Tym razem na weekend długo oczekiwany sernik! Po ostatnim narzekaniu na brak prawdziwego sera przeżyłam miłe zaskoczenie. Mój tata nie mogąc słuchać już moich
ciastkarnia na kruchym spodziemleka25 dag cukru brzozowego1 łyżeczka soli5 dag drożdży lub małe opakowanie drożdży suchych1 jajkokakao0,5 kg mąki orkiszowej20 dag masła ( ja dodałam klarowanego, polecam też tłuszcz kokosowy)Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w mleku i lekko go podgrzewamy wraz z masłem. Dodajemy następnie cukier i sól. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej kuli, która nie będzie się
ciastkarnia na kruchym spodziedowolne) ilość wedle uznania- kawałek wędzonego boczku, ogonówki lub szynki- 1-2 cebule- jogurt naturalny- szczypior do posypania (nie trzeba)- sól i pieprz do smaku- 1-2 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego lub smalcu (tylko gdy mamy zbyt chudą wędzonkę)- paczka kaszy jaglanej ugotowanej wg tego przepisuGrzyby dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w garnku. Zalać wrzątkiem i doprowadzić
Smaczne Zdroweplasterki mango (przejdź do przepisu) Sernik na zimno z Matchą Składniki: 150g herbatników maślanych 70g masła 2 tabliczki białej czekolady 700g serka do serników z wiaderka 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 2 płaskie łyżki herbaty matcha 4 płaskie łyżeczki żelatyny 1/2 szkl. wody (przejdź do przepisu) Źródła: E-Herbata Natura herbaty Tajskie Smaki
My Culinary ArtKWAŚNY. Gotuje się ją długo, bo prawie 3 godziny, ale naprawdę warto. Wywaru wyjdzie trochę więcej, ale nie jest to problem. Można go następnego dnia zabielić mlekiem kokosowym i przygotować jedną z tajskich zup, np. SUP HED (tajską zupę grzybową). No to do dzieła! :) Składniki na wywar (mi wyszło 8 porcji): 2 ćwiartki kurczaka 2 marchewki
Tajskie smakiłyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki soli ½ szklanki rodzynek ½ szklanki suszonej żurawiny ½ szklanki suszonych moreli* *skład i proporcje granoli można dowolnie zmieniać według indywidualnych upodobań. Można dodać np. pestki słonecznika, wiórki kokosowe, kandyzowaną skórkę pomarańczową, a zamiast otrębów użyć płatków pszennych, owsianych, jęczmiennych. Wszystkie składniki za wyjątkiem suszonych owoców mieszamy w misce. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach, dorzucamy
Kolizje SmakówDzień dobry,Czy uwierzylibyście, że zaledwie z trzech produktów można przygotować fantastyczne danie?Moja dzisiejsza propozycja to ryż podany z soczewicą i karmelizowaną cebulką - wielu nawet
Chilli Czosnek i Oliwajeszcze w tym sezonie.Składniki:- 2 kg dojrzałych pomidorów- 6-8 czerwonych papryk- 3-5 ząbków czosnku- 1-1,5 szklanki bulionu- 1 łyżka oleju (u mnie kokosowy)- sól i swieżo mielony pieprz Dodatkowo:- bazylia- pikantny ser z niebieską pleśnią (nie trzeba)- oliwa z pierwszego tłoczenia do polania zupy- grzanki (ja miałam bez)Papryki umyć, przekroić na pół, usunąć
Smaczne Zdrowekakao. Wymieszać dokładnie i odstawić, by masa ostygła. Następnie formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Część można obtoczyć np. w zmielonych orzeszkach arachidowych lub w kakao czy wiórkach kokosowych. Moje ciasto było dość słodkie, dlatego nie dodawałam już więcej cukru. Jeśli jednak Wasze ciasto nie jest tak słodkie, dodajcie odrobinę cukru
Z miłości do słodkościziemniaki były podeschnięte, a twaróg zgliwiały. Kolejne pierogi, były orientalne. Do ciasta dodana została kurkuma, która nadała ciastu żółty kolor. Nadzienie składało się z ugotowanych krewetek, ugotowanej w mleku kokosowym kaszy quinoa, posiekanej kolendry, posiekanych papryczek chili, soku z limonki i pasty TOM KHA . Ja ulepiłam je jak tradycyjne uszka. Niektórzy zrobili jeszcze pierogi na słodko, z rabarbarem. Ja jednak
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękremem i z żurawiną przygotowałam specjalnie na otwarcie lokalu Fundacji Marchewkowe. Trochę zmodyfikowałam mój przepis na sernikowe tartaletki z malinami. Podobne są też do rustykalnych tartaletek z kremem kokosowym. Najważniejsze, że wszystkim te babeczki smakowały. Na otwarcie Fundacji przygotowałam również Sernikowe tartaletki z żurawiną Do nadziania babeczek wykorzystałam gotową masę makową wymieszaną z ubitym białkiem i posiekaną żurawiną. Makowe babeczki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOświecenie nie jest osiągnięciem, jest zrozumieniem, że nie ma niczego do osiągnięcia. Osho Myślałam, że to jęczmienka, a to jednak jęczmnienianka. Składniki: 1 szklanka mleka (użyłam kokosowego domowej roboty) Pół szklanki płatków jęczmiennych 1 łyżeczka miodu z mniszka lekarskiego (lub czegoś innego do osłodzenia) 2 łyżeczki kakao Gorzka czekolada z zawartością kakao min. 70% Siemię lniane Przygotowanie
Weganizm infantylnyłyżki kakao3 łyżki wody 1 łyżka syropu z agawy (lub więcej, w zależności od preferencji)3 krople olejku waniliowego1 łyżka oliwy z oliwek lub innego tłuszczu roślinnego (np. oleju kokosowego) szczypta solidodatkowo:otręby z czarną porzeczką wafle lodowe bez cukruPrzygotowanie: Obieramy banany i kroimy je na plasterki. Wrzucamy do miksera (jeszcze nie miksujemy). W osobnym naczyniu rozpuszczamy
Weganizm infantylnylasagne (wersja thin) lub 4-5 płatów (wersja thick)100 gram szpinaku (wersja thin) lub 400 gram szpinaku (wersja thick)1 szklanka mleka migdałowego (wypróbowałam także mleko sojowe i kokosowe, spośród tych trzech polecam migdałowe)6 łyżek oliwy z oliwek5 łyżek mąki pszennej przyprawy:sólpieprzgałka muszkatołowaopcjonalnie:bazylia Przygotowanie: Szpinak (mrożony lub świeży) podgrzewamy na patelni (wedle
Weganizm infantylnyKochani pieczemy tartę :) Jest naprawdę przepyszna i szybka w wykonaniu. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki ( uniwersalnej) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki kakao 150 g masła drobno pokrojonego 2 duże żółtka Masa: 150 g białej czekolady 2 łyżki żelatyny w prożku 1 szklanka śmietany kremówki 30% 3/4 szklanki cukru 500 g kremowego
Niezły Młynek