Kochani, witam Was serdecznie. Dziś przychodzę do Was z propozycją kolejnego pysznego ciasta-ciasta serowo-malinowego z kajmakiem. Jest bardzo łatwe i po prostu wspaniałe. Składa się z kakaowego biszkoptu, kremowej masy serowej gotowanej, herbatników przełożonych kajmakiem. Całość wieńczy galaretka z malinami (maliny można spokojnie zastąpić innymi owocami np truskawkami) Ciasto smakuje rewelacyjnie, idealnie nada się na każdą okazję(...)Zdecydowanie ląduje na mojej liście top ciast :) Zapraszam po przepis ***zapraszam też na film z jego wykonaniem krok po kroku SKŁADNIKI *blaszka ok 25x35cm *używam szklanki 250ml BISZKOPT -4 jajka -0,5 szkl cukru -1,5 łyżki kakao -3/4szkl mąki -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA - 200g masła - 1 kg sera z wiaderka - szklanka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubazie kwaśnej śmietany 18%, brzoskwiń z… ZOBACZ PRZEPIS Ciasto Balladyna BEZ PIECZENIA – przepis z kajmakiem i galaretką Przepis na ciasto Balladyna bez pieczenia, czyli ciasto na podłużnych biszkoptach z kremem czekoladowym, kajmakiem, herbatnikami i malinową galaretką. Ciasto… ZOBACZ PRZEPIS Ciasto z przezroczystą galaretką – tort z kremem budyniowym i owocami Ciasto z przezroczystą galaretką to kakaowy tort(...)się prezentuje dzięki wkładce z… ZOBACZ PRZEPIS Ciasto z ptasim mleczkiem – ciasto z kremem, brzoskwiniami i galaretką Ciasto z ptasim mleczkiem to ciasto, które przygotujesz na bazie biszkoptu z kakao. Biszkopt przekładany jest pysznym budyniowym kremem, a… ZOBACZ PRZEPIS Sernik na zimno z galaretką i borówkami – prosty i pyszny przepis! Sernik na zimno z galaretką
Via GustoCześć Kochani, dziś przychodzę do Was z przepisem na kolejne przepyszne ciasto-ciasto które nazwałam Król Lew. Składa się z mięciutkiego kakaowego biszkoptu, kremu, ryżu preparowanego z kajmakiem. Posypane jest orzeszkami ziemnymi. Smakuje i wygląda rewelacyjnie, idealnie nada się na każdą okazję. Zapraszam Zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku SKŁADNIKI *blaszka 25x35cm używam szklanki 250ml(...)BISZKOPT -6 jajek -3/4 szkl cukru -szkl mąki pszennej tortowej -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -2,5 łyżki kakao KREM -1200ml mleka -3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka -1 łyżka mąki pszennej -1 łyżka mąki ziemniaczanej -250g masła -3/4 szkl cukru RYŻ -ok 100g ryżu preparowanego -puszka masy kajmakowej 400g DODATKOWO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSzyszkowy król Delikatne, lekkie i łatwe w wykonaniu ciasto na biszkopcie, z kremem śmietankowym, dmuchanym ryżem i kajmakiem. Bardzo smaczny i efektownie wyglądający deser, w sam raz do popołudniowej kawki! Składniki: Biszkopt: 3 jajka 35g cukru (ok 1/3 szklanki) 25g mąki (ok 1/3 szklanki) 1 pełna łyżka kakao 3 łyżki oleju Krem: 250g serka mascarpone 350g schłodzonej(...)śmietanki kremówki 30 lub 36% śmietan fix 2 łyżki cukru pudru Wierzch: ok 25 sztuk herbatników 1 puszka masy kajmakowej 2 szklanki ryżu preparowanego *** Przygotowujemy biszkopt. Jajka wbijamy do miski (żółtka i białka razem), dodajemy cukier i ubijamy, aż uzyskamy puszystą masę *** *** Gdy piana z jajek jest gotowa przesiewamy do niej suche składniki (mąkę i kakao
Blog z Apetytemnigdzie go nie dostałam. Pomyślałam, że równie dobrze sprawdzi się tu włoski Diletto i nie pomyliłam się. Ważne, aby nie były to gęste likiery, bo używamy je do nasączania biszkoptów. Clou przepisu jest tez mocna espresso. Ja swoją przygotowuje w ekspresie kolbowym, a który Wam przedstawiłam we wpisie na blogu – ekspres ciśnieniowy ze spieniaczem mleka, nie za miliony monet(...)rozpuszczalną. TIRAMISU LIGHT składniki na 4 porcje: 1/2 serka mascarpone kubeczek jogurtu skyr 4 jajka – tylko żółtka filiżanka espresso (około 150ml) likier amaretto 50 ml likier kawowy 50ml biszkopty ksylitol 5 łyżek stołowych (lub cukier puder – 4 łyżki) 100 g podłużnych biszkoptów 2 duże łyżki kakao PRZYGOTOWANIE TIRAMISU: Przygotowujemy kawę i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie łączymy
W Kawiarencenigdzie go nie dostałam. Pomyślałam, że równie dobrze sprawdzi się tu włoski Diletto i nie pomyliłam się. Ważne, aby nie były to gęste likiery, bo używamy je do nasączania biszkoptów. Clou przepisu jest tez mocna espresso. Ja swoją przygotowuje w ekspresie kolbowym, a który Wam przedstawiłam we wpisie na blogu – ekspres ciśnieniowy ze spieniaczem mleka, nie za miliony monet(...)rozpuszczalną. TIRAMISU LIGHT składniki na 4 porcje: 1/2 serka mascarpone kubeczek jogurtu skyr 4 jajka – tylko żółtka filiżanka espresso (około 150ml) likier amaretto 50 ml likier kawowy 50ml biszkopty ksylitol 5 łyżek stołowych (lub cukier puder – 4 łyżki) 100 g podłużnych biszkoptów 2 duże łyżki kakao PRZYGOTOWANIE TIRAMISU: Przygotowujemy kawę i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie łączymy
W KawiarenceCiasto czekoladowe z brzoskwiniami to kolejny wyśmienity wypiek, który smakuje i wygląda obłędnie. Połączenie kakaowego biszkoptu z czekoladowym kremem i brzoskwiniami zatopionymi w galaretce to prawdziwa uczta dla podniebienia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto czekoladowe z brzoskwiniami nie jest skomplikowany i z łatwością każdy sobie z nim poradzi. Wystarczy tylko odrobina cierpliwości i chęci. Czekoladowe ciasto z brzoskwiniami doskonale(...)sprawdzi się na święta, urodziny i inne wyjątkowe okazje. Z pewnością zachwyci gości i zapadnie im w pamięć. CIASTO CZEKOLADOWE Z BRZOSKWINIAMI PRZEPIS Składniki Biszkopt 120 g mąki pszennej 150 g cukru 5 jajek (temp. pokojowa) 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa czekoladowa 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 100 g czekolady
Przepiski.plciasto i stanowczo za rzadko je robię, ale święta to najlepszy i najpyszniejszy czas aby je zrobić i zaserwować gościom. Składniki na tortownicę o śred. 21 Biszkopt: 3 jajka kl M 1/3 szkl cukru 1/2 szkl mąki 2 i 1/2 łyżki miodu budyń w proszku toffi 40 g 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżki kakao Masa(...)łyżki kawy rozpuszczalnej (dostosujcie do swojego smaku) Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki puszka mandarynek odsączona z syropu Puszka kajmaku o smaku adwokatowym płatki migdałowe lub siekane orzechy Biszkopt 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dosypujemy cukier i ubijamy na sztywno, wlewamy po żółtku i ubijamy na najmniejszych obrotach aż całość się połączy. 2. Następnie dodajemy mąkę
Gotowanie...to proste !prosty. Myślę, że nawet jeśli nigdy nie robiliście tortu, to z tym sobie poradzicie. Dekoracja też jest prosta, ponieważ mistrzem dekoracji nie jestem ;) Sprawdźcie przepis. Biszkopt 20 cm. Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem: 500 ml. śmietanki 30 % 250 g. serka mascarpone(...)delikatnie, ale dokładnie, tak żeby na spodzie nie została mąka. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Użyłam obręczy 20 cm. Biszkopt wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i piec 40 minut. Do suchego patyczka. Po upieczeniu uderzyć tortownicą delikatnie o blat, dwa, lub trzy razy. Najlepiej
Agusiowe smakołykiCiasto pychotka to przepyszny i prosty w przygotowaniu deser, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu łasuchowi, bez konieczności włączania piekarnika. Składa się ono z chrupiących biszkoptów, pysznej masy kokosowej z mascarpone i masy kajmakowej. W tym przepisie, połączymy ze sobą klasyczne składniki w nowy sposób, aby stworzyć prawdziwą ucztę dla podniebienia. składniki na formę(...)serka mascarpone 400 ml śmietany 30-36 % 2 opakowanie śmietan – fixu ( po 9 g ) 4-5 łyżek cukru pudru 100 g wiórków kokosowych dodatkowo około 20-24 małych biszkoptów 510 g masy kajmakowej 100 g grubo posiekanych orzechów włoskich przepis Na spodzie formy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układamy biszkopty, jeden obok drugiego. W dużej misce umieszczamy serek
Smakowite Daniabudyniowa, słodki kajmak zneutralizowany słonymi krakersami i aksamitna bita śmietana posypana czekoladą to kwintesencja jego smaku. Ciasto śmigło – tak nazwał je Sławek, bo tylko śmignęło ze stołu. Składniki: Biszkopt ? 5 jajek ? 1 szklanka cukru ? 1 szklanka mąki ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa ? 250 g masła ? 1,5 szklanki mleka ? 3 żółtka ? po 1/2 szklanki cukru i mąki(...)opakowanie herbatników typu petit ? 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ? 1/2 tabliczki czekolady Wykonanie: ? Mleko skondensowane gotować w garnku zalane wodą przez 2 godziny. ? Wystudzić i dopiero wtedy otworzyć puszkę. Biszkopt ? Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając. ? Wrzucić żółtka i delikatnie ubić. ? Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia prosto do miski i wymieszać łyżką nie ubijając
To co kochamniedzielę postanowiłam przygotować lekki deser mocno truskawkowy! Wygląda okazale, a smakuje jeszcze lepiej. Składniki: Biszkopt ? 3 jajka ? 1/2 szklanki cukru ? 1/2 szklanki mąki pszennej Masa truskawkowo-serowa ? 500 g sera mielonego na serniki ? 1 kg truskawek ? 3/4 szklanki cukru pudru ? 6 płaskich łyżek żelatyny Dekoracja ? kilkanaście truskawek ? 1 czekolada gorzka Wykonanie: Biszkopt ? Białka ubić na sztywno, dodać cukier i jeszcze(...)tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. ? Piec w temperaturze 170 st.C przez 20 minut. ? Po upieczeniu wyjąć papier z tortownicy, boki posmarować delikatnie olejem, wystudzony biszkopt położyć na środku – zawsze po upieczeniu trochę odstaje od boków i robi się przerwa. ? Duże truskawki pokroić na plastry i ułożyć je na obwodzie między biszkoptem a tortownicą, przyklejając
To co kochamOczywiście najlepiej smakuje schłodzony, w plastrach lub w sałatce owocowej. Jego wodnista, zimna i chrupiąca konsystencja świetnie zaspakaja pragnienie w upalny dzień. Ja zrobiłam torcik arbuzowy z biszkoptu, aksamitnego kremu serowego, masy z miąższu i świeżych kulek arbuza. Składniki: Biszkopt ? 3 jajka ? 1/2 szklanki cukru ? 1/2 szklanki mąki pszennej Masa serowa ? 250 g serka mascarpone lub innego śmietankowego(...)pudru ? 2 łyżki żelatyny Masa arbuzowa ? 1,5 kg miąższu arbuza bez pestek ? wydrążone kulki z arbuza do dekoracji ok. 30 sztuk ? 1 galaretka truskawkowa ? 3 łyżki żelatyny Wykonanie: Biszkopt ? Białka ubić na sztywno, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. ? Wrzucić żółtka, ubić tylko do połączenia składników. ? Wsypać przesianą mąkę i wymieszać delikatnie łyżką. ? Masę wlać do tortownicy o średnicy
To co kochamklimat i śniegu nie widać, lecz jednak trwa zima. A jak zima, to musi być ciasto Śniegowiec. Oczywiście ma tylko zimową nazwę, bo zapewniam, że smakuje również latem. Kakaowy biszkopt przełożony pysznym kremem jajeczno-budyniowym przykryty został warstwą niby śniegu – zaparzanej piany cytrynowej. Całość rozpływa się w ustach i nie sposób poprzestać na jednym kawałku. Składniki: Biszkopt kakaowy(...)Piana zaparzana ? 4 białka ? 1/2 szklanki cukru ? sok z 1/2 cytryny ? 1/2 czekolady gorzkiej Poncz ? 1 szklanka wody przegotowanej ? sok z 1/2 cytryny ? 1 łyżka spirytusu – opcjonalnie Wykonanie: Biszkopt kakaowy ? Ubić białka na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić. ? Dodawać po jednym żółtku zmniejszając obroty miksera. ? Na koniec dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać
To co kochamskładniki na biszkopt: 140 g mąki 35 g kakao 7 jajek (białka oddzielone od żółtek) 190 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy(...)foremki (ok.22x32cm, wyłożoną papierem do pieczenie samo dno. Pieczemy w ok. 175 st. C przez ok. 40 min. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na dwa blaty. składniki na krem: 500 ml mleka 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 3-4 łyżki cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (suchej) 200 g masła w temperaturze pokojowej wykonanie: 300 ml mleka zagotowujemy
Domowy Smak Jedzenia