tzatziki jest niezastąpionym dodatkiem do shoarmy , ( przepis na shoarmę ) dań z grilla, warzyw (zarówno świeżych, jak i grillowanych) czy też wyśmienitych chlebków pita. Tzatziki podajemy mocno schłodzony. Poniższy przepis został nico zmodyfikowany przez Lulu poprzez dodanie kalarepy, którą nadała tzatiki nieco więcej ostrości. Składniki: 0,4-0,5 litra bardzo gęstego jogurtu typu greckiego *** 0,4 - 05 kg ogórków
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNajprostszy przepis na świecie zrealizowany, smacznego oraz dla Dagmary za Kapsalon Składniki: foremki aluminiowe 6-8 średnich ziemniaków olej do smażenia 1 pojedyncza pierś kurczaka 1 łyżka przyprawy kebab shoarma (lub kebab-gyros) 10 dag żółtego sera 1/2 kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 ogórek świeży sos czosnkowy Folwark http://folwark.com.pl/produkty/sos-czosnkowy-m/ Sposób przygotowania: 1. Pierś kurczaka pokroić w małą kostkę(...)oprószyć przyprawą kebab shoarma i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie usmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Ziemniaki obrać i pokroić na frytki. Usmażyć na rumiano w gorącym oleju. Odstawić do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Ogórka i pomidora pokroić w półplasterki. Kapustę drobno poszatkować. 2.Przygotować 3-4 małe foremki aluminiowe
Z Kuchni Do Kuchnisama nie zrobiłam tortilli w domu :) Ta zrobiona własnoręcznie jest duuużo lepsza! Składniki: 4 tortille 1 pojedyncza pierś kurczaka 1/2 kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 ogórek świeży przyprawa kebab shoarma Sos: 200 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz koperek lub czosnek lub przyprawa curry Sposób przygotowania: 1. Składniki na sos wymieszać razem, doprawić solą i pieprzem i włożyć(...)lodówki, aby smaki się "przegryzły". Pierś kurczaka pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą kebab shoarma i włożyć do lodówki na godzinę. Ogórka i pomidora pokroić w półplasterki. Kapustę drobno poszatkować. Składniki sosu wymieszać. 2. Tortille skropić wodą i podgrzać na patelni po kilka sekund z obu stron. Kurczaka usmażyć na małej ilości oleju i ułożyć na tortill. Polać sosem, położyć
Na Ciasteczkowych Papierachłatwe do przygotowania i bardzo syte. W dodatku każdy ma swoją osobną porcję :) Składniki: 6-8 średnich ziemniaków olej do smażenia 1 pojedyncza pierś kurczaka 1 łyżka przyprawy kebab shoarma (lub kebab-gyros) 10 dag żółtego sera 1/2 kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 ogórek świeży Sos: 200 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz 1-2 ząbki czosnku oraz(...)Sposób przygotowania: 1. Składniki na sos wymieszać razem, doprawić solą i pieprzem i włożyć do lodówki, aby smaki się "przegryzły". Pierś kurczaka pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą kebab shoarma i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie usmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Ziemniaki obrać i pokroić na frytki. Usmażyć na rumiano w gorącym oleju. Odstawić
Na Ciasteczkowych Papierachpasty curry ( w zależności od preferowanego stopnia ostrości) 1 zielona papryczka chilli 1 cebula 2 ząbki czosnku sól olej kokosowy marynata do kurczaka sos sojowy 1 łyżeczka przyprawy shoarma ( lub innej ulubionej przyprawy) ryż 1 szklanka ryżu jaśminowego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka soli do ugotowania groszku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru SPOSÓB(...)PRZYGOTOWANIA Kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w 2 łyżkach sosu sojowego i przyprawie shoarma. Odstawić na 15-20 min. W garnku rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić ryż i chwilę smażyć, aż się lekko zeszkli. Zalać dwoma łyżkami wody. Dodać kurkumę i sól. Gotować, aż ryż wchłonie wodę, będzie miękki i żółty od kurkumy - ok 15 -20 min. ( Można użyć
DefinicjaSmakunabiera wspaniałej struktury. Wielokrotnie eksperymentowałam z marynatami do kurczaka na grilla i w wyniku tychże eksperymentów powstały moje trzy ulubione marynaty - biała, żółta i czerwona. Czyli ziołowo- czosnkowa, orientalna- shoarma i pikantna- paprykowa. Każda z nich jest pyszna i wyjątkowa na swój sposób. Biała jest niezwykle delikatna i aksamitna, żółta pachnie orientalnym curry, a czerwona swoim ognistym kolorem mówi sama(...)himalajskiej marynata żółta 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy francuskiej ( z całymi ziarnami) sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka miodu 3 łyżeczki przyprawy shoarma lub po 1 łyżeczce curry, kurkumy i słodkiej papryki marynata czerwona 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka papryki wędzonej słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka
DefinicjaSmakupolecam zwłaszcza z domowym sosem tysiąca wysp. SKŁADNIKI ( około 12 stripsów) stripsy 1 podwójna pierś z kurczaka 150 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej 1 łyżka przyprawy shoarma/ złocisty kurczak lub inna ulubiona 1/2 łyżeczki soli 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 2 szklanki płatków kukurydzianych sos 5 łyżek jogurtu naturalnego gęstego 2-3 łyżki ketchupu(...)cienkie duże płaty. Każdy płat podzielić na 3-4 mniejsze kawałki. To samo zrobić z drugim filetem. 2. Kawałki kurczaka umieścić w misce razem z jogurtem, oliwą, papryka, shoarmą, solą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dokładnie wymieszać i odstawić w szczelnie zamkniętym pojemniku do lodówki na 2h ( minimum 30 min). 3. Jogurt połączyć z ketchupem, tabasco, worchesterem oraz przeciśniętym przez
DefinicjaSmakuShoarma czy też Shawarma to danie pochodzenia arabskiego. Oryginalnie robi się je na pionowym obrotowym rożnie wolno opiekając mięso ogniem. Odpowiednik tego dania można znaleźć również w innych krajach np w Grecji gyros. Sam sposób przyrządzania ma na pewno wpływ na smak dania, ale niewątpliwie najważniejsza w shoarmie jest unikatowa mieszanka aż 11 przypraw, która właśnie sprawia że to danie
Milion SmakówTo chyba najprostszy sposób na przygotowanie domowym sposobem soczystej szynki, przy której " sklepowe " wędliny mogą się schować. Do tej szynki oprócz peklosoli nie dodałem żadnych przypraw
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKashta (zwany inaczej kishta lub ashta) to rodzaj kremowego śmietankowego sera aromatyzowanego wodą różaną i wodą z kwiatu pomarańczy. Obecnie coraz częściej spotyka się kashta z
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOdkąd mamy szynkowar ani razu nie kupiliśmy w sklepie wędliny. Nic nie smakuje tak wspaniale, jak samodzielnie przygotowane prasowanki, szynki, polędwice i boczki. Boczek z szynkowaru
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNie lubię dżemu pomarańczowego, ale konfitura to już zupełnie co innego. Do tego jeszcze ciepłe croissanty i śniadanie godne najbardziej wymagającego podniebienia gotowe. A skoro konfitura
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki na ciasto (około 50-60 pierogów) 500 g mąki pszennej lub tortowej 1 niepełna szklanka wrzącej wody (około 230 - 240 mililitrów) 4-5 łyżek
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki pasek bardzo chudych żeberek wędzonych - ok. 30 dag 0.5 kg białej kiełbasy surowej lub parzonej. 3/4 szklanki soku z kiszonych ogórków 3 czubate łyżki stołowe
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata