chleb - 26176 przepisów (strona:241/1746)

Tostowa zapiekanka 136

Tostowa zapiekanka   Pyszna zapiekanka z chlebem tostowym z kiełbasą, serem oraz warzywami to idealne danie na kolacje, którem poświęcisz troszkę czasu i włożysz minimum wysiłku w przygotowaniu. Genialne połączenie składników sprawi, że każdy się skusi. 6 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: ·        16 kromek chleba tostowego(...)łyżeczka oregano ·        Sól ·        Pieprz Sposób przygotowania: 1.    Osiem kromek chleba tostowego umieszczamy na dnie naczynia żaroodpornego. 2.    Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oregano, sól, pieprz, wlewamy śmietanę i ubijamy ręcznie masę jajeczną. 3.      Do masy dodajemy pokroje drobną kostkę warzywa, pokrojone

Kulinarna Chwila
Wełniany chleb bułkowy z ricottą i malinami 110

Lipcowa Piekarnia Amber powitała mnie zaproszeniem na wełniany chleb bułkowy. Przepis pochodzi z bloga Marca Bake to the roots . Oryginalny chleb, inspiracja Marca wypiekany jest z nadzieniem żurawinowym, Marc wypiekał z nadzieniem orzechowym ale tak jak autor podaje tutaj pełna dowolność, można nadziać tym na co kto ma ochotę. U mnie jest to ricotta i maliny. Wyszło delikatnie i pysznie(...)Nazwa wełniany chleb pochodzi od splotu na wierzchu chleba który strukturą przypomina kłębek wełny. Polecam upiec z ulubionym nadzieniem. Ja podam składniki Marca i moje na nadzienie. Zapraszam gorąco na pyszne ciasto/chleb do porannej kawy, herbaty czy czystka. Wełniany chleb odrywany. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pudding migdałowy 105

Pudding migdałowy z czerstwego chleba Pudding migdałowy z czerstwego chleba z jabłkami. Chciałem w kilku słowach jak zawsze zresztą, krótko i zwięźle opisać historię puddingu, ale jakież było moje zdziwienie, kiedy zacząłem studiować 😉 informacje na ten temat. I pomyślałem, że jeśli ktoś będzie zainteresowany historią Puddingu, odeślę go do – British Food: A History – What is a pudding? Miłej(...)jakże ciekawej 😉 opowieści, życzę Ci smacznego. 👥 – 2-3-4 ⏰ – 45-60 minut 🇬🇧 – Anglia 🇵🇱 – Polska 🍺 – Facet w Kuchni – gotowanie pod wpływem 🐴 – Suchy Chleb dla… Oczywiście potrzebujemy kilku składników Bagietka – 380-400 gram jedno, dwudniowa pokrojona w kostkę Jajka – 4-5 sztuk Mleko – 200 ml Jabłka – 300 gram obrane

RafalCook
4 pomysły na nietypowe kanapki 103

śniadanie? Chciałabym podzielić się z Wami moimi ulubionymi pomysłami na niecodziennie kanapki, na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Dodatkowo sięgnijcie po świetne przepisy na domowe pieczywo . Na zdjęciach chleb otrębowy ze słonecznikiem i siemieniem lnianym . 1. KANAPKI Z GUACAMOLE – 1 awokado – ricotta – sok z ½ limonki – 1 mały ząbek czosnku – kolendra – kiełki – płatki chili Awokado rozgniatamy i łączymy z sokiem(...)limonki. Doprawiamy płatkami chili, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną kolendrą oraz solą i pieprzem. Chleb smarujemy ricottą, następnie nakładamy guacamole i dekorujemy kolendrą oraz kiełkami. Smacznego! 2. KANAPKI Z POMIDOREM I CHRUPIĄCYM BOCZKIEM – surowy boczek w plastrach – pomidor – ricotta – szczypiorek – kiełki Plastry boczku umieszczamy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i smażymy do momentu, aż staną się chrupiące. Odkładamy

Be Fit Be Strong
Orzechowy chlebowiec 92

Orzechowy chlebowiec z nutą pomarańczy Orzechowy chlebowiec ciasto z czerstwego chleba inspirowane greckim świątecznym ciastem, na które wpadłem, przeglądając miliony stron internetowych 😉. Fantastyczne wykorzystanie czerstwego chleba, orzechów, pomarańczy i przypraw, sprawia, że orzechowy chlebowiec jest wręcz… Fantastyczny 😉. Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej opowieści, życzę Ci smacznego. Ps. To nie pierwszy deser z chleba, który mam nadzieję zrobić(...)kawałków ⏰ – 45 minut 🇵🇱 – Polska 🍺 – Facet w Kuchni – gotowanie pod wpływem 🐴 – Suchy Chleb dla… Oczywiście potrzebujemy kilku składników Czerstwa bagietka – 250 gram Orzechy włoskie – 300 gram posiekanych Żółtka – 8 sztuk Białka – 8 sztuk Masło miękkie niesolone – 225 gram (ja użyłem solonego, mój błąd) 😉 Erytrytol – 50-100 gram według uznania

RafalCook
Pszenny chleb cebulowy 95

poszukiwaniu inspiracji na chleb wymyśliłem chleb cebulowy. Ma on naprawdę intensywny aromat, świetnie smakuje. Zwykły biały pszenny chleb, ale tak wyrazisty w smaku, że nawet jak samym masłem posmarujecie, to da radę robić za pełnoprawną kanapkę. Ja najbardziej lubię jeść go z plastrem żółtego sera. Ser idealnie się komponuje z tym cebulowym smakiem. Przy okazji opowiem Wam historię

Marder&Marder Manufacture
Zupa chlebowa 141

zwany "długi weekend" często towarzyszy nam dylemat - ile kupić pieczywa, żeby z jednej strony nam go nie zabrakło, a z drugiej nie zostać po wolnym z zapasem czerstwego chleba. Jeśli po majówce został Wam czerstwy chleb razowy na zakwasie nie martwcie się - możecie go wykorzystać do przygotowania zupy. Zupa chlebowa jest smaczna i pożywna, a jej smak przypomina trochę gęsty(...)przeciwnym wypadku część z nas by po prostu wyrzuciła - zero waste w praktyce. Zupa chlebowa - przepis na 8 porcji Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: ok. 350 g chleba na zakwasie, cebulę, 4 ząbki czosnku, 2l wody, 2 łyżki domowej przyprawy do zup (jeśli jej nie masz zastąp wodę bulionem warzywnym lub drobiowym), łyżkę oleju rzepakowego, łyżeczkę majeranku, sól i pieprz

Z notatnika dietetyka
Szybki chleb z ziarnami 109

Szybki chleb na drożdżach z ziarnami lnu to znakomity sposób na domowy chleb na śniadanie. Przygotowanie trwa krótko, wyrasta ok. 90 minut i potem pieczemy. Zajadamy pyszny chleb po 2 godzinach. Zachęcam zatem do upieczenia własnego chleba. Chleb pszenny z ziarnami. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb czekoladowy metodą Yudane 105

Kwietniowa Piekarnia Amber i tym razem trochę inny chleb niż zwykle. Czekoladowy ale jeśli cukru nie dacie to będzie deserowy. Chleb metodą Yudane tutaj może być czekoladowy lub z kawą. Ja zrobiłam czekoladowy i podałam go z kremem czekoladowym. Polecam wszystkim bardzo gorąco i chleb, bo pracy z nim mało i krem czekoladowy do chlebka. Chleb jest mięciutki, bardzo elastyczny(...)bardzo proste i nie będzie problemu, ja zamieszczam zdjęcia jak ja to zrobiłam. Za oknem paskudna wiosna więc niech ten chlebek poprawi nam nastrój. Niech nam się upiecze! Chleb czekoladowy. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pizza chlebowa z patelni – sposób na pozbycie się resztek z lodówki 94

Pizza chlebowa z patelni z pysznymi dodatkami na wierzchu to bardzo smaczny i szybki sposób na pozbycie się resztek z lodówki. Do jej przygotowania użyłam kilka kromek czerstwego chleba, a także kawałek wędzonej piersi z kurczaka, która została po robieniu sałatki, zalegającą rukolę i ser żółty, a także cebulę, którą zawsze się w domu znajdzie. Możecie oczywiście użyć innych dodatków(...)obiadu, paprykę, kukurydzę, pikle, itp. Danie świetnie sprawdzi się na śniadanie, kolację czy nawet obiad, gdyż jest bardzo sycące.   Składniki na pizzę chlebową z patelni: 4 kromki chleba (może być czerstwy) 2/3 szklanki mleka 3 jajka oregano, bazylia, papryka ostra, sól, pieprz Dodatki: pół wędzonej piersi z kurczaka niewielka cebulka garść rukoli około 100 g sera żółtego około

e-PrzepisyKulinarne
Chleb z rukolą - zero waste 116

Chleb z rukolą to doskonała inspiracja do wykorzystania rukoli , która zalega w lodówce. Czasami mi się zdarza, że kupię duże opakowanie, połowę wykorzystam, a reszta stoi i więdnie. Do upieczenia chleba można również wykorzystać np. natkę pietruszki. Chlebek jest bardzo smaczny i miękki. W końcu domowe pieczywo nie ma sobie równych. Polecam!  Chleb z rukolą - składniki: 300g mąki pszennej(...)świeżych drożdży 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru 50g rukoli 200 ml ciepłej wody  Chleb z rukolą - przygotowanie: Rukolę należy zblendować z ciepłą, ale nie gorącą wodą. Wkruszyć drożdże, dodać cukier oraz łyżkę mąki. Całość przemieszać i odstawić na około 10 minut. Do większej miski należy przesiać mąkę oraz wsypać sól. Do składników suchych przelać mieszankę drożdżową z rukolą

Di gotuje
Chleb pszenny z otrębami pszennymi 98

Chciałem zrobić pewien eksperyment z chlebem. Uwielbiam zwykłe pszenne chleby, takie najprostsze. Wiem, jako bloger kulinarny powinienem mieć bardziej wyrafinowane podniebienie. Ale co ja poradzę, taki mam smak i tyle. Lubię, gdy pieczywo tętni glutenem. Tym razem pomyślałem o pewnej zmianie. Co będzie, gdy do pszennego chleba dodam otrębów pszennych? Otręby powinny dodać mu nieco charakteru, wyrazistości. Ale z drugiej

Marder&Marder Manufacture
Chleb z San Francisko 109

Przepis znaleziony w necie i krąży on po blogach. Dlaczego ten chleb nosi taką nazwę nie wiem, nie znam jego pochodzenia a w necie niewiele. Dostępne źródła mówią że San Francisco jest znane z zakwasu chlebowego a ten chleb zakwasowcem jest niewątpliwie. Jeśli ktoś zna pochodzenie chleba to zapraszam do komentowania. Chleb z serii zawsze się uda i można nawet(...)pokusić się na upieczenie go jako swojego pierwszego zakwasowca, polecam. Chleb z San Francisco. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb wiejski 106

mojprzepisna.pl | Chleb wiejski Prosty i pyszny chlebek zrobiony z pełnoziarnistych mąk: orkiszowej i żytniej. Jest wilgotny, w środku mięciutki i pachnący z zewnątrz chrupiący, na drugi dzień też jest bardzo smaczny. Nic a nic nie sprawi Wam kłopotu, przepis zapożyczyłam z książki „Chleb Domowy wypiek” autorstwa Ulrike Skadow . Ps. to moje pierwsze próby z mąką orkiszową, póki(...)szklanego (ta głębsza) wypełniona była 1 litrem wrzątku. Bochenek wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 5 min w 250 st. następnie temperaturę zmniejszyć i piec 25 min w 220 st. Chleb wyjąć z piekarnika, wyjąć z naczynia, pozostawić na kratce do całkowitego ostudzenia. Kroić nożem z piłką, przechowywać zawinięty w lniany ręcznik, w szczelnej metalowej puszce lub chlebaku. *w oryginalnym przepisie

moj przepis na
Razowiec – Chleb razowy żytni na zakwasie 106

mojporzepisna.pl | Razowiec – Chleb razowy żytni na zakwasie Kolejny chlebek na naturalnym zakwasie, tym razem 100% razowy żytni, z mąki z pełnego przemiału. Wilgotny, sycący, z odrobinką miodu, bogaty w błonnik, długo pozostaje świeży. Jego dużą zaletą jest szybkość wykonania, wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki, wadą jest długi czas wyrastania, ale chleby na naturalnym zakwasie tak mają. Bez drożdży(...)pokrywką, wstawić na zimnego piekarnika na 5-8 godzin. Ma wyrosnąć. Piekarnik ustawić na 200 st. Piec 1 godzinę i 30 min, liczone od momentu nagrzania się piekarnika. Gotowy chleb postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Dopiero jak chlebek całkowicie wystygnie można go kroić, w przypadku krojenia ciepłego chleba będzie się przyklejał do noża. Chleb można przechowywać zawinięty

moj przepis na