jest lekko gorzkawa w smaku, ale spokojnie, można ją dosłodzić. Czym? Cukrem białym zwykłym lub wybrać zdrowszy z tego samego sklepu, z którego miałam już do czynienia z palmowym, kokosowym i trzcinowym. Takie zdrowsze osłodzenie sobie napoju. Można również posłodzić syropem z agawy, który świetnie rozpuszcza się nie tylko w płynach. Herbatkę podałam z Kostkami z Niespodzianką. Takie podanie
Blondynka Gotujecoś ciężkiego.Gdy wystygnie wkładamy do lodówki żeby dobrze stężało.*Ja dodaję do polewy jeszcze kakao, bakalie i orzechy.Każdy dodaje to co lubi: orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, wiórki kokosowe, żurawinę, morele,daktyle, rodzynki...możliwości jest wiele, w zależności co lubi nasze dziecko lub my :)Można podawać w formie batoników, dzieci na pewno się ucieszą
Olikowa kuchniaPolecam!:) Blaszka 22x33cm. Składniki: Ciasto: 7 białek szczypta soli 150 g cukru 100g siekanych orzechów włoskich 100g siekanych orzechów laskowych (zamiast orzechów laskowych mogą być też włoskie) 100g wiórków kokosowych 100 g batonów Prince Polo o smaku orzechowym lub klasyczne ( 2 batony xxl) Dodatkowo: 2 opakowania czekoladowych herbatników Masa: Budyń: 7 żółtek 3 i 1/2 szklanki mleka 4 łyżki
Czerwona Porzeczkaminut. Smacznego! Danie jest dość nisko kaloryczne, więc polecam wszystkim tym którzy są na diecie! Polecam inne moje przepisy na ryby: 1. Owoce morza i tołpyga z mleczkiem kokosowym. przepis TU 2. Tołpyga z puree ziemniaczano- brokułowym przepis TU 3. Spaghetti z łososiem przepis TU Pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNIeukaliptusa! Samo zdrowie! Pełnia smaku! Odrobinkę? składniki na 2 porcje: - 6 truskawek hiszpańskich - 1 średni dojrzały banan - 1 kiwi - 1 serek waniliowy - 1/2 jogurtu naturalnego - 2 łyżki granoli kokosowej (przepis znajdziecie TU ) - po łyżeczce bio-miodu z eukaliptusa W wysokiej szklance układamy na przemian owoce z serkiem i jogurtem. Na samym wierzchu posypujemy granolą, eksponujemy miód. Możemy przyozdobić
SMYKWKUCHNItakże z innymi konfiturami. Przepis znaleziony tutaj (klik).Składniki:- 2 szklanki mąki (u mnie 340g mąki orkiszowej typ750)- 150g ksylitolu (lub cukru)- 3 łyżki oleju (u mnie ciepły olej kokosowy )- 2 łyżeczki sody (ja dałam mniej- tylko10g, uważam iż wystarczy)- 350g powideł śliwkowych (u mnie bez cukru)- ok.100ml mleka np.roślinnego lub maślanki- 1 jajkoWszystkie składniki umieszczamy w misie miksera
Smaczne Zdroweodlać lub dodać więcej mąki (ja dosypałam jeszcze trochę mąki (ok.20g pełnoziarnistej). Smażyć partiami na patelni z niewielką ilością (ok.1 łyżki na każdą partię, wówczas lepiej się przypiekają) oleju kokosowego, kilkakrotnie przewracajając. Ja nakładam łyżkę masy, spłaszczam ją i nakładam następną, przeważnie wchodzą mi po 4 sztuki na patelnię do smażenia naleśników. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym z dodatkiem świeżego
Smaczne Zdrowetylko wymyślicie: pomidorek koktajlowy, cebulka marynowana, winogrono, korniszon, pieczarki marynowane, oliwki. Wszystko symetrycznie ułożone zapewni jeszcze lepszy efekt. 3 2053 wejść Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym Czyli kolejne starcie z kuchnią lidla i po raz kolejny absolutny zachwyt przepisami Okrasy. Nic dodać nic ująć dlatego też kopiuję cały przepis, bez żadnych zmian
Brzuszki Łakomczuszkismalec wieprzowy ze skwarkami i z pysznymi dodatkami, w kilku wersjach. Ostatnio Rodzinka zaczęła się troszkę buntować, że karmię ich dziwnymi rzeczami- mi.in.smalcem nie smalcem (smalec wegański z oleju kokosowego), już nawet moja najmłodsza Córcia pyta czy to co je, jest na pewno tym czym być powinno...Więc dla małej odmiany coś co zbyt zdrowe pewnie nie jest
Smaczne ZdroweJogurtowa Panna Cotta jest bardzo smaczna! Ten mus truskawkowy uwielbiam i mogę go jeść łyżeczką. Przygotowywałam już kilka deserów w tym stylu: Panna Cotta klasyczna panna cotta na mleczku kokosowym. Panna cotta na kefirze z syropem pomarańczowym Jogurtowa Panna Cotta z musem truskawkowym ma gładką i aksamitną konsystencję. Przepis na 4 porcje. 200 ml jogurtu greckiego 100 ml śmietanki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszklanymi kloszami, po których uniesieniu uniósł się nad stołem obłoczek dymu. To danie Nr 1 wg Piotra. Na koniec podano nam typowo włoski deser: krem carmel z kokosową pianką z bitej śmietany, dla mnie ciut za słodki, dla Piotra idealny w smaku ( ale on uwielbia bardzo słodkie desery). Spędziliśmy tutaj miło 1,5 godziny, obsługiwani przez ujmującego kelnera
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękolor, jest bardzo rustykalna, podobnie jak tartaletki jakie mam na blogu: Sernikowe tartaletki z żurawiną Tartaletki z musem czekoladowym i orzechami Sernikowe tartaletki z malinami Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym Moja duża tarta ma również nieregularne, ręcznie utworzone kształty. Do przygotowania galette nie używałam formy do tarty, jedynie ułożyłam ją na papierze do pieczenia, a potem piekłam tartę na blasze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwiśniowym środkiem i moją zdrowszą wersją kruszonki (porcja na 16 niewielkich babeczek) Będziemy potrzebować: 1 szkl. płatków owsianych 1 szkl. otrąb owsianych 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. wiórków kokosowych 1/2 szkl. brązowego cukru demerara (jeśli chcielibyście użyć białego, to należy dodać go mniej, ok. 1/3 szkl.) 3/4 szkl. mleka 1/2 szkl. oleju 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo
Ratunku obiadgorzkiej, w przypadku mlecznej i białej powinny być o dwa stopnie niższe. Do przygotowania potrzebne są siliconowe foremki. Składniki:- 240 g gorzkiej lub mlecznej czekolady- pół szklanki wiórków kokosowych- 60 ml malibu- ok. 30 ml śmietanki 30%- 2 łyżeczki cukru pudruPrzygotowanie:1. Najpierw przygotowujemy nadzienie, żeby trochę sobie postało. Do wiórków wlewamy malibu i dodajemy cukier puder. Mieszamy
Kraina Tysiąca Smakówprzepisów mają charakter wyłącznie "poznawczy" - np. nie widziałam jeszcze w sklepach bulwy taro, choć może to równie dobrze świadczyć o tym, jakie sklepy odwiedzam ;) Tak więc gołąbki z orzecha kokosowego w liściach taro z wielkim żalem muszę sobie odpuścić... Ale znajdą się też przepisy "realne" do wykonania lub też zwyczajnie inspirujące do eksperymentów z egzotyczną kuchnią, bo przecież najczęściej można
Kraina Tysiąca Smaków