biszkopt - 17572 przepisów (strona:200/1172)

Biszkopt z truskawkami, galaretką i mascarpone. 138

Ciastem, za którym przepadają moje dzieci (zresztą nie tylko one ;)) jest biszkopt z owocami, galaretką i mascarpone. Często gości na naszym stole latem, kiedy wybór owoców sezonowych jest największy. Naszymi ulubionymi są właśnie truskawki oraz maliny i borówki. Jeśli chodzi o biszkopt to sprawdzonym, niezawodnym przepisem jest ten, w którym na końcu zrzuca się blaszkę z zawartością z wysokości(...)Przy pierwszym zrzucie ma się lekkie obawy, za każdym kolejnym robi się to już bez żadnych zahamowań ;) Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka 1/2 szkl. drobnego cukru do wypieków 1/2 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając partiami cukier. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać szpatułką. Do masy jajecznej

zadanie-gotowanie
Tort czekoladowy owoce leśne 2543

Dzisiejszy tort robiłam z myślą o urodzinach mojego Dziadka. To taka tortowa klasyka: czekoladowe biszkopty, krem budyniowy i duużo świeżych owoców. W mojej koncepcji tort miał być jeszcze z jeżynami, niestety nie udało mi się ich nigdzie znaleźć, Wy możecie dodać dowolne świeże owoce – nie tylko będzie smacznie, ale też świetnie wygląda :) Tort piekłam w dwóch tortownicach o średnicy(...)gotowy, po udekorowaniu kremem ma około 18 cm średnicy. Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 płaskie łyżki kakao 12 łyżek cukru Składniki na krem: 2 kostki masła 1 budyń 1,5 szklanki mleka 2-3 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki kakao + kawa na poncz, świeże owoce do dekoracji i przełożenia ciasta

Ciastkozercy
Tort bounty z truskawkami DLA TATY 350

zrobiłam więcej masy, niż w przepisie, więc trochę mi jej zostało. Zamierzam dziś zrobić z niej batoniki lub pralinki. Smacznego! :) Składniki na małą tortownicę o średnicy 21-22cm: Biszkopt czekoladowy: 3 średnie jajka (M) 5 łyżek mąki tortowej 3-3,5 kakao ciemnego 2,5 łyżki cukru 2,5 łyżki domowego cukru waniliowego Krem bounty: 1/2 szklanki kaszy jaglanej(...)czekolady mlecznej 80 ml śmietanki 30% 0,5 łyżeczki miękkiego masła Poza tym: kilka ładnych truskawek do dekoracji wiórki kokosowe do dekoracji /Szklanka o pojemności 250 ml/ Przygotowanie: Biszkopt upiecz wg tego przepisu - piecz go ok 15-18 minut. Wyjmij z piekarnika i zrzuć z wysokości ok pół metra na podłogę (oczywiście w formie). Zostaw do wystudzenia. Powinien być zimny

Anioszek w kuchni
DOMOWE BISZKOPCIKI, BISZKOPTY NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ DODATKU CUKRU 214

Kolejne biszkopty, tym razem w wersji mini i o trochę innym składzie. Moja ostatnia mąka ryżowa była coś kiepsko zmielona, okazało się to dopiero po upieczeniu biszkoptów... Nastąpiła więc szybka zmiana receptury, mąkę ryżową zamieniłam na ziemniaczaną, ciasto przygotowałam także gęściejsze, nie rozlewało się tak na blaszce, stąd mniejszy rozmiar gotowych biszkoptów. Ja potrzebowałam biszkopty do sernika, ale świetnie sprawdzą(...)więc się nie rozlewają). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150*C i pieczemy ok.12-15 minut, do lekkiego przyrumienienia, na termoobiegu. Blaszkę wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Świeżo upieczone biszkopty są bardzo miękkie, później twardnieją. Drugą blaszkę zapełniamy krótko przed wstawieniem do piekarnika tak, by ciasto się nie rozlało zbyt mocno. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Raffaello z truskawkami 1009

Ciasto Raffaello z truskawkami na puszystym biszkopcie. Krem jest na bazie śmietany kremówki z roztopioną białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i mascarpone. Ciasto zdecydowanie dla miłośników kokosu Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany kremówki 30% 200 g białej czekolady(...)serka mascarpone 1 szklanka wiórków kokosowych 1 kg truskawek (trochę zostanie) Przygotowanie: Biszkopt: Białka z cukrem mocno ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 22 x 30. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20-25 minut. Ostudzić. Ściągnąć

Oryginalny smak
Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną 283

Czujecie już ten zapach truskawek i ciasta z truskawkami? Moja mama jak tylko pojawiły się pierwsze zbiory robiła je co tydzień przez kilka tygodni. Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami, polany galaretką. Pychotka Składniki: 6 jajek większych 1,5 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 litr śmietany 30% 3 łyżki cukru(...)pudru 6 łyżeczek żelatyny 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Rady: Składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową.  Śmietana powinna być zimna, wyjęta z lodówki w ostatniej chwili przed ubijaniem. Sposób wykonania: Najpierw starannie oddzielam białka od żółtek.   Żółtka mieszam z proszkiem do pieczenia i zostawiam aż "urosną".   Białka ubijam w misce ze szczyptą soli (ubijają się

Cukiernia Pychotki
Biszkopt, który zawsze wychodzi :) 2209

tego przepisu korzystam już od lat. Jest to taki przepis, że choćby człowiek się starał żeby biszkopt nie wyszedł to i tak wyjdzie :) Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek Oddzielam żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę następnie cały czas miksując dodaje stopniowo cukier, żółtka(...)Całę ciasto przelewam na blachę. Piekę w rozgrzanym piekarniku do 180 st. przez ok 20-30 minut, zależy od piekarnika, najlepiej sprawdzić patyczkiem, gdy będzie suchy to znaczy, że biszkopt jest już gotowy :) Następnie wyłączam piekarnik i zrzucam biszkopt razem z blaszką na podłogę z odległości ok 60 cm wtedy mam pewność, że biszkopt nie opadnie. Najlepiej studzić biszkopt

Kuchnia Viki
Ptasie mleczko z truskawkami i galaretką 236

mogę.  Truskawki ostatnimi czasy królują u mnie w kuchni, pewnie tak samo jak u większości z Was. Dzisiaj chciałam Wam pokazać przepis na mega smaczne ciasto. Biszkopt przełożony ptasim mleczkiem z dodatkiem truskawek i galaretki to świetna propozycja nie tylko na domowe imprezy. Ciasto to fajnie się sprawdzi również na imprezach na świeżym powietrzu gdzie nie mamy dostępu(...)gładka, lśniąca i nie będzie czuć cukru. Kolejno dodawać stopniowo żółtka i cały czas miksować. Na sam koniec wsypać przesianą mąkę i wymieszać delikatnie do połączenia się składników. Gotowy biszkopt wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piec przez około 40 minut w 170 stopniach. Gdy biszkopt będzie wystudzony przekrawamy go na połowę. Do miski przelewamy mleczko skondensowane

Krakowskie smaki Ani
Biszkopt, który zawsze wychodzi :) 111

tego przepisu korzystam już od lat. Jest to taki przepis, że choćby człowiek się starał żeby biszkopt nie wyszedł to i tak wyjdzie  Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek Oddzielam żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę następnie cały czas miksując dodaje stopniowo cukier, żółtka(...)Całę ciasto przelewam na blachę. Piekę w rozgrzanym piekarniku do 170 st. przez ok 20-25 minut, zależy od piekarnika, najlepiej sprawdzić patyczkiem, gdy będzie suchy to znaczy, że biszkopt jest już gotowy  Następnie wyłączam piekarnik i zrzucam biszkopt razem z blaszką na podłogę z odległości ok 60 cm wtedy mam pewność, że biszkopt nie opadnie. Najlepiej studzić biszkopt

Kuchnia Viki
Tort mocno czekoladowy a'la tiramisu 138

Czekoladę zalać gorącą kawą i odczekać ok. 1 min. Po tym czasie energicznie mieszać do połączania się składników. Odstawić do wystudzenia.      6.   Wykonanie:  Z biszkoptu ściąć "skórkę" i nasączyć go naparem kawowym, następnie mocno oprószyć kakao (ścięte ciasto można wykorzystać do zrobienia "trufli", jak na zdjęciu). Biszkopt pokroić na małe kawałki. Ciasto czekoladowy przekroić(...)blaty. Pierwszy blat wyłożyć na paterze i wysmarować 1/3 masy budyniowej, przełożyć kawałkami biszkoptu na zmianę z masą budyniową. Sam wierzch wysmarować pozostałą masą i przykryć drugim blatem biszkoptu czekoladowego (w trakcie "składania" tortu można zacisnąć obręcz tortownicy). Tort przełożyć do lodówki i przygotować polewę czekoladową. Jeśli polewa jest już zimna, wyciągnąć tort z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy i oblać

Kulinarna (nie)codzienność
Czekoladowy torcik z mascarpone i truskawkami 137

Składniki na biszkopt kakaowy: 135 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 20 g kakao 5 jajek 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijamy, dodajemy również stopniowo żółtka i miksujemy. Następnie mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną z kakao oraz proszkiem(...)przecinamy na dwa krążki. Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 350 ml śmietany kremówki 2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki cukru Dodatkowo : świeże truskawki Składniki do nasączenia biszkoptu: pół szklanki wody sok z połówki cytryny 6 łyżek rumu WYKONANIE KOŃCOWE Biszkopt po przecięciu na pół nasączamy wodą zmieszaną z cytryną i rumem. Na biszkopt kładziemy gęsto truskawki, przecięte

Kocham Czekoladę
Rolada kakaowa na szybkiego 193

Pyszna, puszysta rolada kakaowa na szybkiego. Coś słodkiego do popołudniowej kawki. Upiec biszkopt na roladę to nic prostszego. A do przełożenia polecam prosty krem z mascarpone i kremówki o smaku waniliowym. Rolada kakaowa, szybko i łatwo! Rolada kakaowa Składniki: 1 rolada Biszkopt kakaowy 4 duże jajka 90 g cukru pudru 3 czubate łyżki pszennej mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka(...)koniec przesianą mąkę z kakao, delikatnie wymieszaj z masą jajeczną. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadzić cienko ciasto po całej blaszce. Piec przez 10 minut. Wyjmij biszkopt z piekarnika, odwróć na ściereczkę i oderwij papier. Zwiń jeszcze ciepły biszkopt w rulon wzdłuż dłuższego boku. Ostudź Przygotuj krem. Umieść w miseczce mascarpone, kremówkę i wanilię, a następnie ubij. Rozpuść

codojedzenia
Czekoladowy torcik z rabarbarem 238

Torcik ten to połączenie kwaśnego, orzeźwiającego smaku rabarbaru ze słodką czekoladą. Wszystko w postaci galaretek na czekoladowym biszkopcie, co sprawia, że ciasto jest lekkie i bardzo smaczne. BISZKOPT: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia GALARETKI: 500 g rabarbaru 1/3 szklanki cukru 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka wody(...)czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, a kiedy zaczną być sztywną pianą, ustawić mikser na najwyższych obrotach. Dodawać po jednej łyżce cukru, cały czas ubijając. Zmniejszyć obroty do minimum i wlać po jednym żółtku. Na końcu wsypać suche

https:KKuchniaMniam
Mleczny tort serowy 203

Gotowany sernik z dodatkiem mleka w proszku, które nadaje charakterystycznego smaku i przypomina mi czekoladę z dzieciństwa :) Masę serową zrobiłam w dwóch wariantach smakowych i przełożyłam nią kakaowy biszkopt. W okresie letnim warto wpleść w masy sezonowe owoce, np truskawki :D BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki kakao ciemnego 1 łyżeczka proszku od pieczenia(...)twarogu zmielonego 1/2 szklanki cukru 200g masła 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mleka w proszku 1 jajko 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 50g czekolady gorzkiej Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić. Kiedy białka zaczną sztywnieć ustawić obroty miksera na najwyższe i porcjami, łyżka po łyżce wsypywać cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać

https:KKuchniaMniam
Chōdny syrnik łod ciotki Krysi (Sernik na zimno) 116

kōniec wciepcie cuker- mogecie tyż wciepnōńć [16] tyn śmiytanfix. Pomału wciepujcie tyn syrek, ta otartoł skōrka, sok i chōdno galaretka (powinna już leko [17] tynżeć [18] ).   Te biszkopty wrołźcie [19] do jaki tasie [20] abo woreczka i pokruszcie nudelkulōm abo i jakim motkym [21] – choć z tym motkym to by już boła przesada. Rozrōbcie te pokruszōne biszkopty potyn(...)masłym. Przigotujcie sie forma na torta. I tera zależy od Wołs, jako chcecie mieć rozsute [23] te biszkopty. Mogecie sie dać pó na pó- na dōł i na gōra, abo wiyncyj na dōł- tu już sie liczy Wasza inwyncja. Joł robiōł to w taki silikōnowyj formie i bez to dołech wiyncyj na dōł, żeby potyn- jak byda to przewrołcoł

Chop w kuchni