Postanowiłam konkurować ze Starym Wielbłądem i przyrządzić coś wreszcie w moim nowym szynkowarze. Na pierwszy ogień poszedł boczek, za którym tak tęskniliśmy w Arabii Saudyjskiej. Była
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDoceniłem wreszcie smak polskich jabłek. Żadna szarlotka nie smakuje tak dobrze, jak ta zrobiona z szarą renetą. Próbowaliśmy wiele razy robić szarlotkę z dostępnych w danym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZostało mi trochę okrawków mięsa wieprzowego z innych wyrobów. Za bardzo nie miałem pomysłu co z tymi resztkami zrobić - za dużo dla psa Sąsiada, za mało
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZapytała mnie ostatnio Ulalka co można zrobić z labnehu, ( tutaj przrpis ) a że dawno nie jadłem sernika, to pomyślałem, że warto poeksperymentować. Jako baza posłużył
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKolejna odsłona bigosu, tym razem w wersji bardziej zbliżonej do tradycyjnej polskiej kuchni. Składniki 2,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg wołowiny na gulasz
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTo nasz drugi przepis na samosa (inaczej zwane sambousa). Tym razem do farszu wykorzystaliśmy drób i bataty. Inny jest też skład ciasta, ale właśnie takie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBardzo smaczna, aromatyczna i prosta w wykonaniu kiełbasa możliwa do przygotowania w każdym domu. Kiełbasa nie wymaga wędzenia, a jedynie..... odrobinę cierpliwości w oczekiwaniu na degustację
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCzym się różni domowa szynka, od tej kupionej w sklepie ? Ano tym, że wreszcie czuję smak mięsa, zamiast konserwantów . Dlatego dzisiaj najprostszy sposób na pyszną i
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJakiś czas temu podawaliśmy Wam na naszym blogu z Arabii Saudyjskiej przepis na to " Jak się pozbyć...... chrapania ", który dostaliśmy od naszej sąsiadki - Panchemi. Zarówno
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPochodzenia tego sera sięga czasów wędrujących po całym Bliskim Wschodzie plemion beduińskich, jednak za jego ojczyznę najczęściej uznaje się Syrię i Armenię. Jibneh shelal (znana jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataShanklish to ser dość trudny do wykonania w polskim klimacie, jednak bez problemu można go przygotować latem. Można też obsuszyć shanklish w lodówce, chociaż w tradycyjnych
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzed chwilą zrobione...będzie w sam raz na Sylwestra....pomysł na taką przekąskę znalazłam tutaj. ..ja mięsko natarłam przyprawą do shoarmy i odstawiłam na kilka godzin lodówki..a potem smażyłam na oleju rzepakowym Rapso ..Zalewę zrobiłam z większej porcji..ale podaję tak jak znalazłam w necie..wiadomo ..ilość zalewy zależy od ilości mięsa.. pierś(...)kurczaka [ u mnie mięso gulaszowe drobiowe] sól pieprz przyprawa do shoarmy olej rzepakowy do smażenia jajko bułka tarta Zalewa: ¼ szkl. octu spirytusowego ½ litra wody 2 cebule ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ małego słoiczka koncentratu pomidorowego kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy 2 łyżki cukru ½ łyżki soli morskiej
Moje domowe kucharzenieDziś pyszny i ekspresowy obiad– Shaorma. Jest to typowe danie kuchni arabskiej, które można przyrządzić z dowolnego rodzaju mięsa . W Polsce zostało spopularyzowane dzięki restauracja Sphinx. Generalnie shoarma to blisko-wschodni sandwicz z mięsa jagnięcego, koziego, drobiowego, wołowego lub mieszanego. Mięso umieszcza się na rożnie obrotowym, gdzie jest opiekane i podgrzewane przez cały dzień. Czyli nic innego jak popularny Turecki(...)podania. Zapraszam!! Shaorma z kurczaka z pysznym sosem Składniki: · 2 piersi z kurczaka · ½ opakowanie przyprawy kebab shoarma (np. kamis) · ½ łyżeczki pieprzu cayenne · ser mozzarella · 2 łyżki oliwy z oliwek
Mania GotowaniaDzisiaj propozycja na danie z kuchni arabskiej, ale z lekką modyfikacją. Pewnie wszyscy znacie "szawarme (shawarma) czyli inaczej danie shoarma, tak popularne w jednej z sieci restauracji. Shawarma to bliskowschodnia potrawa w postaci skrawków mięsa okrawanych z pionowego, obrotowego rożna. Nazwa arabska "szawarma" pochodzi od tureckiego słowa çevirme, dosłownie "obracający się". W Turcji odpowiednikiem
Bernika - moj kulinarny pamietnikdanie jest dla nich. Bo co może być lepszego niż delikatna pierś kurczaka w aromatycznych przyprawach podana z górą sałatki i sosem jogurtowym? Do przygotowania użyłam domowej przyprawy do shoarmy, która wcale nie jest trudna i zamiast kupnych mieszanek warto pokusić się ją zrobić, a cały obiad to pyszny, szybki, zdrowy posiłek zarówno dla tych na diecie
Bernika - moj kulinarny pamietnik