płatkami owsianymi i bananami świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie, a dużym ich plusem jest to, że można je łatwo zabrać również do pracy. SKŁADNIKI 2 jajka 220 ml maślanki 100 g miodu 60 g masła 2 banany 250 g mąki pszennej razowej szczypta soli 100 g płatków owsianych 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody WYKONANIE Wszystkie składniki powinny(...)temperatury 180 ° C. Formę do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Jajka wbić do miski, rozbełtać trzepaczką. Dodać maślankę, miód, masło, obrane i rozgniecione widelcem banany, po czym wymieszać. Do drugiej miski wsypać mąkę, sól, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać. Połączyć składniki mokre z sypkimi, dobrze wymieszać
Passions hobbies lifeSkładniki ok 300 g filetów śledziowych solonych lub marynowanych 200 ml jogurtu greckiego 150 ml maślanki 2 łyżki majonezu 1 cebula 1 jabłko 3 ogórki konserwowe ziele angielskie liść laurowy pieprz sól (opcjonalnie) Przygotowanie Jeśli używacie śledzi solonych, namoczcie je wcześniej w mleku. My najbardziej lubimy ze śledziami marynowanymi , więc pomijamy tę czynność. Przygotowane filety(...)Cebulę dowolnie, drobno, posiekajcie, podobnie obrane jabłko i ogórki konserwowe. Rybę układajcie na przemian z ogórkami, cebulą i jabłkiem, najlepiej w pojemniku, który będzie można zamknąć. Jogurt wymieszajcie z maślanką i majonezem. Doprawcie pieprzem, jeśli trzeba solą (przy filetach solonych uważajcie!), dodajcie liść laurowy i ziele angielskie. Sosem zalejcie przygotowane filety wraz z dodatkami. Wstawcie na 2 dni do lodówki
OliveandThymemięty 1 łyżka posiekanej natki pietruszki ok 4-5 łyżek oleju lnianego masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia dobra sól, świeżo zmielony pieprz kwaśna śmietana do podania kefir, maślanka do podania Przygotowanie Ugotujcie kaszę. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie w osolonej wodzie. Cebulę obierzcie i zeszklijcie na maśle lub oleju rzepakowym. Nagrzejcie piekarnik do 180 st. Przygotujcie naczynie do zapiekania(...)naczynia do zapiekania. Wyrównajcie wierzch, polejcie go pozostałym olejem lnianym rozsmarowując po wierzchu. Pieczcie około 30-40 minut, do zarumienienia wierzchu. Podawajcie z kleksem kwaśnej śmietany i kubkiem kefiru/ maślanki. Przepyszny także odsmażany na następny dzień
OliveandThymeszklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 jaja 0,5 szklanki maślanki 80 ml szklanki oleju rabarbar kruszonka: 2 łyżki miękkiego masła 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki Przygotowanie kruszonki: Wszystkie składniki wkładamy do miski i ucieramy do momentu powstania grudek. Przygotowanie ciasta(...)kawałki. Składniki suche tj.mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól wsypujemy do jednej miski i mieszamy. W drugiej misce mieszamy składniki mokre tj.jaja, maślanka, olej. Do składników suchych dodajemy mokre składniki i mieszamy drewnianą lub plastikową łyżką do połączenia składników. Wrzucamy rabarbar, mieszamy. Papilotki władamy do formy na muffiny. Masę wlewamy do papilotek na 3/4 wysokości
Życie zaczyna się w kuchnimąki 200 g brązowego cukru czubata łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy ras el hanout 2 łyżeczki kawy zbożowej szczypta soli 2 jajka 2 łyżki miodu 250 g maślanki garstka kandyzowanego imbiru garstka posiekanych orzechów włoskich Jak przygotować piernik marchewkowy z przyrawą ras el hanout? Mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie w osobnej misce mieszamy marchewkę, miód i maślankę i miksujemy
Ugotowane pozamiataneMała podpowiedź, gdy znudziły Ci się typowe śniadaniowe kanapki :D Składniki: 3 jajka 1 szklanka maślanki 3 łyżki oleju 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki sody + 2 łyżki maślanki (wymieszać i odstawić na chwilę, aby soda zaczęła pracować) 1 szklanka mąki Przygotowania: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić do odpoczęcia na około 10 minut. Pankejki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni
Malinowo w kuchniklasyczne pancakes . Nie zapomnijcie też o delikatnych syrnikach i zdrowych placuszkach jaglanych :-) składniki: 1 szklanka mąki 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego 50 g roztopionego masła 1 duże jajko 1/4 łyżeczki kardamonu 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy wykonanie: Mąkę mieszam z solą, cukrem waniliowym, kardamonem i sodą oraz skórką pomarańczową(...)Maślankę mieszam z żółtkiem oraz roztopionym masłem i wlewam do suchych składników. Białko ubijam na sztywną pianę i delikatnie łączę z ciastem. Na rozgrzaną patelnię wlewam niewielką ilość tłuszczu, nakładam porcje ciasta i smażę na wolnym ogniu z obu stron na rumiano. Racuchy podaję posypane cukrem pudrem, z domowym dżemem lub konfiturą albo, tak jak dziś, ze słodką, gęstą śmietaną
babka w formiejajka. Bo następny raz będzie koniecznie:) Polecam i Wam, nie tylko w okresie karnawału. Ciasto: ok. 500 g mąki pszennej (u mnie wrocławska) 1/4 szklanki ciepłej wody 1 szklanka maślanki (temp. pokojowa) 10 g suchych drożdży (ja użyłam jedno opakowanie, 7g) 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka roztopionego masła Farsz: 125 g sera mozzarella(...)odmierzonej ilości ciepłej (ale nie gorącej) wody dodajemy cukier oraz drożdże, mieszamy do połączenia, a następnie odstawiamy na bok na kilka minut. Mąkę przesiewamy razem z solą. Dodajemy jajko, maślankę, drożdże oraz rozpuszczone masło. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do miski, delikatnie posypujemy mąką i odkładamy przykryte ściereczką na około godzinę, do podrośnięcia. W tym czasie fetę
Smaki Na TalerzuSkładniki: 250 g mąki 250 g brązowego cukru łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy ras el hanout 2 łyżeczki kawy zbożowej szczypta soli 2 jajka 2 łyżki miodu 250 g maślanki garstka kandyzowanego imbiru do dekoracji – opcjonalnie Jak przygotować piernik marokański z ras el hanout? Mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie dodajemy jajka, miód i maślankę i miksujemy. Ciasto można
Ugotowane pozamiatanezimno bardziej mu smakuje (zostało nam kilka sztuk z obiadu). SKŁADNIKI Placuszki: 220 g mąki gryczanej 110 g mąki kukurydzianej 1 łyżka cukru trzcinowego 2 jajka 340 ml maślanki 50 g masła 3 banany Polewa truskawkowa: 300 g truskawek 50 ml wody 25 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka mielonego lnu WYKONANIE Do truskawek wlać wodę i zmiksować je blenderem. Przelać(...)siemię lniane i wymieszać. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Banany obrać i pokroić w cienkie plasterki. Do miski wbić jajka, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać obie mąki, maślankę, masło i ponownie zmiksować do połączenia składników. Na koniec wsypać banany i delikatnie wymieszać łyżką. Na patelni rozsmarować odrobinę oleju i wytrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym. Na rozgrzaną patelnie nakładać łyżką
Passions hobbies lifejednocześnie przyjemnie kwaskowate. Lubicie takie śliwki? Składniki na około 15 pierogów: 200 g mąki pszennej typ 500 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki oleju 100-120 ml maślanki langrody jeśli małe to 15 sztuk, jeśli duże to 8 szt 2 opakowania cukru waniliowego Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, wlewamy olej i maślankę, zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie
Życie zaczyna się w kuchnipolskiej, złotej jesieni i poniższy przepis na śliwkowe racuchy z zsiadłego mleka. Przepis wypróbowałam już jesienią zeszłego roku. Racuchy wyszły bardzo smaczne, chociaż zsiadłe mleko zastąpiłam pół na pół maślanką i jogurtem naturalnym. Takie racuchy są idealne jako deser, lżejszy obiad lub uzupełnienie pierwszego dania. Racuchy z kwaśnego mleka ze śliwkami Przygotuj miski, nóż, rózgę metalową, łyżkę, łyżeczkę, szklankę, wagę(...)kuchenną, patelnię, łopatki do odwracania racuchów, ewentualnie miarkę kuchenną. Przygotuj składniki: 600g śliwek, 2 jajka, 500 ml kwaśnego mleka, jogurtu lub maślanki, 2 szklanki mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, ½ łyżeczki cynamonu, szczyptę gałki muszkatołowej, olej do smażenia, cukier puder do posypania, ewentualnie szczyptę zmielonych goździków. Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na niewielkie kawałki. Jajka sparz i wbij do miski
blog.moje-pasje.infoświątecznym obżarstwie pora na coś lekkiego. Koktajl z kiwi sprawdzi się tutaj idealnie :) Składniki: - 1 szklanka maślanki - 1 kiwi - 1 banan Przygotowanie: Kiwi i banana obieramy ze skórki. Maślankę oraz pokrojone owoce wrzucamy do blendera i całość miksujemy
Zainspirowana w kuchniilość podanych składników i upiec ciasto w foremce o śr ok 20 cm. Składniki na formę o śr 24 cm Czas przygotowania: 90 min 5 jajek 125 ml maślanki 430 ml oleju rzepakowego 500 g cukru laska wanilii 500 g obranej marchewki 560 g mąki pszennej 4 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego szczypta(...)misce mieszamy mąkę, przyprawy, sól, proszek i sodę 3. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach 4. W oddzielnej misce łączymy, najlepiej za pomocą miksera, olej, jajka, maślankę, cukier i nasiona wyłuskane z laski wanilii, miksujemy aż składniki się połączą, dodajemy startą marchewkę i łączymy całość 5. Stopniowo do masy marchewkowej dodajemy mąkę, mieszamy do całkowitego połączenia
Słodki Kompromisżółtka 4 jajka 185 ml śmietany 30 % 1 łyżeczka zielonej herbaty 250 ml soku z cytryny starta skórka z trzech cytryn 285 g cukru Krem chantilly 100 ml maślanki 200 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru starta skórka z 1 cytryny Przygotowanie: 1. Ciasto kruche - wszystkie składniki ciasta ugniatamy szybko dłonią lub za pomocą miksera na jednolitą masę, owijamy(...)minut, masa musi być ścięta, wyjmujemy i pozostawiamy do wystudzenia 6. Krem chantilly - śmietanę ubijamy z cukrem za pomocą rózgi, kiedy zacznie tworzyć łagodne wierzchołki powoli dolewamy maślankę, ubijamy do uzyskania konsystencji bitej śmietany 7. Tartę podajemy z kremem i świeżo starta skórką cytrynową
Słodki Kompromis