SUROWIEC -łopatka 8 kg -podgardle bez skóry z przyrostem mięsnym 2 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól do łopatki 18-19 g/kg -sól nie jodowana do podgardla 18-19 g/kg -pieprz czarny mielony drobno 3 g/kg -czosnek dobrej jakości wyciśnięty przez praskę 8 g/kg -gorczyca ziarno 5 g/kg -majeranek 0,5 g/kg - jelita wieprzowe grube WYKONANIE Kupiony surowiec myjemy pod bieżąca wodą. Łopatkę kroimy jak leci bez klasyfikacji mięsa na grubość od 0,5 cm do 2,5 cm kroimy w paski i kostkę. Podgardle w paski o... czytaj dalej...
Domowy wyrób.Coś do chleba i talerza.
Strona poświęcona przede wszystkim wyrobom wędlin domowych i jej sposobach produkcji.Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin wędzonych,pieczonych, szynkowarowych i dojrzewających.Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.