SUROWIEC -1,5 kg mięśnia łopatki PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól w ilości 80 g na litr wody i 1 kg mięsa lub 40 g peklosoli na 400 g wody i 1kg mięsa. Pierwszy i drugi sposób dodatkowo z nastrzykiem. Czas peklowania 5-7 dni. -liśd laurowy i ziele angielskie tylko do parzenia -siatka wędzarnicza lub sznurek WYKONANIE Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą. Robimy solankę. Tą solanką robimy nastrzyk 60 mil. na 1 kg mięsa. Następnie mięso topimy w solance i tak 5-7 dni . Po tym czasie wyjmujemy płuc... czytaj dalej...
Domowy wyrób.Coś do chleba i talerza.
Strona poświęcona przede wszystkim wyrobom wędlin domowych i jej sposobach produkcji.Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin wędzonych,pieczonych, szynkowarowych i dojrzewających.Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.