Pyszne i proste [ bez użycia miksera] do zrobienia, pomysł podpatrzony w Małej Cukierence..ja dodatkowo przełożyłam bitą śmietaną [ ale to nie jest konieczne] .. u mnie z braku maślanki i czekolady [ ktoś mi ją podkradł haha] dałam jogurt naturalny i zrobiłam polewę..no i ja zwiększyłam proporcje bo piekłam w tortownicy 28 cm. Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)mąki 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki kakao bez cukru 200g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 200ml oleju 220ml maślanki [ jogurtu naturalnego] 3 jajka lekko ubite widelcem Dodatkowo: 150g mlecznej czekolady albo polewa: 1 łyżka kakao 2 łyżki wody 3 łyżki cukru 1/4 kostki margaryny kolorowa posypka
Moje domowe kucharzenieAnielskich Przysmakach.. Składniki na 8 muffinek: 30 dkg mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 80 ml oleju 2/3 szkl. cukru 1 jajko 175 ml maślanki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo 4 łyżki dżemu /konfitury z wiśni 2 łyzki cukru 0,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki margaryny Mąkę przesiać razem z cukrem pudrem, dodać proszek do pieczenia(...)oraz sól. W oddzielnej miseczce olej połączyć razem z jajkiem, maślanką oraz ekstraktem z wanilii. Mieszaninę dodać do suchych składników i wymieszać do połączenia składników. Papierowe foremki na muffinki wypełnić łyżką ciasta, robiąc na środku lekkie wgłębienie na dżem. Wypełnić 0,5 łyżeczką dżemu i przykryć łyżką ciasta. Najlepiej jeśli foremka zostanie napełniona do 3/4 wysokości. Piec w temp
Moje domowe kucharzeniepozostawiając tylko skórki, które są faszerowane masą powstałą z ziemniaków, sera mozzarella i ketchupu. Całość zapiekana jest w piekarniku z pysznymi nuggetsami moczonymi w maślance dzięki czemu pierś wychodzi bardzo soczysta i miękka w środku. Dodatkowo nuggetsy obtoczone są w panierce z pokruszonych krakersów. Można usmażyć je w głębokim tłuszczu(...)wcześniej a na drugi dzień tylko przygotować nadzienie i wstawić przygotowane do zapieczenia. Tak samo można zrobić z piersią, którą spokojnie można włożyć do maślanki wieczorem a na drugi dzień smażyć lub piec w piekarniku. Całość podałam z młodą fasolką szparagową, smakuje wyśmienicie Post Krwiste ziemniaczki z nuggetsami pojawił się poraz pierwszy
Marta Gotujewiem. Jutro wybieram się na zakupy - to zobaczymy co się trafi :) Chłodnik ogórkowy. Składniki dla 4-6 osób: ok. 1 kg. ogórków szklarniowych; pęczek rzodkiewki; pęczek koperku; 400 ml maślanki; 400 ml kefiru; 2 ząbki dobrego czosnku; sól, świeżo mielony pieprz; opcjonalnie: jajka. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Można odlać wodę spod ogórków, ale ja tego(...)Rzodkiewkę myjemy i kroimy w drobną kostkę - wersja dla leniuszków takich jak ja: ścieramy na tej samej tarce co ogórki :). Koperek siekamy. Składniki łączymy ze sobą dodajemy kefir i maślankę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Wkładamy do lodówki, żeby się schłodziło i "przegryzło". Możemy podawać z ugotowanymi na twardo jajami. Smacznego!!! ... albo raczej
MiksturownikChłodnik z botwinką.Składniki dla 4-6 osób:pęczek botwinki lub kilka młodych buraczków;1 l maślanki lub kefiru;ogórek świeży,pęczek szczypiorku;pęczek koperku;pęczek rzodkiewki;mała marchewka i pietruszka;sól, pieprz;jaja. Botwinkę oczyszczamy i drobno kroimy, buraczki, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce. Gotujemy w małej ilości wody. Doprawiamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Ogórka i rzodkiewki kroimy(...)bardzo drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypior i koperek siekamy. Gdy gotowane warzywa będą zimne mieszamy je z maślanką/kefirem i pozostałymi składnikami. Doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. I odstawiamy do lodówki.Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.Smacznego
Miksturownikszklanki mąki pszennej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli 2 łyżki kakao 1 szklanka maślanki czerwony barwnik spożywczy Składniki kremu 500 g serka mascarpone 500 g śmietany 30% lub 36% (kremówka) 3/4 szklanki cukru pudru Dodatkowo bezy do dekoracji ( z tego przepisu ) Jak przyrządzić? Rozgrzewam piekarnik(...)oczyszczoną przesiewam do miski i mieszam ze szczyptą soli. Dodaję do masy maślanej, łączę za pomocą szpatułki do uzyskania jednolitego ciasta. Na końcu mieszam z barwnikiem spożywczym oraz maślanką. Ilość dodanego barwnika zależy od tego, jakim barwnikiem dysponujemy - osobiście polecam barwnik w żelu, dodaję wtedy go około 2 płaskich łyżeczek. Tak przygotowane ciasto wylewam do formy wyłożonej papierem
W kuchni Karmel-itkiWitam Kochani dziś szybko,pysznie i łatwo :) placuszki na maślance z żółtym serem SKŁADNIKI 250 ml maślanki łyżeczka soli- płaska łyżeczka cukru pół łyżeczki sody szczypta pieprzu 125g sera żółtego startego na dużych oczkach mąka pszenna-ile weźmie ciasto (około 1,5-2 szklanki) Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na około 12 kawałków,każdy kawałek
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSkładniki: maślanka 1 litr, truskawki 50 dag, cukier trzcinowy 4 łyżki, kostki lodu 10 sztuk umyte, bez szypułek truskawki wsypać do dzbanka blendera wlać maślankę, wsypać cukier trzcinowy i kostki lodu wszystko dobrze zmiksować, blender beko ma noże do kruszenia lodu podawać od razu do picia - kotajl jest w swojej prostocie najsmaczniejszy i zdrowy.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięzdrowia, ale też szybki w przygotowaniu i smaczny deser, idealny na upalne dni. składniki na 3 porcje 250 g czarnych porzeczek szklanka malin 1 banan 300 g maślanki naturalnej 2 łyżki miodu przepis Obranego banana kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski, dodajemy obrane i opłukane czarne porzeczki, maliny i całość blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji(...)musu owocowego dodajemy schłodzoną maślankę, całość dosładzamy miodem i wszystko jeszcze raz miksujemy. Gotowy koktajl przelewamy do szklanek i od razu podajemy. Artykuł Koktajl z czarnej porzeczki, malin i banana + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniaorzechami i rodzynkami. Zdecydowanie upiekłam je po raz pierszy ale nie ostatni:)). Mufinki z gruszką i czekoladą 1 szkl mąki 1/4 szkl cukru 1 jajko 0,5 szkl maślanki 50 gr rozpuszczonego masła szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie suche składniki (mąka, proszek, cukier, sól) wymieszać w misce. W osobnej połączyć jajko, maślankę i masło. Miksturę dodać
Pieguskowa KuchniaBardzo zaintrygowało mnie połączenie mięsa i surowych ziemniaków dlatego polecam dzisiaj bardzo smaczne i inne pierogi. Pierogi z mięsem i ziemniakami Ciasto na pierogi 1/2 kg mąki 1/2 litra maślanki Farsz 1/2 kg tłustszego mięsa ( u mnie boczek ) 4 średnie ziemniaki 2 średnie cebule sól, pieprz Mąkę wymieszać z maślanką i ciasto na pierogi gotowe. Mięso zmielić na grubych oczkach
Pieguskowa Kuchniajabłkami ale podczas szperania w zamrażalniku natknęłam się na pojemniczek z mrożonymi jagódkami no i co ja miałam z nimi zrobić???? Stanęło na placuszkach z jagodami na bazie maślanki Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku Pancakes z jagodami 1 i 1/3 szkl mąki 3 łyżki cukru 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/4 szkl maślanki 2 duże jajka
Pieguskowa KuchniaCudownie smakują, szczególnie polane pysznym sosem na bazie masła, miodu, migdałów i wanilii. Na pewno zagoszczą u mnie na świątecznym stole. Polecam! Pierogi z suszonymi śliwkami 0,5 l maślanki naturalnej 0,5 kg mąki 25 dag suszonych śliwek bez pestek kostka masła 0,5 szkl miodu cukier waniliowy lub laska wanilii płatki migdałowe Z maślanki i mąki zagnieść sprężyste
Pieguskowa Kuchniapieczarkami Farsz 5 jajek ugotowanych na twardo 0,5 kg pieczarek 2 średnie cebule 1 jajko 2 łyżki masła sól, pieprz Ciasto 0,5 kg mąki 0,5 l maślanki naturalnej szczypta soli Z mąki i maślanki wyrobić sprężyste ciasto, rozwałkować i powycinać kółka. Pieczarki i cebulę pokroić w dość drobną kostkę, podsmażyć na maśle i pozostawić do ostudzenia. Jajka
Pieguskowa Kuchniabardzo wzbogacił ich smak. Muffinki z agrestem 1 szkl. agrestu 2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli 3/4 szkl. cukru 2 duże jajka 1 szkl. maślanki 6 łyżek oleju lub roztopionego masła cukier waniliowy Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać z cukrem. W drugiej misce lekko ubić jajka, dodać maślankę
Pieguskowa Kuchnia