ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli 100 g czekolady milka z daim 100 g masy krówkowej Krem kajmakowy: 200 g serka mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 g masy krówkowej Przygotowanie: Banany rozgniatamy dokładnie widelcem lub blenderem, aż powstanie gładka masa. Łączymy banany z jajkiem, maślanką, masłem oraz ekstraktem waniliowym. Suche składniki(...)wypełniamy je do około 1/3 wysokości ciastem. Następnie nakładamy łyżeczkę masy kajmakowej. Przykrywamy nadzienie pozostałym ciastem do około 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy 20 minut. Dokładni studzimy. Przygotowujemy krem. Mascarpone miksujemy z masą krówkową dodając ją po łyżeczce. Cały czas miksujemy na najniższych obrotach. Gotowy krem schładzamy przez około godziny w lodówce. Gotowe babeczki ozdabiamy kremem
Mania Gotowaniamasła 100 ml maślanki lub jogurtu 120 g mąki pszennej 60g mąki migdałowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia duża szczypta soli 3 łyżki marmolady różanej Krem: 250g serka mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ½ szklanki cukru pudru (można dodać mniej) Nadzienie (opcjonalnie): marmolada różana Przygotowanie: Jajka, żółtko, cukier i wodę różaną ubijamy na gęstą, jasną pianę. Masło i czekoladę roztapiamy(...)papilotki napełniamy do połowy, następnie nakładamy po łyżeczce marmolady. Nadzienie zakrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy około 16-18 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. W międzyczasie przygotowujemy krem. Serek mascarpone ubić z cukrem i ekstraktem waniliowym. Schłodzić w lodówce przez około 20 minut. Przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić ostudzone babeczki
Mania Gotowaniajajka 200 g masła 200 g zmielonych orzechów laskowych 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 150 g drobnego cukru trzcinowego 2 łyżki rumu Krem: 200 g serka mascarpone 5-6 łyżek Nutelli Dodatkowo: Marmolada lub dżem pomarańczowy Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli(...)średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Przelewamy gotową masę. Pieczemy około 50 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. W tym czas przygotowujemy krem. Serek mascarpone miksujemy z Nutellą. Jeśli krem będzie według za mało słodki oczywiście możecie dodać więcej Nutelli. Wierzch ciasta smarujemy marmoladą pomarańczową, następnie dekorujemy ciasto kremem
Mania Gotowaniałyżki oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego Nadzienie: 1 szklanka malin (mogą być mrożone) ¼ szklanki cukru ½ łyżeczki żelatyny do wypieków Krem: 250 g serka mascarpone 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki cukru pudru (można dodać więcej) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Blachę na babeczki wykładamy papilotkami. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W dużej misce wymieszamy suche(...)składniki do mokrych i zmiksować, tylko do połączenia się składników. Papilotki wypełniamy do ¾ wysokości. Pieczemy około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. W czasie pieczenia przygotowujemy krem i nadzienie. Mascarpone miksujemy z kawa, wanilią oraz cukrem. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Maliny możecie przygotować na dwa sposoby. Jeśli używacie świeżych, to wystarczy je zblendować razem z cukrem i nadzienie
Mania Gotowaniatrzeba nic mówić wystarczy popatrzeć, aż leci ślinka hehehh Przepyszne ;-) składniki: - jabłko wydrylowane - orzechy włoskie - 2 łyżki masła - cynamon - kardamon mielony - 3 łyżki syropu różanego - łyżka serka mascarpone - płatki migdałowe Do wydrylowanego jabłka, wkładamy płaską łyżeczkę masła, przyprawy, orzechy, zalewamy syropem, na sam wierz serek mascarpone. Wstawiamy do pieca na 15 minut. Jabłko dokoła smarujemy masłem. Górną "pokrywkę " jabłka też
SMYKWKUCHNIjaką jadł. Warto spróbować. Polecam! składniki: - 1/2 mniejszej dyni - 3 łyżki bułki tartej - 2 łyżki mąki - 2 plastry żółtego sera (delikatnego) - 15 dag kiełbasy krakowskiej - 1 jajo - łyżka serka mascarpone - 100ml śmietanki - świeży imbir - 4 ząbki czosnku - 1/ 2 cebuli - 15 cieniutkich plasterków boczku surowego wędzonego - 1/4 kostki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - świeży rozmaryn, koniecznie! W gorącym garnku(...)podsmażamy czosnek i cebulę, dodajemy pokrojony imbir i dynię, dusimy około 5-6 minut, podlewamy 120 ml wody. Dusimy aż dynia będzie miękka. Odparowywujemy, podlewamy śmietanką i dodajemy serek Mascarpone, mieszamy czekamy aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. Przekładamy masę do miski, za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajo, bułkę tartą, mąkę kiełbasę (pokrojoną w drobną kosteczkę
SMYKWKUCHNIdziesiątkę! Składniki: szklanka zaparzonej mocnej kawy, opakowanie podłużnych biszkoptów, 300g świeżych wiśni nadwiślanki ChNP, 2 łyżki likieru migdałowego (Amaretto), 400ml śmietanki 30%, 400g serka mascarpone, 4 łyżki cukru pudru, 3 łyżki cukru, 30g startej czekolady. Wykonanie W zimnej kawie wymieszanej z likierem migdałowym maczać dosłownie na chwilę biszkopty i układać(...)żaroodpornym naczyniu. Wiśnie wypestkować, odsączyć i zasypać cukrem. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone. Zmiksować. Na ciastka wyłożyć warstwę śmietanki, przykryć warstwą wiśni i kolejną cienką warstwą śmietanki. Ponownie ułożyć namoczone biszkopty, śmietankę, resztę wiśni i resztę śmietanki. Posypać startą czekoladą. Deser przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościczekoladą i rodzynkami, nutką alkoholu, lekkim kremem i przełamującymi słodycz kwaśnymi porzeczkami. Składniki: 100g kruchych ciastek z rodzynkami i czekoladą, 3/4 szklanki czerwonych porzeczek, 200g serka mascarpone, 3 łyżki likieru Amaretto, 3 łyżki cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki cukru waniliowego, szklanka jogurtu naturalnego, 50g gorzkiej czekolady. Wykonanie Serem(...)mascarpone zmiksować z likierem Amaretto, cukrami oraz sokiem z cytryny. Dodać jogurt naturalny, zmiksować. Ciasteczka połamać na mniejsze kawałki, czekoladę posiekać. Porzeczki, umyć obrać i osuszyć. Do pucharków nałożyć warstwę pokruszonych ciastek i czekolady, posypać porzeczkami i przykryć kremem. Postępować tak długo, aż pucharki się zapełnią. Schłodzić
Z miłości do słodkościblatem biszkoptowym, nasączyć.Do pozostałej czekolady dodać resztę ubitej kremówki - delikatnie połączyć. Mus czekoladowy wyłożyć na biszkopt. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i lekko nasączyć.Do dekoracji:* 250 g serka mascarpone* 200 g śmietanki kremówki 30 %* 2 łyżki cukru pudru Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Do serka dodać ubitą śmietankę - wymieszać.Powstałym kremem dekorować
kolorowotorcikoworozgrzać. Na rozgrzanej patelnię wlać porcję ciasta i smażyć naleśnik z obu stron.Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta, nie smarować już patelni tłuszczem.NADZIENIE:* 150 g twarogu* 120 g serka mascarpone* 2 łyżeczki cukru waniliowego* 2 łyżki cukru pudru* 1 łyżka jogurtu naturalnego* maliny Twaróg rozkruszyć. Do twarogu dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz jogurt naturalny - całość zmiksować blenderem lub mikserem(...)nakładką rozdrabniającą.Do zmiksowanego twarogu dodać serek mascarpone i raz jeszcze zmiksować na gładką masę.Usmażone naleśniki smarować serkiem waniliowym, na serku układać maliny i zwijać w rulon.Przed podaniem posypać cukrem pudrem i kakao oraz udekorować malinami i miętą. Smacznego
kolorowotorcikowomalinami, jagodami itp.Biszkopt bezglutenowy na mące ryżowej bardzo podbił nasze serca, dzisiaj druga wersja tego super ciasta. Idealne do letniej kawki.Składniki:- biszkopt bezglutenowy przygotowany z tego przepisu- 250g mascarpone- 500ml śmietany kremówki 30%- 2 galaretki czerwone np.malinowe, truskawkowe... (u mnie bez cukru, dosładzam ksylitolem)- płatki czekoladowe (u mnie wegańskie z ksylitolem) do posypania- truskawki- 4 łyżki konfitury truskawkowej(...)gorącej wody, dokładnie zamieszać i odstawić do wystudzenia.Biszkopt upiec według przepisu, wystudzić i przekroić na dwa krążki.W misie miksera ubić na sztywno kremówkę razem z mascarpone. Następnie dodawać stopniowo zimną bliską tężenia galaretkę i dokładnie zamieszać. Otrzymamy różową, delikatną piankę. Na pierwszym blacie biszkoptowym (najlepiej nałożyć boki tortownicy by masa nam nie spływała) rozsmarować 2 łyżki konfitury, na nią
Smaczne Zdrowenareszcie coś zjeść więc zupełnie się przyłożyłam. Nie mniej bardzo polecam, idealna szybka kolacja. Składniki: 100g krewetek surowych w skorupach 4 łyżki mleka (ja użyłam śmietanę) 4 łyżki mascarpone 1 łyżka oliwy czosnkowej (użyłam oliwę i 3 ząbki czosnku) 1/4 łyżeczki suszonych płatków chilli (ja użyłam posiekanych suszonych papryczek chilli Skworcu - wow jakie ostre!) 75ml białego wina (w oryginalnym przepisie(...)tagliatelle 1/5 kostki masła sól Obieram krewetki. Wstawiam wodę na makaron. Gdy zawrze solę i wrzucam tagliatelle. W misce łączę przecier pomidorowy z mlekiem (ja użyłam śmietanę), następnie dodaję mascarpone. Całość dokładnie mieszam. W woku rozgrzewam oliwę wrzucam posiekany czosnek i posiekaną chilli. Mieszam. Następnie dodaję krewetki i smażę przez minutę). Podlewam winem i gotuję. Gdy troszkę odparuję dodaję wcześniej
Brzuszki Łakomczuszkigalaretka truskawkowa, szklanka śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych, 1/2 szklanki mleka, 4 łyżki ajerkoniaku, łyżka serka mascarpone, 4 łyżki posiekanych orzeszków w karmelu, 4 łyżeczki kremu czekoladowego. Wykonanie Galaretkę rozpuścić w 400ml wrzątku, przestudzić. Do szklanek nałożyć truskawki, przechylić i zalać galaretką. Ustawić w lodówce(...)pochyłej pozycji, by tak zastygło. Mleko zagotować, wsypać płatki ryżowe. Dokładnie wymieszać, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone, ajerkoniak i przestudzone płatki ryżowe. Masę nałożyć do szklanek po przeciwnej stronie do galaretki. Wierzch udekorować kremem czekoladowym, posiekanymi orzeszkami i miętą
Z miłości do słodkościśmietanie, to może się przydać) 1 op. cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w bardzo małej ilości wody (u mnie było to mniej niż 1/4 szklanki) 250 g serka mascarpone Dodatkowo: wiśnie w żelu (do przełożenia tortu i do dekoracji) 100 ml wiśniówki rozcieńczonej z 0,5 szklanki soku wiśniowego lub ewentualnie wody wiórki czekoladowe, posypka lub co Wam przyjdzie(...)Krem śmietankowy, którego używam do wielu tortów i ciast jest bardzo prosty. Śmietanę ubijamy, a gdy zacznie gęstnieć, dodajemy cukier, fix'y i cukier waniliowy, a następnie rozdrobniony serek mascarpone. Gdy krem jest już bardzo sztywny dodaję rozpuszczona żelatynę i schładzam w lodówce. Czekoladowe ganache także nie jest trudne, ale za to jakie pyszne. Można je przygotowywać z białej, gorzkiej
Ratunku obiadłyżeczki ekstraktu waniliowego 2 jajka w temperaturze pokojowej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 1 łyżeczkę sody 300 g mąki pszennej + trochę do oprószenia tortownicy Na krem: 250 g serka mascarpone 250 ml płynnej śmietanki 36% 100 g mlecznej czekolady 3 kopiaste łyżki masła orzechowego typu crunchy 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w kilku (2-3) łyżkach wody Na polewę(...)dobrej jakości masła Dodatkowo: ok. 100 g m&m's z orzechami Mleczną czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy razem z masłem orzechowym. Studzimy, a w tym czasie mascarpone ubijamy ze śmietanką. Dodajemy przestygniętą, ale wciąż płynną czekoladę z masłem orzechowym i również przestygniętą, rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy jeszcze chwilę i odstawiamy do lodówki. Kiedy krem się chłodzi, połamaną
Ratunku obiad