kajmakiem. Łączy w sobie smaki świąt, pięknie wygląda, jest bardzo kremowe, delikatne i wręcz rozpływa się w ustach. Składa się z miodowych, mięciutkich spodów przełożonych kremem, z piernikowego mięciutkiego biszkoptu, całość posmarowana jest masą kajmakową i posypane orzechami. Warstwy idealnie do siebie pasują i tworzą przepyszną kompozycję. Polecam gorąco na święta. Zapraszam też na film :) SKŁADNIKI(...)stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 15 minut na lekko złoty kolor. To samo robimy z druga częścią ciasta-mamy mieć dwa miodowe spody. BISZKOPT PIERNIKOWY żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier-miksujemy chwilę, zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Następnie przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i kakao, dodajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCiasto Śnieżka to bardzo delikatne i lekkie ciasto o kokosowym smaku. Przygotowane na puszystym biszkopcie, przełożone masą na bazie śmietanki kremówki z dodatkiem wiórków kokosowych oraz białej czekolady. Wierzch ciasta to nic innego, jak śmietankowe draże, przypominające śnieżkę, czy też śnieżną kulkę, skąd wywodzi się nazwa ciasta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto Śnieżka jest bardzo prosty, a samo ciasto(...)wymaga dużego nakładu pracy. Wystarczy upiec biszkopt oraz przygotować masę, następnie przełożyć ciasto i udekorować drażami. Nic trudnego prawda? Ciasto Śnieżka idealnie sprawdzi się podczas zimowego popołudnia do filiżanki kawy. Będzie także świetnym pomysłem na święta, czy inne nadążające się okazje w ciągu roku. Zapraszam na przepis! CIASTO ŚNIEŻKA – PRZEPIS Składniki: BISZKOPT 160 g mąki pszennej 140 g cukru
Przepiski.plDelikatne i orzeźwiające ciasto do kawy. "Kubuś" będzie doskonałym deserem do niedzielnej kawy jak i na wyjątkowe okazje. Biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl cukru 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Masa "kubusiowa": 700ml soku marchewkowo-pomarańczowego 2 budynie śmietankowe Masa jogurtowa: 400 g jogurtu naturalnego 1 galaretka pomarańczowa 2 opakowania delicji 2 galaretki pomarańczowe(...)puszka mandarynek Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Cały czas ucierając dodawać cukier a gdy piana będzie szklista, żółtka. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę 28x19 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Ciasto piec ok 20 minut w 180st, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Tę samą blaszkę
Smakołyki AsiBardzo ciekawy przepis z książki Siostry Anastazji, który przykuł moją uwagę. Szarlotka w cieście drożdżowym otoczona kremem i orzechowym biszkoptem. Wierzch udekorowany polewą czekoladową. Składniki blaszka 23/33: Ciasto jabłkowe: jabłka 1 kg, żółtka 4 szt, margaryna 15 dag, mąka pszenna 30 dag, cukier puder 1 łyżka, drożdże 4 dag, śmietana 12 % 2-3 łyżki, cynamon 1-2 łyżeczki, bułka tarta(...)łyżki, sól szczypta, masa: mleko 2 szklanki, budyń waniliowy 2 szt, masło 25 dag, cukier do smaku, biszkopt orzechowy: jajka 8 szt, orzechy włoskie zmielone 8 łyżek, bułka tarta 6 łyżek, cukier kryształ 8 łyżek, mąka pszenna 2 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, Polewa: czekolada mleczna 10 dag, mleko 4-5 łyżek, Sposób przygotowania: Biszkopt orzechowy: Białka ubić
kulinarne odsłony paticzeluściach internetu. Przyjrzałam się uważnie przepisowi,trochę go zmodyfikowałam i o to jest lekko zmodyfikowana Hawana - czyli ciasto miodowe (u mnie trochę blade, dlatego nie odróżnia się mocno od biszkoptu) pyszny kisiel na soku z ananasa, mięciutki biszkopt oraz bita śmietana i owoce w galaretce. Jeśli szukacie jakiegoś efektownego, a jednocześnie lekkiego ciasta to bardzo polecam. Ciasto miodowe (blaszka 23x33(...)dodajemy jeszcze trochę mąki, jeśli natomiast nie chce się zagnieść dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany. Rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x35 cm) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Biszkopt: 3 jaja 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, pod koniec ubijania
Cynamonowe szczęściePyszne ciacho z musem z jeżyn z galaretką, do którego możecie wykorzystać mrożone jeżyny. Ciacho jest lekkie i nie za słodkie, a dodatkowo kusi swoim wyglądem :) Składniki blaszka 23/33: biszkopt: jajka 4 szt,, cukier 3/4 szklanki, mąka pszenna 3/4 szklanki, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, mus z jeżyn: jeżyny 700 g, galaretka truskawkowa 2 szt, cukier(...)galaretka borówkowa 2 szt, cukier puder 2 szklanki, Dodatkowo: galaretka truskawkowa 2 szt, Do nasączenia: woda 3/4 szklanki, cukier waniliowy 2 łyżeczki, sok z cytryny do smaku, Sposób przygotowania: Biszkopt: Jajka ubić z cukrem (10min), następnie dodać przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec
kulinarne odsłony patiktóre po prostu uwielbiam. Jest zdecydowanie na mojej liście Top ciast. Zachwyca smakiem, pięknie wygląda i jest łatwe do zrobienia. Mowa o cieście Kubanka. Jest to ciasto na kakaowym biszkopcie z kremem z dodatkiem Nutelli, herbatnikami przełożonymi powidłami, i śmietanką. Musicie je wypróbować, bo smakuje obłędnie. Zapraszam Zapraszam też na film z przygotowaniem ciasta krok po kroku SKŁADNIKI(...)blaszka ok 25x35cm ***szklanka 250ml*** KAKAOWY BISZKOPT -4 jajka -5 łyżek cukru -3/4 szkl mąki pszennej tortowej -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -2,5 łyżki ciemnego kakao KREM -1 litr mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka -0,5 szkl cukru -1 kopiasta łyżka maki pszennej tortowej -1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej -200g masła
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szybki i słodki poczęstunek na wyjątkowe okazje!! Pyszny biszkopt i piankowe delikatne wnętrze polane lśniącą czekoladą to prawdziwy raj dla podniebienia. Polewa jest pięknie błyszcząca i idealnie się kroi. Wypróbujcie sami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: SKLADNIKI NA BISZKOPT : 1 szklanka mąki tortowej 4 jajka pół szklanki drobnego cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA PIANKĘ(...)łyżek śmietanki kremówki 30% lub 36% 60 g masła 3 łyżki kakao 1 lekko czubata łyżeczka żelatyny 2 łyżki (30 ml ) gorącej wody wp_ad_camp_2] Wykonanie: Przygotowujemy biszkopt. składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od białek. Białka wraz z szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Do sztywnej i lśniącej masy dodaję
Olcia gotuje!SKŁADNIKI; biszkopt; 4 jajka 3 łyżki mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy pianka; 0,5 L śmietany kremówki 1 serek homogenizowany-waniliowy 2 galaretki wiśniowe lub inne 4 łyżki cukru owoce (ja dałam czereśnie z kompotu) ponadto 1 galaretka owocowa na wierzch ciasta Wykonanie; Biszkopt; Oddzielamy białka od żółtek.Do białek dodajemy(...)dodając cukier waniliowy.Dodajemy żółtka do piany,chwilę miksując.Do mąki dodajemy proszek ,przesiewamy mąkę przez sito i dodajemy do piany ,delikatnie mieszając,Wylewamy do sredniej wielkości blaszki i pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 st. około 20 minut .W tym czasie przygotowujemy masę piankową;Do śmietany dodajemy cukier i miksujemy,do zagęszczenia .(Jeżeli śmietana się zbytnio nie ubije
Olcia gotuje!kokosowo -makową oraz galaretką. Ciasto samo rozpływa się w ustach. Połączenie galaretki ,bezy i maku daje niesamowity smak. Serdecznie zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na bezę: 5 białek 1 szklanka suchego(...)blaszkę, piekarnik rozgrzać do 180 st, i piec ok 20 minut (do tzw. suchego patyczka).Wyjąć z piekarnika i położyć go do góry nogami na blat. Jak zrobić biszkopt z makiem i kokosem?: w mikserze ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie dodawać cukier łyżka po łyżce, cały czas miksując. Następnie mikser wyłączyć i dodać
Olcia gotuje!Cześć Kochani, na mojej działce owocują jeszcze jesienne maliny. Pyszne, słodkie. Postanowiłam wykorzystać je do pysznego deseru, na który przepis chcę Wam dziś przedstawić. Deser Malinowy Król to biszkopty, kremowy budyń, pianka z Nutellą i galaretka z malinami. Wszystkie warstwy super ze sobą współgrają a deser zachwyca smakiem. Jest elegancki i pyszny. Zapraszam Zapraszam też na film SKŁADNIKI(...)śmietanki 30 lub 36% -kopiasta łyżka cukru pudru -2,5 kopiaste łyżki nutelli WARTSWA MALINOWA -750ml wrzątku -300g malin -2 galaretki malinowe DODATKOWO -biszkopty okrągłe lub podłużne Do garnka dajemy mleko, cukier, masło, budynie-dokładnie mieszamy, zagotowujemy mieszając do zgęstnienia. Na dno każdego pucharka dajemy kawałki biszkoptów, ja miałam podłużne, pokroiłam je. Następnie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuniesmaczne. Mi udało się uzbierać ich jeszcze trochę i zrobić ciasto o wdzięcznej nazwie Balladyna przywodzącej na myśl dzieło Słowackiego. Na to pyszne ciasto składa się czekoladowy biszkopt, masa serowo śmietankowa, kajmak oraz galaretka malinowa. Muszę Wam napisać, że nie wiem kto wymyślił takie połączenie smaków, ale pomysł był genialny. Wszystkie te z pozoru oklepane składniki idealnie komponują się(...)się to ciasto tylko wygląda na mocno skomplikowane w rzeczywistości jest dużo łatwiejsze niż się wydaje, wymaga tylko czasu i odrobiny cierpliwości. Ciasto przygotowałam w formie 23x33 cm Biszkopt: 6 jaj 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, a następnie
Cynamonowe szczęścieMoja dzisiejsza propozycja to tort czekoladowy przełożony kremem na bazie masy krówkowej oraz biszkoptami. Wierzch natomiast zdobi pyszna masa śmietanowa :) Składniki: ciasto - 3/4 szklanki mąki - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 4 jajka - 2 łyżki kakao - 3/4 szklanki cukru masa toffi - 1/2 l śmietany 36 % - 3 łyżki żelatyny - 1 puszka masy krówkowej - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej - biszkopty masa śmietankowa(...)śmietany 30 % - 1 łyżka cukru pudru - 2 łyżki żelatyny oraz - czekolada Przygotowanie: Na początek zabieramy się za upieczenie biszkoptu. Białka ubijamy na sztywno, następnie porcjami dodajemy cukier oraz żółtka. Mieszamy delikatnie z mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy około 25 minut w 180 C. Gdy ciasto się studzi przygotowujemy masę toffi. Łyżkę kawy
Zainspirowana w kuchniudało. Torcik smakuje przepysznie. W mojej wersji nie jest za słodki, ponieważ takie ciasta lubię, ale jeśli chcecie zmodyfikować przepis i dodać więcej cukru, to tak zróbcie. Składniki: Biszkopt czekoladowy: 3 jajka szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki maki pszennej 1 lyzka maki ziemniaczanej 1 lyzka ciemnego kakao 2 – 3 łyżki soku jabłkowego do nasączenia upieczonego ciasta. Warstwa(...)cynamon do smaku 500 ml wrzątku 2 galaretki cytrynowe Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku i subskrybowania kanału. Wykonanie: Robienie torciku rozpoczynam od od zrobienia biszkoptu kakaowego: W misce, wraz ze szczypta soli i cukrem ubić na sztywna piane białka. Do ubitych białek, dodać po jednym żółtku, cały czas mieszając masę mikserem. Następnie do miski przesiać
Pani M - kuchnia smakowitarazem pragnę Wam zaproponować pyszne ciasto z czekoladowym biszkoptem, galaretką z owocami leśnymi i pysznym musem czekoladowym. Do ciasta zgrabnie przemyciłam jogurt naturalny i miód, które jeszcze bardziej dodają mu smaku. Całość świetnie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. SKŁADNIKI Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 140 g cukru trzcinowego 100 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)żelatyny 3 łyżki miodu naturalnego 330 g jogurtu naturalnego gęstego lub greckiego 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego Dekoracja: starta biała i gorzka czekolada owoce leśne WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spód formy tortowej o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo
Passions hobbies life