przyrządzenia tiramisu całkowicie samemu. Nieporównywalny jest jego smak z kupnymi mieszankami. CYNAMONOWE TIRAMISU. /zmodyfikowany przepis podstawowy;/ na 6-8 porcji: 1 opakowanie biszkoptów tiramisu kakao mielony cynamon krem: 1kg mascarpone 5 żółtek 5 łyżek cukru łyżeczka syropu cynamonowego (od MakroC&C) łyżeczka cynamonu mielonego (od Makro C&C) 40g cukru waniliowego poncz: 200ml mocnej kawy (od Makro(...)cukrem i cukrem waniliowym na parze tak, by powstał biały, jasny krem. Zdejmuję z garnka z gotującą się wodą, odstawiam do wystudzenia, mieszając co jakiś czas. Ucierając, dodaję ser mascarpone, cynamon i syrop, mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Z kawy, syropu i nalewki robię poncz, w którym namaczam biszkopty i układam je ciasno, obok siebie w głębokim naczyniu kwadratowym
W kuchni Karmel-itkiMiksuję mocno schłodzoną kremówkę do czasu, aż będzie sztywna (ok. 8-10 minut).Dodaję śmietan-fix, cukier puder, ekstrakt i barwnik. Miksując cały czas, dodajęporcjami po jednej łyżce serek mascarpone. Miksuję do uzyskania jednolitej,dość sztywnej konsystencji.Tort:Blat, stanowiący spód smaruję warstwą konfitury. Na niej wygładzam porcję kremu i przykrywam drugim blatem. Tego także smaruję konfiturą, kremem
W kuchni Karmel-itkisałatki ala Caprese - dla mnie super zestawienie! Lekko, smacznie, zielono! Świetnie się komponowała z Sałatka ala Caprese ! Składniki: 9 płatów lasagne 400 g szpinaku 1 czubata łyżka mascarpone 2 żółtka 1 średnia cukinia 100 g sera camembert 3 łyżki śmietanki kremówki 30% 30 g sera żółtego startego na tarce o cienkich oczkach oliwa extra vergine świeże oregano Wykonanie(...)wkładamy na suchą patelnię i podgrzewamy około pół minuty, aż zwiędnie. Następnie odciskamy go na sicie, kroimy na centymetrowe kawałki i z powrotem wkładamy na ciepłą patelnię. Dodajemy ser mascarpone, żółtka, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy podgrzewając jeszcze chwilkę. Cukinię kroimy na cienkie plasterki, ser camembert na kawałeczki. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć 3 płaty lasagne
Blondynka Gotujewierzchu odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150-180 stopni ok 25-30 minut. KREM "na oko": ok. 350 ml śmietanki kremowej 30% ok. 200 g serka mascarpone ok. 2-3 łyżki cukru pudru ok. 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej dodatkowo zmielonej na drobniutki proszek Wykonanie: Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować. W drugiej misce rozmiksować serek(...)mascarpone, który należy połączyć z ubitą kremówką. Na koniec dodać kawę i zmiksować kilka sekund. Krem wstawiamy na chwilkę do lodówki.Przepis z głowy własnej - choć nie sądzę, żebym była nowatorką w takim połączeniu. Dodatkowo: 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego kilka łyżek konfitury wiśniowej z całymi owocami 45 g czekolady gorzkiej 1 małe opakowanie ciastek Petit Beurre,tzw. Petitki
Blondynka Gotujemasę jogurtową, wsypać jagody i wymieszać delikatnie. Na koniec wylewamy masę do tortownicy i wstawiamy do lodówki. W chwili jak masa zetnie się na wierzchu, przygotowujemy masę z serka mascarpone. Masa na wierzch: 125 g serka mascarpone 1,5 łyżki jagód 2 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki miksujemy w malakserze i powstałą masą smarujemy wierzch "serniczka". Wstawiamy do lodówki
Blondynka GotujeMusimy upiec 3 biszkopty w dowolnie wybranych przez nas kolorach. KREM MILKY WAY: 150 g batoników Milky Way (około 6 sztuk) 300 ml śmietanki kremówki 750 g serka mascarpone Dodatkowo: 2 opakowania kolorowych groszków M&M 2 opakowania wafelków w czekoladzie Pryncypałki + 1 wafelek:) Wykonanie: Do rondelka wlać kremówkę, dodać posiekane batoniki Milky Way. Podgrzewać na małym(...)ogniu, do momentu aż batoniki się rozpuszczą. Wystudzić i wstawić na minimum 12 h do lodówki. Po tym czasie dodać serek mascarpone i ubić na sztywno. Upieczone biszkopty przełożyć kremem, boki i wierzch tortu posmarować kremem. Boki obkładamy wafelkami, przewiązujemy wstążką, na wierzch wysypujemy M&M. Ja w jeden dzień upiekłam biszkopty i rozpuściłam batoniki w kremówce, a drugiego
Blondynka Gotujerówne blaty. Nasączenie: 1/2 szklanki wiśniówki domowej 1/2 szklanki wody przegotowanej Dekoracja: kilka truskawek kilka listków mięty KREM WANILIOWY: 500 ml śmietanki kremowej 36 %, schłodzonej 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej (ja użyłam tej ze sklepu SKWORCU) Wykonanie: Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. W drugiej misce zmiksować serek mascarpone
Blondynka Gotujeblat z wysokości ok. 30-50 cm. Następnie wstawić do wyłączonego piekarnika, lekko uchylić drzwiczki. Po pół godzinie wyjąć formę z piekarnika, ostudzić. Krem 250 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 200 g masy kajmakowej (ok. połowa puszki) 1 nakrętka wódki Serek mascarpone wymieszać mikserem z masą kajmakową (najlepiej próbować i dodać tyle masy kajmakowej ile uważamy
coolinarnastrefa.blogspot.comminut... ;-) Z włoskiego tirami sù znaczy poderwij mnie. No to jak, dacie się poderwać? :) Tiramisu (wariant bez jajek) PRZEPIS{blacha: 30 x 24 cm} Składniki 500 g ser mascarpone (Piątnica) 260 g śmietanki 30% 500 g podłużnych biszkoptów (Lajkonik) 100 g cukru pudru 1 filiżanka kawy espresso 100 g likieru Amaretto 6 łyżek kakao Przygotowanie W salaterce ubić śmietankę(...)serka mascarpone dodać cukier puder i wymieszać. Do masy stopniowo dodawać ubitą wcześniej śmietankę, całość wymieszać. Biszkopty nasączyć kawą z dodatkiem likieru. W blaszce wyłożonej papierem lub folią spożywczą ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów, położyć warstwę kremu, posypać kakao, następnie kolejną warstwę biszkoptów i kremu. Deser posypać kakao, wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comśrednica 24 cmSpód: 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła 50 g mąki jajko 100 g cukru Nadzienie: 600 g półtłustego dwukrotnie mielonego twarogu 3 jajka 300 g mascarpone łyzka mąki ziemniaczanej 400 ml słodzonego mleka skondensowanego 200 g czekoladowych wafelków ( użyłam Pryncypałków) 150 g czekolady deserowej PrzygotowanieCzekoladę z masłem rozpuszczamy.Jajko ucieramy z cukrem.Łączymy z masą czekoladową. Mieszamy. Wlewamy(...)wyłożonej papierem do pieczenia formy ( 21 cm ). Pieczemy 15 minut w temp. 180 CUpieczone ciasto przekrajamy w poprzek.Twaróg miksujemy z jajkami , mascarpone , mąką i mlekiem. 1/4 szkl. masy odkładamy.Połowę pozostałej masy wylewamy na jeden krążęk ciasta, przykrywamy drugim i polewamy reszta masy. Pieczemy godzinę 1 temp. 150 CCiasto studzimy i przekładamy do większej formy. Między sernikiem a ściankami
Słodkości i nie tylkoodwrócony bo na koniec odwraca sie go do góry nogami i tak się go spożywa.Nie liczmy kalorii tylko dajmy sobie chwilkę przyjemności :) Tortownica : średnica 26 cmSkładniki: 500 g mascarpone 400 g śmietanki kremówki 30 % 100 g gorzkiej czekolady 2 szkl. mąki 1 i 1/3 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 1/2 szkl. posiekanych bakalii lub kandyzowanych owoców ( ja użyłam owoce(...)proszkiem do pieczenia i kakao. Wlej olej i wymieszaj. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Natłusc i przełóż masę. Piecz do 30 minut w 180 C. Mascarpone wymieszaj z owocami kandyzowanymi ( bądż bakaliami) i posiekanymi orzechami. Dodaj kremówkę ubitą z pudrem i aromat. Na końcu wrzuc posiekaną gorzką czekoladę i znów wymieszaj. Brązowy cukier rozpuśc w pół
Słodkości i nie tylkoNiedzielna kremowka herbatniki digestive maslo 250g serka mascarpone 1 jako cukier puder cukier waniliowy 4 papierowe male brytwanki badz jakie sie ma owoce do przystroju ( tu akurat truskawki) Herbatniki ok 6 wrzucamy do sniadaniowki i walkiem kruszymy W rondelku rozgrzewamy 50g masla Do masla dodajemy rozkruszone herbatniki i razem mieszamy Wsypujemy(...)brytwanek herbatniki do kazdej po rowno i odstawiamy Teraz do miski wrzucamy serek mascarpone wbijamy jako i mieszamy ubijaczka Wsypujemy cukrier puder i cukier waniliowy (ja wsypuje na oko) az bedzie odpowiadala slodkosc Calosc razem mieszamy ubijaczka Gotowa mase ukladamy do brytwanek na herbatniki po rowno do kazdej Do rozgrzanego piekarnika (150°) wstawiamy brytwanki
Klaudynkowa kuchniaciasta Wkladamy do lodowki na ok 30 min za ten czas zajmiemy sie serem Masa serowa 300 g sera bialego 250 g serka mascarpone 2 zoltka 70 g cukru pudru 50 g kaszy manny Ser bialy wrzucamy do miski i blendujemy go Dodajemy serek mascarpone i wszystko razem mieszamy Wpijamy zoltka
Klaudynkowa kuchniaCiasto: http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/04/polkruche-ciasto.html Masa serowa: 250 g serka mascarpone 500g sera bialego do sernikow 2 zoltka 70 g cukru pudru 50 g kaszy manny Do jednej miski wrzucamy ser bialy i serek mascarpone Dodajemy 2 zoltka i wszystko razem mieszamy Potem dodajemy cukier puder, znow mieszamy Na sam koniec dodajemy kasze
Klaudynkowa kuchniaciastek Digestive 1/4 masla 15 sztuk truskawek 250 serka mascarpone 250 ml smietany kremowki 1 saszetka cukru waniliowego cukier puder Ciasteczka wrzucamy do sniadanowki i kruszymy ubijajac walkiem ( moze byc cos innego) Maslo rozpuscic w rondelku i dodac pokruszone ciastka Do salaterek wrzucic po rowno mase cistkowa(...)pokroic truskawki w plasterki i ukladac ( do kazdej salateki po 4 srednie truskawki) W osobnej misce rozmieszac serek mascarpone ze smietana kremowka Dodac cukier waniliowy i lyzke cukru pudru Wszystko dobrze wymieszac ( powinnien powstac krem) Wlac po rowno do kazdej salaterki krem Mozna jeszcze przystroic truskawkami i posypac cukrem pudrem Odstawic do lodowki
Klaudynkowa kuchnia