biszkopt - 17572 przepisów (strona:208/1172)

Ekspresowe ciasto bananowe 38

Chciałam je nazwać ciastem bananowym dla leniwych, ale przecież każdy czy leniwy czy nie leniwy może chcieć je zrobić, bo warte jest uwagi. Powstało przypadkiem, ot miałam jeden blat biszkoptu pozostały dzieciom, które przygotowywały dla taty tort. Miałam dużo dojrzałych bananów i sporo pokruszonej czekolady z zajęcy czy mikołajów czy czegoś w tym stylu w słoiku. A akurat grzałam piekarnik(...)ciach i wrzuciłam do pieczenia i zaskoczyło mnie to ciasto bo wyszło pyszne, szczególnie następnego dnia kiedy noc spędziło w lodówce. PRZEPIS NA EKSPRESOWE CIASTO BANANOWE Składniki: 1 blat biszkoptu – może być kupny lub wcześniej upieczony 6-7 bananów dojrzałych posiekana czekolada grubo mielona bułka tarta Jak zrobić ekspresowe ciasto bananowe: W tortownicy lub w formie na tartę układamy

Dorota Smakuje
Biszkopt z malinami 36

Biszkopt z malinami - prosty domowy deser dla dużych i małych  #materiał zawiera linki afiliacyjne Podczas naszego urlopu na wsi Mąż zaserwował mi fantastyczną kawę z kawiarki . Ja jakoś nigdy nie byłam fanką tego urządzenia, jeśli w moim zasięgu nie ma ekspresu to wybierałam tradycyjnie parzoną kawę, bo z kawiarką to jest jednak trochę zabawy. Ale muszę napisać(...)taka przygotowana od serca kawusia ze spienionym mleczkiem i do tego domowe ciasto to pełnia przyjemności.  Tym ciastem był zwykły biszkopt, przełożony malinami z naszej grządki zanurzonymi w galaretce. Niby nic specjalnego, taka słodka zachciewajka naszej latorośli, ale takie proste smaki zawsze sprawdzają się doskonale i są zdecydowanie lepszym wyborem niż sklepowe słodkości naszpikowane różnymi zbędnymi substancjami

Cynamonowe szczęście
Ciasto pijak z biszkoptami 35

Ciasto pijak z wiórkami i makiem Polecam rozpływający się w ustach ciasto pijak z biszkoptami i kremem. Ciasto kokosowo – makowe z kremem budyniowym na specjalne okazje imieniny, urodziny jak i na co dzień do kawy. Ciasto jest bardzo dekoracyjne, jasny krem waniliowy przecina biało czarny placek z maku i wiórek. Klasyczne ciasto pijak z PRL było ciastem odświętnym, gdzie(...)wiórki kokosowe były w mniejszości, za to mak był górą. Z czasem przepis na ciasto pijak przeszedł różne warianty, wręcz ewolucję, gdzie biszkopt zastąpiono herbatnikami lub jak u mnie pijak z biszkoptami. Ciasto pijak z kremem waniliowym lub z adwokatem, tu wybór należy do Ciebie. Ciasto pijak z kremem Placek pijak trochę bez pieczenia, choć trochę pieczone. Łatwo powiedzieć, trudniej

Dieta moja pasja
Deser matcha tiramisu w pucharkach 30

delikatność kremu swoim wyraźnym smakiem i aromatem. Dla każdego konesera słodyczy, a także wielbiciela tiramisu, jest to mega smaczna i ciekawa propozycja. Składniki (na 4 porcje): około 12 podłużnych biszkoptów 250g mascarpone 250ml kremówki odrobina matchy do oprószenia kilka truskawek do podania – opcjonalnie Na napar: około 0,5 łyżeczki herbaty matcha łyżeczka cukru 1/3 szklanki wrzątku   Zaczynamy(...)ubijamy do chwili, aż stanie się puszysta, ale nie całkowicie sztywna. Na tym etapie dodajemy do niej mascarpone i miksujemy do połączenia w aksamitny krem. Odstawiamy na chwilę.   Biszkopty przekrawamy na pół. Układamy pierwszą warstwę – dwa kawałki biszkoptów zanurzamy w mieszance z matchy i układamy warstwę na dnie kieliszków, salaterek, miseczek, w których będziemy podawać deser – możemy

Smaczna Strona
Czekoladowo – orzechowa chrupka do tortu 36

odstawić do stężenia w lodówce. Tak przygotowany blat chrupki włóż pomiędzy krem – musisz położyć ją na cienkiej warstwie kremu i szczelnie przykryć kremem, to zapewnia łączność dla biszkoptu. Chrupka musi mieć też nieco mniejszą średnicę niż sam tort, najlepiej by była mniejsza o 1-1,5 centymetra niż sam biszkopt. Do przygotowania chrupki użyłam mlecznej czekolady Milka, podane proporcje(...)wielkości tortu i wytnij nożyczkami. Papier do pieczenia połóż na płaskim talerzu. Wyłóż masę na chrupkę formując ją w okręg o około 1-1,5 centymetra mniejszy niż blat biszkoptu. Wstaw do lodówki aż stężeje. Później owiń folią spożywczą, przechowuj w lodówce, do momentu składania tortu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Uwagi: Podane proporcje są dostosowane do czekolady mlecznej z Milki. Inne

ProstePesto.pl
Tiramisu 41

ilością kalorii, bo przecież tak trudno jest sobie odmówić drugiego kawałka. Składniki (wielkość formy podana poniżej): opakowanie serka mascarpone 330ml śmietanki kremówki 30% łyżeczka cukru pudro – opcjonalnie opakowanie biszkoptów w cukrze – około 200g mała filiżanka zimnego espresso kieliszek likieru amaretto kakao do posypania   Ilość składników w przepisie, pozwala wypełnić dużą formę o wymiarach około 15cm na 22cm(...)wszystko razem, ale już na niskich obrotach miksera. Odstawiamy i przygotowujemy spód do ciasta.   Do głębokiego talerza wlewamy wystudzone espresso, amaretto i mieszamy. W ponczu moczymy pierwszą porcję biszkoptów – pojedynczo, szybko nasączamy biszkopty – mają być jedynie mokre z obu stron, a nie przesiąknięte na wylot płynem. Biszkoptami wypełniamy szczelnie spód formy – przycinamy ciasta na wymiar jeśli

Smaczna Strona
Rolada z bitą śmietaną i galaretką 36

Pyszny biszkopt, bita śmietana i galaretka. Idealny deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Składniki BISZKOPT 6 jajek 6 łyżek cukru cukier waniliowy 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki oleju szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA ŚMIETANOWA 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki wiśniowe 2 szklanki gorącej wody Przygotowanie BISZKOPT Żółtka oddzielamy od białek, białka(...)przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej mieszamy delikatnie, ale dokładnie. Ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C. Gorący biszkopt wyjmujemy z formy na ściereczkę i zwijamy w rulon. MASA ŚMIETANOWA Jedną galaretkę rozpuścić w jednej szklance, wylać na płaski talerz, aby stężała. Drugą rozpuścić do wystygnięcia. Śmietankę ubić

Wasze Przepisy
Krówkowe rafaello bez pieczenia 41

Bardzo łatwe w przygotowaniu i niesamowicie smaczne! Wielbiciele wszelkiego rodzaju ciast kokosowych i rafaello z całą pewnością będą zachwyceni. Świetnie na upały i nie tylko! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * podłużne biszkopty – 350 g * śmietana 30% kremówka – 500 ml * śmietana 30% kremówka – 300 ml * mascarpone – 250 g * masa krówkowa – 250 g * żelatyna – 2 łyżki * cukier puder(...)łyżki wiórki kokosowe – 8 łyżek * mąka kokosowa -2 łyżki * czekolada – nie koniecznie SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Żelatynę rozpuszczamy w 125 ml wrzątku. Na dnie blachy układamy biszkopty, nasączamy wodą z cukrem lub herbatą. Zimną śmietanę ( 500 ml ) ubijamy na puch, dodajemy mascarpone, a następnie masę krówkową, miksujemy. Łączymy z żelatyną hartując wcześniej. Możemy wrzucić posiekane kawałki mlecznej czekolady. Wyciągamy masę

Ostra na Słodko
Deser Truskawkowe Tiramisu 125

trochę owoców i postanowiłam zrobić deser Truskawkowe Tiramisu . Jest to letni deser na bazie kremu śmietanowego z mascarpone oraz musu truskawkowego. Ponadto podstawowym elementem nawiązującym do tradycyjnego tiramisu są biszkopty nasączone kawą z dodatkiem likieru amaretto (można go pominąć). Deser Truskawkowe Tiramisu to świetny pomysł na coś słodkiego do kawy na przygotowanie którego poświęcimy niewiele czasu. Jest to owocowa wersja(...)można oprószyć kakao. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Deser Truskawkowe Tiramisu: 400 g świeżych truskawek 100 ml słodkiej śmietanki 30% 1 opakowanie (250 g) serka mascarpone około 70 g biszkoptów 1 filiżanka mocnej kawy 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru pudru 4 łyżki likieru amaretto (można pominąć) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Deseru Truskawkowe Tiramisu: Z truskawek usunąć szypułki, umyć, przełożyć

Danka Pichci
Pyszne i proste ciasto z truskawkami 39

Przepyszne, lekkie i proste w wykonaniu ciasto z truskawkami. Wiem, że sezon na nie już się kończy, ale jak macie możliwość to zróbcie, bo naprawdę warto. Na spodzie biszkopt, następnie delikatna pianka i wierzch truskawki i galaretka. Ciacho wprost rozpływa się w ustach :-) Blaszka: 23 x 33 cm Składniki biszkopt: 3 jajka L 100 g cukru  110 g mąki(...)Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przeć masę i wyrównać wierzch. 4. Pieczemy w 180 stopniach na najniższym poziomie piekarnika około 20 minut. Funkcja piekarnika góra/dół. Po upieczeniu biszkopt wystudzić. 5. Po wystudzeniu zdejmujemy z niego papier, który wkładamy z powrotem do blaszki, a na niego wkładamy też biszkopt.  Krem: 1. Galaretkę zalewamy 300 ml wrzątkiem i odstawiamy

kruche babeczki
Biszkopt z masą truflową, wiśniową pianką i wiśniami 37

Szukasz ciasta na specjalne okazje? Biszkopt z masą truflową, wiśniową pianką i wiśniami z kompotu z pewnością będzie strzałem w 10! Pod przepisem opisałam jednak dwa etapy, które jeśli nie masz doświadczenia z wypiekami, mogą sprawić Ci trudność. Nie są może one trudne same w sobie, ale by ciasto prezentowało się jak najlepiej. ważne jest tutaj wyczucie chwili(...)pomyślałam, że warto wspomnieć w uwagach. Samo ciasto jest przepyszne i zdecydowanie trafia wysoko na listę tych, które z pewnością będę powtarzać częściej. To kakaowy biszkopt przełożony śmietanową masą z dodatkiem mascarpone i roztopionej w kąpieli wodnej czekolady oraz trufli, dalej mamy śmietanową piankę usztywnioną galaretką, zamknięte w niej wiśnie z kompotu oraz wieńczącą całość galaretkę przygotowaną na wiśniowym kompocie

Smaki Na Talerzu
Ciasto czekoladowo-truskawkowe 42

się z mascarpone i śmietanki oraz czekolady. Dodałam czekoladę gorzką ale można dodać inną dowolną, taką jaką lubimy. Masa truskawkowa to zmiksowane truskawki z galaretką i ubitą śmietanką. składniki: biszkopt 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 4 łyżki cukru 4 jajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa czekoladowa 300 ml śmietanki 30 % 250 g mascarpone(...)gorzkiej 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki żelatyny 130 g herbatników maślanych masa truskawkowa 300 g truskawek 200 ml śmietanki 30 % 2 galaretki truskawkowe 450 ml gorącej wody Jajka na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić na szywno, cały czas ubijać i porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści. Potem dodawać

Monia miesza i gotuje
Truskawkowa Góra Lodowa 1049

kilku warstw maślanych herbatników przełożonych kremem budyniowym. Jedną warstwę stanowi mus truskawkowy z galaretką o tym samym smaku, natomiast na wierzchu ciasta ułożone są przekrojone na pół okrągłe biszkopty, które przypominają wierzchołki góry, stąd nazwa ciasta. Dodatkowo w cieście między biszkoptami ułożyłam przekrojone truskawki, w związku z tym nosi ono nazwę Truskawkowa Góra Lodowa . Ciasto Truskawkowa Góra Lodowa ładnie się(...)problemu z jego pokrojeniem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 24×30 cm. Składniki na Truskawkową Górę Lodową: około 420 g maślanych herbatników 100 g okrągłych biszkoptów około 300 g świeżych truskawek na wierzch Krem budyniowy: 3 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru (2×38 g) 2 żółtka 1 opakowanie cukru wanilinowego

Danka Pichci
Biszkopt z masą truskawkową - kuchnia podkarpacka 38

Biszkopt z masą truskawkową - kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Kolbuszowa Dolna, gmina Kolbuszowa, powiat kolbuszowski  Niektóre ciasta nie wymagają zbyt wiele pracy. Oto jedno z nich. Wystarczy upiec biszkopt i utrzeć masło z cukrem i truskawkami. I już! Pamiętam kiedy pierwszy je jadłam. Byłam zaskoczona, że masa składa się z tak niewielu składników, a jednocześnie jest tak smaczna. Może Wasze mamy(...)porównaniu z niektórymi sztucznymi masami, więc raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taką rozpustę ;) Ja w każdym razie cieszę się, że powróciłam do tego kulinarnego wspomnienia :) Biszkopt z masą truskawkową - kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: Ciasto: 6 jajek 180 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 2 łyżki wody Masa: 300 g masła

Trzeci talerz
Malinowa Charlotte 36

Ciasto idealne na lato Składniki na mus czekoladowy: 150 g ulubionej czekolady (u mnie ciemna i mleczna pół na pół) 280 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: 36 biszkoptów Lady Fingers 2 łyżki soku malinowego rozpuszczonego w 1/3 szklanki wody. Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia. Żelatynę zalewam odrobiną zimnej wody i odstawiam do napęcznienia(...)łyżkę czekoladowego musu, mieszam i całość wlewam do pozostałego musu. Mieszam ponownie delikatnie. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Boczki i dno tortownicy wykładam biszkoptami Lady Fingers (Biszkopty, które użyłam do wykładania boczków ścięłam 0,5 cm z jednej strony, żeby były bardziej stabilne. Dodatkowo delikatnie zanurzałam je w musie czekoladowym, żeby przykleiły się do papieru

Słodki sentyment