Rewelacyjne ciasto na biszkopcie z kremową, aksamitna, budyniową masą z kawałkami ananasa oraz warstwą bezowo- kokosową, a wszystko polane czekoladą i oprószone wiórkami kokosowymi - wypiek, którym nie powstydzi się żadna Pani (lub Pan) domu. Polecam. Ciasto Ananasowo-Kokosowe - Składniki: Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 łyżki mąki tortowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy(...)spod ananasów Polewa czekoladowa: 40 ml śmietanki kremówki 30% 40 g gorzkiej czekolady łyżeczka malibu (lub wódki) ok. 2 łyżki wiórków kokosowych (do posypania) Ciasto Ananasowo-Kokosowe - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę (ok. 21x28cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy cukier wraz
Słodka Stronachwili, kiedy zostawiłam postawiona przed zadaniem, myślałam o tej roladzie - prezentuje się bowiem zabójczo. Cóż, efekt nie jest tak łatwo osiągnąć... Wszystko było dobrze do momentu ponownego zwijania. Biszkopt zrobił mi brzydkiego psikusa, i popękał w miejscach łączenia. Byłam trochę podłamana, ale C. słusznie stwierdził, że nie od razu Kraków zbudowano (on tego tak nie ujął, ale dokładnie(...)spróbuję to zrobić troszkę inaczej... Niemniej, rolada wyszła fantastyczna smakowo. Domowej roboty dżem (trzeba go jakoś wykorzystać, prawda?), niesamowity krem z mascarpone - jeny, jakie to dobre! No i nieszczęsny biszkopt, który choć nie wygląda, to smakuje naprawdę dobrze. Rolada z dżemem i mascarpone, dekorowana ciastem cygaretkowym Składniki: (na blachę 40x35 cm) biszkopt: 4 jajka 85 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzesłodki, niesamowicie pyszny. Niezbyt trudny w przygotowaniu, choć dość czasochłonny. No i wygląda wspaniale - bardzo jestem zadowolona z dekoracji, wyszła dokładnie tak, jak sobie zamarzyłam. Jest więc, tradycyjnie już, biszkopt rzucany, który udaje się zawsze. Mój tylko z trzech jajek, ale można zrobić z pięciu - łatwiej da się przekroić na trzy części. Jeśli jednak zrobicie taki malutki jak mój, można(...)przekroić tylko na pół, na spód dać masę jabłkową, na to krem, i przykryć drugą częścią. Biszkopt nasączyłam alkoholem wymieszanym z sokiem z cytryny - żeby nieco wyostrzyć i przełamać słodki smak kremu. W środku bowiem znajduje się bajecznie pyszna masa kajmakowa na bazie ricotty - dużo lżejsza niż taka na mascarpone, choć nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć właśnie tego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWaniliowy biszkopt, bita śmietana, truskawki i galaretka Najprostsze ciasta zazwyczaj bywają najlepsze i taki okazał się ten biszkopt . Waniliowy biszkopt , pianka śmietankowa i delikatnie kwaśne truskawki zalane galaretką to połączenie które sprawiło , ze ciasto znikło w mgnieniu oka. Ciasto szybkie w wykonaniu i idealne na upalne dni. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 2 łyżki(...)łyżeczki żelatyny troszkę wody do rozpuszczenia żelatyny W ciepłej wodzie rozpuścić żelatynę i ostudzić. Do śmietany dosypać fix i cukier i ubić. Ubitą połączyć z żelatyną Dodatkowo : galaretka truskawki Biszkopt układamy w blaszce, wykładamy bitą śmietanę . W śmietanę wciskamy truskawki i zalewamy galaretką
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaswoim pysznym smakiem, że postanowił zachować pozory i z nabytej od nas skromności, wolał się prezentować gorzej, aby nie wszystko w nim było idealne. Torcik składa się z budyniowego biszkoptu, masy migdałowej, kruchutkiej (a w zasadzie pokruszonej) bezy i masy kawowej (z kawy marcepanowej) - kolejność od dołu do góry. Niesamowity smak mas zawdzięczamy pysznościom od SKWORCU ! To właśnie(...)jest pole do popisu. Ciasta, desery, masy... ale i dania wytrawne! Genialny jako zdrowe zastępstwo dla mąk. Czarujcie! Z takim "zaklęciem" wszystko wyjdzie. SKŁADNIKI NA TORCIK KAWOWO-MIGDAŁOWY: * Biszkopt - - białka, 4 - cukier puder (1/2 szklanki), - mąka ziemniaczana (1 łyżka) - proszek budyniowy mały, - szczypta proszku do pieczenia (bg), * Beza - - białka - 4 - cukier - 3/4 szklanki - sól - odrobinka * Masy kawowa
Wypisz WymalujŁatwy i szybki biszkopt z jabłkami i budyniem Biszkopt z jabłkami i budyniem SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka -9 szt kakao -2 łyżki proszek do pieczenia -1 łyżka cukier -3/4 szkl mąka -6 łyżek sól tłuszcz MASA BUDYNIOWA budyń waniliowy -2 opak mleko -3 szkl cukier -4 łyżki margaryna palma-1 kost MASA JABŁKOWA galaretki pomarańczowe -2 opak jabłka(...)mleka, dodać cukier i kostkę margaryny, zagotować. W pozostałej szklance mleka, rozmieszać budynie. Na gotujące się mleko , wlać rozmieszany proszek budyniowy, zagotować mieszając. SKŁADANIE CIASTA biszkopt masa jabłkowa masa budyniowa biszkopt Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia DanusiJest dość słodkie, ale nie przerażająco ;). Osobiście zapraszam do spróbowania swoich sił. Nie jest to trudne do wykonania, a efekt naprawdę jest spektakularny. Składniki: opakowanie podłużnych biszkoptów 4 żółtka 200 ml kawy espresso (lub mocnej rozpuszczalnej) 300 ml śmietany 30 % 250 g mascarpone 6 łyżek cukru likier amaretto (bądź inny wyraźny w smaku alkohol) ciemne kakao Wykonanie: Przykrywamy(...)tortownicy 18-20 cm papierem do pieczenia. Biszkopty dzielimy na pół i układamy pionowo dookoła tortownicy. Zimną kawę łączymy z amaretto (do smaku). Biszkopty (jeden po drugim) szybko moczymy w przygotowanej mieszaninie i układamy na dnie tortownicy. Jajka dokładnie myjemy i sparzamy skorupki. Oddzielamy białka od żółtek. Ucieramy żółtka z cukrem na białą puszystą masę, następnie dodajemy
Malinowe PocałunkiBiszkopt kawowy: - 6 jaj - 1,5 szkl. cukru - 1 szkl. mąki - 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w jak najmniejszej ilości wody - łyżeczka octu Białka ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier, ubijamy aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy żółtka wymieszane z octem, następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec ekstrakt(...)kawowy. Pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni C. Biszkopt kroimy na dwa blaty. 2. Opakowanie biszkoptów poncz do nasączenia biszkoptów i biszkoptu: - 3 łyżeczki kawy zalewamy 150 ml wrzącej wody, słodzimy brązowym cukrem, dodajemy 100 ml śmietanki 36%, mieszamy i studzimy Tak przygotowanym ponczem nasączamy biszkopt jak i biszkopty. 3. Krem czekoladowy: - 150 g masła (o temp
SMYKWKUCHNIPrzepis , który od razu skradł moje serce. Odkąd odkryłam go tydzień temu gościł już u nas dwukrotnie. Moje biszkopty zawsze były bez dodatku proszku do pieczenia, tak przygotowywała zawsze moja Mama, w ten sam sposób przygotowuję biszkopty i ja, wychodzą super puszyste i wilgotne (nigdy ich niczym nie skrapiam gdyż nie ma takiej potrzeby). Kiedyś były to biszkopty pszenne(...)jakiegoś czasu są to biszkopty orkiszowe, a dzisiejszy jest na mące ryżowej. Przyznam szczerze iż nie wiedziałam, że z mąki ryżowej da się upiec biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia, jakoś tak mąka ryżowa mnie nie przekonywała, do czasu... Podjęłam wyzwanie i nie żałuję... Biszkopt z niej wychodzi pyszny, puszysty i co najważniejsze bez glutenu. Polecam, nie tylko osobom
Smaczne ZdroweKostka kawowa to po przepisie na ciasto kawowe z polewą śmietanową kolejna propozycja dla wielbicieli kawowych smakołyków. Składają się na nią kakaowy biszkopt, kawowa warstwa powstała na bazie jogurtu oraz polewa z czekolady. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, jednak - jak większość ciast na zimno - dość czasochłonne, gdyż po włożeniu gotowego ciasta do lodówki musimy odczekać kilka godzin na stężenie(...)pamiętać o wykonaniu ciasta najlepiej dzień wcześniej, jeśli robimy je na specjalną okazję czy wizytę gości. Moje ciasto kawowe zostało wykonane w formie o wymiarach 24x24cm. Kostka kawowa Składniki: biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru 9 łyżek mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ponczu kawowego szczypta soli poncz kawowy 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
Smakołyki Berenikisię ciepło i słonecznie więc nabrałam ochoty na takie lekkie ciasto biszkoptowe z kremem i galaretką. Ciasto wyszlo fajnie orzeźwiające, lekko owocowe i kolorowe. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: 7 jaj 1 szkl cukru kryształu 1 cukier waniliowy 1 i 3/4szkl mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)wmieszać delikatnie łyżką do masy jajecznej. Ciastka wyłożyć dk prostokątnej blachy lub tortownicy o wymiarach 25x35cm. Piec w temperaturze 170 stopni ok. 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt wystudzić o przekroić na 3 blaty. Pierwszy spodni blat ciasta umieścić spowrotem w blaszce. Do nasączenia: 400ml wrzątku Sok z połowy cytryny 3-4 łyżeczki cukru Wszystkie wymienione składniki
Waniliowe Improwizacjenarodziło się w regionie Veneto w północnych Włoszech. Uważa się, że deser ten powstał w latach 60. XX wieku w restauracji „Le Beccherie” w Treviso. W oryginalnym przepisie połączono biszkopty nasączone mocną kawą, mascarpone, jajka, cukier, kakao i likier. Włoska tradycja mówi, że tiramisu było deserem miłości – słodkim zastrzykiem energii podawanym młodym parom. Z czasem deser ten zyskał światową popularność(...)wielu interpretacji, od klasycznych po nowoczesne, jak moja Tira Light. Rodzaje tiramisu Choć oryginalne tiramisu zawierało tylko kilka składników, dziś istnieje wiele wariantów tego deseru: Klasyczne tiramisu – z mascarpone, biszkoptami i kawą. Truskawkowe tiramisu – z dodatkiem świeżych owoców i galaretki. Czekoladowe tiramisu – wzbogacone o warstwy czekolady. Dietetyczne tiramisu – wersje o obniżonej kaloryczności, jak moja Tira Light. Tira Light – Przepis
RafalCookŚwięta Bożego Narodzenia zawsze piekę sernik. W tym roku postawiłam na sernik odwracany. Sernik ten jest modyfikacja mojego poprzedniego przepisu na sernik na biszkopcie. Tym razem zrobiłam go na ciemnym kakaowo-orzechowym biszkopcie i zmodyfikowałam odrobinę masę serową. Sernik wyszedł pyszny więc dzielę się przepisem. Oto on: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa serowa: 1kg sera z wiaderka 2 jajka 4 żółtka(...)dodawać partiami ser z wiaderka. Gdy skladniki się połącza wmieszać do masy serowej budyń w proszku. Masę przelać do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na czas przygotowania biszkoptu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt kakaowo - orzechowy: 4 białka pozostałe z masy serowej 2 jajka 5 łyżek mąki pszennej tortowej 5 łyżek zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki ciemnego
Waniliowe ImprowizacjeCześć Kochani, dziś przychodzę do Was z propozycją na kolejne pyszne ciasto. Tym razem chcę Wam -przedstawić ciasto Kawowa Chmurka. Składa się z mięciutkiego kakaowego biszkoptu, powideł, kremu, pianki kawowej i delikatnej bezy. Całość smakuje po prostu wspaniale, ciasto pięknie, elegancko wygląda , ładnie się kroi. Bardzo polecam, idealnie nada się na każdą okazję, na zbliżające się Boże Narodzenie. Zapraszam(...)Zapraszam też na film z przygotowania ciasta krok po kroku SKŁADNIKI Blaszka 25x35cm używam szklanki 250ml BISZKOPT KAKAOWY -6 jajek -3/4 szkl cukru -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -2,5 łyżki kakao -3/4 szkl mąki pszennej tortowej KREM -750ml mleka -4 żółtka (białka odkładamy do bezy) -3 budynie waniliowe po 40g bez cukru
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku