Przepis -1 kg słoniny cienkiej bez skóry -sól 25-30 g/kg -oregano -zioła prowansalskie -tymianek -majeranek -bazylia -pieprz młotkowany z kolendrą -świeży czosnek przepuszczony przez praskę ja dałem 40 g/kg -papryka ostra i słodka Wykonanie Kupioną słoninę docinamy do w miarę możliwości do prostokąta.Tak aby pasował do naszej puchy. Płat słoniny nacieramy z obu stron czosnkiem,solą i następnie wszystkimi ziołami i przyprawami. Następnie bardzo mocno i ściśle zwijamy w rulon.Owijamy szczelnie folią spożywczą ... czytaj dalej...
Domowy wyrób.Coś do chleba i talerza.
Strona poświęcona przede wszystkim wyrobom wędlin domowych i jej sposobach produkcji.Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin wędzonych,pieczonych, szynkowarowych i dojrzewających.Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.