Słonika z soli szpikowana czosnkiem w przyprawach 198Przepis Grubszy kawałek słoniny bez skóry szpikujemy i nacieramy czosnkiem z każdej strony.Posypujemy pieprzem czarnym i papryką wędzoną słodką lub ostrą . Jeżeli nie mamy grubej
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Aromatyczna słonina z mięsem. 202Przepis -słonina bez skóry z mięsem -sól kamienna 100 gram na litr wody -czosnek według uznania -przyprawy dowolne ilość według uznania -kilka liści laurowych -ziele angielskie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chlebek na zakwasie żytnim z mąki pszennej i żytniej 193Przepis -200 g zakwasu żytniego -4 g drożdży suchych -szklanka wody -dwie płaskie łyżeczki soli -200 g mąki pszennej typ 450 -150 g mąki żytniej typ
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek dojrzewający 382Składniki Boczek bez kości - około 1 kg Cukier - 3/4 szklanki Sól kamienna/Morska (niejodowana) - 3 łyżki Peklosól - 1,5 łyżki Majeranek - 1 łyżka pieprz czarny - 1,5
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Wędzenie przepis ogólny 246Przepis na wędzenie mięsa Będziemy potrzebować : -mięso 1 kg -1,5 kg -peklo sól lub sól - strzykawka z igłą do nastrzyku -duży garnek lub dwa -dwa
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Baleron wędzony 277Przepis Będziemy potrzebować : -karkówka 1 kg -1,5 kg -peklo sól lub sól - strzykawka z igłą do nastrzyku -duży garnek lub dwa -dwa termometry z sondą
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielonka z piersi kurczaka i indyka 380Przepis : I tak pierś z kurczaka skręcić na grubym sitku i posolić według wagi pierś indyka pociąć w kawałki byle jak i posolić według wagi
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa Jackówka puszczańska 255Przepis Składniki: -mięso jedynka: -schab-1.250 kg -szynka-1.250 kg -mięso dwójka:łopatka razem z tłustym-1.500 kg -słonina-300 gram Przyprawy: -peklosól-17-20 gram/kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa Jackówka puszczańska podsuszana 270Składniki: mięso jedynka: schab-1.250 kg szynka-1.250 kg mięso dwójka: łopatka razem z tłustym-1.500 kg słonina-300 gram Przyprawy: peklosól-17-20 gram/kg pieprz
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pachwina i podgardle wędzone i podpiekane 341Przepis Będziemy potrzebować : -mięso pachwina i podgardle -peklo sól lub sól -termometr z sondą do wędzarni -pieprz kolorowy - liść laurowy - ziele angielskie -czosnek -haki wędzarnicze Wykonanie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Polędwiczki wędzone 302Wykonanie Kupujemy polądwiczki myjemy pod bieżącą wodą.Peklujemy na mokro 5 dni 80 g peklo soli na litr wody +trochę zgniecionego czosnku.Wyjmujemy z zalewy płuczemy pod
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek wędzony 323Przepis Będziemy potrzebować : -boczek bez kości i chrząstek 1 kg -1,5 kg -peklo sól lub sól -duży garnek lub dwa -dwa termometry z sondą -pieprz
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Baleron wędzony 338Przepis Będziemy potrzebować : -karkówka 1 kg -1,5 kg -peklo sól lub sól - strzykawka z igłą do nastrzyku -duży garnek lub dwa -dwa termometry z sondą
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Schab wędzony 483Wykonanie Kupujemy schab odcinamy mizdrę taka biała błona i warkocz inny kolor mięsa przyłączony do schabu podobny w wyglądzie do warkocza.Peklujemy na mokro 5 dni 80
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka płaska wędzona 262Przepis Będziemy potrzebować : -mięso 1 kg -1,5 kg -peklo sól lub sól - strzykawka z igłą do nastrzyku -duży garnek -dwa termometry z sondą -siatka wędliniarska
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.