mąki 1 łyżeczka sody sól 1/2 łyżeczki 226 g masła, temperatura pokojowa 200 - 250 g, cukier 2 duże jajka 2 łyżeczki ekstrakt waniliowy 310 ml maślanki wypełnienie: 140 g, drobno posiekanej truskawki 85 g, jagody 50 g cukier Skórka z 1 cytryny 60 ml wody 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej Szczypta soli bita śmietana 500 ml kremówki 50 g cukier(...)około 3-4 minuty. Pod koniec miksowania dodawać po jednym jajku i ekstrakt waniliowy. Do tak gotowej masy dodać po trochu na przemian mąkę z solą i sodą ,oraz maślankę .Mieszać do dokładnego połączenia składników. Wlać ciasto do przygotowanej tortownicy- (wysmarowanej masłem ) piec do złotego koloru,około 35-40 minut (czas pieczenia zależny od piekarnika) nadzienie: Gdy ciasto jest
w mojej kuchniPyszny i prosty koktajl truskawkowy na maślance bez cukru. Zamiast cukrem koktajl osładzam syropem z agawy. Szybki w przygotowaniu. Smoothie truskawkowe z maślanką, dobrze schłodzone jest bardzo orzeźwiające, więc idealnie sprawdzi się w upalne, letnie dni. The post Koktajl truskawkowy appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjaskładniki: 640 g mąki orkiszowej lub pszennej 250 g cukru kryształu 100 g masła 370 ml ml maślanki 3 jajka 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 250 – 300 g świeżego rabarbaru dodatkowo: cukier puder do oprószenia wykonanie: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Rabarbar myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Jajka ucieramy(...)cukrem kryształem oraz z cukrem z prawdziwą wanilią. Dodajemy maślankę, wystudzone masło, na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Na wierzchu układamy pokrojony rabarbar. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 40 min. Ciasto podajemy oprószone cukrem pudrem
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 4 jaja; 1 szklanka maślanki; 1/2 szklanki oleju roślinnego; 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej; 3/4 szklanki białego cukru; 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g każdy); 1 łyżka kakao; 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki sody; 500 g świeżych truskawek. Dodatkowo: Blacha do pieczenia o wymiarach 21 x 30 cm; Tłuszcz do wysmarowania(...)składniki suche tj. mąkę pszenną, budynie śmietankowe (w proszku), cukier, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną i wymieszać. Do drugiej miski wlać wszystkie płynne składniki tj. wbić jaja, wlać maślankę oraz olej i dokładnie roztrzepać, najlepiej za pomocą trzepaczki kuchennej . Do miski z mokrymi składnikami wsypać zawartość miski z suchymi składnikami i wymieszać do momentu połączenia się składników. Powstałą masę
Gospodyni Miejskadomowych. Wystarczy zakwasić klasyczną kremówkę i odstawić na 1 dzień w ciepłe miejsce, aby kultury bakterii zdążyły ją zagęścić. * SKŁADNIKI 1 szklanka śmietany kremówki 36% (250 ml) 2 łyżki maślanki (30 ml) * PRZYGOTOWANIE Śmietanę kremówkę przelej do wyparzonego uprzednio słoika i wymieszaj z maślanką. Słoik przykryj pergaminem lub gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny (najlepiej przy kaloryferze
Food Squareugotowanego ryżu brązowego 57 g cukru trzcinowego (wzięłam tylko łyżeczkę) 19 g soli 29 g miodu 375 g letniej wody 5 g świeżych drożdży 125 g kefiru lub maślanki 200 g rodzynek (sugeruję użyć 100 g) roztopione masło (ok. 50 g) dwie czubate łyżki cukru wymieszane z płaską łyżeczką cynamonu smalec do natłuszczenia foremek (pominęłam; chleby włożyłam do keksówek wyłożonych(...)papierem do pieczenia) W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie mokre składniki: odświeżony 12 godziny wcześniej zakwas, wodę z rozpuszczonymi w niej drożdżami, maślankę i miód. Dodaj kolejne składniki: polentę, płatki owsiane, otręby pszenne, ryż, cukier i sól. Wyrabiaj robotem na najwolniejszych obrotach przez około 10 minut. Wyrabiałam ręcznie . Dodaj rodzynki. Wmieszaj je w ciasto drewnianą kopyścią do ich równomiernego rozłożenia
Weekendy w domu i ogrodzieciasto jest idealne. Wam również go polecam, bo jest przepyszne. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 80 ml oleju rzepakowego 150 ml maślanki 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g truskawek cukier puder do dekoracji WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)mąki, proszek do pieczenia i wymieszać. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier trzcinowy i waniliowy, po czym zmiksować do powstania puszystej pianki. Następnie wlać olej rzepakowy, maślankę, wsypać składniki sypkie i zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera. Masę wylać równomiernie do formy, na wierzchu ciasno poukładać truskawki i włożyć do piekarnika. Piec na środkowej półce piekarnika około
Passions hobbies lifełyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody skórka otarta z połowy cytryny 0,5 szklanki ksylitolu lub cukru (lub więcej wg.uznania) niecałe 0,5 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka maślanki 2 jajka M 1 pełna szklanka jagód mrożonych (lub świeżych) płatki migdałów do posypania przed pieczeniem Przygotowanie: Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę z połowy. Do miski przesiać mąkę, sodę(...)proszek, dodać skórkę z cytryny i ksylitol bądź cukier. Wymieszać. Wsypać jagody. W osobnym naczyniu wymieszać jajka, olej i maślankę. Zawartość obu naczyń wymieszać łyżką. Mieszamy tylko do połączenia składników, możliwie najkrócej. Po długim mieszaniu lub zmiksowaniu muffinki mogą być zbite i "gumowe". Foremki wypełnić ciastem. Można wcześniej wyłożyć je papilotkami. Wierzch muffinek posypać płatkami migdałów. Piec w 190 stopniach
Ze smakiem i z pasjąpołączenie. Od takiego pysznego śniadania warto rozpocząć każdy dzień. Od razu pojawia się słodki uśmiech na twarzy Składniki: (na 2 porcje) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka maślanki 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2-3 łyżki cukru 1 jajko M sos czekoladowy Fanex odrobina oleju opcjonalnie 2 krążki ananasa Przygotowanie: Do miski wsypujemy szklankę mąki, dodajemy sodę oczyszczoną i cukier, mieszamy(...)łyżką składniki. Następnie wbijamy jajko i wlewamy szklankę maślanki, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na rozgrzaną patelni z odrobiną oleju wykładamy porcje ciasta (około 1 łyżki na placuszek). Placuszki smażymy z obu stron na złoto (u mnie na średniej mocy palnika). Podajemy z krążkiem ananasa (można pominąć), polane pysznym czekoladowym sosem. Smacznego
Słodkie okruszkijeszcze niejeden raz. Świetnym dodatkiem do tych naleśników będzie dżem wiśniowy. SKŁADNIKI 3 jajka szczypta soli 50 g cukru trzcinowego 250 g twarogu 4 łyżki masła 500 ml maślanki 300 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta sody do podania dżem np. wiśniowy WYKONANIE Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli(...)cukier trzcinowy i zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać kolejno twaróg, masło i maślankę. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, po czym wsypać do składników mokrych i zmiksować do ich połączenia. Patelnię rozgrzać, wlać chochlą porcję ciasta, rozprowadzić go na patelni i zarumienić z obu stron. Naleśniki należy smażyć bez dodatku tłuszczu i na małym ogniu
Passions hobbies lifebąblami były najlepsze. Lekko przypalone. Jedliśmy je popijając świeżym mlekiem. Wspaniałe to były czasy. Dziś proziaki stanowią dla mnie namiastkę tamtych czasów. Składniki: 1 szklanka zsiadłego mleka, lub maślanki 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki sody mąki tyle ile zabierze zsiadłe mleko (lub maślanka) i jajko. Ciasto powinno być luźne. Przekładamy je na stolnicę wysypaną mąką. Rozwałkujemy
MojaQchnia.plBłyskawiczne placuszki na maślance idealne na śniadanie lub podwieczorek. Można podawać ze świeżymi owocami, cukrem pudrem, miodem, syropem klonowym, jogurtem czy ulubioną konfiturą. Na pewno zasmakują także małym niejadkom :) Składniki na ok 8 placuszków: 1 szklanka mąki jasnej orkiszowej albo tortowej 1 szklanka maślanki 3-4 łyżki ksylitolu (lub cukru/cukru pudru) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody
Ze smakiem i z pasjąsmażę. On ma frajdę i ja również. A w nagrodę zajadamy się cynamonowymi placuszkami, najchętniej z powidłami śliwkowymi lub domowym dżemem malinowym czy truskawkowym. 1 szkl. mąki 3/4 szkl. maślanki łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki cukru waniliowego (ja daję 1 op. cukru wanilinowego) szczypta soli W misce umieszczamy najpierw suche składniki, a więc przesiewamy mąkę razem(...)proszkiem do pieczenia, cukrem, solą oraz cynamonem. Następnie dodajemy maślankę i dokładnie mieszamy. Łyżką nabieramy porcje ciasta i smażymy je na średnio rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju
Smaki Na TalerzuMoje ulubione ciasto z maślanką. Zazwyczaj piekę je tylko z migdałową skorupką. Dzisiaj w wydaniu owocowym z dodatkiem porzeczek. Jest bardzo smaczne. Upiekłam je w sobotę wieczorem na niedzielną popołudniową kawkę, ale już na śniadaniu jedliśmy ostatnie kawałki. Smakiem przypomina mi ciasto drożdżowe, jest jednak o wiele prostsze do zrobienia. Spróbujcie sami :-) Ciasto z maślanką
dolcevitainmykitchenOstry, soczysty w środku, nietypowy smak. Składniki: 1 kg podudzi z kurczaka 1 szkl maślanki 60 ml oleju 1 łyżka soli morskiej w kryształkach 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżka syropu klonowego 2 ząbki czosnku obranego i pokrojonego w plastry Mięso umieszczamy w mocnej foliowej torbie (worku), dodajemy wszystkie składniki. Worek zawiązujemy dokładnie mieszamy(...)przyprawy dostały się do każdego z kawałków mięsa. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Pieczemy w 220 stopniach przez 40 minut w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia. Artykuł Kurczak w maślance pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.pl