biszkopt - 17572 przepisów (strona:201/1172)

Wykwinty sernik z ajerkoniakiem i kawą, cudeńko :) 166

bądźmy dla siebie mili bez względu czy się kochamy czy nie Przepis na thermomix na dole Zaparzyć mocną kawę 3/4 szklanki, dodać łyżkę cukru i wymieszać. Lekko przestudzić. Każdy biszkopt zamoczyć w kawie i ułożyć kolejno na dnie formy. Jeśli macie expres do kawy to zróbcie espresso. Ilość biszkoptów zależy jaką dużą formę użyjecie. Jeśli chcecie, żeby ciasto było bardziej(...)odrobiną soli ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową. Na koniec wlać letnią żelatynę i dokładnie wymieszać, ale już tylko łyżką. Wlać połowę masy na biszkopty, następnie rozłożyć drugą warstwę biszkoptów namoczonych w kawie i ostatnia warstwa masy serowej. Przykryć formę folią spożywczą i wstawić do lodówki. Na drugi dzień lub po kilku godzinach potrzeć na górę

Kuchnia Pokoleń
Delicja 198

musiał wychować się w jakiejś dziczy. Kolejność pożerania warstw ciastka to niemal symbol przynależności do pewnej grupy - albo tych, którzy zaczynają od czekolady; albo tych, którzy jako pierwszą obgryzają biszkopt; albo takich, którzy wolą w pierwszej kolejności wchłonąć galaretkę. A gdyby tak istniała wielka Delicja? Nie ciasteczko, a ciasto? Otóż, istnieje. Ps. To ciasto przygotowywałam na Święta Bożego Narodzenia, status(...)życiowej przemiany i "bycia fit" nie ulega zmianie ;) Ps. 2. Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com DELICJA Składniki na biszkopt: - 2 jajka - 70 gramów drobnego cukru do wypieków - 50 gramów mąki pszennej - 20 gramów mąki ziemniaczanej Przygotowanie biszkoptu: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno. Pod koniec ubijania, łyżka po łyżce, dodajemy do nich cukier, a później - przesianą mąkę

Życie zamknięte w smaku
Ciasto z bananami i czekoladą „Bananotte” 958

Małej Cukierenki Pani Katarzyny M., której bardzo dziękuję :), trochę go zmodyfikowałam. Bardzo polecam.   Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 łyżki kakao bez cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego(...)mieszać, aż czekolada się roztopi). Czekoladową śmietankę nakryć folią spożywczą ( patrz FILM ) i odstawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić ją dobrze w lodówce (najlepiej wstawić na całą noc do lodówki). Biszkopt: 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie

Mała Cukierenka
Biszkopt z proszkiem (jasny) 167

Każdy z Was ma zapewne swój ulubiony przepis na biszkopt. Prawdziwy to taki bez proszku do pieczenia, ale ja gdy mam mało czasu to przygotowuję taki z proszkiem i octem. Cudownie wyrasta, jest delikatny i świetnie się nadaje do przygotowania tortu lub innego ciasta z kremem. Sekretem przy przygotowaniu biszkoptu jest staranne ubijanie białek na sztywną pianę. Przy oddzielaniu białek(...)żółtek pilnować by ani odrobina żółtka nie trafiła do białek, a miska w której miksujemy białka ma być czysta i sucha. Bywa tak, że biszkopt robimy już nie wiem który raz, a tu po upieczeniu wychodzi 1/2 tego co zwykle, myślimy wtedy "przepis do niczego", a powód może być jeden z powyższych. Składniki: (na foremkę o średnicy

Kuchcik gotuje
Tiramisu 262

śmietanki 30 % - 5 żółtek - 220 g cukru pudru - 400 ml kawy - 5 dużych łyżek alkoholu u mnie to spirytus ale można dać jakiś smakowy jak ktoś woli - 400 g biszkoptów ,ja kupuję w Lidlu 2 opakowania po 200 g kakao do posypania Sposób wykonania : Serek wyjąć z lodówki. Do kawy dodać alkohol ( jak ktoś woli słodszy smak można delikatnie posłodzić(...)maczać biszkopty  i układać na blaszce wymiar 35 x 25 cm jeden obok drugiego jak poniżej na zdjęciu Zagotować wodę w garnku ,żółtka wbić do miski i wsypać do nich cukier ,  miskę postawić na garnku z wodą i ubijać na parze ,wodę można wyłączyć i ubijać już bez gotowania aż masa będzie "biała" Serek ucierać przez ok minutę

Wypieki Rene
Biszkopt z 2 jajek - Cienkie Blaty, 234

przepis ma więcej lat niż ja. To przepis mojej mamy. Taki biszkopt piekę kiedy potrzebuję spód pod sernik na zimno lub piekę sobie cienkie blaty to tortu. Nie zdarzyło mi się jeszcze aby nie wyszedł, mi zawsze wychodzi, a jest tak pyszny, że syn uwielbia go na sucho. Nie trzeba nim rzucać, żadnymi biszkoptami nie rzucam i nie rozumiem, tego(...)trendu rzucania biszkoptami. Ten przepis spokojnie możecie wpisać sobie na listę podręcznych przepisów, bo przyda się Wam nie jeden raz ;) Składniki na tortownicę 23-26 cm średnicy: 2 jajka (oddzielamy białka od żółtek) 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Wykonanie: Jajka umyłam, oddzieliłam białka od żółtek. Białka umieściłam

Blondynka Gotuje
Biszkopt jasny 145

Puszyst, pachnący, domowy [rzucany] biszkopt, który zawsze wychodzi! Będzie idealną podstawą do różnego rodzaju tortów i ciast. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia zapach waniliowy lub śmietankowy [opcjonalnie] Przepis : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru(...)papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm]. Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół] .Pieczemy 35 do 45min, do tak zwanego suchego patyczka. Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze

Domowe Torty
Biszkopt cytrynowy 182

Puszysty, wyjątkowo aromatyczny, domowy biszkopt. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z różnymi kremami, czy poprostu owocami z bitą śmietaną. Już sam jego cudowny, cytrynowy zapach, który wypełni wasz dom w czasie pieczenia, będzie wspaniałym antidotum na jesienno-zimową chandrę. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia(...)papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm]. Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół] .Pieczemy 35 do 45min, do tak zwanego suchego patyczka. Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze

Domowe Torty
Biszkopt z orzechami 166

Puszysty, domowy biszkopt z orzechową nutą. Idealny nie tylko do tortów orzechowych, ale także do ciast bakaliowych i kajmakowych. Moja ulubiona opcja to przekształcanie go w pyszny tort snickers. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 40 g drobno zmielonych orzechów laskowych lub włoskich Przepis : Wymieszaną(...)papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm]. Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół] .Pieczemy 35 do 45min, do tak zwanego suchego patyczka. Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze

Domowe Torty
Biszkopt ciemny 113

Biszkopt jest pyszny, pięknie wyrasta (wychodzi z formy) – a cudowny, czekoladowy zapach wypełniający dom w czasie pieczenia: gwarantowany ! SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej budyń czekoladowy ( w proszku) 2 łyżki oleju szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Przepis : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i budyń przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami(...)papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm]. Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół] .Pieczemy 35 do 45min, do tak zwanego suchego patyczka. Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze

Domowe Torty
Biszkopt z likierem Baileys 159

Pięknie wyrastający, oryginalny biszkopt, o niepowtarzalnym smaku- który może stanowić niebanalną podstawę wielu tortów. Irlandzki Likier Baileys nadaje mu wyjątkowy smak i piękny, ‘procentowy’ aromat. Połączenie go z kremem przygotowanym na bazie likieru, będzie spełnieniem marzeń nie tylko irlandzkich, ale wszystkich ( pełnoletnich ) łakomczuchów! Zapraszam do pieczenia!… SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej budyń waniliowy(...)papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm]. Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół] .Pieczemy 40 do 50min, do tak zwanego suchego patyczka. Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze

Domowe Torty
Piernikowy biszkopt z miodem i cynamonem 149

wyjatkowo aromatyczny biszkopt, który warto upiec już dla samego zapachu wypełniającego dom w trakcie pieczenia! Dodany do niego miód, cynamon i przyprawa do piernika sprawiają, że biszkopcik nie tylko pięknie pachnie, ale równie wyśmienicie smakuje! SKŁADNIKI NA BISZKOPT PIERNIKOWY: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki przyprawy do piernika łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia(...)papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm]. Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół] . Pieczemy 35 do 45min, do tak zwanego suchego patyczka. Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze

Domowe Torty
Biszkopt z makiem, orzechami i migdałami 171

Oryginalny i pyszny biszkopt z makiem, orzechami i migdałami. Może być wyjątkową podstawą wielu tortów. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z kremem orzechowym, migdałowym lub masą makową. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej budyń waniliowy ( w proszku) 30g drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich 3 łyżki zmielonego maku (jeżeli nie uda Wam się kupić w sklepie zmielonego maku(...)papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm]. Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół] .Pieczemy 35 do 45min, do tak zwanego suchego patyczka. Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze

Domowe Torty
Biszkopt tęczowy 167

ulubionym kremem- zamieni się w wyjątkowy pod względem smaku i kolorów tort. Stanowi świetną bazę do tęczowego tortu, który często dla uzyskania kolorowego efektu wykonuje się z kilku różnokolorowych biszkoptów. Jednak poniższy przepis łączy wszystkie kolorki w jednym cieście- unikamy więc pieczenia kilku kolorowych krążków- a efekt jest równie oryginalny i kolorowy. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki(...)średnica max. 23cm]- ruchem kreślącym esy floresy. Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół]. Pieczemy 35 do 45min, do tak zwanego suchego patyczka. Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze

Domowe Torty
Biszkopt waniliowy 178

Puszysty, domowy, pachnący wanilią biszkopt. Może stanowić pyszną podstawę najróżniejszych tortów. Wystarczy, że przełożycie go swoim ulubionym kremem ( nie macie pomysłu na przełożenie- zapraszamy do naszej zakładki ‘kremy’, znajdziecie tam wiele pysznych, kremowych opcji ), lub bitą śmietaną i owocami, a zamieni się on w smakowity torcik! Miłego Pieczenia ! SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej budyń(...)pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm]. Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół] .Pieczemy 35 do 45 min, do tak zwanego suchego patyczka. Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni

Domowe Torty