SUROWIEC -1,5 kg podgardle z przyrostem mięsnym PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól w ilośći -do parzenia :liść laurowy kilka sztuk i ziele angielskie 10-15 kulek -sznurek wędzarniczy lub haczyk WYKONANIE Z podgardla usuwamy skórę i gruczoły. Robimy solankę o topimy podgardle na 5-7 dni. Przechowujemy przez ten czas w lodówce w temp.4-8 stopni. Po tym czasie podgardle wieszamy aby ociekło. U mnie odbywało się to nad wanną z włączonym wiatrakiem 10 h. Następnie osuszamy w wędzarni 1-1,5 h w temperatur... czytaj dalej...
Domowy wyrób.Coś do chleba i talerza.
Strona poświęcona przede wszystkim wyrobom wędlin domowych i jej sposobach produkcji.Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin wędzonych,pieczonych, szynkowarowych i dojrzewających.Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.