szybki tort jest idealny na każde przyjęcie dla dzieci. Lekki krem, biszkopty, bezy i świeże owoce. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Porcja na małą tortownicę: 1,5 opakowania podłużnych biszkoptów lady’s fingers 1 opakowanie gotowych bezików 0,5 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 500 g serka mascarpone
Gotujemy i jemybardzo, bardzo dobre. Tak jak pisałam jest lekkie, piankowe, przypominające ptasie mleczko w wersji „na bogato”. Galaretki i bakalie z brzoskwiniami nadają całości fajnego smaczku. Zdecydowanie polecam! Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Dodatkowo: 1 l śmietany 36% (moim zdaniem wystarczyłoby 800 ml) 2 galaretki cytrynowe(...)pokojowej). Gdy żółta galaretka zaczyna tężeć, ubijamy połowę schłodzonej śmietanki. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku. Następnie dodajemy tężejącą żółtą galaretkę, mieszamy. Masę od razu rozprowadzamy na przestudzonym biszkopcie (dość szybko tężeje). Posypujemy grubo krojonymi orzechami i migdałami oraz sparzonymi rodzynkami. Następnie wykładamy tężejącą zieloną galaretkę. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej
Smaki Na TalerzuMacie tak czasami, ze jeżeli jakieś ciasto bardzo Wam posmakuje to potem na bazie jego przygotowujecie inne?! Ja tak! Jakiś czas temu mama upiekła w domu budyniowy biszkopt z orzeźwiającym cytrynowym kremem i ciasto tak bardzo posmakowało wszystkim, ze postanowiliśmy na bazie tego samego budyniowego biszkoptu przygotować inną wersję – tym razem truskawkowa! Lekki budyniowy biszkopt z budyniu przykryty orzeźwiającą(...)jest bardzo lekkie i delikatne – wręcz takie „niebiańskie” bym nazwala! Gwarantuje ze zakochacie się zarówno w cytrynowej , jak i truskawkowej wersji. Spróbujcie! SKŁADNIKI : ( 24×28 ) BISZKOPT BUDYNIOWY: * budyń śmietankowy – 5 op * cukier – 1 szkl * jajka L – 6 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * serek „homo” truskawkowy
Ostra na SłodkoMacie tak czasami, ze jeżeli jakieś ciasto bardzo Wam posmakuje to potem na bazie jego przygotowujecie inne?! Ja tak! Jakiś czas temu mama upiekła w domu budyniowy biszkopt z orzeźwiającym cytrynowym kremem i ciasto tak bardzo posmakowało wszystkim, ze postanowiliśmy na bazie tego samego budyniowego biszkoptu przygotować inną wersję – tym razem truskawkowa! Lekki budyniowy biszkopt z budyniu przykryty orzeźwiającą(...)jest bardzo lekkie i delikatne – wręcz takie „niebiańskie” bym nazwala! Gwarantuje ze zakochacie się zarówno w cytrynowej , jak i truskawkowej wersji. Spróbujcie! SKŁADNIKI : ( 24×28 ) BISZKOPT BUDYNIOWY: * budyń śmietankowy – 5 op * cukier – 1 szkl * jajka L – 6 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * serek „homo” truskawkowy
Ostra na SłodkoLubię tego typu serniczki na zimno. Robi się je „raz-dwa”, a smakują bardzo dobrze. Jedyne co mogłabym zarzucić mojemu wykonaniu, to zdecydowanie zbyt mocno nasączyłam biszkopty na spodzie serniczka, przez co były, jak na mój gust, zbyt mokre, a za mało te na wierzchu, ale – wszystko do dopracowania;) 200 g miękkiego masła 500 g twarogu sernikowego(...)mnie Piątnica z wiaderka) 3 żółtka (jajka wcześniej należy sparzyć) 4 łyżki cukru pudru 1 i 3/4 szkl. mleka w proszku pełnego 3 łyżki żelatyny Dodatkowo: 2 op. okrągłych biszkoptów 1/2 szkl. przegotowanej, gorącej wody 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 płaska łyżeczka cukru 1/3 szkl. mleka gorzkie kakao Kawę i cukier zalewamy gorącą wodą, wlewamy mleko, mieszamy. Studzimy. Na dnie
Smaki Na Talerzuoraz galaretką cytrynowy, bez pieczenia, szybko i łatwo się przygotowuje. Delikatnie kwaskowy orzeźwiający idealny na lato. Do przygotowania kremu posłużył mi przepis z ciasta Łabędzi puch SKŁADNIKI 100 – 120g biszkoptów okrągłych 100 – 120g biszkoptów podłużnych Masa jogurtowa 600 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru pudru 2 kiwi 2 galaretki kiwi Krem 2 kajzerki 2 ,5 szkl mleka(...)dokładnie wymieszać, odstawić do przestudzenia. Do sera dodać przestudzony sok z kiwi oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 minut aby masa zaczęła tężeć. Formę wyłożyć okrągłymi biszkoptami na nie wyłożyć masę serową, wstawić do lodówki na około 10 minut aby zaczęła tężeć. Na stężałą masę serową wyłożyć podłużne biszkopty. Na biszkoptach rozsmarować ¾ kremu kajzerkowego. Na wierzchu ciasta
RAROSSAdodatek jesteście fanami ptasich mleczek to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Co do galaretek, możecie użyć dowolnych trzech smaków, ja użyłam te które lubi moja rodzinka. Piankowiec Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 15 g cukru wanilinowego 4 łyżki mąki 1 kisiel (o dowolnym smaku, u mnie truskawkowy) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka: 700 ml zagęszczonego mleczka niesłodzonego (dobrze(...)schłodzone) 3 opakowania kolorowych galaretek (u mnie truskawkowa, agrestowa i brzoskwiniowa) 3 utrwalacze do śmietany Wymiary formy 33 cm x 24 cm Na początku zajmujemy się biszkoptem. Ubijamy na sztywno białka. Dodajemy do nich cukier (łyżka po łyżce) i cukier wanilinowy. Ucieramy. Następnie cały czas miksując dodajemy żółtka. Na koniec przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz dodajemy kisiel, delikatnie mieszamy
PatiGotujemakiem, ja uwielbiałam te drugie. Do dziś mam do nich sentyment, dlatego chętnie przypomniałam sobie ten smak. Uwaga: żeby przyspieszyć sobie przygotowanie ciasta polewę iryskową można przygotować dzień wcześniej. Biszkopt również. *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku(...)iryskową: 350 ml śmietanki kremówki 200 ml mleka 200 g cukru 50 g masła 2-3 łyżki suchego maku 3 łyżeczki żelatyny odrobina wrzątku dodatkowo: 16 okrągłych biszkoptów 3-4 łyżki dżemu porzeczkowego 1/2 szklanki mleka Najpierw przygotować masę iryskową: mleko, cukier i masło umieścić w rondelku i na małym ogniu, co chwilę mieszając gotować około godziny
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasobie nastrój jeszcze bardziej… słodkim jedzeniem. Zamarzyły mi się truskawki, poziomki i maliny. Owoce latem pachnące. Chcecie trochę słodkiego lata? SKŁADNIKI: Na tortownicę o średnicy około 23 cm. Biszkopt cytrynowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego skórka starta z 1 cytryny(...)własnych preferencji smakowych) 15 g żelatyny Dodatkowo bita śmietana (opcjonalnie): 250 ml śmietany kremówki (30 - 36% zawartości tłuszczu) 3 - 4 łyżki cukru pudru (wg własnych preferencji smakowych) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt cytrynowy: Oddzielamy białka od żółtek. Za pomocą miksera ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Dodajemy ekstrakt
W kuchni Katiedotyczą blaszki o wymiarach 23 cm x 28 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Jajko sadzone – Składniki: Ciasto Jajko sadzone – Składniki na spód i poncz: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (takich jak do Tiramisu) – ok. 200 g 2 łyżki soku z cytryny (do ponczu) 150 ml ciepłej wody (do ponczu) Ciasto Jajko sadzone – Składniki na masę serową(...)najlepiej za pomocą szpatułki i tylko do czasu połączenia się składników. Przygotować blaszkę o wymiarach 23 x 28 cm. Wyłożyć ją folią spożywczą, a następnie na jej dnie poukładać biszkopty. Przygotować poncz: około 150 ml ciepłej wody wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny. Tak przygotowanym ponczem posmarować biszkopty kilka razy za pomocą pędzelka. Do nasączenia biszkoptów zużyłam
Kulinarne PrzebojeMazurek królewski to mój ulubiony mazurek świąteczny, pomimo że moja rodzinka najbardziej lubi orzechowy Cały jego urok ukrywa się w dwóch kruchych ciastach, fenomenalnej masie budyniowej i puszystym biszkopcie. Ja go uwielbiam <3 Jeśli się skusicie gwarantuję, że Wam zasmakuje. Mazurek królewski Składniki: Ciasto kruche: 150 g margaryny (zimnej) 300 g mąki 1 całe jajko 1 żółtko(...)cukru 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 15 g cukru wanilinowego 4 łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 500 ml mleka 150 g cukru 2 łyżki mąki tortowej kopiata łyżka mąki ziemniaczanej 250 g margaryna Dodatkowo: czekolada lub czekoladowa posypka do dekoracji Wymiary formy
PatiGotujeIdealny na święta, wilgotny i nie za słodki. Puszysty biszkopt i domowa masa makowa z bakaliami. Przygotowanie: 40 minut Koszt: Tanie Dzisiaj wpadam na stronie tylko na chwilę, aby podzielić się z Wami jeszcze przed świętami przepisem na pyszny makowiec na biszkopcie. Tak proste i tak smaczne! Ja wykorzystałam tutaj domową masę makową i mam nadzieję, że większość(...)postąpi tak samo. Jeśli jednak użyjecie gotowej masy makowej, nie powinno być problemu. :) Składniki: biszkopt ▸2 jajka (w temp. pokojowej) ▸1,5 szklanki mąki (u mnie orkiszowa) ▸pół szklanki mleka (w temp. pokojowej) ▸pół szklanki oleju ▸pół szklanki słodzika/cukru ▸1 łyżeczka proszku do pieczenia masa makowa ▸500 g maku ▸3 jajka ▸pół szklanki słodzika/cukru ▸bakalie
Zdrowie i pysznie na talerzuDziś wiem to już na pewno – o ile naleśniki budyniowe ( przepis TUTAJ – klik ) zachwyciły mnie od razu, o tyle biszkopt budyniowy już niekoniecznie. Choć pięknie się upiekł i równo się kroił, nie wyszedł tak wilgotny jak lubię. Być może pomogłoby tutaj nasączenie, o którym w trakcie przygotowań nie pomyślałam. Biszkopt budyniowy to moje drugie podejście do biszkoptu przygotowanego(...)dodajemy do masy, miksując na niskich obrotach. Ciasto przelewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut. Przestudzony biszkopt kroimy na dwa blaty. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, mieszamy dokładnie. Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serki homogenizowane, a następnie wlewamy zimną, lecz
Smaki Na Talerzuimprowizacją i powstało z tego co znalazłam w szafce i lodówce, a efekt przerósł moje oczekiwania. Miało być po prostu "coś" słodkiego do kawy, a wyszło super ciachoo! Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zmielonych orzechów włoskich szczypta soli Masa: 400 g gęstego jogurtu naturalnego(...)kubeczków Monte (po 55g) 5-6 łyżeczek żelatyny Dekoracja: 30 g gorzkiej czekolady 3 mini wafelki w czekoladzie Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem. W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko
Kuchnia MagdaLenyczekoladową oraz kawową, a także bezą kawową w środku. Tort jest przepyszny, ale też pracochłonny oraz czasochłonny - samo suszenie bezy zajmuje 90 minut, a oprócz tego mamy do upieczenia biszkopt i dwie masy do przygotowania. Jednak efekt końcowy oraz jego smak wynagradzają cały włożony trud. Goście z pewnością będą zachwyceni licznymi warstwami tortu oraz ich smakami. Dedykowany jest(...)specjalne okazje... Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki octu niepełna szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 4 łyżki oleju szczypta soli Masa czekoladowa: 125 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 100 g gorzkiej czekolady Masa kawowa: 125 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 1-2 łyżki cukru pudru 2 g kawy
Kuchnia MagdaLeny