Placuszki na maślance

Placuszki na maślance

Placuszki na maślance

Przepis na : deser

Składniki na ok. 35 placuszków: 1 i 3/4 szklanki mąki 2 szklanki maślanki 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 40 g rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru Do podania: syrop klonowy sezonowe owoce Do miski miksera wlać maślankę, masło i wbić jajka. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Zmiksować. Patelnię rozgrzać, można ewentualnie dodać tłuszczu. Usmażyć placuszki na rumiano. Podawać z sezonowymi owocami, syropem klonowym, dżemem, cukrem pudrem wg preferencji. Smacznego! ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Moja Galeria Smaku

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.