Składniki: 400 g wydrylowanych śliwek, pokrojonych na połówki 250g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru 2 cukry waniliowe (16g) 2 jajka 100 ml oleju słonecznikowego 250g maślanki Lukier: 150 g cukru pudru 2-3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy Nagrzałam piekarnik do 160° (piekłam z termoobiegiem, bez termoobiegu trzeba piec w temperaturze 180°). Składniki suche (mąkę, proszek(...)cukier zwykły i waniliowy) wymieszałam w jednej misce, mokre (maślankę, olej, jajka) w drugiej. Do mieszanki mącznej wlałam mieszankę maślanki, jajek i oleju, krótko zmiksowałam, dodałam połówki śliwek, wymieszałam krótko i wypełniłam papilotki, ułożone w zagłębieniach blaszki, prawie do pełna (nie szkodzi, jak urosną większe). Piekłam 30 minut. Cukier puder wymieszałam z sokiem pomarańczowym. Lekko ostudzone muffinki dekorowałam lukrem
Kuchnia Prezydentowejłyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 2 łyżki ekstraktu pomarańczowego lub kilka kropel pomarańczowego aromatu 2 łyżki otartej skórki pomarańczowej 2 jajka 100 ml oleju słonecznikowego 250g maślanki lub kwaśnej, gęstej śmietany 10% cukier puder do posypania listki mięty do dekoracji 1. Truskawki (kilka ładnych sztuk odłożyć) umyć, odszypułkować i przekroić na połówki, całkiem duże owoce na ćwiartki. Osuszyć(...)Piekarnik nagrzać do 160°C z termoobiegiem. Blaszkę wyłożyć papilotkami. 2. Składniki suche (mąkę, proszek, cukier zwykły i waniliowy) wymieszać w jednej misce, mokre (maślankę, olej, jajka) w drugiej. Do mieszanki mącznej wlać mieszankę maślanki, jajek i oleju, krótko zmiksować, dodać truskawki, wymieszać krótko drewnianą łyżką i wypełnić ciastem papilotki w blaszce. 3. Piec muffinki 30 minut, po wyjęciu
Kuchnia PrezydentowejUwielbiam takie szybkie ciasta :) wrzucić, wymieszać i gotowe. Polecam pyszne ciasto na bazie maślanki. Składniki: na średnią formę 3 jaja 2 i1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki oleju 1 szklanka maślanki 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 średnie jabłka 2 gruszki Do jaj, dodaję cukier, miksuje do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie dodaję maślankę, olej, oraz
Tradycyjna Kuchniazupą jest chłodnik ! W dzisiejszym wydaniu: ogórkowo - rzodkiewkowy. Jeśli ktoś lubi mizerię, na pewno taka wersja chłodnika też będzie smakować. Składniki: 2 długie zielone ogórki 8 rzodkiewek 1 litr maślanki 125 g jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku łyżka oliwy pęczek koperku cytryna sól pieprz Przygotowanie: Zielone ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewki kroimy w kostkę. Doprawiamy solą(...)pieprzem i czekamy chwilę aż warzywa puszczą sok. Następnie odsączamy sok i skrapiamy ogórki i rzodkiewki cytryną. Tak przygotowane warzywa zalewamy litrem maślanki oraz jogurtem naturalnym. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oraz ponownie solą i pieprzem. Dodajemy łyżkę oliwy i posiekany pęczek koperku. Wszystko mieszamy, po czym wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Smacznego
Taste Therapychciałyśmy poczęstować Was czymś pachnącym latem i idealnie nadającym się na nasz poniedziałkowy fit... Pyszny koktajl owocowy z sezonowych owoców w połączeniu z maślanką i nutą miodu to bardzo fajne i przede wszystkim smaczne połączenie. Przygotowuję takie koktajle na upalne dni kiedy schłodzony idealnie nadaje się na deser chociaż(...)śniadanie kiedy podaję go z płatkami owsianymi lub otrębami. Koktajl truskawkowo czereśniowy SKŁADNIKI : 300 g świeżych truskawek 150 g czereśni 250 ml schłodzonej maślanki 1 łyżeczka miodu akacjowego lub 1 łyżeczkę ksylitolu PRZYGOTOWANIE : Truskawki myjemy, szypułkujemy, przekładamy do blendera lub malaksera. Czereśnie płuczemy, drylujemy i przekładamy do truskawek. Owoce blendujemy do uzyskania gęstego owocowego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiznudziły (w co ani trochę nie wierzę). Idealnie nada się na piknik albo na ogrodowe przyjęcie, dla dużych i małych... Ciasto uniwersalne, pod każdym względem. Spróbujcie koniecznie! Ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką Składniki: (na formę 30 x 22 cm) 500 g mąki pszennej 3 jajka 200 g cukru 250 ml maślanki 125 ml oleju 1,5 łyżeczki proszku(...)puszystą masę, pod koniec ubijania partiami dodając cukier. Po jednym wbijać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Powoli wlać olej, cały czas miksując. Na zmianę dodawać mąkę z maślanką, miksując na najniższych obrotach. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać truskawki przecięte na pół. Posypać kruszonką. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzePełnoziarnisty chlebek ze słonecznikiem. I posmakiem maślanki. Prosty w wykonaniu, jak zwykle zresztą :) Składniki: 500 g pełnoziarnistej mąki pszennej 500 ml maślanki 30 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 100 g ziaren słonecznika Wszystko wrzucamy do kupy: Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy maślankę (dobrze by było żeby miała temperaturę pokojową, a nie taka prosto z lodówki
Marder&Marder Manufacturechleb wyszedł nieźle: leciutko pikantny (chociaż jak dla mnie to odrobinę za mało), słodki dokładnie tak jak trzeba i z chrupiącą przyrumienioną skórką. Poza tym mam też zalegające litry maślanki więc zamiast wody właśnie maślanka będzie. Tak wymiotę wszystko co się da w ramach sprzątania kuchni :) No i zrobiłem go w mojej ulubionej foremce z AleDobre.pl . A za mąkę orkiszową(...)przesyłam ukłony do cudownego sklepu ekologicznego natusfera.pl . 500 g mąki orkiszowej chlebowej typ 750 350 ml maślanki 20 g świeżych drożdży 2 łyżki miodu 2 łyżeczki soli 1 suszona pikantna papryczka chili Suszoną papryczkę chili kroimy bardzo drobno i razem z pestkami łączymy z resztą składników. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę
Marder&Marder Manufacturenaczynia, dodajemy trochę soli, tak szczyptę, może dwie i miksujemy mikserem około 30 minut, aż zaczną się pojawiać kawałki masła. Gdy kawałki będą dość duże i oddzieli się maślanka przestajemy miksować. Przez sito odlewamy maślankę, a masło łączymy w jedną kulkę i dokładnie odciskamy. Do nowej miski wlewamy lodowatą wodę, wkładamy do niej kulkę masła i wyrabiamy jak ciasto. Potem(...)zmieniamy wodę na świeżą i robimy to samo. Wszystko po to, aby wypłukać z masła resztki maślanki. Formujemy z masła kostkę, czy jaki tam kształt chcemy i wkładamy do lodówki. Gotowe! Nam tego masła wyszło malutko, bo i słoiczek ze śmietaną był raczej skromnych rozmiarów. Ale następnym razem zrobimy więcej :) Smacznego! A tutaj na zdjęciu już jest nastawione mleko
Marder&Marder Manufactureoryginalny tytuł "The Conjuring") . Poniżej stop klatki z filmu. Więcej o filmie CZYTAJ NA FILMWEB Robiąc swoje amerykańskie naleśniki zrobiłam dwie wersje. Jedyne czym się różniły, to ilością dodanej maślanki, a co za tym idzie, te które miały jej więcej nie wyrastały takie wysokie. Sami zadecydujcie, które wolicie zrobić. SKŁADNIKI 2 jajka 4 łyżki masła szczypta soli 1 kopiasta łyżka(...)cukru 1 kopiasta łyżka cukru waniliowego 300 ml maślanki (lub 400 ml na mniej wyrośnięte naleśniki) 300 g mąki pszennej (u mnie tortowa) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta sody WYKONANIE Masło rozpuścić i ostudzić. Do miski wbić jajka, dodać ostudzone masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Krótko zmiksować do połączenia składników. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem
Passions hobbies lifeSkładniki: 1 l maślanki kilkanaście małych młodych ziemniaków 1 marchewka pęczek koperku 2 zielone ogórki ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę obrać i ugotować w osolonej wodzie z czosnkiem. Jeden zielony ogórek zmiksować z maślanką, a drugi pokroić na mniejsze kawałki. Ostudzone warzywa zalać ogórkową maślanką, wmieszać posiekany koperek i drugi ogórek, doprawić szczyptą pieprzu. Podawać schłodzone
Gaździnka warzySmaczna, dietetyczna i zdrowa zupa na bazie maślanki. Składniki: 4 łyżki kaszy jaglanej 2 szklanki wody 4 szklanki maślanki 1 łyżka posiekanego koperku 3 łyżki kwaśnej śmietany sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Kaszę opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Zagotować osobno maślankę i połączyć z kaszą. Dodać pokrojony koperek, śmietanę i doprawić do smaku solą
Tradycyjna KuchniaTaki sobie dziś obiad wyczarowałam i jestem z niego bardzoo zadowolona! ;) zainspirowała mnie Whiness swoim przepisem na razowe pancakes Już dawno nosiłam się z zamiarem zrobienia naleśników na maślance (zwłaszcza że litr maślanki czekał w lodówce). Wyszły mi grubaśne, podziurkowane pęcherzykami powietrza, do tego bardzo delikatne naleśniki! ;) Składniki (na 3,5 naleśnika;)): 1 jajko 0,5 szklanki mąki razowej(...)użyłam tej do wypieku chleba) 1 szklanka maślanki 1 jajko 1/3 łyżeczki sody 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka fruktozy lub innego słodzidła jako dodatek do posmarowania kilka łyżek sera Emilka i mrożone jagody lub niskosłodzony dżem jagodowy;) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto miksujemy smażymy na rozgrzanej teflonowej patelnie (ja użyłam specjalnej do naleśników
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCiasto na naleśniki jest proste i łatwe do zrobienia i powinno mieć konsystencję śmietany. Ja zrobiłam dzisiaj naleśniki na maślance. Są bardzo delikatne, pulchne i soczyste. Podałam je z truskawkami, ale można wykorzystać dowolne owoce sezonowe. Składniki: Ciasto 400 ml maślanki 3 jajka 70 g masła 3/4 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki szczypta soli 3 łyżki cukru Dodatkowo(...)truskawki na mniejsze kawałki i posypujemy cukrem. Patelnię smarujemy tłuszczem i smażymy z ciasta cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy truskawki i składamy w trójkąt. Smacznego. naleśniki na maślance
O kuchni z uczuciem