pokrojoną dynię. Smażymy przez chwilę na małym ogniu, po czym do warzyw wlewamy bulion i gotujemy, aż dynia zmięknie, około 15 minut. Do sosu dajemy 2 łyżki serka mascarpone, mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do sosu dajemy ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy. Podajemy z listkami świeżej szałwii, posypujemy tartym parmezanem i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni
Smakowity Blog Kulinarnyobsypujemy tartą bułką. Na spód wykładamy ciastka, dociskamy je do dna tortownicy i wkładamy do lodówki.Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. W misce ucieramy żółtka w cukrem. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietanę, mąkę, esencje i skórki pomarańczowe. Wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną masę i wraz z kandyzowanymi owocami dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy i wylewamy na tortownicę.Sernik pieczemy
Kulinarne przygody Gatitysmaczny, i spokojnie, przygotowany z większych proporcji, sprawdziłby się jako pełnowymiarowy tort, na przykład urodzinowy. Najpierw chciałam zrobić torcik tiramisu, ale okazało się, że w sklepie nie było mascarpone. Kupiłam więc zwykły serek kremowy, który też bardzo lubię, ale plany niestety legły w gruzach - bez mascarpone bowiem tiramisu nie istnieje. Hmpf... I co teraz...? Ochota na kawę
Pożeraczka, czyli raz adobrzetortu użyłam domowej konfitury z czeremchy z dodatkiem czekolady i cynamonu, różanego cukru pudru, cassia własnej roboty i szlachetnej czekolady do dekoracji. Puszysty krem różany na bazie serka mascarpone świetnie łączy się z wilgotnym i sprężysty ciastem batatowym z korzennym akcentem. Jeśli nie macie jakiegoś składnika nie przejmujcie się, w przepisie znajdziecie też ogólnodostępne zamienniki, które równie dobrze(...)łyżeczka ekstraktu),1/4 łyżeczki mielonego imbiru,1/4 łyżeczki cynamonu,¼ tartej gałki muszkatołowej,Szczypta soli,2 łyżki masła do posmarowania formy,łyżka oleju.KREM100 g miękkiego masła,400 g serka Mascarpone,½ szkl. różanego cukru pudru*(można zastąpić białym cukrem pudrem z dodatkiem wody różanej lub cynamonu),Szczypta soli,8 łyżek konfitury czeremchowej z czekoladą i cynamonem (można zastąpić dżemem z czarnej porzeczki
SzczyptaSmaQżółtko,Skórka otarta z ½ cytryny,oliwa do posmarowania formy.Masa limoncello50 ml likieru Limoncello (najlepiej domowego),30 g cukru pudru trzcinowego,3 jaja,1/3 szkl. śmietany 30%,3 łyżki serka mascarpone,Sok i skórka otarta z 1 cytryny,3 łyżki masła.1-2 owoce parsymonyPrzygotowanie:Przygotować kruchy spód. Schłodzone i pokrojone w kostkę masło posiekać nożem z przesianą mąką, żółtkiem, cukrem(...)małym ogniu śmietanę, cukier, jaja i Limoncello, ciągle ubijając robotem na małych obrotach. Jak tylko masa zacznie gęstnieć dodać sok z cytryny, gotować 1 minutę.Dodać masło, serek mascarpone i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać, wylać na upieczony spód. Owoce kaki umyć pokroić w plastry, wyłożyć na masę cytrynową.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 15 minut
SzczyptaSmaQkremówkiskórka starta z cytryny350 g jagód30 g ( 3 łyżki) cukru pudru Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem ( wsypujemy stopniowo). Gdy śmietana będzie sztywna dodajemy serek mascarpone, ubijamy na średnich obrotach aż składniki się połączą na gładki puszysty krem. Na koniec dokładamy drobno startą skórkę cytrynową.Kremem wypełniamy ostudzoną tartę, na wierzchu kładziemy umyte i osuszone jagódki
pieprzny smaczekpierś z kurczaka średniej wielkości ulubione zioła do marynaty 1 papryka czerwonaok. 8 szt. pomidorków koktajlowych 450 g bobu ( świeży lub mrożony)1 duża łyżka serka mascarpone 1 kostka żółtego serka topionego 1/3 papryczki chilli przyprawy Sposób przyrządzenia:Wodę połączyć z mąką, solą,olejem i jogurtem. Wyrobić ciasto i podzielić na 4 części(...)pół i razem z kurczakiem smażyć ok. 10 min na małym ogniu. Bób wcześniej ugotować w osolonej wodzie, obrać ze skórki, połączyć z warzywami i mięsem.Dołożyć serek mascarpone i topiony. Wszystko dokładnie wymieszać, przyprawić przyprawami i 1/3 papryczki chilli pokrojoną w drobniutką kosteczkę. Konsystencja powinna być gęsta. Przełożyć wcześniej przygotowane tortille. Obiecuję Wam, że wszystkie 4 placki zjecie sami
pieprzny smaczekstopni z termoobiegiem (wszystkie blaty jednocześnie). Gotowe blaty wyjmujemy z piekarnika i studzimy.Przygotowujemy krem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia.W wysokim naczyniu miksujemy serek mascarpone z nutellą, do otrzymania gładkiej masy.Dodajemy czekoladę i ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy orzechy oraz pokrojone w drobną kosteczkę pralinki. Wszystko mieszamy delikatnie łyżką. Krem schładzamy w lodówce przez około 15 minut
Mania Gotowaniaprysznica i wanny. SKŁADNIKI:- banany, 4 duże/6 małych,- jajka, 4 kurze / 8 przepiórczych,- mąka owsiana bezglutenowa, 100 gram,- cukier trzcinowy, 5 kopiastych łyżek,- cukier waniliowy domowy,- serek mascarpone. 3-4 łyżki,- mleko w proszku pełne, 3-4 łyżki,- masło orzechowe (najlepiej domowe), 6 dużych łyżek,- Ziarenka "Cynamonowy Raj"- masło, 1/4 kostki- cynamon,TAK - JEST MĄKA OWSIANA BEZGLUTENOWA! :) Poczytasz(...)będą mniej mąki. Gdy utarte do białości (na puch) wystygną, dodajemy masło.2. Osobno rozdrabniamy umyte i pozbawione końcówek banany. Blendujemy je z odrobiną cukru trzcinowego, cynamonem, serkiem mascarpone i mlekiem w proszku. Następnie dodajemy masło orzechowe.3. Łączymy obie masy, wlewając rzadsze do gęstszego. 4. Przesiewamy do całości mąkę, wrzucamy nasze "dodatki" czyli Ziarenka, przyprawy.5. Osobno ubijamy z cukrem
Wypisz Wymalujsokiem z cytryny do smaku i wlewamy alkohol. Białą czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę, w drugiej misce mieszamy mascarpone z płynną czekoladą, następnie dodajemy partiami ubitą śmietanę delikatnie mieszając, aż masa będzie jednolita i gładka. Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu i delikatnie go nasączamy. Wykładamy część masy
Malinowe Pocałunkistopniach.Po upieczeniu wyjmujemy z blachy i studzimy, odwracając ciasto wierzchem do dołu. Dzięki temu będziemy mieli równy wierzch tortu.Krem biały:Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Na koniec dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia składników.Wstawiamy do lodówki.Krem karmelowy:Mascarpone miksujemy z masą krówkową i sokiem z cytryny.Również wstawiamy do lodówki.Przełożenie ciasta:Biszkopt dzielimy na 3 blaty
Czerwona Porzeczkajajek15 łyżek cukru15 łyżek mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki kakaomasa:2 opakowanie budyniu waniliowego2,5 szklanki mleka4 łyżki cukru1 kostka margaryny 250 g4 łyżki cukru pudruaromat waniliowydodatkowo;serek mascarpone 250gkolorowe cukrowe perełkiszklanka wiórek kokosowychowoce na wierzch : u mnie 2 kiwi, koszyczek truskawek, 2 plastry cytrynyponcz: 1,5 szklanki przegotowanej wody, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki cukruWykonanie:biszkopt jasny(...)części. Kazdy placek nasączamy.Masę budyniowa dzielimy na 3 części, po 1 części wykładamy na placek biszkoptu, przykrywamy drugim, kolejna porcja masy itdOzdabianie:Boki i wierzch torta smarujemy serkiem mascarpone dość cienko. Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi, przyczepiamy kolorowe perełki. Na wierzch układamy rząd pokrojonych w plastry kiwi,następnie truskawek i tak na zmianę do środka. Na środku kładziemy 3 całe
Z Majeczką w kuchnitwarogu półtłustego, własnoręcznie mielonego - zdecydowanie bardziej ciężką. Jeśli nie korzystacie z gotowych twarogów sernikowych, a nie przepadacie za zbyt zwartym sernikiem, proponuję połowę twarogu zamienić na serek mascarpone lub inny serek kremowy.Sernik z suszonymi śliwkamiSkładniki:spód100g ciasteczek korzennych35g masła10g (1 łyżeczka) miodumasa twarogowa500g twarogu trzykrotnie zmielonego (można dać pół na pół z mascarpone lub innym serkiem kremowym) lub gęstego
Smakołyki Berenikiwymieszać z roztopionym masłem. Równomiernie rozłożyć je do 8 niedużych szklaneczek i wstawić do lodówki. 2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać barwniki spożywcze lub kakao, żeby nadać serkowi ciekawszą barwę i wymieszać (możemy pominąć dodawanie barwników). Masę serową równomiernie rozłożyć
Mała Cukierenkawyciągnij obciążenie z papierem i piecz jeszcze przez 10-12 minut, aż ciasto się zarumieni. Ostudź.Ubij na puszystą pianę śmietanę, następnie wymieszaj ją ręcznie z mascarpone (temperatura pokojowa). W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę z łyżką mleka i połącz ze śmietaną. Żelatynę rozpuść we wrzącej wodzie, delikatnie przestudź i połącz z musem czekoladowym. Jak mus zacznie
Niezły Młynek