Maślankowy chlebek

Maślankowy chlebek

Maślankowy chlebek

Idealnie maślankowy, delikatny, domowy chlebek. Idealnie smakuje z masełkiem lub domową konfiturą. Składniki: 1 ½ szklanki mąki 300 gram maślanki 1 jajko ½ łyżeczki sody oczyszczonej sól do smaku 1 łyżeczka masła olej do foremki Wykonanie: Mąkę połączyć z maślanką, sodą oczyszczoną wymieszaną z wodą, jajkiem, solą do smaku i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy. Piec 30 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu , posmarować masłem, przestudzić, pokroić na kromki.... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Tradycyjna Kuchnia

Autor

Tradycyjna KuchniaTradycyjna Kuchnia

Mam na imię Kaśka i jestem 27- letnią amatorką kuchni polskiej, choć także lubię poeksperymentować z kuchnią europejską (francuską, węgierską, niemiecką), a nawet azjatycką czy amerykańską.

Dzieciństwo spędziłam w Bieszczadach, zatem wychowana byłam na tradycyjnej, niskobudżetowej kuchni wschodniej, ocierającej się o kuchnię Kresową. Mój styl gotowania jest poniekąd hołdem dla tych tradycyjnych korzeni.

Nigdy nie miałam profesjonalnych lekcji gotowania, a moją jedyną kwalifikacją jest to, co pochodzi z miłości do dobrego jedzenia oraz doświadczenie wynikające z gotowania w domu na co dzień. Nauczyłam się gotować poprzez czytanie starych książek kucharskich, które wyszukuje na pchlich targach i w antykwariatach.

Ciągle się uczę i zdobywam doświadczenie metodą prób i błędów.

ZAPRASZAM NA MÓJ KULINARNY BLOG
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, pieczywo

Inne przepisy z Tradycyjna Kuchnia

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.