kokosowy - 4500 przepisów (strona:239/300)

SMALEC WIEPRZOWY ZE SKWARKAMI I Z PYSZNYMI DODATKAMI 224

smalec wieprzowy ze skwarkami i z pysznymi dodatkami, w kilku wersjach. Ostatnio Rodzinka zaczęła się troszkę buntować, że karmię ich dziwnymi rzeczami- mi.in.smalcem nie smalcem (smalec wegański z oleju kokosowego), już nawet moja najmłodsza Córcia pyta czy to co je, jest na pewno tym czym być powinno...Więc dla małej odmiany coś co zbyt zdrowe pewnie nie jest

Smaczne Zdrowe
Jogurtowa Panna Cotta z musem truskawkowym 315

Jogurtowa Panna Cotta jest bardzo smaczna! Ten mus truskawkowy uwielbiam i mogę go jeść łyżeczką. Przygotowywałam już kilka deserów w tym stylu:  Panna Cotta klasyczna panna cotta na mleczku kokosowym. Panna cotta na kefirze z syropem pomarańczowym Jogurtowa Panna Cotta z musem truskawkowym ma gładką i aksamitną  konsystencję. Przepis na 4 porcje. 200 ml jogurtu greckiego 100 ml śmietanki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zaproszenie do Poznania na set degustacyjny w Piano Bar 154

szklanymi kloszami, po których uniesieniu uniósł się nad stołem obłoczek dymu.  To danie Nr 1 wg Piotra.    Na koniec podano nam typowo włoski deser: krem carmel z kokosową pianką z bitej śmietany, dla mnie ciut za słodki, dla Piotra idealny w smaku ( ale on uwielbia bardzo słodkie desery).  Spędziliśmy tutaj miło 1,5 godziny, obsługiwani przez ujmującego kelnera

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Galette z serem i truskawkami 291

kolor, jest bardzo rustykalna, podobnie jak tartaletki jakie mam na blogu: Sernikowe tartaletki z żurawiną Tartaletki z musem czekoladowym i orzechami Sernikowe tartaletki z malinami Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym  Moja duża tarta ma również nieregularne, ręcznie utworzone kształty. Do przygotowania galette nie używałam formy do tarty, jedynie  ułożyłam ją na papierze do pieczenia, a potem piekłam tartę na blasze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Owsiane, wilgotne muffinki z wiśniowym środkiem 301

wiśniowym środkiem i moją zdrowszą wersją kruszonki (porcja na 16 niewielkich babeczek) Będziemy potrzebować: 1 szkl. płatków owsianych 1 szkl. otrąb owsianych 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. wiórków kokosowych 1/2 szkl. brązowego cukru demerara (jeśli chcielibyście użyć białego, to należy dodać go mniej, ok. 1/3 szkl.) 3/4 szkl. mleka 1/2 szkl. oleju 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo

Ratunku obiad
Domowe mleko ryżowe 148

Robiłam już sojowe i kokosowe, a teraz chciałam spróbować jak smakuje ryżowe. O tym, że są dwa przepisy na produkcję tego mleka dowiedziałam się, gdy byłam już w trakcie realizacji pierwszej wersji na bazie ryżu surowego. Zaczęłam robić wg pierwszej, a skończyłam wg drugiej;) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Torcikowa szkoła: Biszkopt idealny i biszkopty smakowe 487

   Dzisiejsza lekcja, poświęcona będzie biszkoptom.Biszkopt to podstawa do produkcji tortu. A, żeby tort był dobry - biszkopt musi być idealny.W internecie, w czasopismach, w książkach

kolorowotorcikowo
MUFFINY JOGURTOWO-BANANOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 236

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody -1/4 łyżeczki soli -1 szklanka jogurtu naturalnego - 1 jajko(ja dałam 3 przepiórcze) - 2/3 szklanki oleju( ja dałam olej kokosowy) -2 duże banany(rozgniecione) Wszystkie suche składniki przesiać do miski. W drugiej misce mieszamy ze sobą mokre składniki. Mieszamy obie miski aż się połącza składniki(mogą zostać grudki). Wykładamy ciasto

Smaczne Zdrowe
PĄCZKI Z POWIDŁAMI CIOTKI BRONKI 223

ponownego wyrastania. Powinny postać jeszcze około 0,5h, w celu napuszenia. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu(ok.180 stopni C) po kilka minut z każdej strony. Ja do smażenia używam oleju kokosowego(jest rewelacyjny, nie pozostawia żadnego posmaku tak jak oliwa lub smalec). Ewentualnie smażyć na Plancie.  Po usmażeniu pączki odsączać na ręczniku papierowym i jeszcze najlepiej ciepłe polukrować ,ewentualnie zimne

Smaczne Zdrowe
DOUGHNUT'S NA MĄCE ORKISZOWEJ 213

szklanki ciepłej wody - 1,5 szklanki ciepłego mleka - 0,5 szklanki ksylitolu(może być cukier) - 1 łyżeczka soli - 2 jajka - 70g tłuszczu roślinnego(typu "planta", ja dałam olej kokosowy) - ok.900g mąki orkiszowej białej (lub 850g pszennej) Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać trochę mąki , odstawić aż zacznie rosnąć. Do miski wsypać 2 szklanki mąki, ksylitol, sól, mleko, jajka i tłuszcz

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA MEGA KRUCHE 189

mąki). Ciasto podzielić na 3 części. Do każdej wmieszać inne dodatki, otrzymamy za jednym razem 3 różne rodzaje ciasteczek. Np.ja dałam : do 1 części płatki migdałów, do 2 wiórki kokosowe, do 3 kawałki czekolady. Ale można oczywiście dać dowolne dodatki. Każdą część ciasto dokładnie zawinąć w oddzielną folię spożywczą i dobrze schłodzić - co najmniej przez 30 minut. Rozgrzać piekarnik

Smaczne Zdrowe
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI JASNY Z ZIARNAMI NA DROŻDŻACH 240

płatki wypłyną na wierzch.Do miski wsypać mąki,ziarna, dodać sól, zamieszać. Następnie dodać wyrośnięty zaczyn oraz resztę wody . Zamieszać całość, najlepiej drewnianą kopyścią. Przełożyć do formy wysmarowanej lekko olejem kokosowym( przy silikonowych formach) lub posmarowanej i wysypanej mąką. Dokładnie poprzyduszać, wygładzić  łyżką maczaną w wodzie, obsypać makiem lub innymi ziarnami, spryskać wodą i odstawić na ok.15 minut.Po tym czasie

Smaczne Zdrowe
BIGOS SŁODKO-KWAŚNY NA WINIE 301

ilością borowików), do gotującej się białej kapusty dorzuciłam jeszcze 2 garście suszonych podgrzybków, tego nigdy za wiele. Kapusty gotujemy ok.1/2h.Mięso pokroić na grubsze plastry i usmażyć na oleju kokosowym lub smalcu. Ja smażyłam na oleju i tłuszczu gęsim. Mięso w trakcie smażenia podlać ok.1 szklanką czerwonego wina. Doprawić wg.uznania, ja przyprawiałam tylko solą ziołową , pieprzem, czosnkiem świeżym i suszonym

Smaczne Zdrowe
KOTLETY MIELONE , KLOPSIKI 238

wyrobienie gwarantuje nam , że mięso będzie zwarte, nie będzie się rozpadało. Z wyrobionego mięsa formujemy różnej , odpowiadającej nam najbardziej wielkości kule, które odkładamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy bezzapachowy lub oliwę i smażymy mięso. Na początku na dużym ogniu a później temperaturę palnika skręcamy i dosmażamy mięso co chwilę przewracając je. Smażę zazwyczaj ok.10-15 minut. Mają się ładnie

Smaczne Zdrowe
DOMOWY PASZTET ZAPIEKANY 454

ziele angielskie, majeranek, gałkę muszkatołową, sól oraz świeżo mielony kolorowy pieprz (ja daję dość sporo). Dodajemy także tłuszcz - roztopiony (dowolny, może być smalec, oliwa z oliwek, tłuszcz drobiowy, olej kokosowy bezzapachowy), Ja w pierwszej wersji dodałam tłuszcz kaczo-gęsi od smażenia mięs (dałam tylko 2 łyżki, można więcej); w drugiej dodałam tłuszcz (specjalnie sobie odlałam) od smażenia mięs wieprzowych

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania