Musiałam upiec ten słynny w UK a pochodzący z Ameryki czerwony tort. Red velvet to pyszne biszkopty barwione sztucznym barwnikiem, a dodatek maślanki i oleju dodaje im wilgotności. Jest pyszny, ale powiem że mnie troszkę rozczarował. Tyle słyszałam o tym torcie i spodziewałam się czegoś skomplikowanego i zaskakującego. Zaskakujący jest kolor który dodaje uroku(...)szklanki mąki uniwersalnej 1 i 1/4 szklanki cukru do wypieków 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki soli 2 całe jajka 1 i 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka maślanki (użyłam jogurtu) 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 60 ml barwnika czerwonego (płynnego) Formy wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać i przesiać mąkę, kakao, sól
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdomu. Są bowiem proste w przygotowaniu, może trochę czasochłonne, ale jakże fajnie jest zasiąść z domownikami do świeżych, domowych gofrów. Składniki (na około 18 gofrów): 4 jajka 1 litr maślanki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150g masła 2 szklanki mąki szczypta soli Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy je z cukrem(...)cukrem waniliowym na sztywną, jasną masę. Do masy z żółtek dodajemy roztopione masło, maślankę oraz sól. Całość mieszamy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Gofry smażymy na rozgrzanej gofrownicy, aż będą brązowe. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Jacob Tastesziemniaki? Młode smakują najlepiej:) Ja do przygotowania tego dania wykorzystałam właśnie młode/nowe ziemniaki. Zalewamy je mieszanką jajek i mleka i zapiekamy. Świetnie smakują z kiełkami rzodkiewki oraz szklanką maślanki. ok. 1,5- 1.8 kg ziemniaków 200 g żółtego sera 4 jajka 50 g masła 500 ml mleka 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej pęczek drobno posiekanej natki pietruszki 100 g kiełków(...)żółty ścieramy na drobnych oczkach. Posypujemy nim ziemniaki na 5 minut przed końcem pieczenia. Ziemniaki podajemy posypane kiełkami. Najlepiej smakują z sałatką lub kalafiorem oraz szklanką mleka lub maślanki
Smaki Na Talerzukruszonkę: 340 g mąki pszennej tortowej 60 g cukru pudru szczypta soli 200 g zimnego masła 4 żółtka Nadzienie: 600 g truskawek 4 białka + szczypta soli 100 ml maślanki 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru pudru WYKONANIE Kruchy spód i kruszonka: Do miski wsypać mąkę, cukier puder, szczyptę soli i dodać posiekane(...)czasie wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 ° C. Nadzienie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i przekroić na pół. Maślankę wlać do miseczki, dodać proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną, cukier puder i dobrze wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą piankę. Delikatnie połączyć ubite białka z masą budyniową. Na koniec dodać
Passions hobbies lifepodsmażoną peklowaną domową słoninką, cebulką i majerankiem. U mnie w formie kuleczek....patrz ostatnie zdjęcie. Składniki : 2 garście świeżego szczawiu 1 szklanka słodkiej śmietany do zup 1/2 l maślanki 4 jajka ugotowane na twardo 1/2 pęczka szczypiorku sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Szczaw obrać z twardych gałązek, umyć, pokroić i wrzucić do garnka. Zalać 1 l zimnej wody(...)gotować 20 minut. Ostudzić, dodać pokrojony drobno szczypiorek. Dolać maślankę i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Podawać z jajkiem na twardo i gorącymi ziemniaczkami. Smacznego
Gosia gotujewiększe kawałki owoców wyczuwalnych podczas jedzenia wystarczy widelec (rozgniatamy owoce, mniej mycia). Taki domowy koktajl owocowy jest zdrowy, pożywny i może zostać zrobiony z dowolnego nabiału - jogurtu naturalnego, kefiru, maślanki, mleka oraz z owoców, na jakie tylko mamy ochotę - z bananów, kiwi, moreli, jabłek, gruszek oraz szczególnie w letnie dni z sezonowych owoców, jak truskawki, maliny, agrest, czereśnie(...)Waszej dyspozycji. Składniki: szklanka jogurtu naturalnego spora garść truskawek Przygotowanie: Jogurt wlewamy do blendera. Umyte truskawki kroimy na pół i dodajemy do jogurtu, miksujemy, gotowe:) Świetnie smakuje także z maślanką z dodatkiem kawałków banana. Na zdrowie
Zasmakuj Kuchnimasłem (najczęściej czosnkowym) i świeżą bryndzą. Są proste w przygotowaniu i będą idealnym pomysłem na bezmięsny obiad. Moskole Składniki: 1 kg ziemniaków 500 g mąki 2 jajka 3/4 szklanki maślanki lub kwaśnego mleka sól Do podania: masło czosnkowe bryndza Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane i wystudzone przeciskamy przez praskę (tak jak na kluski śląskie). Dodajemy(...)jajka, mąkę, sól i maślankę. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy owalne placki o grubości około 1 cm. Pieczemy z obu na suchej patelce (bez dodatku tłuszczu) na małym ogniu, aż się dobrze zarumienią. Podajemy z masłem czosnkowym i bryndzą. Smacznego Artykuł Moskole pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujebyły ciut zdrowsze została użyta jasna mąka orkiszowa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć zwykłej mąki pszennej. Gotowe podajemy z... czym tylko dusza zapragnie! 😃 Około 30 szt.: * maślanka- 2 szklanki * mąka jasna orkiszowa (ew. pszenna)- 2 pełne szklanki * cukier trzcinowy- 2 czubate łyżki * ekstrakt waniliowy- 1 łyżeczka (ew. cukier waniliowy/aromat) * jajka- 2 szt. * roztopione masło klarowane- 2 łyżki(...)razie potrzeby do smażenia* * soda- 1 płaska łyżeczka * sól- szczypta Do miski wlać maślankę, wbić jajka, wsypać cukier, dodać ekstrakt waniliowy, szczyptę soli oraz 2 łyżki klarowanego masła* W oddzielnej misce wymieszać mąkę z sodą, przesypać do mlecznej mieszanki i dokładnie połączyć rózgą. Na rozgrzanej patelni wylewać porcję ciasta (ja wylewam pełną łyżkę do sosów) i smażyć (na średnim ogniu
Kraina Miodem PłynącaDeser z kuchni amerykańskie. Dodatki dowolne. U nas syrop klonowy ;) Składniki 1 szklanka mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 1 łyżka cukru szczypta soli 1 szklanka maślanki 1 jajko 2 łyżki rozpuszczonego masła masło do smażenia syrop klonowy Przygotowanie Wymieszałem w misce suche składniki. W drugiej misce połączyłem maślankę, jajko i masło (nie powinny
R'n'G Kitchenużyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 40g dobrego, ciemnego kakao bez cukru 180-200g jasnego brązowego cukru 2 duże jajka 2 łyżki oleju 100ml maślanki lub jogurtu naturalnego Do nasączenia: około 1/2 szklanki delikatnie posłodzonej kawy Krem: 300ml śmietanki kremówki 36% 250g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią(...)się roztopią i połączą w jednolitą masę, zdjąć z ognia. 2. Mąkę i kakao przesiać, dodać sodę, proszek do pieczenia, wymieszać. 3. W drugiej misce wymieszać łyżką jajka, olej, maślankę, cukier. Stopniowo wlewać masę czekoladową, mieszając łyżką, aż składniki się połączą. W 3-4 partiach wsypać mąkę i wymieszać łyżką do połączenia składników. 4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy
Mała CukierenkaSmoothie owocowe, gdzie bazą jest maślanka bądź kefir to doskonały sposób na nie tylko na utrzymanie dobergo zdrowia, ale przede wszystkim na zadbanie o nasz metabolizm, zapobieganie zaparciom oraz dsotarczenie dobrych bakterii naszym jelitom. Jak wiadomo, od jelit zaczyna się każda choroba, więc warto o nie dbać i uzpełniać w naturalne probiotyki. Polecam zatem najszybszy i najsmaczniejszy sposób dostarczenia probiotyków(...)postaci tego właśnie smoothie. Proste, szybkie w przygotowaniu i orzeźwiające. W sam raz na upalnie dni ;) SKŁADNIKI: (2-3 PORCJE) · 500 ml maślanki bądź kefiru ( z lodówki) · 4 łyżki jagód - świeżych lub mrożonych · 1 duży, bardzo dojrzały banan
Calzonella.comChłodnik litewski to zupa z botwinki z dodatkiem świeżych ogórków, szczypiorku oraz koperku, podawana na zimno. Może być ona przyrządzana na maślance, kefirze czy zsiadłym mleku. Jest świetna! Nic tak nie gasi pragnienia w upalny dzień jak ten chłodnik 😊A kolor...urzeka. Jak spróbujesz jej raz to nie będziesz mógł się od niej oderwać 😉 Tak było w naszym przypadku... Składniki(...)pęczek botwinki 2 szklanki bulionu 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 3 szklanki maślanki lub kefiru 1 szklanka śmietany 18% 3-4 ogórki gruntowe 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki soku z cytryny jajka sól, pieprz Wykonanie: Botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce, a łodygi i liście drobno siekamy. Przenosimy do garnka i zalewamy bulionem. Zagotowujemy, a następnie
Kuchnia MagdaLenyJest wyrazista w smaku. Polecam. Składniki: 2 ½ kg ugotowanym ziemniaków w mundurkach 1 cebula ½ szkl. octu winnego 1 czubata łyżeczka cukru ½ łyżeczki soli Pieprz 1 szklanka majonezu 1 szklanka maślanki Korniszony - kilka 4 jajka ugotowane na twardo Natka pietruszki Wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Do naczynia wlewamy maślankę, dodajemy majonez, ocet winny. Cebulę ścieramy drobno i umieszczamy
Smaki Ewybrokuł i pęczek rzodkiewki, a reszta składników wyklarowała się sama. Składniki: 1/4 brokuła 3 jajka 6 główek rzodkiewki 1/2 czerwonej papryki 100g szynki 1 łyżeczka masła 3 łyżeczki maślanki 1 łyżeczka śmietany 1/2 łyżeczki majonezu i musztardy sól pieprz czosnek (opcjonalnie) Wykonanie: Brokułowe różyczki podzielić i podgotować w lekko osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić(...)paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni stopić masło, wrzucić pokrojoną w paski szynkę, podsmażyć. Do salaterki przełożyć brokuły, rzodkiewkę, paprykę, pokrojone jajka. Przygotować sos: w kubeczku wymieszać maślankę, śmietanę, majonez oraz musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę, całość wymieszać i schłodzić w lodówce. Artykuł Sałatka z brokułem, jajkiem,rzodkiewką i podsmażaną szynką pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniaszklanki mąki 4 łyżki cukru pudru ziarenka z 1/2 laski wanilii 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 70 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki 1/4 szklanki maślanki 2-3 łodygi rabarbaru, umyte i pocięte na ok. 2-centymetrowe kawałki łyżka cukru gruby cukier, płatki migdałowe do posypania Mąkę, cukier puder, wanilię, proszek i sól wymieszać na stolnicy. Dodać masło(...)maślankę, posiekać wszystko i szybko zagnieść jednolite ciasto. Owinąć folią i włożyć na 45 min. do lodówki. Przygotowany rabarbar wymieszać z łyżką cukru. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Ułożyć rabarbar, pozostawiając ok. 5 cm wolnego brzegu ciasta. Zawinąć brzegi ciasta do środka. Posypać z wierzchu grubym cukrem i płatkami migdałów. Piec w piekarniku nagrzanym
Słodkie inspiracje