miksujemy na okruszki. Dodajemy tarty parmezan, oliwę oraz sól i pieprz, mieszamy (powstała „kruszonka” powinna zlepiać się w całość po ściśnięciu, po czym po rozkruszeniu delikatnie

Smaki Na Talerzu
Bardzo łatwy chleb francuski 63

Napisała do mnie na blogowego maila Laura i w te słowa (mniej więcej) się odzywa: „Słuchaj ziom, mam zajefajny przepis na chleb francuski, obczaj go i żałuj, że do tej pory tego przepisu nie znałeś i tego chleba nie robiłeś. Ale teraz masz szansę to nadrobić i delektować się tymi pysznościami”. I linka mi wysyła. Wszedłem tam, poczytałem, popatrzyłem(...)faktycznie wygląda nieźle. Wygląda na tyle dobrze, że pomyślałem, że podzielę się z Wami tym przepisem, bo chleb wyszedł naprawdę fajny. Nie wiem dlaczego nazywa się „francuski”, ale tym nie zaprzątam sobie głowy. Ważne, że jest naprawdę bardzo smaczny. Oryginalny przepis Laury, która prowadzi portal Łatwe Przepisy tutaj: https://latweprzepisy.com/chleb-francuski/ A poniżej to, co ja zrobiłem. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Prosty i szybki chleb na drożdżach, smaczny i bardzo chrupiący 80

nieduże chlebki:   396 g mąka pszenna typ 650 (90%) 44 g mąka żytnia typ 2000 (10%) 3 g słód aktywny jęczmienny ( 0,7%) - można pominąć, bo robiłem te chleby również bez słodu i były całkiem OK :) 235 g woda chłodna (55%)  12 g  drożdże świeże (2,7%)   10 g sól (2,3%) + 5 g dodatkowa woda

Przepisy na domowy ser i chleb
Leniwy chleb nocny 105

Super przepis na leniwy chleb nocny. Ten przepis jest naprawdę szybki i prosty i nie wymaga dużego nakładu pracy. Artykuł Leniwy chleb nocny pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda

Proponowane wyszukiwania