składniki: 240 g mąki orkiszowej lub pszennej 20 g kakao 130 g cukru 80 ml maślanki 1 jajko 125 ml wody 125 ml oleju słonecznikowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szczypta soli wykonanie: Maślankę mieszamy z wodą, olejem, jajkiem, solą oraz cukrem. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, kakao oraz sodę, przesiewamy i dodajemy do mokrych składników. Mieszamy tylko do połączenia
Domowy Smak Jedzeniastale eksperymentowac, kisić, a nie marynować w occie, używać produktów ekologicznych i dziko rosnących i dodawać niechlorowanej wody mineralnej. Nowością dla mnie jest fermentowanie w przetworach mlecznych np. w maślance. Znałam już wcześniej pyszny czosnek niedźwiedzi w formie fermentowanych łodyg. Bardzo dobrze wyglądają przepisy na botwinę i dynię w maślance, ogórki z miodem i koperkiem czy polskie kimczi. Miałabym wielką
Ugotowane pozamiataneSkładniki : 1 szklanka naturalnej maślanki 2 łyżki suszonych kwiatów rumianku 1 szklanka wody Sposób wykonania : R umianek zalej 1 szklanką wrzącej wody i parz pod przykryciem przez 20 minut. Następnie napar rumiankowy przecedź przez gęste sitko lub gazę. Maślankę lekko podgrzej tak, aby była ciepła lecz nie gorąca, wymieszaj z naparem rumiankowym w nie dużej misce. Mocz dłonie około
Przepisy i porady kulinarnekawy, herbaty - osłodzą każde towarzystwo:) Składniki: 2 szklanki po 250 ml mąki pszennej 150 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 2 łyżki kakao 2 jajka 1,5 szklanki maślanki 100 ml roztopionego dobrego jakościowo masła 4 łyżki cukru trzcinowego łyżka proszku do pieczenia łyżka wiórków kokosowych Przygotowanie: 1. W miseczce wymieszaj ze sobą dokładnie mąkę, kakao, cukier, proszek(...)pieczenia i wiórki kokosowe. 2. W innej miseczce wymieszaj roztopione i wystudzone masło wraz z jajkami i maślanką. 3. Połącz składniki z obu misek, dobrze wymieszaj, następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę czekoladę, całość wymieszaj. 4. Ciasto przelewaj do papierowych kokilek (lub silikonowych foremek na muffinki). Piekarnik nagrzej do temp. 200C i piecz na środkowej półce w piekarniku
Zasmakuj KuchniSkładniki: 2 jajka 2/3 szklanki cukru 225 g mąki pszennej 80 ml oleju 1 szklanka puree z dyni 125 ml maślanki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej skórka otarta z 1 pomarańczy 1 tabliczka mlecznej czekolady Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon - przesiewamy. Mieszamy. Czekoladę siekamy. W drugiej misce mieszamy maślankę, olej, jajka
Słodkości na talerzumąki 1/3 szklanki ciemnego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 g posiekanej ciemnej czekolady (opcjonalnie) 1/2 szklanki oleju 2 jajka 1/2 szklanki maślanki Cukinie zetrzeć na tarce o małych oczkach i odmierzyć 2 szklanki. Jajka i masło wyjąć z lodówki, aby ociepliły się do temp. pokojowej. Mąkę przesiać z kakao, sodą i proszkiem(...)ucierać dokładnie na jednolitą masę (1 minutę). Kolejno dodawać po jednym jajku i dokładnie miksować 2 minuty. Na najmniejszych obrotach miksera dodawać sypkie składniki w trzech partiach, przeplatając maślanką również w trzech partiach. Na końcu powstałą masę zmiksować z cukinią. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec 50 minut w piecyku nagrzanym do 165 stopni Celcjusza. Po wystudzeniu
talerz przyjemnościjest smaczna z naszymi ulubionymi dodatkami i z pewnością wpłynie pozytywnie na nasze samopoczucie. Lubicie zaczynać dzień od jaglanki? :) Składniki (na 1 porcję): 1/3 szklanki płatków jaglanych 1/2 szklanki maślanki ok 2 łyżeczek miodu owoce według uznania (u mnie gruszka, figi, jeżyny i maliny) Przygotowanie: Nie ma nic prostszego, od przygotowania jaglanki na śniadanie. W zależności od tego(...)lubimy chrupać jaglane płatki, czy tez lubimy je na miękko, zalewamy w miseczce płatki maślanką. Odstawiamy je na 2 minuty (opcja chrupiąca), lub delikatnie podgrzewamy przez 2 minuty w garnuszku aby zmiękły. Dodajemy do smaku miód i podajemy z ulubionymi owocami. Smacznego
ChilliJemymięsko, dziczyzna i leśne grzybki. Dostałam gąski, idealnie do tego dania pasowały. Pokroić mięso na mniejsze kawałki, odciąć wszystkie błonki i tłuszczyk. Włożyć mięso do dużej miski i zalać maślanką, zamieszać. Wstawić do lodówki na 3 dni. Codziennie wymieszać. Po trzech dniach mięso wyjąć z maślanki i wypłukać. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, gałką muszkatołową,vegetą, pieprzem ziołowym
Kuchnia Pokoleńchłodnika kostki lodu. Chłodnik podaję z razowymi podpłomykami lub chlebem żytnim razowym. Sprawdź również przepis na chłodnik na kwasie z buraków i chłodnik z awokado . Składniki: 2 szkl. maślanki 1 szkl. jogurtu naturalnego 1 ogórek szklarniowy lub 3 ogórki gruntowe 2 ogórki małosolne 2 ząbki czosnku po 2 łyżki siekanej zieleniny: natki pietruszki, koperku, mięty, szczypiorku sól do smaku Przygotowanie(...)świeżego) można obrać ze skóry lub nie, jeśli jest cienka. Ogórki (świeżego i małosolne) pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Zieleninę umyć i posiekać. W dużej misce wymieszać składniki chłodnika: maślankę, jogurt naturalny, ogórki, czosnek i zieleninę. Przyprawić chłodnik solą i ewentualnie pieprzem (ja pomijam ten składnik), wstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem ewentualnie dodać kostkę lodu na talerz
Codziennik Kuchennylitewski. Zapraszam do wspólnego gotowania. Składniki: 1,5 szkl młodych buraków (pokrojonych w drobną kostkę) 2,5 szkl. wody (do gotowania buraków) 2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego 2 szkl. maślanki naturalnej 4 ogórki gruntowe 6 rzodkiewek 250 g szyjek rakowych (kupiłam mrożone) 1/4 szkl. posiekanego koperku 1/2 łyżeczki soli + 1 płaska łyżeczka cukru do gotowania buraków sól, pieprz(...)kostkę. Buraki przełożyć do garnka, dodać wodę, sól, cukier i gotować na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Wystudzić ugotowane buraki wraz z wodą, w której się gotowały. Jogurt, maślankę, buraki i wodę z ich gotowania, wymieszać. Dodać rzodkiewkę i ogórki pokrojone w kostkę oraz posiekany koperek. Chłodnik przyprawić do smaku solą i pieprzem, wstawić do lodówki
Codziennik Kuchennypotem jem. Nie ma nic trudnego w upieczeniu własnego bochenka, polecam na początek chleby łatwiejsze w wykonaniu np. dzisiejszy bochen który proponuje. Jest wilgotny i pyszny, pachnie maślanką i jest wyborny. Chleb pszenno - orkiszowy na maślance. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezrobienia placków mało kwaśnych jabłek, można podkręcić ich smak przez posypanie żurawiną. Składniki: 1 żółtko 3 łyżki brązowego cukru szczypta soli 4 łyżki masła 40 dag mąki 2 szklanki maślanki (500 ml) 2 duże kwaśne jabłka tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Masło roztapiamy. Odstawiamy, żeby trochę przestygło. Żółtko ucieramy z cukrem. Dodajemy na zmianę trochę mąki, trochę maślanki. Cały czas
Pobite gary BarbaryIdealna propozycja na weekendowe śniadanie. Proste i szybkie do wykonania placuszki z dodatkiem owoców i syropu klonowego lub miodu. Pyszny początek dnia. Polecam! SKŁADNIKI: 250 ml maślanki 200 g mieszanki chlebowej Mix per pane Nutri free 1 jajko 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka cukru(...)oliwy miód borówki W misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Maślankę wymieszaj dokładnie z jajkami i oliwą. Połącz zawartość obu naczyń. Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładaj łyżką niewielkie placki ciasta. Smaż je na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Podawaj z borówkami i miodem
Kuchnia bezglutenowaskórką. Koniecznie spróbujcie! Inspiracja z bloga Moje Wypieki. SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mieszanki Mix per dolci Nutrifree 2/3 szklanki cukru 1 duże jajko 100 ml maślanki 80 ml syropu ananasowego (z puszki, po ananasach) 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)pokrojonych na kawałki (waga samych owoców) do posypania: cukier demerara W jednym naczyniu wymiesza j suche składniki: mąkę, cukier, płatki, proszek, sodę. W drugim mokre: roztrzepane jajko, maślankę, syrop ananasowy, olej. Połącz zawartość obu naczyń, wymieszaj tylko do połączenia się składników np. widelcem , wmieszaj owoce. Formę do muffin wyłóż papilotkami. Nałóż do nich ciasto, do 3/4 wysokości papilotki
Kuchnia bezglutenowałyżeczka sody -> 2 łyżeczki cynamonu -> ½ łyżeczki imbiru w proszku -> ½ łyżeczki soli -> Szczypta gałki muszkatołowej -> ½ szklanki cukru brązowego -> ¾ szklanki oleju -> ½ szklanki maślanki -> 3 jajka -> 2 szklanki startej marchewki -> ½ szklanki rodzynek -> Kilka kropli ekstraktu waniliowego Masa: -> 400g serka mascarpone ->1 szklanka masła orzechowego ( 1.5 w zależności od gęstości(...)czasie do dużej miski przesypujemy wszystkie sypkie składniki (mąka, proszek, soda, cynamon, imbir, sól, gałkę muszkatołową oraz cukier). Mieszamy ze sobą. W drugiej misce pozostałe tzw. mokre składniki : jajka, maślankę, olej, ekstrakt waniliowy, które ze sobą łączymy, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy startą marchewkę wraz z rodzynkami. Przelewamy do misy z suchymi składniki, dokładnie ze sobą mieszamy. Tortownicę należy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!