kremówki dołóż posiekane pomarańcze i dosyp cukier puder. Wymieszaj całość delikatnie łyżką.Tężejący mus pomarańczowy wyłóż na zastygnięty mus czekoladowy.MUS WANILIOWY:Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj do niej mascarpone i cukier puder oraz ziarenka z wanilii lub ekstrakt. Zmiksuj krótko całość i przełóż mus na zastygły mus pomarańczowy, wyrównując dokładnie jego wierzch. Tort będzie sięgał dokładnie
Słodko-Słony Świat Ilonybrązowego3-4 łyżki miodu2 żółtka350 g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli1/2 łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki mielonych goździków1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowejMasa czekoladowa:100 g czekolady125 g mascarpone w temperaturze pokojowej2 łyżeczki domowej esencji waniliowejWykonanie:Mąkę przesiewamy razem ze wszystkimi przyprawami, dodajemy cukier, żółtko, pokrojoną w kosteczkę margarynę i miód. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt(...)Ciasteczka pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce.W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy przestygnie dodajemy po łyżeczce mascarpone i mieszamy. Jeśli czekolada zbyt stwardnieje podgrzewamy ją ponownie lekko w kąpieli wodnej. Na koniec dajemy esencję i mieszamy.Gdy masa zacznie tężeć smarujemy nią ciasteczka i sklejamy
Kulinarne przygody Gatitypieczemy około 45 minut 180 stopniach ( do suchego patyczka).Przygotowujemy masę.Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixem do śmietany.Dodajemy do niej mascarpone i delikatnie ale dokładnie mieszamy.Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 równe części.Wszystkie nasączamy sokiem pomarańczowym.Pna pierwszym biszkopcie układamy rozwałkowaną masę marcepanową,smarujemy 1,5 łyżki powidła i nakładamy 1/3 masy śmietankowej.Przykrywamy
Mienta blogsztuki)70g szynki długo dojrzewającej np. Serrano1-2 łyżek pokrojonego świeżego rozmarynu lub 1 łyżka suszonegoskórka i sok z 2 cytryn3 łyżki oliwyokoło 300-350g makaronu2-3 łyżki mascarpone -opcjonalniepieprz mielony1. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją -skracając o 1-2 minuty czas, żeby makaron był al dente.2. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. W naczyniu żaroodpornym ułożyć pokrojone na cząstki(...)odcedzony makaron przełożyć do rondelka dodać sok z cytryn i resztę oliwy. Dodać większość upieczonej mieszanki fig i szynki. Doprawić pieprzem. Przełożyć na talerze i udekorować resztą mikstury i mascarpone -jeśli lubimy. Smacznego źródło: J. Sainsbury’sPost Makaron z szynką i figami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.ploleju250 g mąki50 g kakao1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli1/2 łyżeczki cynamonu150 g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady400 g startej na dużych oczkach cukiniiMasa:500 g serka mascarpone /w temperaturze pokojowej/100 g gorzkiej czekolady1 czubata łyżka kakaoszczypta soli3 łyżki cukru pudruTortownica o wymiarze 21 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona /u mnie blaszka 20x20cm/1. Do jednej miski przesiać suche składniki(...)włożyć do metalowej lub szklanej miski, ułożonej na rondelku z wrzącą wodą, w taki sposób, aby miska nie dotykała wody. Czekoladę mieszamy aż do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia. Mascarpone wymieszać z kakao i cukrem i dolewać po trochu przestudzoną czekoladę. Ciasto przekroić na pół i przełożyć połową kremu a wierzch posmarować resztą kremu. Na wierzchu posypać można startą czekoladę
UgotujmyTo.plskrop je sokiem z cytryny, żeby nie czerniały. Wyłoż plasterki banana na kajmak, aby przkryć go nimi całkowicie.Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj do niej serek mascarpone i jeszcze krótko zmiksuj. (Do śmietany nie dodawaj żadnego cukru, deser jest bardzo słodki!). Nałóż ubitą kremówkę do szprycy i udekoruj nią wierzch deseru ozdobnymi rozetkami lub połóż porcję śmietany po prostu
Słodko-Słony Świat Ilonytortownicę ze spodem do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.MASA SERNIKOWA:Wszystkie składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej.Do miski wrzuć wszystkie składniki na masę, czyli ser mielony, mascarpone, mleko skondensowane, białka, mąkę ziemniaczaną oraz ekstrakt i zmiksuj całość krótko, ale dokładnie.Ciastka Oreo pokrusz na mniejsze kawałki i wsyp do masy. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.Masę przełóż
Słodko-Słony Świat Ilonykostki czekoladę. Podgrzewaj całość aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego ostygnięcia.Do miski wlóż pozostałe składniki, tj. twaróg, mascarpone, jajka, ziarnka z wanilii lub ekstrakt, cukier puder, mąkę ziemniaczną i budyń w proszku. Zmiksuj wszystko krótko, ale dokładnie na gladką masę.Teraz zacznij wlewać ciepłą (nie gorącą!), rozpuszczoną czekoladę
Słodko-Słony Świat Ilonywyjątkowym połączeniem składników, jest z góry skazany na powodzenie :). Tak więc zachęcam wszystkich do wypróbowania.Białą czekoladę połamać na mniejsze kawałki, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Serek mascarpone wyjąć z opakowania i delikatnie rozmieszać w misce. Następnie dodać czekoladę i jogurt. Można w tym celu użyć miksera, ale trzeba robić to delikatnie i nie za długo, żeby masa się
Świat Domowej Kuchniodciąć, wyrównać brzegi. Ponakłuwać widelcem (fot.1). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut w temp. 180ºC. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia.Teraz należy przygotować krem. Ser mascarpone wymieszać z cukrem i ekstraktem waniliowym (fot.2), a następnie z ubitą na bardzo sztywną pianę śmietanką kremową. Krem wyłożyć na spód tarty. Wyrównać (fot.3). Wstawić do lodówki.Truskawki umyć. Usunąć
Świat CiastaSkładniki na krem:9 żółtek240 g cukru kryształu 750 g serka mascarpone 1 opakowanie podłużnych biszkoptów kakao do dekoracji1/2 szklanki wody Składniki na poncz kawowy:250 ml espresso 60 ml amaretto 90 g cukruPonieważ sposób przygotowania tego tiramisu jest dla mnie innowacyjny, i niezwykle rzadko spotykany na innych blogach, pozwoliłam sobie na nazwanie go imieniem cukiernika, od którego pochodzi(...)masę. która powinna conajmniej podwoić swoją objętość. Do drugiej miski przekładamy sam serek macarpone i lekko mieszamy, tak aby był gładki i równomierny. Następnie do ubitych żółtek dodajemy serek mascarpone (fot.2). Mieszamy całość. Uwaga! Jeżeli korzystamy z miksera, ustawiamy go na bardzo wolne obroty.Przygotowujemy teraz naczynie żaroodporne lub blaszkę o wymiarach mniej więcej 30 na 20 cm. Na dnie naczynia
Świat Ciastaczekolady nabiera iście królewskiego charakteru.Kto się skusi?SKŁADNIKI: ( tortownica 18cm )SPÓD: * herbatniki – 100 g * kakao – 1 łyżka * masło – 2 łyżkiMASA: * ser biały mielony – 500 g * mascarpone – 150 g * śmietana 30% – 50 g * jajko – 2 szt * masło – 1 łyżka * cukier puder – 3 łyżki * mleczna czekolada – 50 g * kakao – 2 łyżkiDODATKOWO(...)drobno siekamy razem z kakao.Dodajemy roztopione masło i wszystko razem dokładnie mieszamy.Wykładamy do tortownicy wyłożonej NA SPODZIE folią aluminiową i delikatnie ugniatamy.MASA SEROWA:Ser biały mielony mieszamy z mascarpone i śmietaną 30%.Dodajemy po 1 jajku i cały czas miksujemy.Czekoladę roztapiamy ( w kąpieli wodnej ) i lekko przestudzoną , ale płynną dodajemy do masy serowej.Wlewamy roztopione masło , dosypujemy kakao
Ostra na Słodkołodki , a zarazem miętowy … lekki , kremowy …. po prostu pyszny!Obowiązkowy na upały!Polecam!SKŁADNIKI:* jogurt naturalny – 100 g* ser biały 2-krotnie mielony – 300 g* mascarpone – 100 g*żelatyna – 2 łyżki* cukier puder – 3/4 szkl* cukier wanilinowy – 1 op* sok cytrynowy – 100 ml* mięta – 1 pęczekDODATKOWO:* biszkopt(...)biszkopty ( okrągłe lub podłużne ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Do miski wkładamy ser biały mielony , mascarpone i jogurt naturalny.Dodajemy cukier puder , cukier wanilinowy i sok z cytryny.Wrzucamy drobniutko posiekane liście świeżej mięty i wszystko razem dokładnie miksujemy.Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody , zostawiamy do napęcznienia , a następnie podgrzewamy , tak by całkowicie się rozpuściła.Wlewamy do masy serowej i jeszcze raz dokładnie miksujemy
Ostra na Słodkopestkami dyni polskiej ciemnozielonej.SKŁADNIKI:- wywar mięsno warzywny (rosół) przecedzony 3 szklanki- ziemniaki 2- marchew 1 duża lub 2-3 małe- cebula 4-5- dynia hakkaido 1 średnia- serek mascarpone 150- 200g- pieprz czarny, do smaku.- domowa vegeta- 2-3 łyżki masłaPodawane z:- "Piekło Niebo" od Ziarenkowo- Pestki Polskiej Dyni Ciemnozielonej od FresanoWYKONANIE:Do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki(...)marchewkę, gotujemy, gdy będą prawie miękkie dorzucamy pokrojoną cebulę i dynię i gotujemy do miękkości. Doprawiamy pieprzem, przyprawą warzywną i blendujemy. Na koniec zabielamy serkiem mascarpone, dodajemy masło i gotowe :)ZIARNA "PIEKŁO - NIEBO" OD ZIARENKOWA:"Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, chili, pietruszka, czosnek. Prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego są bogatym źródłem niezbędnych witamin, minerałów, błonnika i kwasów
Wypisz Wymalujopakowaniu110 g cukru3-4 łyżki gęstej śmietany 2 żółtka350 g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli1/2 łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki imbiru1/2 łyżeczki kardamonuMasa czekoladowa:100 g czekolady125 g mascarpone w temperaturze pokojowej2 łyżeczki domowej esencji waniliowejWykonanie:Mąkę przesiewamy razem ze wszystkimi przyprawami, dodajemy cukier, żółtko, pokrojoną w kosteczkę margarynę i śmietanę. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt(...)Ciasteczka pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce.W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy przestygnie dodajemy po łyżeczce mascarpone i mieszamy. Jeśli czekolada zbyt stwardnieje podgrzewamy ją ponownie lekko w kąpieli wodnej. Na koniec dajemy esencję i mieszamy.Gdy masa zacznie tężeć smarujemy nią ciasteczka
Kulinarne przygody Gatity