21cm (w razie potrzeby połamać je na mniejsze kawałki). Wylać gorący budyń, przykryć kolejną warstwą herbatników. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem cappuccino: 250ml śmietanki 30%, 400g serka mascarpone, 8 łyżek cappuccino w proszku, 2 czubate łyżki żelatyny, 3/4 szklanki cukru pudru. Śmietankę ubić na sztywno, dodawać po łyżce serka mascarpone oraz cukru pudru. Żelatynę rozpuścić
Z miłości do słodkościjednak, by nie zaczął się zbyt mocno ścinać)- gdy mus osiągnie wymaganą gęstość, zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz zimny, lekko rozmiksowany serek mascarpone- do masy delikatnie dodać lekko gęstniejący mus pomarańczowy oraz ziarenka z 1/2 laski wanilii, wymieszać lub krótko zmiksować na najniższych obrotach- gotowy mus przełożyć na wierzch schłodzonego sernika, wyrównać- sernik
Smakołyki Berenikiłyżka kakao 1 małe jajko 1/6 szklanki gorącej wody 1/6 łyżeczki proszku do pieczenia (szczypta) Mała szczypta sody oczyszczonej Malutka szczypta soli Krem 50ml śmietany kremówki ½ łyżeczki serka mascarpone ½ łyżeczki cukru pudru Pomarańczowy barwnik Posypka halloweenowa W rondelku ustawionym na średnim gazie rozpuszczamy masło z dodatkiem kakao i gorącą wodą. Odstawiamy na chwilkę. Jajka wraz z cukrem ubijamy mikserem(...)wysokości. Pieczemy około 9 minut w temp 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. (Kontrola czy rosną:)) Śmietanę kremówkę ubijamy dodając cukier puder i serek mascarpone. Pod koniec ubijania dodajemy barwnik. Nakładamy na wystudzone babeczki i posypujemy posypką. Smacznego
Kolizje SmakówTart with figs and pears. Składniki. Spód. 200g mąki 100g cukru 100g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Masa serowa. 500g mascarpone 3 łyżki cukru 2 żółtka Wierzch. 3-4 figi 1-2 gruszki 4 łyżki dżemu pomarańczowego Wykonanie. Ze składników na spód szybko zagnieść ciasto, używając siekacza i wstawić na 1h do lodówki. Ciastem wyłożyć(...)spód formy o średnicy 24cm lekko natłuszczonej i oprószonej mąką. Posmarować połową dżemu pomarańczowego. Piec w temp.180 stop.15 minut. Serek mascarpone zmiksować z cukrem i żółtkami, wyłożyć na podpieczony spód. Figi pokroić w ćwiartki, gruszki w ósemki i ułożyć na masie serowej. Pozostały dżem podgrzać, można dodać 1 łyżkę likieru i posmarować nim owoce. Ponownie wstawić do piekarnika
Kulinarny karnet Christopherabiałości, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Cały krem rozsmarować na cieście, przykryć drugim blatem ciasta. Masa śmietanowa: 500ml śmietanki 30%, 4 łyżki cukru pudru, 250g serka mascarpone, 100g białej czekolady, 1/2 szklanki dżemu z czarnej porzeczki, 50g mlecznej czekolady. Białą czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek(...)mascarpone i cukier puder. Krótko zmiksować. Na koniec dodać przestudzoną czekoladę, zmiksować. Wierzch ciasta posmarować dżemem, rozsmarować masę śmietanową. Posypać startą mleczną czekoladą. Przechowywać w lodówce. Źródło: Znerwicowana żona
Z miłości do słodkościnieziemskie :D Składniki: ciasto 8 jajek 100 g cukru pudru 30 g kakao 30 g mąki ziemniaczanej 70 g mąki pszennej szczypta soli nadzienie 350 g serka mascarpone 30 ml śmietany kremówki skórka z cytryny 2 łyżki koniaku 75 g marmolady cytrynowej 80 g krokantu pistacjowego + do posypania 2 łyżki wody Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik(...)owiń zwilżoną ściereczką. W rondelku umieść marmoladę, starkowaną skórkę z cytryny - podgrzewaj na małym ogniu, aż marmolada kompletnie się rozpuści. Lekko ostudź dodaj koniak i wymieszaj z serkiem mascarpone. W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę na sztywną pianę i połącz z masą serową. Delikatnie rozwiń roladę, i posmarują kremem cytrynowym, całość posyp krokantem pistacjowym i zwiń. Roladę
Niezły Młynekskładniki:ciasto:1,5 szklanki mąki,125 g margaryny,1 jajko,6 łyżek cukru,krem:250 g mascarpone,100 ml kremówki,1 żółtko,2 łyżki cukru pudru,dekoracja:1 ananas w puszce,posypka czekoladowa,1/2 kaki,płatki migdałów,wafelki czekoladowe. PRZYGOTOWANIE: Z mąki, cukru, jajka i miękkiej margaryny zagniatamy ciasto. Takie ciasto wkładamy w woreczek foliowy i wkładamy(...)nakłuwamy widelcem i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. W tym czasie robi krem. Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy serek mascarpone i żółtko- delikatnie mieszamy. Takim kremem smarujemy ciasto, układamy plasterki kaki, a na nie ananasa (tak by kaki były środkiem ananasa). Następnie posypujemy wkoło płatkami migdałowymi, po całości posypką czekoladową
Aga w kuchniSkładniki: 6 wafli ryżowych musli Good Food, 250 g mascarpone, 2 łyżki cukru, 200 g kremówki, pestki słonecznika, dyni, płatki migdałowe,rodzynki, 30 g pistacji. Przygotowanie: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i serek mascarpone- delikatnie mieszamy łyżką. Następnie bitą śmietanę wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na wafle. Pistację obieramy ze skorupek, opłukujemy
Aga w kuchniszklanki mąki ziemniaczanej, 6 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki kakao. poncz: 1/2 szklanki ciepłej wody, sok z połowy cytryny, 3 łyżeczki cukru. krem: 250 g serka mascarpone, 300 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, owoce: kiwi, winogrona, nektarynki. Przepis: Mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną i kakao. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy(...)powoli mieszamy. Na koniec dodajemy mąki wraz z kakao i delikatnie mieszamy łopatką. Biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut w 160 stopniach. Krem: serek mascarpone miksujemy ze schłodzoną kremówką. Ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Owoce kroimy w kosteczkę. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na 3 blaty. Do pokrojenia biszkoptu użyłam obręczy Zenker
Aga w kuchnibardzo mocno schłodzone w upalne dni, ale ja mógłbym je jeść i na śniadania, i na obiad, i na kolację, bo jest po prostu przepyszne! Składniki: 500 g mascarpone 3 jajka 200 g śmietanki 30% 200 g cukru 200 ml espresso 50 ml amaretto 200 g ciasteczek savoiardi Przygotowanie: Jajka dokładnie myjemy i oparzamy wrzącą wodą(...)ubijamy z 1/3 cukru na sztywną pianę, a żółtka ubijamy na parze wodnej, także z 1/3 cukru do białości. Śmietankę ubijamy z pozostałym cukrem. Do ubitych żółtek dodajemy mascarpone i ubijamy, aby nie było grudek. Do masy dodajemy ubite białka i śmietankę, ponownie mieszamy. Savoiardi nasączamy w kawie i amaretto, wykładamy dno formy w której będziemy studzić deser
Kuchnia ŁukaszaSkładniki na około 20 sztuk trufelków 150 g gorzkiej czekolady 250 g serka mascarpone 1,5 łyżki kawy Jacobs { rozpuść ją w 1 łyżce gorącej wody i wystudz } 1 łyżka likieru kawowego 1 szklanka zmielonych pistacji Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Serek mascarpone bardzo krótko zmiksować, tylko do lekkiego napuszenia (kilka sekund). Dodać wystudzoną kawę, likier
Z Kuchni Do Kuchnizmielonych orzechów laskowych (zamiast orzechów można użyć więcej ciastek) 50 g roztopionego masła 1 łyżka kakao 1 łyżka ksylitolu masa serowa: 250 g sera twarogowego 250 g mascarpone 3 jajka (osobno białka i żółtka) 2 łyżki ksylitolu (lub więcej, ale należy pamiętać, że dżem jest również słodki) 60 g miękkiego masła 5-6 łyżek dżemu morelowego niesłodzonego lub słodzonego ksylitolem(...)wykładamy spód tortownicy mocno dociskając (wcześniej spód tortownicy należy wyłożyć papierem a boki wysmarować masłem). MASA SEROWA: Żółtka ubić z miękkim masłem i ksylitolem. Następnie stopniowo dodawać ser twarogowy, mascarpone i dżem. Ciągle miksując dodać budyń. Suszone morele przekroić na połówki i wymieszać z masą. Białka ubić w osobnym naczyniu na sztywną pianę i delikatnie wymieszać szpatułką z masą serową
Ze smakiem i z pasjąKawę zalać 50ml wrzątku, dodać żelatynę, wymieszać. Dodać likier, odstawić na 15 minut. W masie maczać biszkopty, układać na blasze. Masa serowa: 500g białego półtłustego sera, 500g serka mascarpone, 1 i 1/2 szklanki cukru, 5 jajek, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 laski wanilii, 2 łyżki Amaretto, 1/2 szklanki śmietany 30%. Twaróg zmielić, zmiksować(...)mascarpone i mąką. Dodać cukier. Kolejno dodawać jajka oraz śmietankę, nasiona wanilii i likier. Masę przelać na przygotowany spód. Piec 15 minut w temp. 175st, następnie 85 minut w temp. 120st. Wierzch: 300g kwaśnej śmietany 18%, 2 łyżki likieru Amaretto, 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Śmietanę zmieszać z cukrem. Kawę zmieszać z likierem
Z miłości do słodkościwarsztatów mnie bardzo ucieszył. W trakcie warsztatów przygotowaliśmy spaghetti z polędwicą cielęcą, świeżymi pomidorami i bazylią, penne z zielonymi szparagami i sosem z mascarpone, a na deser zrobiliśmy krem na bazie mascarpone z owocami leśnymi. W międzyczasie Andrea opowiadał nam o kuchni włoskiej, jej tradycjach i smakach. Zdradził
Kulinarne przygody GatityminutSkładniki: 500 g świeżych grzybów 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu warzywnego (przygotowana na bazie domowej pasty bulionowej) 2-3 łyżki serka mascarpone świeżo zmielony pieprz sól morska olej do smażenia Wykonanie:Grzyby dokładnie czyścimy, sprawdzamy czy nie są robaczywe. Ja grzybów nie myję, bo bardzo chłoną wodę. Następnie kroimy je w grube(...)solą.Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażamy cebulę, aż do momentu gdy będzie szklista, wtedy dodajemy do niej grzyby i chwilę przesmażamy razem.Do garnka wlewamy bulion i dodajemy mascarpone, mieszamy, a następnie dodajemy warzywa z patelni.Grzyby dusimy na małym ogniu przez 30 minut.Pod koniec dodajemy czosnek i przyprawiamy
Kulinarne przygody Gatity