maślanka - 2502 przepisów (strona:36/167)

Chleb na sodzie 126

ziarna słonecznika zrobiły się ZIELONE - to za sprawą sody ;-) Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej łyżeczka soli 2 łyżeczki sody oczyszczonej duży kubek maślanki naturalnej (400 ml) 3 łyżki ziaren słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki sezamu 2 łyżki ziaren do posypania bochenka Przygotowanie: 1. Obydwa rodzaje mąki i sodę przesiałam do miski(...)wymieszałam z solą i ziarnami. 2. Wlałam maślankę i szybko wymieszałam - do uzyskania spójnej i gładkiej konsystencji. 3. Przełożyłam ciasto na obsypany mąką blat i chwilę zagniatałam, po czym uformowałam okrągły bochenek, który umieściłam na blasze obsypanej mąką. 4. Chleb nacięłam na krzyż do połowy głębokości, obsypałam lekko mąką, posmarowałam delikatnie odrobiną maślanki i obsypałam ziarnami. 5. Piekłam

Kulinarny Pamiętnik
Koktajl bananowy 138

Pyszny koktajl z bananów i maślanki, który można zrobić o każdej porze roku. Składniki: 3 duże banany 500 ml maślanki lub kefiru łyżka cukru pudru - ewentualnie Banany pokroić na plastry i wrzucić do blendera, zostawiając kilka plastrów do dekoracji.  Wlać maślankę lub kefir oraz ewentualnie cukier i całość dokładnie zmiksować.  Można schłodzić przed podaniem

wyzwania kuchenne
Red Velvet Cupcakes 155

cukru brązowego ·       1 duże jajko lub dwa małe ·       180 ml (3/4 szklanki) maślanki ·       2,5 łyżki ciemnego kakao ·       1/4 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku ·       1 łyżeczka octu(...)proszek do pieczenia i kakao. Masło zmiksować przez 2 minuty, dodać cukier i miksować, aż do uzyskanie gładkiej, puszystej masy. Dodać jajko i aromat waniliowy. Zmiksować do połączenia składników. Maślankę dokładnie połączyć z barwnikiem. Do maślanej masy dodawać na zmianę mąkę i maślankę (cały czas miksując na niskich obrotach) zaczynając i kończąc na mące. Do szklanki wlać ocet, wsypać sodę

Mania Gotowania
Placuszki - ryżowe puszki 257

dodatkiem ryżu, dzięki czemu placuszki są bardziej sycące. Zostało mi trochę ryżu od obiadu, nie mogłam więc pozwolić by się zmarnował:) Przygotowałam więc szybkie i bardzo smaczne placuszki na maślance.  Składniki:2 jajka,2 szklanki maślanki,1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,2 łyżki cukru waniliowego,2 łyżki cukru pudru,100g ryżu pełnoziarnistego,szczypta proszku do pieczenia.  Przygotowanie(...)Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać maślankę, rozkłócone jajka, całość zmiksować. Odstawić na 15minut.Ryż ugotować do miękkości i ostudzić. Dodać do ciasta wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić jeszcze na 5 minut.Na mocno rozgrzany olej kłaść łyżką małe porcje ciasta, formując placuszki. Odsączyć na ręczniku papierowym.Podawać np. oprószone cukrem pudrem, ze śmietanką lub ulubioną konfiturą

Z miłości do słodkości
Pieczone nuggettsy z kurczaka 207

ciężkie, ponieważ są smażone. Dlatego ja przygotowuję dal mojego synka nuggettsy pieczone, które są o wiele zdrowsze od tych tradycyjnych. Aby mięso było bardziej miękkie najpierw namaczam je w maślance po czym obtaczam w mieszance z płatków kukurydzianych. Tak przygotowane kawałki kurczaka są lekkostrawne i dietetyczne a do tego niezwykle smaczne;)  Składniki:  1/2 kg filetu z piersi kurczaka(...)szklanki maślanki,  4 szklanki płatków kukurydzianych,  sól, pieprz,  2 jajka.  Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Zalać maślanką, przykryć i odstawić na godzinę do lodówki.  Płatki drobno zblendować, zaś jajka rozkłócić.  Wyjąć mięso z marynaty, obtaczać kolejno w jajku i płatkach kukurydzianych.  Ułożyć na lekko

Z miłości do słodkości
Pierwszy wpis :) 109

cenowe, bo wiadomo że budżet studencki jest mocno ograniczony. Na koniec, żeby nie było nudno wstawiam przepis na mój ulubiony koktajl - bananowo-truskawkowy. Zaznaczam, że koktajle zazwyczaj przygotowuje na maślance. Próbowałam jogurtów, mleka, kefiru, ale najbardziej zadowalający efekt był właśnie z maślanki. KOKTAJL BANANOWO-TRUSKAWKOWY - 200 ml maślanki naturalnej- 1 banan- kilka truskawek Przepis jest banalnie prosty, a mianowicie wrzucamy

Zgrabne Gotowanie
C - Filet z kurczaka w serowo-tymiankowej panierce 276

przemycić czegoś dodatkowego, chociażby tylko do panierki;)Przykład takich moich ekperymentów może stanowić: Filet z kurczaka w serowo-tymiankowej panierce   Składniki: 1 szt filet z kurczaka, 1 szklanka maślanki             10 dag ser żółty (gouda), 1 łyżka tymianek posiekany, 1 szt jajko, do smaku vegeta, do smaku curry(...)łyżka bułka tarta, 4 łyżki oliwa z oliwek Filet z kurczaka rozcinam na porcję,  delikatnie ubijam i przekładam do miseczki z maślanką, odstawiam na pół godziny/godzinę do lodówki, Następnie wyjmuję mięsko z maślanki,  doprawiam vegetą i curry. Ser żółty ścieram na dużych oczkach, dodaję dużą łyżkę posiekanego, świeżego tymianku i bułkę tartą. Filet panieruję w rozkłóconym

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Rolada drobiowa w roli przystawki na zimno 621

wymiotło  z lodówki w ekspresowym tempie a czekający na wypiek domowy chlebek wymagać będzie należytej oprawy;) Rolada drobiowa Składniki: podwójny filet z kurczaka 1 szklanka maślanki naturalnej suszona bazylia i rozmaryn pieprz sól czosnkowa kolendra (w ziarnach) 3 łyżki musztardy 10 dag ostrego, wyrazistego w smaku sera (ja użyłam oscypka) Filet rozłożyć, usunąć ewentualne kostki(...)delikatnie rozbić, natrzeć suszoną bazylią i rozmarynem, zalać maślanką i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Mięso wyjąć z maślanki (nie osuszać), doprawić grubo zmielonym pieprzem, kolendrą, papryką i solą czosnkową. Wewnętrzną stronę posmarować grubą warstwą musztardy, wyłożyć na nią starty ser i zwinąć formując roladę. Zawinąć w folię aluminiową i piec w nagarzanym

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zupa buraczkowa 177

robi. Poza podanymi składnikami, możecie dodać swoje ulubione dodatki. W mojej wersji jest jajko i świeży ogórek gruntowy. SKŁADNIKI 2 średniej wielkości buraki 7 niewielkich liści buraka 1 l maślanki 1 marchewka 2 ogórki kiszone 250-300 ml koncentratu barszczu Krakus 3 szklanki wody świeżo mielony pieprz do smaku 1-2 ogórki gruntowe 4 jajka ugotowane na twardo WYKONANIE Buraki(...)czym przełożyć do garnka. Dodać umyte i pokrojone w kostkę liście buraka, wlać wodę, koncentrat barszczu i zagotować. Gotować do momentu, aż warzywa odpowiednio zmiękną, po czym wlać maślankę, wymieszać i doprawić pieprzem. Podawać ciepłe lub gorące (wedle uznania) z jajkiem, udekorowane plasterkami ogórka. #sprytnieizdrowo #krakus

Passions hobbies life
Biełucha 94

zupa na bazie kwaśnego mleka, wędzonego boczku i ziemniaków. Jest pyszna, sycąca i idealna zarówno na ciepłe jak i mroźne dni. Nie miałam akurat kwaśnego mleka więc dodałam maślanki. Jest to potrawa regionalna pochodząca głównie z terenu Beskidu Śląskiego. Dodaję ją do wspaniałej akcji Gotujemy po polsku! pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl . Biełucha 1 litr kwaśnego mleka (może być maślanka

Pieguskowa Kuchnia
Placki z borówką amerykańską / czarnymi jagodami na maślance 230

kolację i na pewno dzieciom posmakują. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania placków będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 14 placków 350 g mąki pszennej (2 szklanki) 450 g maślanki (1 szklanka i 3/4) 2 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka sody szczypta soli oraz około 300 g borówek amerykańskich lub czarnych jagód olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link(...)będzie grudek, ciasto możemy wymieszać mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, jeżeli ciasto jest za luźne to można dodać więcej mąki, a jeżeli za gęste to więcej maślanki. Do gotowego ciasta dodaję jagody i delikatnie mieszam- ciasto jest gotowe. Smażenie placków: Na rozgrzany olej na patelni nakładam po około 2 łyżki ciasta i formuję placuszek, placki smażę z każdej

Uwaga Babcia Gotuje
Chłodnik 130

Zupa na zimno. Nie przepadam, jednak wolę te na ciepło, ale gdy na zewnątrz jest upalnie, taka zupa jest zbawieniem. 1 l maślanki 1 pęczek botwinki 1 ogórek ok. 6 rzodkiewek garść posiekanego koperku sól pieprz Botwinę myję. Bulwy buraka obieram i kroję w kostkę. Łodygi i liście kroję drobno. Wrzucam go garnka, zalewam wodą – nie dużo tak, żeby(...)ledwie zakryła buraki. Gotuję około 15 minut. Studzę. Gdy są letnie dodaję maślankę, posiekaną w kostkę rzodkiewkę, obranego ze skórki i posiekanego ogórka. Wrzucam posiekany koperek. Schładzam. Najlepiej smakuje po kilku godzinach stania w lodówce. Doprawiam solą, pieprzem. Podaję z jajkiem. Artykuł Chłodnik pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
ciasto maślankowe z agrestem 130

składniki: 640 g mąki 375 ml maślanki 250 g cukru 100 g masła 3 jajka 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: ok. 400 g świeżego agrestu cukier puder do oprószenia wykonanie: Masło topimy na małym ogniu a następnie, odstawiamy do wystudzenia. Jajka miksujemy z cukrem kryształem oraz z cukrem z wanilią na puszysta jasną(...)masę. Do masy jajecznej wlewamy maślankę, wystudzone masło, miksujemy na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy agrest. Pieczemy w 180 st. C, przez ok. 40-50 min., do tzw suchego patyczka. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
Botwinka z rzodkiewkami kiszona/fermentowana w maślance 174

Botwina i inne, młode warzywa kiszone /fermentowane w maślance to hit tego lata. Wystarczy warzywa zalać naturalną maślanką, dodać trochę przypraw i zostawić w temperaturze pokojowej żeby zadziałała magia. Bo kiszenie jest magiczne. Proces fermentacji powoduje, że warzywa "psują się", a przecież powstają z tego pyszne rzeczy. Wielu ludzi na świecie dziwi się nam, że lubimy takie

Smaczna Pyza
KISZENIE W MAŚLANCE / KEFIRZE 687

każda osoba, która jest aktywna w kuchni, próbowała samodzielnie coś ukisić (najprawdopodobniej ogórki lub kapustę). Większość przygotowuje solankę na wodzie, ale w tym celu możemy użyć także nabiału: kefiru, maślanki, zsiadłego mleka, jogurtu - najlepiej aby były to produkty, niezawierające w składzie zagęszczaczy, mleka w proszku i innych zbędnych dodatków. botwina, ogórek, rzodkiewka ukiszone w maślance Czytaj więcej

Kasia Sarna

Proponowane wyszukiwania