Minionki! Uwielbiam te żółciutkie maluszki gadające po hiszpańsku! A dziś, przepis na jedne z moich ulubionych placków. Mango jest jednym z tych owoców, które kocham najbardziej. W połączeniu z maślanką tworzą bajeczną kompozycję smaków, której ciężko odmówić. Dodatkowo, placuszki mają piękny kolor, są wilgotne w środku i rozpływają się w ustach. Moim zdaniem to kolejny MUST TRY, a składniki(...)sklepach, więc aż grzech ich nie przyrządzić! Wychodzą 4 porcje, jedna to ok. 185kcal , 1 placuszek ok. 36kcal . Składniki: - 150g mąki orkiszowej (może być każda inna) - 100ml maślanki - 1 mango - 1 jajko *opcjonalnie: ksylitol w pudrze do pospania i olej kokosowy do smażenia Mango obieramy i pozbywamy się pestki. Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera lub miksujemy blenderem do otrzymania
Be Fit Be StrongSkładniki: - 2 pęczki botwiny - 1 pęczek dymki - 1 pęczek rzodkiewek - 3 ogórki - 1 litr maślanki - 1 pęczek kopru - jajka ugotowane na twardo - ocet winny - sól, pieprz Sposób wykonania: Buraczki z botwiny obieramy i kroimy w kostkę a łodygi na małe kawałki. Wrzucamy do garnka i zalewamy do ich przykrycia wodą. Solimy i gotujemy botwinę do miękkości. Gdy będzie już(...)gotowa dodajemy do niej około 3 łyżek octu winnego. Całość studzimy. Dolewamy maślankę i dodajemy poszatkowaną dymkę, koper, ogórki (obrane) pokrojone w kostkę i rzodkiewkę pokrojoną na małe kawałki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość schładzamy w lodówce. Chłodnik podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojonym w ćwiartki
Qchnia po prostusmaczne nawet na drugi dzień po upieczeniu. To jedna z naszych ulubionych letnich wariacji na temat muffinów :-) Polecam! Składniki na ok. 12 - 14 szt. 250 g mąki 150 ml maślanki 100 g cukru trzcinowego 100 g białej czekolady 200 g borówek amerykańskich 80 ml oleju 2 jajka 1 pomarańcza 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej oraz(...)proszkiem do pieczenia i sodą. Pomarańczę umyć, wyszorować dokładnie szczoteczką. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć sok. Jajka roztrzepać z cukrem, dodać olej i delikatnie ubić trzepaczką. Dodać maślankę. Wlać sok z pomarańczy. Powoli dodawać do masy jajecznej sypkie produkty, mieszając by wszystkie składniki połączyły się. Dodać pokrojoną na małe kawałki czekoladę. Wsypać startą skórkę z pomarańczy. Delikatnie wmieszać
maniapieczeniapęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek rzodkiewek 2-3 ogórki małosolne lub gruntowe 3 ząbki czosnku ok 200 ml wody sok z jednej cytryny 1 litr maślanki lub kefiru 1 jogurt grecki 4 jajka sól pieprz łyżeczka cukru Botwinkę, szczypiorek, koper i rzodkiewki dokładnie umyć. Liście botwiny wraz z buraczkami drobno ( ale nie za drobno(...)szczypiorek i koperek. Jajka ugotować na twardo. Ogórki i rzodkiewki zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w drobną osteczkę. Jak kto lubi. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cały kefir lub maślankę przelać do miski. Dodać jogurt grecki oraz posiekane ogórki, rzodkiewki, koper i szczypiorek. Ostudzoną botwinkę wraz z wodą przelać do reszty. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem
Jemy Pijemymiękkie, chrupkie na zewnątrz. Przepis znalazłam tutaj . Gorąco polecam:) Składniki (odmierzamy szklanką o poj. 250 ml): kostka masła 2 szklanki cukru (można dać trochę mniej) 4 jajka 1/4 szklanki maślanki 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka barwnika czerwonego w żelu 3 i 1/3 szklanki mąki 2/3 szklanki tradycyjnego kakao (dałam 1/3 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki(...)cukru pudru (do obtaczania) Przygotowanie: Masło pokroić na małe kawałki i utrzeć mikserem razem z 2 szklankami cukru na puszystą masę, następnie dalej miksując dodawać pojedynczo jajka, później maślankę, ekstrakt z wanilii i czerwony barwnik spożywczy. Do osobnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i sól. Suche składniki dodać do mokrych i miksować na niskich obrotach
Domowa Cookierenka Agiidealny na nadchodzące ciepłe dni. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a dzięki agar agar* tężeje o wiele szybciej, niż przy użyciu żelatyny. Zatem do dzieła :) Składniki: 1,5 szklanki * maślanki 1,5 szklanki mleka 1 szklanka śmietanki kremówki 30-36% 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki agar agar w proszku (zamiennik: 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklance ciepłej wody(...)owocowy, starta czekolada , polewa czekoladowa * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Przygotowanie: Przygotować 14 szt. foremek silikonowych na muffiny, przetrzeć je ręcznikiem papierowym zwilżonym olejem. Do garnka wlać maślankę, śmietanę i mleko. Dodać cukier, ziarnka wanilii, a także "zużyte" laski wanilii. Gotować na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, aby rozpuścił się cukier. Doprowadzić do wrzenia, usunąć laski wanilii
Domowa Cookierenka Agicukru skórka otarta z 1 cytryny (wcześniej umytej i sparzonej) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2 jajka 50 ml oleju 1 szklanka maślanki (zamiennie: jogurt naturalny) pół szklanki jagód 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej - do obtoczenia jagód Krem jagodowy: 1 szklanka jagód pół szklanki cukru 2 łyżeczki pektyny (lub 1,5 łyżeczki żelatyny(...)Cukier wymieszać ze skórką cytrynową. 4. Do miski przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dodać sól i cukier cytrynowy. Wymieszać. 5. W drugiej misce dokładnie wymieszać jajka z maślanką i olejem. 6. Do mokrych składników dodać suche, wszystko razem chwilę mieszać - do połączenia składników. Na koniec delikatnie wmieszać jagody. 7. Foremki silikonowe lub papilotki napełniać do 2/3 wysokości
Domowa Cookierenka Agiproszku do pieczenia 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2/3 szklanki cukru 3 łyżki miękkiego masła 1 jajko + 1 żółtko 1/4 szklanka maślanki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii olej do smażenia Dodatkowo do przygotowania lukru: 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek cydru Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania musu jabłkowo-cydrowego: jabłka obrać(...)pomocą miksera utrzeć miękkie masło z cukrem. Następnie dodać jajko, żółtko i mus jabłkowo-cydrowy, wymieszać. W kolejnym kroku (ciągle miksując - tylko do połączenia składników) dodawać: połowę mieszanki mąki, maślankę, ekstrakt waniliowy i na koniec pozostałą ilość mąki. Uwaga: ciasto wyjdzie kleiste. 3. Ciasto przenieść z miski na matę silikonową lub stolnicę posypaną mąką, zagnieść podsypując mąką do uzyskania konsystencji
Domowa Cookierenka Agiproszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny 110 g cukru trzcinowego nierafinowanego 1 jajko 1 duży, bardzo dojrzały banan (rozgnieciony widelcem lub zblendowany) 5 łyżek oleju 285 ml maślanki 225 g świeżych borówek amerykańskich cukier puder do posypania (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. 2. W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche. 3. W drugiej(...)misce roztrzepać jajko, dodać rozgniecionego banana, olej i maślankę. Dokładnie wymieszać. 4. Połączyć składniki mokre z suchymi, wymieszać, ale niezbyt długo - tylko do połączenia składników. 5. Na koniec do ciasta wmieszać delikatnie borówki. 6. Foremki silikonowe lub papilotki napełniać do 3/4 wysokości (prawie do pełna). Piec przez ok. 30-32 min., a następnie ostudzić na kratce. Przed podaniem
Domowa Cookierenka Agimusicie czekać aż ciasto wyrośnie. Nie musicie piec. Są pyszne! Spróbujcie! :) CINNAMON ROLL PANCAKES przepis autorski // jedna porcja ~70g mąki żytniej T720 (lub innej dowolnej) ~1/2 szklanki maślanki ~'chlust' mleka + 1 łyżka ~jajko ~łyżeczka proszku do pieczenia ~cukier / stevia ~łyżeczka cynamonu Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę. Do oddzielnej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia(...)dodać żółtko, maślankę, mleko (ten 'chlust' ;)) i cukier / stevię. Wymieszać. Delikatnie dodać pianę z białka i połączyć z masą. Łyżkę ciasta odłożyć do oddzielnej miseczki, dodać mleko (tę łyżkę ;)), cynamon i wymieszać. Rozgrzać patelnię, a jeśli tego wymaga to lekko ją natłuścić. Na patelnie wylewać łyżką porcje ciasta (1 czubata łyżka - 1 pancake) a następnie za pomocą łyżeczki wylewać
chili & sugarsierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/ MUFFINKI Z MALINAMI przepis autorski // 7-8 muffinek ~150g mąki pszennej (u mnie pół na pół z razową) ~1/2 - 3/4 szklanki cukru ~jajko ~szczypta soli ~180ml maślanki/jogurtu naturalnego ~4 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego (lub rzepakowego albo innego o delikatnym smaku) ~łyżeczka proszku do pieczenia ~100-150g malin Maślankę, jajo i olej zmiksować. W oddzielnej misce wymieszać
chili & sugarlubię // tortownica 22-24cm ~250g mąki pszennej ~80g kakao ~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej + łyżeczka proszku do pieczenia ~200g cukru ~2 jajka (użyłam dużych wiejskich jaj) ~1/2 szklanki maślanki o naturalnym smaku ~150ml wody ~120g masła ~400-500g jagód Tortownicę o średnicy od 22 do 24cm wykładamy papierem do pieczenia. W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki, w drugiej(...)mieszamy jajka i maślankę. W rondelku rozpuszczamy masło z wodą, a następnie wlewamy je do miski z suchymi składnikami cały czas mieszając. Teraz dodajemy zawartość drugiej miski i mieszamy wszystko razem, krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do tortownicy i posypujemy jagodami. Pieczemy 40-60 minut w 190*C, po 40 minutach najlepiej wbić patyczek w ciasto
chili & sugargłos! ♥♥♥ ************************************************************** CHOCOLATE CHIP COOKIES przepis autorski // ok. 15 dużych ciastek ~260g (2 szklanki) mąki pszennej ~200g (szklanka) cukru ~125g (1/2 kostki) masła lub margaryny do pieczenia ~duże jajko ~70ml maślanki ~100g (standardowa tabliczka) gorzkiej czekolady ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Mieszamy mąkę, cukier, proszek i sodę. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko(...)ucieramy jeszcze chwilę. Następnie powoli, partiami dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki. Po dodaniu ok. połowy suchych składników dodajemy stopniowo maślankę, a następnie partiami, jak wcześniej, resztę suchych składników. Miksujemy do połączenia się składników. Czekoladę siekamy i za pomocą łyżki łączymy z masą. Wykładamy porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można to zrobić za pomocą gałki do lodów maczanej
chili & sugarrównież przede wszystkim z powodu jego smaku. Przyrządzając go pierwszy raz byłam nastawiona wobec niego trochę sceptycznie, by później zapiać z zachwytu :) Nigdy nie sądziłam, że połączenie maślanki, soku z jabłek i paru dodatków pozwoli uzyskać tak fantastyczną kombinację. Koktajl należy raczej do tych niskokalorycznych i świetnie nadaje się na podwieczorek. Myślę, że śmiało można dodać do niego także(...)śniadanko :) (Postaram się niebawem wypróbować :)) W oryginalnym przepisie przewidywane jest użycie również surowych żółtek, jednak pominęłam ten dodatek i prezentuję wersję z moimi zmianami. Na 2 porcje 500 ml maślanki 125 ml świeżo wyciśniętego soku z jabłek 2 łyżeczki miodu pół łyżeczki cynamonu Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i rozlać do szklanek. Wierzch posypać odrobiną cynamonu. No to zdrówko
My simple kitchenjuż pierwsze jabłka z domowego ogródka... ) Przepis na ciasto pochodzi z tej strony ( klik ) a kruszonka to już mój twór :) Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto: 1 szklanka maślanki 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mąki 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju 1 cukier waniliowy 7 brzoskwiń kilka kropel olejku migdałowego Kruszonka: 1 łyżka(...)plasterki - jak kto woli. Przygotowujemy ciasto. Do jednej miski wsypujemy składniki suche, tj : mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Do drugiej miski natomiast składniki mokre, czyli jajka, maślankę i olej. Następnie do składników suchych wlewamy te mokre i mieszamy wszystko łyżką. Na końcu dodajemy olejek migdałowy. Gotowe ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanej tortownicy. Na wierzchu układamy brzoskwinie
My simple kitchen