Letni obiad z bobem i ziemniakami oraz jajkiem. Podaję bo w formie zapiekanej do tego maślanka, koperek i można się zajadać. Takie obiady uwielbiam. dużo ziół, warzyw sezonowych. 70 dkg młodych ziemniaków małych 200 g bobu 6 pomidorów suszonych 6 pomidorków koktajlowych 8 plastrów boczku wędzonego 2 jajka koper świeży, bazylia sól, pieprz 1/2 łyżeczki tymianku1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki(...)przed końcem pieczenia dodaję do ziemniaków pokrojone pomidorki koktajlowe i suszone. Po upieczeniu wyjmuję z kokilek jajka i podaję z ziemniakami, i resztą bobu, posypuje koperkiem, bazylią. Podaję z maślanką
wesoła kuchniaZapraszam Was dziś na lekki i pyszny chłodnik z dodatkiem słodkiego arbuza. Chłodnik przygotowałam z dodatkiem koncentratu barszczu czerwonego Krakus. Polecam Składniki: 1 szkl maślanki naturalnej 2 łyżki koncentratu barszczu czerwonego Krakus 200 g miąższu arbuza 1 pęczek rzodkiewek 6 średnich ogórków gruntowych sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Rzodkiewki i ogórki myjemy i osuszamy. Ogórki obieramy ze skórki i ścieramy(...)razem z rzodkiewkami na tarce o grubych oczkach. Miąższ arbuza blendujemy na mus i przelewamy do miski. Do musu arbuzowego dolewamy maślankę i koncentrat barszczu, mieszamy. Dodajemy starte rzodkiewki i ogórki, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy. Wstawiamy do lodówki. Chłodnik podajemy schłodzony. #krakus #chlodnik #sprytnieizdrowo
słodkie i nie tylko historie kulinarnetowarzystwie! Składniki: (prostokątna forma: 24x28) 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka cukru (lub 1/2 szkl. cukru kryształu + 1/2 szkl. cukru trzcinowego) 1 szklanka maślanki 2 jaja sok i skórka starta z całej cytryny, dobrze wyszorowanej i sparzonej 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron (ok. 120 g) kilka połówek brzoskwiń z zalewy dodatkowo: papier(...)grzałka góra-dół). Prostokątną formę o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przesianą mąkę wymieszać z sodą. Odstawić na bok. Do drugiej miski wlać maślankę, dodać jaja, olej, skórkę i sok z cytryny. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać ręcznie trzepaczką (ale nie ubijam). Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i krótko wymieszać. Ciastem napełnić
Zasmakuj KuchniKolejny pomysł na szybkie do przygotowania ciasto z truskawkami. Oszukana drożdżówka to ciasto przyrządzone na maślance i proszku do pieczenia, które w smaku przypomina tradycyjne ciasto drożdżowe. Dodatkowo, oszukana drożdżówka jest posypana kruszonką i nadziana dużą ilością świeżych truskawek. Ciasto łatwe i tanie w przygotowaniu :) Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm: ciasto(...)szklanki mąki pszennej (365 g) 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki zwykłego cukru (120 g) 1/2 szklanki oleju (110 g) 3 jajka (rozmiar l) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kruszonka 1/4 kostki masła (50 g) 1/2 szklanki mąki pszennej (70 g) 1/4 szklanki zwykłego cukru (60 g) do nadziania 250 g truskawek bez szypułek 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Na samym
Ugotowaćcukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2-4 łyżki cukru (ilość zależy od tego czy lubicie lekko słodkie placki czy słodkie) ½ łyżeczki soli 2 jajka ekologiczne 500 ml maślanki 1/8 kostki masła (25 g) 2 łyżki oleju (słonecznikowy lub rzepakowy) Przygotowanie: Do przygotowania ciasta na pankejki potrzebujesz dwóch misek. W jednej wymieszaj mąkę i sodę. W drugiej misce roztrzep(...)jajka i dodać maślankę, cukier, cukier waniliowy i sól. Zrób to za pomocą trzepaczki do jajek lub widelca. Rodzaj narzędzia nie jest istotny, najważniejsze, aby wszystkie składniki były dokładnie wymieszane a sól i cukry rozpuściły się. Masło roztop w na małym ogniu i ostudź przed dodaniem do miski z mokrymi składnikami. Następnie dodawaj porcjami po kilka łyżek mąkę z sodę
Codziennik KuchennySkładniki : 0,5 l maślanki lub kefiru ( schłodzonej, prosto z lodówki ) 8-10 dojrzałych truskawek 4 orzechy włoskie cukier lub miód Sposób wykonania : T ruskawki dokładnie umyj, usuń szypułki, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do blendera. Orzechy rozłup, usuń skorupki, wrzuć do blendera. Dodaj maślankę lub kefir, dosłodź do smaku, zmiksuj na jednolitą masę. Gotowy koktajl rozlej do szklanek
Przepisy i porady kulinarnefacebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 100 g margaryny 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao szklanka maślanki Krem: 500 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 50 g gorzkiej czekolady truskawki Margarynę rozpuścić w garnuszku i odstawić do wystudzenia. Wszystkie suche składniki wsypać(...)miski, dodać maślankę i ostudzoną margarynę. Całość zmiksować na gładką masę. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia można przykryć ciasto z wierzchu folia aluminiową, by ciasto nie było zbyt twarde. Gotowe ciasto odstawić na około 25 minut w piekarniku, by nie opadło. Po wyjęciu wystudzić. Z ciasta
Domowa cukiernia Ewyplacków) · 2 duże lub 3 mniejsze jajka · 2 płaskie łyżki cukru (najlepiej drobnego) · 1 szklanka maślanki · 1 czubata szklanka mąki pszennej · łyżeczka proszku do pieczenia · szczypta sody oczyszczonej · szczypta soli(...)PRZYGOTOWANIE: Truskawki dokładnie umyć, osuszyć i zdjąć szypułki. Pokroić na plasterki i odstawić. Za pomocą miksera ubić jajka przez ok. 2 minuty na puszystą masę razem z cukrem. Dodać maślankę oraz mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Wszystko razem zmiksować na najmniejszych obrotach. Ciasto będzie dość rzadkie. Trzeba je odstawić na chwilę, by odpoczęło
Calzonella.comfont:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: truskawki (pozostałe z produkcji soku)* 1 litr maślanki naturalnej Truskawki blendujemy na gładką masę, dodajemy maślankę i dokładnie mieszamy. Przelewamy do szklaneczek i gotowe. *Można użyć także świeżych truskawek, wtedy koktajl dosładzamy 2 łyżeczkami miodu. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomibotwiny z buraczkami 1 pęczek rzodkiewek 3 ogórki gruntowe 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka natki pietruszki 500 ml bulionu warzywnego 500 g jogurtu naturalnego typu greckiego 400 ml maślanki 1 ząbek czosnku sok z cytryny sól pieprz jajka 1. Botwinę razem z buraczkami myjemy, tniemy na drobne kawałki. W garnku gotujemy bulion. Do gotowego dodajemy botwinę i gotujemy około(...)nalewamy zimną wodę, wstawiamy ten mniejszy i tak studzimy. 2. Rzodkiewkę myjemy, kroimy, ogórki obieramy ze skórki, kroimy. Natkę pietruszki i koperek siekamy. Do ostudzonej botwiny wlewamy zimną maślankę i jogurt, mieszamy. Dodajemy pokrojoną rzodkiewkę, ogórki, natkę pietruszki i koperek oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Całość wstawiamy na około 1 godzinę do lodówki
kruche babeczkifacebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 100 g margaryny 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao szklanka maślanki Krem: 500 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 50 g gorzkiej czekolady 3-4 banany sok z połówki cytryny Margarynę rozpuścić w garnuszku i odstawić(...)wystudzenia. Wszystkie suche składniki wsypać do miski, dodać maślankę i ostudzoną margarynę. Całość zmiksować na gładką masę. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia można przykryć ciasto z wierzchu folia aluminiową, by ciasto nie było zbyt twarde. Gotowe ciasto odstawić na około 25 minut w piekarniku
Domowa cukiernia Ewykoktajl jest lekki, odpowiednio słodki i orzeźwiający. Świetnie gasi pragnienie w upalne, duńskie dni. Polecam! Bananowa pianka z miętą Składniki: (na 1 porcję) 1 dojrzały banan 100 ml zimnej maślanki 1 łyżeczka nasion konopi 1 łyżeczka mielonych migdałów 2 listki mięty imbirowej 1 łyżeczka miodu Maślankę miksować w blenderze kielichowym przez 3 minuty, aż się dobrze spieni. Partiami dodawać obranego
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię sezonowe owoce i warzywa. Bardzo lubię owoce, które zastępują mi słodycze. W swoich posiłkach kombinuję na wszelkie sposoby, aby je wykorzystać. Przygotowałam szybkie i smaczne muffiny z nektarynkami, maślanką i dodatkiem kurkumy, która świetnie podkreśla barwę produkty. Składniki: 2 jaja 3/4 szklanki cukru trzcinowego 5 łyżek oleju 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)mielonej kurkumy 1 szklanka maślanki aromat 2 nektarynki Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki (oprócz nektarynek). Całość dokładnie miksujemy. Masę przelewamy w papierowe papilotki, które należy włożyć do blachy na muffinki, Na wierzch masy wkładamy pokrojone w kostkę nektarynki. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestaprostu ukręcić sobie mikserem. Śmietanę w temperaturze pokojowej wlewamy do wysokiego naczynia. Dodajemy szczyptę soli i miksujemy. Miksujemy na średnich obrotach do czasu gdy masło oddzieli się od maślanki 10-15 min. Potem przekładamy nasze świeżutkie masło do miski z b.zimną wodą. Odciskamy/ płuczemy z resztek maślanki, można zmienić wodę. Następnie odciśnięte masło przekładamy do pojemników i chowamy
chleba naszegoProsty i szybki koktajl z truskawek i malin oraz maślanki. Czyli klasyka polskiej kuchni. Do niego dodamy odrobinę mięty i zadbamy o to, żeby maślanka była prosto z lodówki. W sam raz na gorący letni dzień
Milion Smaków