takich muffinek mogą być nagrodzone pysznymi produktami od Tesco - KLIK - koniecznie weźcie udział w konkursie! Składniki: (12 sztuk) 100 g gorzkiej czekolady, 100 g masła, 2 jajka, pół szklanki maślanki, 150 g cukru trzcinowego, 140 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, 100 g malin dodatkowo: 250 g mascarpone, 250 g śmietanki kremówki(...)następnie pozostaw do ostygnięcia. Dodaj jajka i całość dokładnie wymieszaj. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, dodaj wcześniej rozpuszczoną czekoladę z masłem i jajkami, a na koniec dodaj maślankę. Masę dobrze wymieszaj, a na koniec dodaj większość malin - pozostaw kilkanaście sztuk do dekoracji. Tak przygotowaną masę przełóż do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papilotkami, masę nakładaj
Plate of Joypulchne, smaczne i pachną cynamonem, który absolutnie utożsamiam z jesienią. Składniki: 30g świeżych drożdży 90 g roztopionego masła lub margaryny ( przestudzone) 4 i 1/4 szklanki + łyżka mąki 200ml maślanki 1/2 szklanki drobnego cukru szczypta soli 3 całe jajka + 1 żółtko ( w temperaturze pokojowej) Cynamon żółtko +2 łyżki mleka 1/2 szklanki cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: Świeże drożdże drobimy(...)posypujemy łyżeczką cukru oraz około łyżeczka maślanki i mąki. Mieszamy i odstawiamy w suche ciepłe miejsce do urośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę i dołączamy do niej wyrośnięte drożdże i resztę składników (masło dodajemy na końcu). Mieszamy dokładnie ręką do dokładnego połączenia składników ( sprawdzam zawsze czy ręka mi bez problemu odstaje. Ważne, aby ciasto było dobrze wyrobione i pulchne
ChilliJemywykorzystywać przejrzałe owoce, dla mnie bomba! Ja dzisiaj przygotowałam koktajl, który idealnie sprawdzi się przy obecnej aurze, witamina C nam się przyda ;) Potrzebujemy: 100 g jogurtu naturalnego 150 g maślanki 100 g mleka 50 g soku z mango, ja użyłam soku ze sklepu Coś dla zdrowia, marki Vivio 100 g malin 20 g wiorek kokosowych 1 banan(...)łyżka nasion chia Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i blendujemy aż się połączą. Instrukcja dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy: 100 g jogurtu naturalnego 150 g maślanki 100 g mleka 50 g soku z mango, ja użyłam soku ze sklepu Coś dla zdrowia, marki Vivio 100 g malin 20 g wiorek kokosowych 1 banan 1 łyżka nasion chia Wszystkie
MamaOskarkarównież przepis na kokosanki (ciasteczka) . Składniki: (na 12 sztuk) 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki kokosowej (u mnie od MyVita ) 1 jajko M 1 i 1/2 szklanki maślanki 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego (u mnie od MyVita ) – ilość po roztopieniu, przed około 1/2 szklanki 2/3 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Przygotowanie(...)pieczenia i sodę, znów wszystko mieszamy łyżką. Olej kokosowy rozpuszczamy, aby miał płynna konsystencję (np. w garnuszku na małym ogniu). Olej wlewamy do drugiej miski, wbijamy jajko, dodajemy maślankę i całość mieszamy łyżką do połączenia. Następnie do mokrych składników wsypujemy suche i całość mieszamy do uzyskania jednolitej, ale dość gęstej masy. Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy
Słodkie okruszkikremową zupę kalafiorową, której smak dopełniają prażone pestki słonecznika. Składniki 1 kalafior 100 g czerwonej soczewicy 1 cebula 3 ziemniaki 3 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu warzywnego 200 ml maślanki 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól pieprz świeżo mielony Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Odstawiamy. Odcinamy różyczki kalafiora. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę(...)gotujących się warzyw. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut i dodajemy czerwoną soczewicę. Gotujemy kolejne 10 minut, do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy maślankę. Całość blendujemy i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem kremową zupę z kalafiora posypujemy prażonymi pestkami słonecznika. Polecam także przepis na pieczonego kalafiora z serkiem wiejskim
My Chcemy Jeśćszklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 łyżki cukru trzcinowego, szczypta soli, 1 szklanka mleka, 1 szklanka maślanki, 75 g roztopionego masła, 2 jajka - białka i żółtka osobno dodatkowo: 1 kg brzoskwiń, sok z cytryny, 1 łyżeczka masła, ew. cukier trzcinowy 330 g śmietany kremówki, 250 g mascarpone, cukier puder gorzka(...)całość podgotuj. W misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Natomiast w drugiej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki: mleko, maślankę, rozpuszczone i przestudzone masło oraz roztrzepane żółtka jajek. Połącz zawartości dwóch misek i stopniowo dodawaj wcześniej ubite na sztywno białka jajek. Na dobrze rozgrzane formy gofrownicy nalewaj ciasto równomiernie
Plate of Joymąki pszennej pełnoziarnistej, 100 g mąki razowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżeczki soli, 60 g pokrojonego i schłodzonego masła, 300 ml maślanki, Irlandzki chleb na sodzie oczyszczonej do smaku : czarnuszka, czubryca zielona, suszone pomidory z bazylią. Piekarnik należy rozgrzać w temperaturze 180 stopni. Blachę w której będziemy piec chleb, natłuścić i obsypać(...)oczyszczoną, sól i pozostałe przyprawy , następnie masło i rozetrzeć je palcami tak by mieszanka przypominała bułkę tartą. Irlandzki chleb na sodzie oczyszczonej Do tak przygotowanej mieszanki dodać powoli maślankę, a następnie wszystko wymieszać. Najlepiej do mieszania użyć płaski, szeroki nóż i mieszać ruchami imitującymi krojenie, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto przełożyć na stolnicę, wcześniej obsypaną mąką i krótko zagnieść
Aromatyczne Podróżeochotę. Składniki na podstawowy przepis : (na ok 12 sztuk) 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina aromatu waniliowego 1 szklanka mleka lub maślanki ok 1/3 szklanki roztopionego tłuszczu lub oleju 2 jajka Do miski wrzucamy najpierw suche składniki tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, aromat , a następnie dodajemy mokre składniki czyli olej(...)masło, jajka, mleko lub maślankę. Wszystkie składniki mieszamy łyżką , nie używam miksera. Ciasto ma być lekko grudkowate. Ciastem napełniamy papilotki ułożone w formie do wypieku muffinek, najlepiej do 2/3 wysokości. Dodajemy ulubione składniki (maliny, jabłko pokrojone w kosteczkę, jagody, serek mascarpone, czekolada,kakao, rodzynki, wszystko zależy od tego na co mamy akurat ochotę) i przykrywamy odrobiną ciasta. Muffinki pieczemy
Aromatyczne Podróżemuffinek miały temperaturę pokojową. Najlepiej się wtedy udają. Muffiny jabłkowe z owsiano – miodową posypką 16 szt. Ciasto: 1 szkl. cukru 0,5 szkl oleju 1 jajko 1 szklanka maślanki 1 słodkie jabłko obrane i pokrojone w kostkę (np. Cortland) 2,5 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki soli posypka(...)masło i kawę Inkę. Wymieszać dokładnie. Zdjąć z palnika, wsypać płatki owsiane i mąkę i wymieszać na gęsta masę. Odstawić. Muffinki: W misce wymieszać łyżką cukier, olej, jajko i maślankę. W drugiej misce wymieszać mąkę z solą, sodą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Połączyć zawartość obu misek, dodać jabłko i wymieszać łyżką tylko tyle, aby składniki się połączyły. Równomiernie rozłożyć
Posadzone i zjedzonepracy. Polecam! Placki ze szczypiorkiem, koperkiem i szpinakiem około 30 szt. Placki: 2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli 500 ml maślanki 2 jajka 3 łyżki oleju 2 garście posiekanego młodego szpinaku 2 garście rukoli ½ pęczka szczypiorku 1 łyżka natki pietruszki Sos: 1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki koperku 2 łyżki natki pietruszki(...)łyżki szczypiorku sól Placki: Mąkę z proszkiem, sodą i solą wymieszać w misce. Dodać maślankę, jajka i olej. Wymieszać wszystko rózgą (trzepaczką), wsypać zieleninę i ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, łyżką kłaść placki (na jeden placek – jedna łyżka ciasta) i smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone placki wykładać na ręcznik papierowy aby się pozbyć nadmiaru tłuszczu. Podawać
Posadzone i zjedzoneChleb na maślance z dodatkiem majonezu i musztardy, pyszny, puszysty, delikatny, idealny do kanapek albo jako pieczywo tostowe. Polecam każdemu ten chlebek bo jest prosty w wykonaniu a efekt pyszny. Zapraszam do pieczenia. Chleb na maślance. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemoim domu znika bardzo szybko, więc dopisuję - pyyyszne. Zresztą sami spróbujcie! (Forma o wymiarach 12 30 cm) 3/4 szklanki cukru 1 jajko 2 szklanka mąki 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) Dodatkowo: 2 jabłka Kruszonka: 50g masła 1/4 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mąki Jajko utrzeć z cukrem, a następnie stopniowo(...)maślanką oraz olejem. Na końcu całość wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotować kruszonkę - po przez połączenie masła, mąki i cukru. Ciasto wyłożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia, wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i podpiec 10-15 minut. Po tym czasie ułożyć na nim owoce oraz kruszonkę (rozcierając palcami). Piec
Di gotujeChleb zakopiański - pszenno-żytni chleb na drożdżach, w którym mąkę żytnią zakwaszono zsiadłym mlekiem (maślanką). Prosty w wykonaniu, dobra alternatywa dla osób, które nie dysponują akurat zakwasem. Jego recepturę, jak i wiele innych ciekawych przepisów na tradycyjne polskie chleby znalazłem na blogu Adama Piekarza . Chleb jest delikatny w smaku i ma ciekawy aromat. Jeżeli ktoś nie lubi kminku(...)jego dodatek do chleba można pominąć. Zaczyn (kwaso - podmłoda): 250 g mąki żytniej typ 720 200 g zsiadłego mleka (maślanki) 2 g drożdży instant W misce wymieszać zsiadłe mleko z drożdżami, dodać mąkę żytnią i wymieszać do połączenia składników. Przykryć ściereczką lub folią i zostawić na 8 godzin w ciepłym miejscu. Ciasto właściwe: cały zaczyn 250 g mąki
Przepisy na domowy ser i chlebnadal ją używam. Mięso z dzika oczyścić dokładnie z wszystkich błonek, powycinać je i wyrzucić. Pokroić mięso w małe kawałeczki i włożyć do dużej miski, zalać maślanką. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Następnie zlać maślankę i mięso wypłukać pod bieżącą wodą, lekko osuszyć. Doprawić mięso solą, pieprzem,majerankiem, papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju
Kuchnia Pokoleńrazem w zdrowszej wersji z mąki pełnoziarnistej i otrąb owsianych. Idealna propozycja na ciepłe śniadanie. Składniki: 3 szklanki mąki pełnoziarnistej 2 łyżki otrąb owsianych 2 jajka 1,5 szklanki maślanki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta cukru 1/2 szklanki oleju 150g szynki 80g parmezanu zioła prowansalskie sól Szynkę pokroić w małą kostkę. Parmezan zatrzeć na drobnej tarce(...)jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche łącznie z serem i ziołami, a w drugiej rozmieszać jajka i połączyć je z maślanką i olejem. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać tak, żeby składniki się połączyły. Dodać szynkę, doprawić solą i jeszcze raz wymieszać. Formę do muffinek wyłożoną papierowymi papilotkami wypełnić ciastem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni
kuchnia doski