Przepis na : deser
Rok temu nowy rok przywitałam przedstawiając wam nasz śląski deser czyli kopę. W tym jakżeby inaczej również ten rok rozpoczynam od kopy, która zrobiłam na sylwestrowa imprezę ale w innej wersji. Kopa na Śląsku to deser na specjalne okazje, często sylwestrowe, prosta w przygotowaniu, pyszna i elegancka. Jest to pyszne połączenie placków kokosowych, śmietany, owoców, bakalii i spirytusu. A dla "goroli" to niezwykła przygoda smaków. Polecam też inną wersję - kopę pszczyńską, którą znajdziecie pod tym ... czytaj dalej...
Berniko, ależ mi smaka narobiłaś ! Piękna Ci wyszła ta kopa, a ja z przyjemnością skorzystam kiedyś z przepisu :)
Świetnie wygląda i pewnie tez tak smakuje. Jak na FB napisalaś o tym deserze to szukałam w goglach co to takiego ale niewiele było;)
bosko wygląda:) jedem oczarowana tym deserem, sama chętnie taki zrobię:D
Świetne. Ja akurat jestem na etapie poznawania śląskiej kuchni :) więc zdecydowanie dodaję ten przepis na listę To-Do ;)
nie trzeba dawać rodzynek jeśli się nie lubi, można dać same migdały albo żurawinę, albo wogóle zrezygnować z bakalii. owoce z puszki oczywiście, jakie sie lubi np gruszki, mandarynki albo mieszankę egzotyczną.