upieczeniu wykładamy do ostudzenia. Do mufinów dodałam masę marcepanową.Składniki:200 ml śmietany do ubijania200 gr serka mascarpone2 łyżki cukru pudru.Wykonaie:Ubijamy śmietanę, dodając cukier puder. Na koniec serek mascarpone. Masa po ubiciu powinna być sztywna. Rękawem cukierniczym udekorowałam marchewkowe ciasteczka.Z masy marcepanowej zrobiłam marchewki :)Gotowe :) Smacznego
Smaki Edytypotrzebujemy wielu składników, jednak niezwykle istotna jest ich jakość - to ona sprawia, że prosta receptura zyskuje światową sławę! Tiramisu i Lavazza - włoski duet Składniki: 3 jajka 500 gr mascarpone 1/2 szklanki cukru 3/4 filiżanki kawy espresso 2-3 kieliszki amaretto biszkopty: podłużne lub okrągłe (ok 1 i1/2 paczki) kakao lub starta czekolada Przygotowanie:1. Białka ubijamy na sztywną(...)pianę. 2. W drugim naczyniu ubijamy na białą masę żółtka i cukier (cukier musi się rozpuścić). Następnie dodajemy do nich mascarpone i miksujemy razem 2 minuty. 3. Zmniejszamy obroty w mikserze do minimum, do masy dodajemy pianę i mieszamy do połączenia wszystkich składników. 4. Przygotowujemy naczynie do deseru - powinno być przezroczyste - może być jedno duże
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapiekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Śmietanę ubić. Serek mascarpone wymieszać szpatułką i porcjami dodawać bitą śmietanę. Potem do masy dodać rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto, udekorować malinami i schłodzić
Monia miesza i gotujeKamis lub 4 kostki czekoladyCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (ja używam gorzkiej z biedronki 60 % ale można użyć innej- deserowej czy mlecznej) i przestudzić. Następnie do czekolady dodać serek mascarpone (serek wyjmujemy wcześniej z lodówki i pozostawiamy w temperaturze pokojowej) i dokładnie wymieszać. Potem dodać 50 ml śmietanki i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Mus przełożyć do szklaneczek. Pozostałą śmietankę ubić
Monia miesza i gotujezostawiam Was z ciastem na osłodę, a po nowe przepisy zapraszam około poniedziałku. Tymczasem ja zamierzam wypocząć:) Składniki: 3-4 cytryny – w zależności jak kwaśne lubicie 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki Pół szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 100 ml gorącej wody 250 g herbatników digestive 200 g masła Przygotowanie: Cytryny sparzyć, umyć dokładnie. Skórkę zetrzeć(...)przyciskając herbatniki z masłem do ścianek i spodu formy. Ja blaszkę uprzednio wysmarowałam tłuszczem i posypałam bułką tartą. Spód ciasta schłodzić przez co najmniej godzinę. Śmietanę kremówkę ubić, dodać mascarpone, skórkę z cytryny, sok i cukier puder. Zmiksować dokładnie. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić trochę i dodać do masy miksując szybko do połączenia składników. Na schłodzony spód wylać masę
Fabryka pomysłówłyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli Składniki mokre: 1/2 szklanki mleka 2% 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 1 łyżka octu winnego Nadzienie: 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki pszennej 1 jajko Wykonanie:Nadzienie: Serek, cukier, mąkę i białko jajka mieszamy razem na gładką masę i wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika(...)składniki suche i mokre i delikatnie mieszamy aż powstanie gładka masa. Do foremek nakładamy najpierw ciasto do 1/3 wysokości ( około 1 łyżka ciasta), następnie 1 łyżeczka nadzienia z mascarpone, na koniec przykrywamy ciastem tak, by foremki były napełnione do 3/4 wysokości. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Z przepisu wychodzi około 10-12 niewielkich muffinek :) Przepis zapożyczony
Czerwona PorzeczkaJeszcze raz truskawki! Bardzo prosty przepis na pyszny tort, dziś z truskawkami ale można zrobić go z jagodami, malinami czy brzoskwiniami. Krem przygotowany jest z serka mascarpone i bitej śmietany dzięki temu jest delikatny i w przeciwieństwie do kremów na bazie masła, nie jest tłusty i ciężki. Tort truskawkowy, to szybki, lekki deser idealny na letnie... Read More
SprawdzonaKuchnia.plpieczenia). Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. FILM krok po kroku jak wykonać sernik składniki na masę serową: 500 g sera białego półtłustego, zmielonego 500 g serka mascarpone 5 jajek 250 g cukru 1 budyń waniliowy skórka otarta z 1 cytryny wykonanie: Do naczynia miksującego przekładamy wszystkie składniki i miksujemy tylko do połączenia się składników. Uderzamy naczyniem
Domowy Smak Jedzeniasernika woli jednak zupę dyniową ;) Sernik w przygotowaniu jest bardzo prosty, ja wykorzystałam zalegające zapasy serka wielskiego i jogurt grecki, ale Wy możecie użyć dowolnego sera białego (twarogu, ricotty, mascarpone, philadelphi). Ze względu na mniejszą kaloryczność ja przygotowałam sernik bez spodu ale sernik można przygotować ze spodem ciasteczkowym lub ze spodem z ciasta kruchego, jeżeli zdecydujecie się na ciasto kruche
moj przepis naoddzielić boki biszkoptu od formy. Zdjąć obręcz, wyciąć blaty o średnicy 20 cm lub przekroić biszkopt na 2 części. Krem śmietankowy: 400 gr śmietany 30% schłodzonej 500 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Serek zmiksować, do momentu, aż stanie się miękki i troszkę napuszony. Dodać cukier puder, zmiksować. W drugiej misce zmiksować śmietanę na sztywno. Do ubitego serka, dodać
moj przepis naserowej, wymieszać, dodać jeżyny wymieszać, delikatnie. Masę przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać, wstawić do lodówki, na czas aż masa stężeje, u mnie 30 min. Masa jeżynowa: 250 g serka mascarpone 150 g jeżyn 1-2 łyżki cukru (opcjonalnie, zależy od słodkości jeżyn, ja nie dodawałam) 1 łyżka żelatyny namoczona w 2 łyżkach zimnej wody 100 g jeżyn do posypania
moj przepis nawydłużyć czas pieczenia. Upieczone wyjąć z piekarnika, pozostawić na macie lub papierze do pieczenia do całkowitego wystudzenia. Krem czekoladowy: 100 gr gorzkiej czekolady z kawałkami pomarańczy 250 gr serka mascarpone Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Serek zmiksować krótko, przez 2-3 min na średnich obrotach, do roztopionej czekolady wmieszać 2 łyżki serka, dodać czekoladę do serka, zmiksować. Krem przełożyć
moj przepis naoddzielić boki biszkoptu od formy. Zdjąć obręcz, wyciąć blaty o średnicy 20 cm lub przekroić biszkopt na 2 części. Krem śmietankowy: 400 gr śmietany 30% schłodzonej 500 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Serek zmiksować, do momentu, aż stanie się miękki i troszkę napuszony. Dodać cukier puder, zmiksować. W drugiej misce zmiksować śmietanę na sztywno. Do ubitego serka, dodać
moj przepis naKinder Bueno. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na krem z batonikami Kinder Bueno: 250 ml śmietanki kremówki 36%* 6 batoników Kinder Bueno ciemnych/białych (pojedynczych) 80 g serka mascarpone, schłodzonego 2-3 batoniki Kinder (opcjonalnie przy ciemnych batonikach) ok 20-25 g białej czekolady (opcjonalnie przy białych batonikach) Wykonanie: W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy śmietankę. Gdy będzie bardzo
Słodki Pomysłdrugi dzień. Dodatkowo: domowa konfitura truskawkowa oraz owoce u mnie truskawki Do nasączenia: sok z jednej cytryny z cukrem i letnią wodą około ¾ szklanki. Masa: 500g serka mascarpone 500ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka śmietan-fixu dla stabilizacji Przygotowanie: Wszystkie składniki razem zmiksować, podzielić na dwie części do jednej dodać pokrojone
W garach u Gosi