biszkopt - 17572 przepisów (strona:206/1172)

Biszkopt z truskawkami 180

Waniliowy biszkopt, bita śmietana, truskawki i galaretka Najprostsze ciasta zazwyczaj bywają najlepsze i taki okazał się ten biszkopt . Waniliowy biszkopt , pianka śmietankowa i delikatnie kwaśne truskawki zalane galaretką to połączenie które sprawiło , ze ciasto znikło w mgnieniu oka. Ciasto szybkie w wykonaniu i idealne na upalne dni. Biszkopt: 4 jajka 1/2  szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 2 łyżki(...)łyżeczki żelatyny troszkę wody do rozpuszczenia żelatyny W ciepłej wodzie rozpuścić żelatynę i ostudzić. Do śmietany dosypać fix i cukier i ubić. Ubitą połączyć z żelatyną Dodatkowo : galaretka truskawki Biszkopt układamy w blaszce, wykładamy bitą śmietanę . W śmietanę wciskamy truskawki i zalewamy galaretką

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
TORCIK KAWOWO-MIGDAŁOWY Z NUTKĄ MARCEPANU (Bezglutenowy) 144

swoim pysznym smakiem, że postanowił zachować pozory i z nabytej od nas skromności, wolał się prezentować gorzej, aby nie wszystko w nim było idealne. Torcik składa się z budyniowego biszkoptu, masy migdałowej, kruchutkiej (a w zasadzie pokruszonej) bezy i masy kawowej (z kawy marcepanowej) - kolejność od dołu do góry. Niesamowity smak mas zawdzięczamy pysznościom od SKWORCU !   To właśnie(...)jest pole do popisu. Ciasta, desery, masy... ale i dania wytrawne! Genialny jako zdrowe zastępstwo dla mąk. Czarujcie! Z takim "zaklęciem" wszystko wyjdzie. SKŁADNIKI NA TORCIK KAWOWO-MIGDAŁOWY: * Biszkopt -  - białka, 4 - cukier puder (1/2 szklanki), - mąka ziemniaczana (1 łyżka) - proszek budyniowy mały, - szczypta proszku do pieczenia (bg), * Beza -  - białka - 4 - cukier - 3/4 szklanki - sól - odrobinka * Masy kawowa

Wypisz Wymaluj
Biszkopt z jabłkami i budyniem 1070

Łatwy i szybki biszkopt z jabłkami i budyniem Biszkopt z jabłkami i budyniem  SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka -9 szt kakao -2 łyżki proszek do pieczenia -1 łyżka cukier -3/4 szkl mąka -6 łyżek sól tłuszcz MASA BUDYNIOWA budyń waniliowy -2 opak mleko -3 szkl cukier -4 łyżki margaryna palma-1 kost MASA JABŁKOWA galaretki pomarańczowe -2 opak jabłka(...)mleka, dodać cukier i kostkę margaryny, zagotować.  W pozostałej szklance mleka, rozmieszać budynie.  Na gotujące się mleko , wlać rozmieszany proszek budyniowy, zagotować mieszając.  SKŁADANIE CIASTA  biszkopt  masa jabłkowa  masa budyniowa  biszkopt  Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Kuchnia Danusi
Tiramisu made by MP. 307

Jest dość słodkie, ale nie przerażająco ;). Osobiście zapraszam do spróbowania swoich sił.  Nie jest to trudne do wykonania, a efekt naprawdę jest spektakularny.  Składniki: opakowanie podłużnych biszkoptów 4 żółtka 200 ml kawy espresso (lub mocnej rozpuszczalnej) 300 ml śmietany 30 % 250 g mascarpone 6 łyżek cukru likier amaretto (bądź inny wyraźny w smaku alkohol) ciemne kakao Wykonanie: Przykrywamy(...)tortownicy 18-20 cm  papierem do pieczenia. Biszkopty dzielimy na pół i układamy pionowo dookoła tortownicy. Zimną kawę łączymy z amaretto (do smaku). Biszkopty (jeden po drugim) szybko moczymy w przygotowanej  mieszaninie i układamy na dnie tortownicy. Jajka dokładnie myjemy i sparzamy skorupki.  Oddzielamy białka od żółtek. Ucieramy żółtka z cukrem na białą puszystą masę, następnie dodajemy

Malinowe Pocałunki
Caffe Latte - ciasto 399

Biszkopt kawowy: - 6 jaj - 1,5 szkl. cukru - 1 szkl. mąki - 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w jak najmniejszej ilości wody - łyżeczka octu Białka ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier, ubijamy aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy żółtka wymieszane z octem, następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec ekstrakt(...)kawowy. Pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni C. Biszkopt kroimy na dwa blaty. 2. Opakowanie biszkoptów  poncz do nasączenia biszkoptów i biszkoptu: - 3 łyżeczki kawy zalewamy 150 ml wrzącej wody, słodzimy brązowym cukrem, dodajemy 100 ml śmietanki 36%, mieszamy i studzimy Tak przygotowanym ponczem nasączamy biszkopt jak i biszkopty.  3. Krem czekoladowy: - 150 g masła (o temp

SMYKWKUCHNI
BISZKOPT BEZGLUTENOWY, NA MĄCE RYŻOWEJ, BEZ PROSZKU DO PIECZENIA I BEZ CUKRU 433

Przepis , który od razu skradł moje serce. Odkąd odkryłam go tydzień temu gościł już u nas dwukrotnie. Moje biszkopty zawsze były bez dodatku proszku do pieczenia, tak przygotowywała zawsze moja Mama, w ten sam sposób przygotowuję biszkopty i ja, wychodzą super puszyste i wilgotne (nigdy ich niczym nie skrapiam gdyż nie ma takiej potrzeby). Kiedyś były to biszkopty pszenne(...)jakiegoś czasu są to biszkopty orkiszowe, a dzisiejszy jest na mące ryżowej. Przyznam szczerze iż nie wiedziałam, że z mąki ryżowej da się upiec biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia, jakoś tak mąka ryżowa mnie nie przekonywała, do czasu... Podjęłam wyzwanie i nie żałuję... Biszkopt z niej wychodzi pyszny, puszysty i co najważniejsze bez glutenu. Polecam, nie tylko osobom

Smaczne Zdrowe
Kostka kawowa 392

Kostka kawowa to po przepisie na ciasto kawowe z polewą śmietanową kolejna propozycja dla wielbicieli kawowych smakołyków. Składają się na nią kakaowy biszkopt, kawowa warstwa powstała na bazie jogurtu oraz polewa z czekolady. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, jednak - jak większość ciast na zimno - dość czasochłonne, gdyż po włożeniu gotowego ciasta do lodówki musimy odczekać kilka godzin na stężenie(...)pamiętać o wykonaniu ciasta najlepiej dzień wcześniej, jeśli robimy je na specjalną okazję czy wizytę gości. Moje ciasto kawowe zostało wykonane w formie o wymiarach 24x24cm. Kostka kawowa Składniki: biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru 9 łyżek mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ponczu kawowego szczypta soli poncz kawowy 3 łyżki kawy rozpuszczalnej

Smakołyki Bereniki
Ciasto góra lodowa 67

Ciasto góra lodowa Znane i lubiane ciasto, które swego czasu było prawdziwym hitem internetu. Jest naprawdę smaczne i zawsze robi wrażenie wyglądem. Polecam!     Składniki: Biszkopt: 5 jajek 200g cukru 140g mąki pszennej typ 450 50g mąki ziemniaczanej 10g kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 opakowania budyniu waniliowego po 40g 800 ml mleka 6 łyżek(...)temperaturze pokojowej Polewa: 200g masła pół szklanki wody 1/4 szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku 2 płaskie łyżki kakao Dodatkowo: pół szklanki zaparzonej kawy ok 250g okrągłych biszkoptów       *** Przygotowujemy biszkopt. Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem razem z cukrem, aż uzyskamy puszystą masę *** *** Mąki mieszamy razem z proszkiem oraz kakao i przesiewamy partiami

Blog z Apetytem
Sernik gotowany na biszkopcie 39

doceniane na całym świecie. Istnieje wiele różnych wariantów sernika, ale dziś chciałbym podzielić się przepisem na sernik gotowany na biszkoptowym spodzie, który posypany jest delikatnymi wiórkami kokosowymi. Składniki: Biszkopt 4 jajka 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju Masa serowa 1 kg białego sera zmielonego 250-300 g cukru(...)połączyć z mlekiem i wlać do gotującej się masy, dodać rodzynki, skórkę, wymieszać i chwilę pogrzać, do zgęstnienia. Gorącą wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Ułożyć blat biszkoptu na tacy i nasączyć. Najlepiej biszkopt włożyć ponownie do tortownicy lub zabezpieczyć rantem do tortów i wtedy wyłożyć masę serową. Boki również można posmarować masą serową, lub zastosować tynk

gotuj ze mną
ciasto ur.Marty 36

Biszkopt Składniki: 7 dużych jajek 200g cukru 150 g mąki tortowej 100g mąki ziemniaczanej-1/2 szklanki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu lub sok z cytryny szczypta soli Wykonanie    Nagrzać piekarnik do temperatury 170 stopni (dolna grzałka). Blaszkę duża wysmarować (samo dno) masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować boków. Oddzielić białka(...)ubitej masy dodać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35-40 minut. Zaraz po upieczeniu wyciągnąć biszkopt z piekarnika i rzucić na podłogę z wysokości ok. 50 cm, po czym wstawić z powrotem do piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia,przy otwartych drzwiczkach. W ten sposób usuwamy parę

mojej kuchni
ciasto ur.Marty 34

Biszkopt Składniki: 7 dużych jajek 200g cukru 150 g mąki tortowej 100g mąki ziemniaczanej-1/2 szklanki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu lub sok z cytryny szczypta soli Wykonanie    Nagrzać piekarnik do temperatury 170 stopni (dolna grzałka). Blaszkę duża wysmarować (samo dno) masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować boków. Oddzielić białka(...)ubitej masy dodać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35-40 minut. Zaraz po upieczeniu wyciągnąć biszkopt z piekarnika i rzucić na podłogę z wysokości ok. 50 cm, po czym wstawić z powrotem do piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia,przy otwartych drzwiczkach. W ten sposób usuwamy parę

w mojej kuchni
Bardzo Łatwy Tort Hibiskusowo Czekoladowy 36

dużo smaku i bez tony masła i specjalistycznych przyrządów. Tort przygotowałam sobie na swoje już 38 urodziny które są akurat dzisiaj :) Składniki na tort o średnicy 16 cm biszkopt: 3 jajka kl M 1/4 szkl mąki (szkl o pojemności 200 ml) 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/5 szkl cukru 2 łyżeczki oleju kilka kropel esencji waniliowej krem hibiskusowy: 125 g mascarpone(...)mascarpone i cukrem pudrem. Większą część kremu wykładamy na pierwszy blat, drugi blat smarujemy od spodu dżemem i przykrywamy. Pozostały krem posłuży nam do posmarowania wierzchu tortu.     Biszkopt   2. Jajka miksujemy z cukrem na puszysta masę (miksujemy przez około 4 minuty) następnie dodajemy przesiane maki oraz esencję waniliową i olej. Mieszamy delikatnie i przekładamy do blaszki (obręczy

Gotowanie...to proste !
Tort z balonami 30

Tort z balonami o smaku czekoladowo-malinowym. Lekki, nie za słodki, ze świeżymi owocami. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na biszkopt (tortownica 22 cm): 5 jajek ½ szklanki cukru 1 szklanki mąki tortowej ½ szklanki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam jak na bezę. Zmniejszam obroty o połowę i dodaję po jednym żółtku(...)Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. Biszkopt piekę zawsze 1 dzień lub 2 dni wcześniej, żeby dobrze się kroił. Po wystygnięciu kroję biszkopt na trzy równe blaty. Przygotowuję poncz do nasączenia: 1 szklanka wody 4 łyżki soku z cytryny Składniki

Słodki sentyment
Deser truskawkowy na chrupiącym spodzie 32

Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy na chrupiącym spodzie. Lekkie i ożywcze truskawki z dodatkiem ricotty, chrupiący spód i trochę biszkoptów. Tak niewiele trzeba, żeby uprzyjemnić sobie gorący dzień. Składniki na chrupiący spód: 200 g ulubionej czekolady 4 garście drobno siekanych orzechów 80 g prażynki do tortów lub zmielonych sucharków 2 łyżki oleju(...)śmietanki 30% 250 g ricotty 8-10 łyżek słodzonego mleka skondensowanego (w zależności, jak słodkie są truskawki – dopasuj słodkość do swoich preferencji ) 4 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: około 10 okrągłych biszkoptów Przygotowanie: Żelatynę zalewam niewielką ilością zimnej wody, mieszam i odstawiam do napęcznienia. Truskawki blenduję, dodaję do nich mleko skondensowane i ricottę i miksuję. Napęczniałą żelatynę zalewam ¼ szklanki gorącej wody, mieszam

Słodki sentyment