maślanka - 2502 przepisów (strona:55/167)

Ziemniaki z maślanką 93

jeszcze podać jajko sadzone lub w koszulce. Iście boska strawa ;)   Składniki 800 g ziemniaków 1 duża cebula 1 serdelek drobiowy 1 pęczek szczypiorku 2 łyżki smalcu 500 ml maślanki   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Ziemniaki tłuczemy. Na rozgrzanym smalcu podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojony(...)drobną kostkę serdelek. Dodajemy razem z tłuszczem i posiekanym szczypiorkiem do ziemniaków i dokładnie mieszamy. Podajemy z zimną maślanką. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom

R'n'G Kitchen
Chłodnik z ogórkami i rzodkiewką 102

zakupem też nie powinniście mieć żadnych problemów. Zabieramy się do gotowania ☺ 20 min 4 Składniki: 6 dużych ogórków gruntowych pęczek rzodkiewki 1 ząbek czosnku 500 ml maślanki 200 ml śmietany 18% garść pokrojonego koperku 5 mniejszych dymek sól, biały pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć, ogórka obrać. Ogórka i rzodkiewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać czosnek przepuszczony przez praskę(...)Dodać pokrojony, świeży koperek. Dodać pokrojoną dymkę. Wlać maślankę, śmietanę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić na godzinę do lodówki. Jeśli zostanie Wam rzodkiewka, możecie pokroić ją i udekorować Wasz chłodnik Proste, prawda

Ania i Marcin gotują
Czekoladowy Tort z Masłem Orzechowym 167

biszkopt: 350 g mąki pszennej 400 g cukru kryształu 105 g kakao 1 łyżka sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 jajka 380 ml maślanki 325 ml gorącej, mocnej kawy 115 ml oleju rzepakowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii   W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól. W drugiej misce(...)mieszamy jajka, maślankę, kawę gorącą, olej i ekstrakt z wanilii. Mokre składniki wlewamy do suchych składników i ubijamy około 2 minut, na średniej mocy miksera, do połączenia. 3 formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Dzielimy ciasto po równo. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy

Made By Mom And Son
Drożdzowe ciasto na maślance z jagodami i malinami 171

cukru 16g cukru waniliowego 60g roztopionego przestudzonego masła  Ciasto: 30g świeżych drożdży 90 g roztopionego masła lub margaryny ( przestudzone) 4 i 1/4 szklanki + łyżka mąki  200ml maślanki 1/2 szklanki drobnego cukru szczypta soli 3 całe jajka + 1 żółtko ( w temperaturze pokojowej) Przygotowanie: Świeże drożdże drobimy, posypujemy łyżeczką cukru oraz około łyżeczka maślanki. Mieszamy i odstawiamy w suche ciepłe

ChilliJemy
Ciasto RED VELVET 125

białym kremem.   Składniki: Ciasto: 400g mąki 270 cukru 1 łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka czerwonego barwnika 1 łyżka kakao 330 ml oleju 225 ml maślanki 3 jajka 1 łyżeczka octu Krem: 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy  1/2 l mleka 1 masło Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, sól i sodę. W drugiej(...)misce ucieramy olej z cukrem. Dodajemy jajka. Następnie dodajemy kakao i czerwony barwnik. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę  z sodą i maślankę. Ciasto przekładamy do formy  wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni - 30 minut. Krem: Gotujemy budyń. Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym  i mieszamy z chłodnym budyniem. Smacznego

Pyszności Słodkości
Placuszki z porzeczkami 145

przyszedł czas na coś bardziej wyraźnego w smaku, na coś kwaśnego. Placki wyszły przepyszne, mięciutkie i delikatne. Składniki: 25 dag czerwonej porzeczki ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej szklanka maślanki 2 jajka cukier łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Obie mąki łączymy ze sobą. Dodajemy proszek do pieczenia i cukier. Dokładnie mieszamy. Jajka łączymy z maślanką. Dodajemy

Pobite gary Barbary
Bułki ze szpinakiem i serem feta. 187

feta:  na 6 sztuk 300 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant) 1/2 łyżeczki cukru 100 ml ciepłego mleka 100 ml delikatnie ogrzanej maślanki 50 ml oleju 1/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju      Mąkę przesiewamy do miski. Świeże drożdże rozcieramy z cukrem, mlekiem i łyżeczką przesianej mąki, odstawiamy na 10 minut(...)jeśli korzystamy z drożdży instant dodajemy je do mąki, dokładamy cukier, zalewamy mlekiem i dodajemy kolejno pozostałe składniki). Wyrośnięty rozczyn przekładamy do mąki, dodajemy maślankę, olej, sól i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (około 8 minut). Gotowe ciasto smarujemy olejem, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.  NADZIENIE: 80 g sera feta 80 g kremowego

Rozpustne gotowanie
Placuszki z gotowanych ziemniaków (moskole) 204

namieszałam składniki. Wyszło dobrze, ale czy to właśnie prawdziwie moskole? Tego niestety nie wiem :) Składniki: 1/2 kg ziemniaków 250 g mąki pszennej 1 jajko 1/2 szklanki kwaśnego mleka bądź maślanki 1płaska łyżeczka soli  pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugniatamy tłuczkiem lub przepuszczamy przez praskę i odstawiamy do ostudzenia.  Do ziemniaków dodajemy(...)jajko, mąkę i kwaśne mleko (lub maślankę). Doprawiamy solądać do masy jajka, przesianą mąkę oraz kwaśne mleko. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wyrabiamy na oprószonej mąką stolnicy, odcinamy o kawałku i formujemy w miarę kształtne placki o grubości mniej więcej 1 cm.  Smażymy na patelni z minimalną ilością tłuszczu. Palnik powinien być średnio rozgrzany i każdą stronę smażymy

bistro mama
Koktajl z maślanki 111

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Maślanka – 3 szkl Rzodkiewka – 1 pęczek Koperek Pieprz kolorowy Sól Koperek i rzodkiewki oczyścić opłukać i posiekać. Maślankę zimną wlać do blendera , wsypać warzywa, sól, pieprz i bardzo krótko zmiksować

Camilla w kuchni
KOKTAJL JABŁKOWO - OGÓRKOWO - JEŻYNOWY 162

wkrótce na blogu umieszczę przepis na śniadaniowy, bardziej pożywny koktajl. Składniki na 1 koktajl : 1 mały ogórek gruntowy, 3 małe jabuszka (mogą być kwaśne) 1/2 szkl jeżyn 1/2 szkl maślanki  ewentualnie 1 łyżka miodu Do blendera wrzucić ogórek pokrojony w paski, jabłka obrane i pokrojone w kostkę oraz umyte i osuszone jeżyny. Zblendować wszystko razem. Następnie dodać maślankę, ewentualnie

Banana Smiles
Ciasto przekładane owocami 101

dodać jogurtu i zmrozić przez 2 godziny. Wyjdą pyszne lody, w sam raz do ciepłego ciasta. Samo ciasto było eksperymentem. Miały być ciasteczka, ale pomyliłam proporcje i dodałam więcej maślanki. Mogłam dołożyć mąki, ale zaryzykowałam i wyszło przepyszne. Ciasteczka będą następnym razem ;) {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Ciasto przek\u0142adane owocami","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished(...)Porcje 8 Porcje 8 Składniki 400 g mąka orkiszowa jasna 100 g masło 2 szt jajko 80 g erytrol lub inne słodziwo 1 łyżeczka proszek do pieczenia 150 ml maślanka 300-400 g jabłka cukier wanilinowy, cynamon, płatki migdałów do smaku i dekoracji Sposób przygotowania Jabłka obieramy, koimy w słupki lub siekamy drobno. Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto powinno mieć

Kucharzyca
Muffinki z jagodami 152

mąki tortowej 80g brązowego cukru (lub 50g cukru białego) 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masło lub ½ szklanki oleju 180ml maślanki (mleka lub jogurtu naturalnego) Szczypta soli ¾ szklanki jagód Sposób przygotowania: Przygotuj owoce. Świeże jagody umyj i pozostaw na durszlaku, natomiast mrożone pozostaw do rozmrożenia. Wszystkie składniki, które używamy(...)powstałej mokrej masy dodajemy po kolei jajko, żółtko, szczyptę soli. Składniki miksujemy do połączenia. Na konie dodajemy suche składniki, które wcześniej ze sobą połączyliśmy. Suche składniki dodajemy naprzemiennie z maślanką. Mieszamy tylko do połączenia składników. Na koniec gotowe ciasto łączymy z jagodami. Formę na muf finki wykładamy papilotkami i wypełniamy je prawie do końca. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Podkręcony chłodnik 122

średniej wielkości buraki pokrojone w kostkę. Na koniec gotowania dorzucam posiekaną botwinę i gotuję jeszcze jakieś 2 minuty- liście lekko się zblanszują, ale nie rozgotują. Wszystko studzę. Mieszam z maślanką i dużym gęstym jogurtem, może być także kefir. Dorzucam 3 średnie, pokrojone w kostkę ogórki, rzodkiewki- kilka kroję w plastry, resztę ścieram na tarce na dużych oczkach. Dodaję posiekany koperek(...)liście laurowe 3 ziela angielskie sól i pieprz Bulionu otrzymamy około 0,5 litra. Potrzebujemy jeszcze: 2 dużych buraków i nieco botwinki- jeśli jeszcze jest dostepna 250 ml maślanki 400 ml jogurtu lub kefiru duży pęczek rzodkiewek 3-4 średniej wielkości ogórki gruntowe pęczek koperku pęczek szczypiorku sól i pieprz

Pichceniomania
Koktajl owocowy 167

najlepiej smakują latem, kiedy jest największy wybór owoców. Polecam pyszny koktajl z malin, truskawek i banana. Składniki 200 g malin 200 g truskawek 1 banan 300 ml maślanki 1 łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie) Wszystkie owoce myjemy. Banana obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Z truskawek usuwamy szypułki. Jeżeli mamy do czynienia z dużymi okazami - kroimy je np. w ćwiartki. Owoce wrzucamy(...)blendera kielichowego i zalewamy maślanką. Jeżeli lubicie słodkie koktajle, możecie dodać łyżeczkę ksylitolu. Miksujemy, aż wszystkie owoce się połączą w jednolitą masę. Gotowy koktajl przelewamy do szklanek lub innych naczyń. Owocowy koktajl podajemy jako deser, dodatek do śniadania lub jako przekąskę w ciągu dnia.  Działanie przeciwgorączkowe, ścigające, przeciwzapalne, rozkurczowe - to potrafią tylko maliny. Owoce te są bogate w witaminy

My Chcemy Jeść
PANCAKES Z BORÓWKAMI – kuchnia amerykańska 107

będziecie zachwyceni! SKŁADNIKI: ( ok. 12-14 szt ) * mąka pszenna – 0,5 szkl * mąka razowa – 0,5 szkl * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * cukier – 2 łyżki * maślanka – 1 szkl * stopione masło – 2 łyżki * borówki – ok. 0,5 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodajemy maślankę, masło i jajko – dokładnie

Ostra na Słodko