pół metra w formie(najlepiej na dywan). Biszkopt wsadzić z powrotem do piekarnika i zostawić do przestygnięcia z uchylonymi drzwiczkami. Składniki na krem tiramisu: -250ml kremówki -500g mascarpone -5 żółtek -75g ksylitolu(może być cukier) -1 szklanka świeżego naparu kawy-1 śmietan-fix Biszkopt przekroić na pół i nasączyć naparem kawy. W jednym naczyniu ubić kremówkę(...)śmietan-fixem. W drugim żółtka z ksylitolem. Do ubitych żółtek dodać mascarpone i ubitą kremówkę. Dokładnie wymieszać i przełożyć tort warstwami biszkopt, masa, biszkopt, masa. Górę można posypać kakao. Wstawić do lodówki i schłodzić. Smacznego
Smaczne Zdroweraczej jak delikatna budyniowa rozkosz i...no nie potrafię tego opisać słowami. Spróbujcie, a sami się przekonacie:)Przepis jest na tortownicę 26cm. Składniki na masę serową: -1250g serka mascarpone -6 jajek -210g ksylitolu(dałam niepełną szklankę) -3 łyżki budyniu -2 opakowania cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. W misie miksera roztrzepać(...)jajka razem z ksylitolem(nie ubijać zbyt długo). Dodać serek mascarpone i dokładnie zmiksować, by nie było grudek. Dodać cukier waniliowy i budyń w proszku, zmiksować. Formę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przełożyć masę serową. Wyrównać. Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową-sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni
Smaczne Zdroweduuużo grzybów i to różnych, powstało naprawdę super danie, dużo lepsze niż to , który przygotowywałam dotychczas. Polecam ;-)Składniki:- 500g boczniaków- 250-300g pieczarek- ok.250g piersi z kurczaka- 250g mascarpone- 1 większa cebula- oliwa z oliwek lub olej kokosowy do smażenia- sól, świeżo mielony pieprz- rozmaryn (świeży lub suszony)- suszony czosnek (nie trzeba)- dowolny makaronWszystkie grzyby umyć i pokroić(...)jakiś czas mieszając. Po odparowaniu wody (którą puszczą pieczarki) doprawiamy danie solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Dokładamy usmażone wcześniej boczniaki, doprawiamy rozmarynem, mieszamy. Na końcu dodajemy serek mascarpone i doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z makaronem, np.pappardelle lub innym dowolnym.Najlepiej wymieszać makaron z sosem w garnku i taki nakładać na talerze. Smacznego
Smaczne ZdroweSkładniki:Spód:- 250g ciastek owsianych lub pełnoziarnistych Digestive polanych czekoladą- 175g masła orzechowego- 1-2 łyżki stopionego masłaMasa serowa:- 500g twarogu trzykrotnie mielonego lub ricotty (dałam ricottę)- 250g serka mascarpone- 250g serka Philadelphia lub Twój Smak- 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub pszennej)- 160g mleko skondensowanego niesłodzonego + 100g ksylitolu (lub 266g słodzonego mleka skondesowanego)- 5 jajek- 1/3 szklanki śmietany kremówki(...)orzechowym i roztopionym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy. Mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.Masa serowa: Do misy miksera włożyć twaróg lub ricottę razem z mascarpone, serkiem Philadelphia lub Twój Smak oraz mąką ziemniaczaną. Ucierać mieszadłem miksera przez ok.2-3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać mleko skondesowane (ja podgrzałam wcześniej moje mleko
Smaczne Zdrowepalemką. A nawet i lepsze! Biszkopt: 3 jajka szklanka cukru pudru szklanka mąki 1/3 szklanki kakao 1/3 szklanki wody pół łyżki proszku do pieczenia Krem: dojrzały melon 250 g mascarpone 200 g śmietanki 36% pół szklanki cukru pudru gorzka czekolada do posypania Żółtka oddzielamy od białek, które ubijamy na sztywną pianę. Porcjami dodajemy cukier puder i miksujemy(...)melona miksujemy na gładką papkę (możemy zostawić trochę na wierzch do ozdoby, np. wyciąć różne kształty z plastrów). Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, gdy zacznie gęstnieć dodajemy mascarpone i chwilę miksujemy. Dokładamy po łyżce musu owocowego, dokładnie łącząc z masą śmietanową. Krem wrzucamy do lodówki na co najmniej godzinę do zgęstnienia (ponownie odpędzając amatorów podjadania
sama złodyczokoło 40 minut. Po ostygnięciu możemy dowolnie ozdobić. Dla większych łasuchów mogę polecić krem chałwowy, którym możemy przełożyć ciasto: Krem chałwowy - 250 g serka mascarpone- 250 ml śmietanki mocno kremowej- opakowanie chałwy (300-400g)Śmietankę ubić z mascarpone, a następnie dodać pokruszona chałwę. Schłodzić, po czym przełożyć lub ozdobić ciasto
Sajkofanka smakusezon krótki więc u mnie truskawkowo.Dzisiaj zapraszam na pyszne tiramisu truskawkowe.Deser bardzo prosty do zrobienia a jaki smaczny,wypróbujcie. Składniki: 3 żółtka 0,5 szk cukru pudru 250 g mascarpone 1 szk kremówki 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szk wody 3 łyżki likieru kawowego 0,5 szk espresso kakao biszkopty podłużne truskawki Przygotowanie:Zimną kremówkę ubić na sztywno. Żelatynę namoczyć(...)wodzie ,podgrzać do rozpuszczenia. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.Dodawać porcjami mascarpone i delikatnie wymieszać.Dodać ubitą kremówkę i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej i puszystej masy.Na koniec dodać likier kawowy oraz wlewać cienkim strumieniem letnią żelatynę i wymieszać. Na spodzie naczynia ułożyć warstwę namoczonych w espresso biszkoptów,wylać 1/3 masy,ułożyć truskawki,1/3 masy,namoczone biszkopty
Ala piecze i gotujezaletach po prostu musicie go zrobić. Składniki: 6 szt białka zimne 350 g cukru szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu 500 ml kremówka zimna 250 g mascarpone truskawki poziomki listki mięty Przygotowanie: Zimne białka ubić na sztywno.Dosypywać po łyżce cukier i ciągle miksować.Piana po ubiciu powinna być bardzo sztywna i lśniąca.Na koniec dodać(...)termoobiegiem na 5 min ,później zmniejszyć temperaturę na 90 st i suszyć przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika około 1,5 godziny. Zimną kremówkę ubić na sztywno.Serek mascarpone przełożyć do naczynia,przemieszać, dodawać po łyżce ubitą kremówkę i mieszać łyżką . Na większym spodzie bezowym rozsmarować połowę kremu ułożyć truskawki,przykryć mniejszym spodem i wyłożyć resztę kremu.Górę tortu udekorować truskawkami
Ala piecze i gotujeZapraszam Was na kolejny deser bez pieczenia. Temperatura taka wysoka o włączeniu piekarnika ani myślę. Borówkowe ala tiramisu. Składniki: 3 żółtka 0,5 szk cukru pudru 250 g mascarpone 1 szk kremówki zimnej 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szk wody 3 łyżki likieru kawowego 0,5 szk espresso biszkopty podłużne 200 g borówki amerykańskie 3-4 łyżki cukru Do dekoracji borówki(...)amerykańskie maliny listki mięty Przygotowanie: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać porcjami serek mascarpone i delikatnie mieszać. Dodać ubitą kremówkę i wymieszać do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Na koniec dodać likier kawowy oraz wlewać cienkim strumieniem namoczoną i rozpuszczoną letnią żelatynę, wymieszać. Na dnie naczynia ułożyć warstwę namoczonych w espresso biszkoptów, wylać 1/2 masy
Ala piecze i gotujejajek 2łyżki cukru waniliowego 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1i3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1 szklanka oleju rzepakowego 1 litr kremówki 250 g mascarpone 5-6 łyżek cukru pudru owoc granatu Przygotowanie:Szpinak rozmrozić odcisną z nadmiaru płynu i wymieszać z połową oleju. Białka ubić na sztywną pianę dodawać porcjami cukier, cukier waniliowy oraz(...)pierwszą część rozsmarować 2/3 kremu, przykryć drugą częścią ciasta i resztę kremu rozsmarować na górę. Wierzch ciasta udekorować granatem. Bitą śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Serek mascarpone wymieszać w misce i dodawać porcjami ubitą śmietanę delikatnie mieszając. Inspiracja z moimi modyfikacjami klik
Ala piecze i gotujełyżeczki cukru waniliowego 50 gr mąki pszennej 50 gr mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Na nadzienie : ok 40 dag umytych truskawek 250 g serka mascarpone 50 g śmietanki 30 % 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo:truskawki do ozdobycukier puder do posypania ciastaPrzygotowanie :Białka ubijam z 1 łyżką wody(...)łyżką.Całość powinna mieć gęstą puszystą konsystencję. Piekarnik rozgrzewam na 180oC.Masę rozprowadzam równomiernie na wyłożoną pergaminem blachę - tą dużą z wyposażenia pieca.Piekę w 180oC przez 20 minut.Serek mascarpone przekładam do misy i dodaję wszystkie składniki do nadzienia - miód, śmietankę, cukier puder i cukier waniliowy, całość dokładnie mieszam na jednolitą gładką masę. Truskawki kroję w małą kostkę(kawałki), dodaję
Mechanik w kuchnimiętowym nadzieniem? Właśnie taki smak chodziłza mną od dawna. Postanowiłam więc upiec super prosty miętowy sernik z czekoladą. Moja 100% improwizacja!! Do tego serniczka użyłam serka ricotta i mascarpone, bo tylko taki miałam pod ręką. Wydaje mi się, że lepszy wyjdzie z gęstego serka , ponieważ do masy dodajemy 90 ml syropu mętowego, który ją trochę rozrzedzi. Trochę obawiałam(...)groszki czekoladowe”wieńczą dzieło”. Sernik dla miłośników rześkich smaków i czekoladek “After Eight”.Polecam! Spód220 g herbatników czekoladowych100 g stopionego masłaMasa serowa :250 g serka mascarpone 250 g serka ricotta50 g drobnego cukru+ 1 cukier waniliowy 2 jajka 2,5 łyżki proszku budyniowego lub mąki ziemniaczanej 90 ml syropu miętowego 50 g groszku czekoladowego Pokruszyć ciastka
Mia Cucina Sofietabardzo rzadkie, ale właśnie takie ma być!! Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nalać ciasto do 3/4 wysokości. Piec ok. 18minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 250g serka mascarpone, 1/2 szklanki śmietany 18%, 100g białej czekolady, 3 łyżki cukru pudru, szczypta pomarańczowego barwnika, kapelusze z masy cukrowej. 2 łyżki śmietany zmieszać z połamaną(...)kawałki czekoladą i stopić na parze. Przestudzić. Dodać serek mascarpone, resztę śmietany i cukier. Zmiksować na gładką masę. Dodać szczyptę barwnika, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki. Każdą babeczkę dodatkowo ozdobić cukrowym kapeluszem. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościprawda w oryginalnym włoskim przepisie są podłużne biszkopty, ja jednak, w związku z tym, że robiłam je w pucharkach, użyłam zwykłych okrągłych biszkoptów. Składniki:2 żółtka,350g serka mascarpone,250g okrągłych biszkoptów,szklanka śmietanki 30%,4 łyżki cukru pudru,1/2 szklanki zaparzonej mocnej kawy,50g startej mlecznej czekolady,3 łyżki likieru amaretto. Przygotowanie Kawę wymieszać z likierem, w mieszance maczać(...)biszkopty, ułożyć po dwie sztuki na dnie 6 pucharków. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Zmiksować z serkiem mascarpone. Nałożyć po łyżce masy na biszkopty. Kolejno układać warstwami namoczone biszkopty i masę serową. Wierzch udekorować resztą masy serowej, pokruszonym namoczonym biszkoptem i startą czekoladą. Odstawić na około 3 godziny do lodówki, aby biszkopty zmiękły
Z miłości do słodkościkoniec dodać stopione, przestudzone masło. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Masa serowa: 600g twarogu, 3 duże jajka, 250g serka mascarpone, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżki budyniu waniliowego, 1/2 laski wanilii, 600g jagód. Twaróg zmielić, zmiksować z serkiem mascarpone i żółtkami. Dodać cukier puder, sproszkowany budyń
Z miłości do słodkości