shoarma - 704 przepisów (strona:30/47)

Placki ziemniaczane pieczone na płycie z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką wg. przepisu Karola Okrasy 172

Lubimy placki ziemniaczane i każdy przepis na ten prosty i zarazem bardzo typowy dla kuchni polskiej smakołyk uważam, za gody wypróbowania. Tym razem postanowiliśmy sprawdzić przepis

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babka drożdżowa - na bazie przepisu z 1963 roku 209

Przepis na tę przepyszną, bardzo puszystą babkę drożdżową, którą widzicie na zdjęciach pochodzi z wydanej w 1963 roku książki Kuchnia Polska pod red. dr Stanisława Bergera

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pakistańska kheema czyli obiad w pół godziny 166

Słowo keema lub kheema  oznacza w języku urdu " mielone mięso " i nie ma w tym przypadku znaczenia czy mówimy o drobiu, jagnięcinie czy wołowinie. Ta

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sól - jaką wybrać i do czego stosować 178

Soli używamy praktycznie każdego dnia. Nawet jeśli sami nie dodajemy jej do potraw, to i tak sól spożywamy. Warto więc czasem zastanowić się czym właściwie doprawiamy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Proste ciasteczka czekoladowo - waniliowe 163

Mocno czekoladowe, z dobrze wyczuwalnym waniliowym aromatem, miękkie i pyszne ciasteczka, którym nikt się nie oprze. Na deszczową, jesienną niepogodę nie znajdziecie nic lepszego. Do tego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Syrop z młodych pędów sosny na przeziębienie 173

Początek maja to najlepszy czas na wykorzystanie darów Matki Natury. Można wtedy wzbogacić domową spiżarnię o takie rarytasy jak angielski sos miętowy, sok z młodej pokrzywy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Makaron w sosie serowym z pieczarkami i brokułami 803

średnia cebula ok. 10 pieczarek 2 ząbki czosnku 100 g serka topionego typu Gouda bez dodatków 150 ml śmietanki 30%  przyprawy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, przyprawa do shoarmy natka pietruszki do posypania   Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.   Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić(...)kostkę, oprószyć przyprawą do shoarmy i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dołożyć do kurczaka, smażyć. Pieczarki pokroić w półplasterki, dorzucić na patelnię, posolić, smażyć pod przykryciem, aż zmiękną i puszczą sok. Czosnek obrać i wycisnąć na patelnię do smażących się składników, wymieszać.    Dolać trochę wody, wrzucić pokrojony na mniejsze części serek topiony, wlać

Simply Food
Wiśniowa fantazja z bezą 239

Dzisiejszy przepis mimo, że dość długi, nie należy ani do trudnych, ani do zbyt pracochłonnych. Składniki Ciasto 350 g mąki pszennej 180 g zimnego masła 90

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Samosy warzywne - przepis z książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" 134

To za czym najbardziej tęsknią ekspaci to smak potraw znanych z domu, z kraju z którego pochodzimy. I dotyczy to wszystkich bez wyjątku. Nie ważne czy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kuchnia "fusion" - jak zaistnieć w świecie kulinarnych tuzów 151

Czasy są takie, że należy szukać jakiegoś ciekawego i inspirującego zajęcia, które zapewni Wam sławę i pieniądze. Podczas sesji „ półliterackiej ” wymyśliłem własnogłownie jak zaistnieć w świecie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gruszki w sosie wg. kuchni Pięciu Przemian 150

Znowu mamy fazę na " zdrowe odżywianie ". To już taka nowa świecka tradycja, że co pewien czas postanawiamy, że " już od jutra " będziemy tak jadać.  Tych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wygraj "Sekrety księżniczki" i.... czytaj z Wielbłądami 116

Wygraj książkę " Sekrety księżniczki. Prawdziwa opowieść saudyjskiej księżniczki o sile i słabości arabskich kobiet " autorstwa Jean Sasson i.... czytaj z Wielbłądami :) Zapraszamy do udziału w konkursie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Batoniki owsiane pełne zdrowia 165

Pożywne, pełne energii i.... tanie w porównaniu z tym co widzimy na sklepowych półkach. Energetyczne batoniki możemy też modyfikować, jeśli chodzi o dobór składników, ważne jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krakersy ziemniaczano - kukurydziane 197

Nie samym chlebem człowiek żyje. Do wszelakiego typu dipów i sosów doskonale sprawdzają się domowe krakersy. W książce Anny Czelej " W piekarni Pięciu Przemian " ( tutaj możecie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Grillowane ziemniaki z boczkiem i dipem musztardowym 181

Na nadchodzący weekend mamy dla Was super propozycję - grillowane ziemniaczki z boczkiem i doskonałym sosem musztardowym. Potrawa prosta do wykonania, pięknie prezentuje się na stole, a

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata