biszkopt - 18139 przepisów (strona:211/1210)

Happy birthday to You! 179

słodki, niesamowicie pyszny. Niezbyt trudny w przygotowaniu, choć dość czasochłonny. No i wygląda wspaniale - bardzo jestem zadowolona z dekoracji, wyszła dokładnie tak, jak sobie zamarzyłam. Jest więc, tradycyjnie już, biszkopt rzucany, który udaje się zawsze. Mój tylko z trzech jajek, ale można zrobić z pięciu - łatwiej da się przekroić na trzy części. Jeśli jednak zrobicie taki malutki jak mój, można(...)przekroić tylko na pół, na spód dać masę jabłkową, na to krem, i przykryć drugą częścią. Biszkopt nasączyłam alkoholem wymieszanym z sokiem z cytryny - żeby nieco wyostrzyć i przełamać słodki smak kremu. W środku bowiem znajduje się bajecznie pyszna masa kajmakowa na bazie ricotty - dużo lżejsza niż taka na mascarpone, choć nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć właśnie tego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Biszkopt z truskawkami 209

Waniliowy biszkopt, bita śmietana, truskawki i galaretka Najprostsze ciasta zazwyczaj bywają najlepsze i taki okazał się ten biszkopt . Waniliowy biszkopt , pianka śmietankowa i delikatnie kwaśne truskawki zalane galaretką to połączenie które sprawiło , ze ciasto znikło w mgnieniu oka. Ciasto szybkie w wykonaniu i idealne na upalne dni. Biszkopt: 4 jajka 1/2  szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 2 łyżki(...)łyżeczki żelatyny troszkę wody do rozpuszczenia żelatyny W ciepłej wodzie rozpuścić żelatynę i ostudzić. Do śmietany dosypać fix i cukier i ubić. Ubitą połączyć z żelatyną Dodatkowo : galaretka truskawki Biszkopt układamy w blaszce, wykładamy bitą śmietanę . W śmietanę wciskamy truskawki i zalewamy galaretką

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
TORCIK KAWOWO-MIGDAŁOWY Z NUTKĄ MARCEPANU (Bezglutenowy) 176

swoim pysznym smakiem, że postanowił zachować pozory i z nabytej od nas skromności, wolał się prezentować gorzej, aby nie wszystko w nim było idealne. Torcik składa się z budyniowego biszkoptu, masy migdałowej, kruchutkiej (a w zasadzie pokruszonej) bezy i masy kawowej (z kawy marcepanowej) - kolejność od dołu do góry. Niesamowity smak mas zawdzięczamy pysznościom od SKWORCU !   To właśnie(...)jest pole do popisu. Ciasta, desery, masy... ale i dania wytrawne! Genialny jako zdrowe zastępstwo dla mąk. Czarujcie! Z takim "zaklęciem" wszystko wyjdzie. SKŁADNIKI NA TORCIK KAWOWO-MIGDAŁOWY: * Biszkopt -  - białka, 4 - cukier puder (1/2 szklanki), - mąka ziemniaczana (1 łyżka) - proszek budyniowy mały, - szczypta proszku do pieczenia (bg), * Beza -  - białka - 4 - cukier - 3/4 szklanki - sól - odrobinka * Masy kawowa

Wypisz Wymaluj
Biszkopt z jabłkami i budyniem 1091

Łatwy i szybki biszkopt z jabłkami i budyniem Biszkopt z jabłkami i budyniem  SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka -9 szt kakao -2 łyżki proszek do pieczenia -1 łyżka cukier -3/4 szkl mąka -6 łyżek sól tłuszcz MASA BUDYNIOWA budyń waniliowy -2 opak mleko -3 szkl cukier -4 łyżki margaryna palma-1 kost MASA JABŁKOWA galaretki pomarańczowe -2 opak jabłka(...)mleka, dodać cukier i kostkę margaryny, zagotować.  W pozostałej szklance mleka, rozmieszać budynie.  Na gotujące się mleko , wlać rozmieszany proszek budyniowy, zagotować mieszając.  SKŁADANIE CIASTA  biszkopt  masa jabłkowa  masa budyniowa  biszkopt  Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Kuchnia Danusi
Tiramisu made by MP. 330

Jest dość słodkie, ale nie przerażająco ;). Osobiście zapraszam do spróbowania swoich sił.  Nie jest to trudne do wykonania, a efekt naprawdę jest spektakularny.  Składniki: opakowanie podłużnych biszkoptów 4 żółtka 200 ml kawy espresso (lub mocnej rozpuszczalnej) 300 ml śmietany 30 % 250 g mascarpone 6 łyżek cukru likier amaretto (bądź inny wyraźny w smaku alkohol) ciemne kakao Wykonanie: Przykrywamy(...)tortownicy 18-20 cm  papierem do pieczenia. Biszkopty dzielimy na pół i układamy pionowo dookoła tortownicy. Zimną kawę łączymy z amaretto (do smaku). Biszkopty (jeden po drugim) szybko moczymy w przygotowanej  mieszaninie i układamy na dnie tortownicy. Jajka dokładnie myjemy i sparzamy skorupki.  Oddzielamy białka od żółtek. Ucieramy żółtka z cukrem na białą puszystą masę, następnie dodajemy

Malinowe Pocałunki
Caffe Latte - ciasto 420

Biszkopt kawowy: - 6 jaj - 1,5 szkl. cukru - 1 szkl. mąki - 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w jak najmniejszej ilości wody - łyżeczka octu Białka ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier, ubijamy aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy żółtka wymieszane z octem, następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec ekstrakt(...)kawowy. Pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni C. Biszkopt kroimy na dwa blaty. 2. Opakowanie biszkoptów  poncz do nasączenia biszkoptów i biszkoptu: - 3 łyżeczki kawy zalewamy 150 ml wrzącej wody, słodzimy brązowym cukrem, dodajemy 100 ml śmietanki 36%, mieszamy i studzimy Tak przygotowanym ponczem nasączamy biszkopt jak i biszkopty.  3. Krem czekoladowy: - 150 g masła (o temp

SMYKWKUCHNI
BISZKOPT BEZGLUTENOWY, NA MĄCE RYŻOWEJ, BEZ PROSZKU DO PIECZENIA I BEZ CUKRU 453

Przepis , który od razu skradł moje serce. Odkąd odkryłam go tydzień temu gościł już u nas dwukrotnie. Moje biszkopty zawsze były bez dodatku proszku do pieczenia, tak przygotowywała zawsze moja Mama, w ten sam sposób przygotowuję biszkopty i ja, wychodzą super puszyste i wilgotne (nigdy ich niczym nie skrapiam gdyż nie ma takiej potrzeby). Kiedyś były to biszkopty pszenne(...)jakiegoś czasu są to biszkopty orkiszowe, a dzisiejszy jest na mące ryżowej. Przyznam szczerze iż nie wiedziałam, że z mąki ryżowej da się upiec biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia, jakoś tak mąka ryżowa mnie nie przekonywała, do czasu... Podjęłam wyzwanie i nie żałuję... Biszkopt z niej wychodzi pyszny, puszysty i co najważniejsze bez glutenu. Polecam, nie tylko osobom

Smaczne Zdrowe
Kostka kawowa 419

Kostka kawowa to po przepisie na ciasto kawowe z polewą śmietanową kolejna propozycja dla wielbicieli kawowych smakołyków. Składają się na nią kakaowy biszkopt, kawowa warstwa powstała na bazie jogurtu oraz polewa z czekolady. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, jednak - jak większość ciast na zimno - dość czasochłonne, gdyż po włożeniu gotowego ciasta do lodówki musimy odczekać kilka godzin na stężenie(...)pamiętać o wykonaniu ciasta najlepiej dzień wcześniej, jeśli robimy je na specjalną okazję czy wizytę gości. Moje ciasto kawowe zostało wykonane w formie o wymiarach 24x24cm. Kostka kawowa Składniki: biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru 9 łyżek mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ponczu kawowego szczypta soli poncz kawowy 3 łyżki kawy rozpuszczalnej

Smakołyki Bereniki
Proste Ciasto Z Cytrynowym Kremem Mascarpone 20

ciasto powstało... i okazało się kolejny raz że prosty przepis, a smakuje wspaniale i nic więcej do szczęścia nam nie potrzeba ;) Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm   biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl mąki (szkl o pojemności 200 ml) 1/2 szkl cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju kilka kropel esencji waniliowej  masa: 250 g mascarpone(...)łyżki cukru pudru  50 ml śmietanki 30 % 30 - 50 ml soku z cytryny ( użyłam takiego z koncentratu ) dodatkowo: 1/3 puszki kajmaku mielone orzechy laskowe    Pieczenie biszkoptu   1. Jajka miksujemy  wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i esencją waniliową.  Biszkopt pieczemy w 180 stop przez

Gotowanie...to proste !
Ciasto delicje 17

ciasto to domowa interpretacja kultowych ciasteczek Delicje – ale w lżejszym, bardziej fit wydaniu. Na delikatnym biszkopcie rozkłada się aksamitna masa budyniowa z dodatkiem skyruu, która smakuje jak połączenie kremu waniliowego z sernikiem na zimno. Do tego warstwa pomarańczowej galaretki, która dodaje świeżości, i czekoladowa polewa, która wszystko pięknie spina w całość. Print Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat Rating(...)voted ) Ingredients Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa jabłkowa z galaretką: 4–5 dużych jabłek (najlepiej szara reneta lub antonówka) 2 galaretka wiśniowa 1/2 szklanki wody 1 łyżka cukru (opcjonalnie) Warstwa budyniowa: 500 ml mleka 2 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru) 2–3 łyżki cukru (do smaku) 250 g skyru

zjem to blog kulinarny
Rolada z białek z cytrynowym kremem 21

marnować. Gdy zostają mi białka po pieczeniu ciasteczek czy smażeniu pączków to zawsze je wykorzystuję. Tym razem powstała rolada z białek. Prosto i pysznie. Nie jest tak puszysta jak biszkopt z całych jajek, ale jest również pyszna. Do tego krem cytrynowy na bazie masła i Lemon Curd. Upieczcie do kawy. Koniecznie.    Potrzebujemy: Na biszkopt białkowy: 6 białek(...)puder do smaku krem cytrynowy Lemon Curd według uznania ( tutaj mój przepis na krem cytrynowy:  Lemon Curd )     Wykonanie pysznej rolady z kremem cytrynowym:    1. Biszkopt białkowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy, następnie wlewamy olej i ubijamy kilka chwil. Na koniec wsypujemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy

Izabelawkuchni
Ciasto z galaretką 65

się ciepło i słonecznie więc nabrałam ochoty na takie lekkie ciasto biszkoptowe z kremem i galaretką. Ciasto wyszlo fajnie orzeźwiające, lekko owocowe i kolorowe. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: 7 jaj 1 szkl cukru kryształu  1 cukier waniliowy 1 i 3/4szkl mąki pszennej tortowej  2 łyżki mąki ziemniaczanej  1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)wmieszać delikatnie łyżką do masy jajecznej. Ciastka wyłożyć dk prostokątnej blachy lub tortownicy o wymiarach 25x35cm. Piec w temperaturze 170 stopni ok. 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt wystudzić o przekroić na 3 blaty. Pierwszy spodni blat ciasta umieścić spowrotem w blaszce. Do nasączenia: 400ml wrzątku  Sok z połowy cytryny 3-4 łyżeczki cukru Wszystkie wymienione składniki

Waniliowe Improwizacje
Tiramisu Historia i Pochodzenie – Moja Wersja Tira Light 42

narodziło się w regionie Veneto w północnych Włoszech. Uważa się, że deser ten powstał w latach 60. XX wieku w restauracji „Le Beccherie” w Treviso. W oryginalnym przepisie połączono biszkopty nasączone mocną kawą, mascarpone, jajka, cukier, kakao i likier. Włoska tradycja mówi, że tiramisu było deserem miłości – słodkim zastrzykiem energii podawanym młodym parom. Z czasem deser ten zyskał światową popularność(...)wielu interpretacji, od klasycznych po nowoczesne, jak moja Tira Light. Rodzaje tiramisu Choć oryginalne tiramisu zawierało tylko kilka składników, dziś istnieje wiele wariantów tego deseru: Klasyczne tiramisu – z mascarpone, biszkoptami i kawą. Truskawkowe tiramisu – z dodatkiem świeżych owoców i galaretki. Czekoladowe tiramisu – wzbogacone o warstwy czekolady. Dietetyczne tiramisu – wersje o obniżonej kaloryczności, jak moja Tira Light. Tira Light – Przepis

RafalCook
Sernik odwracany 38

Święta Bożego Narodzenia zawsze piekę sernik. W tym roku postawiłam na sernik odwracany. Sernik ten jest modyfikacja mojego poprzedniego przepisu na sernik na biszkopcie. Tym razem zrobiłam go na ciemnym kakaowo-orzechowym biszkopcie i zmodyfikowałam odrobinę masę serową. Sernik wyszedł pyszny więc dzielę się przepisem. Oto on: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa serowa: 1kg sera z wiaderka 2 jajka 4 żółtka(...)dodawać partiami ser z wiaderka. Gdy skladniki się połącza wmieszać do masy serowej budyń w proszku. Masę przelać do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na czas przygotowania biszkoptu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt kakaowo - orzechowy: 4 białka pozostałe z masy serowej 2 jajka  5 łyżek mąki pszennej tortowej  5 łyżek zmielonych orzechów włoskich  2 łyżki ciemnego

Waniliowe Improwizacje