Deserki w małych pojemniczkach, z serkiem mascarpone, nasączonymi biszkoptami oraz kawałkami batonów typy kinder bueno. Szybki i łatwy w przygotowaniu. Z podanych ilości wychodzi 12 deserków, pojemność pojemników 120 ml. Składniki: 500 g sera mascarpone, 250 g jogurtu typu greckiego, 2 łyżki cukru, 2 kieliszki likieru typu sheridan (kawowy) - mozna pominąć, 12 biszkoptów okrągłych 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, woda batony(...)typu Kinder Bueno (12 małych części) Przygotowanie: Do sera mascarpone dodajemy jogurt, cukier, likier. Miksujemy przez chwilę do połączenia się składników. Kawę zalewamy ciepłą wodą - ok 100 ml. Każdy biszkopt dzielimy na pół. Na dno pojemniczka układamy kolejno: nasączone pół biszkoptu, łyżkę kremu, kolejną część biszkoptu, łyżkę kremu, na wierzchu układamy po kawałku batonika. Całość chłodzimy min. 2 godziny
Lena Gotujeodnaleźć miejsce dla siebie. Pierwsza opinia brzmiała: "czy ten czekoladowy spód ma być tak mało miękki ?" Tak - ma być, by każdy kęs przypominał tradycyjną okrągłą delicję. Wypieczony biszkopt, czekolada rozpływajaca się w ustach, i wyrazista galaretka. A forma - eleganckiego, klasycznego torcika. Składniki: proporcje na tortownicę o średnicy 21 cm: Na biszkopt: 4 jajka rozmiar(...)przelewamy na gęste sitko i przecieramy łyżką. Do powstałego musu dodajemy galaretkę, podgrzewamy i mieszamy, by się rozpuściła ( nie zagotowywać). Wkładamy mus do lodówki, by zaczął tężeć. Biszkopt: Jaja ubijamy z cukrem na wysokich obrotach miksera, przynajmniej pięć minut - na puszystą pianę. Nie przerywając miksowania wlewamy powoli olej. Gdy masa stanie się jednolita przesiewamy mąkę połączoną
Kronika Piekarnikawidzieliście już na moim blogu. Tym razem postanowiłam przygotować coś bardziej wyszukanego. Ciasto z truskawkami, znane jako truskawkowa rozkosz, to obowiązkowy wypiek na liście deserów w sezonie truskawkowym. Delikatny biszkopt przełożony masą truskawkową oraz masą śmietanową z dodatkiem truskawek, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Ciasto truskawkowa rozkosz, nie dość, że świetnie smakuje, to na dodatek świetnie prezentuje się na stole(...)koniecznie zapoznajcie się z przepisem, który dla Was przygotowałam. Starałam się wszystko dokładnie opisać w prostych i zrozumiałych krokach. Zapraszam! PRZEPIS NA CIASTO TRUSKAWKOWA ROZKOSZ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki BISZKOPT 6 jaj szklanka cukru niepełna szklanka mąki 3 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA TRUSKAWKOWA 1 galaretka truskawkowa 600 ml śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru pudru łyżka żelatyny
Przepiski.plDlatego też dziś obejdzie się be temperatury i zrobimy jedno z tych ciast, które lubicie najbardziej – BEZ PIECZENIA 😉 Zapraszam na szybki przepis 🙂 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 op. biszkoptów do tiramisu (lun innych) ok. 200g ok. 500 g truskawek 500 ml. śmietany 36 % 1 op. mascarpone (250g) pół szklanki mleka (lub woda) 2 łyżki cukru pudru OPCJONALNIE(...)usztywnienia śmietany, jeśli chcesz bardziej zabezpieczyć krem przed rozpływaniem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Ok. 300 g truskawek blendujemy z mlekiem , posłużą nam do namaczania biszkoptów. Śmietankę ubijamy na sztywno , dodając pod koniec cukier puder oraz serek mascarpone W naczyniu o wielkości mniej więcej 18/25 cm układamy kolejno składniki: namoczone w musie truskawkowym biszkopty,połowa porcji kremu śmietanowego, druga warstwa biszkoptów
Do Garów!Składniki: Podane składniki są na tortownicę o średnicy 24 – 26cm. Szklanka to na moim blogu zawsze pojemność 250 ml. Kaloryczność: 100g sernika zawiera 165 kcal. Spód: Paczka okrągłych biszkoptów na spód Masa śmietanowo-serowa: 500 ml śmietany 30% 2 serki homogenizowane waniliowe 2 galaretki jasne np. przezroczyste lub cytrynowe pół szklanki cukru pudru Warstwa galaretkowa 0,5 kg truskawek(...)której nie smakowałby mój sernika na zimno z galaretką i zatopionymi truskawkami. Krok 1. Przygotowuję spód sernika. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładam papierem do pieczenia. Na dnie układam biszkopty oczywiście jeden przy drugim. PS. Sernik jest na spodzie z biszkoptów, ale równie dobrze możesz także zastąpić je herbatnikami lub po prostu wykonać bez spodu . Krok 2. Przygotowuję masę śmietankową
Ania gotujeCześć, dziś zapraszam Was na ciasto każdemu chyba znane, ciasto Wuzetka (W-Z) Składa się z mięciutkiego biszkoptu przełożonego bitą śmietaną oraz kwaśnym dżemem lub powidłami. Ciasto polane jest polewa czekoladową oraz ozdobione rozetką z bitej śmietany. Bardzo Wam polecam ten przepis, wuzetka z niego wychodzi po prostu pyszna. Zapraszam Was też na film SKŁADNIKI Blaszka 25x35cm ***szklanka u mnie(...)zawsze 250ml*** BISZKOPT -6 jajek -3/4 szkl mąki pszennej -2 łyżki mąki ziemniaczanej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szkl cukru -3 łyżki kakao DODATKOWO -1 litr śmietanki 36% -2 płaskie łyżki żelatyny -125ml gorącej wody -3/4 szkl cukru pudru -słoiczek kwaskowych powideł śliwkowych lub dżemu porzeczkowego, wiśniowego -mocny napar herbaciany do nasączenia (+opcjonalnie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuskładniki : 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 30% 1 -2 łyżki cukru pudru ok. 200 g biszkoptów podłużnych ok. 11 szt. truskawek 250 ml mocnego naparu kawowego, posłodzonego + opcjonalnie 2 łyżki likieru kawowego lub amaretto wykonanie: Mascarpone miksujemy ze śmietanką oraz cukrem pudrem na sztywną masę. Biszkopty delikatnie nasączamy w kawie i układamy je na foli spożywczej jeden(...)obok drugiego tworząc prostokąt (u podstawy 3 biszkopty w poziomie x 8 biszkoptów na szerokość). Na biszkoptach rozsmarowujemy masę śmietankową i układamy truskawki, jedna przy drugiej (na dłuższej krawędzi ciasta). Zwijamy roladę pomagając sobie folią spożywczą, którą zawijamy całą roladę. Gotową schładzamy w lodówce przez ok. 3 godz. Następnie dowolnie dekorujemy bitą śmietaną oraz pokrojonymi truskawkami. Zapraszam do pooglądania filmu
Domowy Smak Jedzeniasłonecznikiem i kajmakiem polecamy wszystkim szukającym niebanalnego deseru. Dzięki sporej ilości ziaren można się nim bardzo szybko nasycić. A to z pewnością posiada wiele pozytywnych stron Słonecznikowiec na biszkopcie nie ciastem wyjątkowo szybkim w przygotowaniu. Nas jednak to nie zniechęca i bardzo często pojawia się na naszym stole jako deser do kawy oraz jako ciasto dla gości. Okazuje się(...)słonecznika są wyjątkowo przez nich lubiane. Ciasto słonecznikowe, to jedna z wielu propozycji na słodkości, którą znajdziesz na naszym Blogu Kulinarnym. Sprawdź również przepis na delikatne ciasto cappuccino na biszkopcie oraz na pyszne domowe ptasie mleczko . Rewelacyjna jest również nasza rolada karpatkowa z kremem budyniowym . Polecamy także przepis na przepiękne ciasto z ananasem i kokosem , które zachwyci wszystkich gości
Kuchnia Na Wypasiechoć gości było niewielu, to ciasto znikało błyskawicznie... 👌😋 A to myślę najlepsza rekomendacja 😃 Jest bardzo orzeźwiające, idealne na upalne dni. Piekłam w tortownicy (ciemna z zewnątrz), o śr. 26cm Biszkopt: - 5 jaj osobno białka i żółtka - 120g ksylitolu lub cukru - 120g mąki orkiszowej tortowej typ450 lub pszennej W misie miksera ubijamy na sztywno białka jaj, dodajemy po 1 łyżce ksylitol(...)boków nie smarujemy), wygładzamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok. 35-40 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu lub na programie do pieczenia biszkoptów. Przed wystawieniem z piekarnika, można sprawdzić na środku patyczkiem, czy jest dopieczony. Formę wyjmujemy z piekarnika i zrzucamy z wysokości ok. 50cm na podłogę, ciasto doznaje wstrząsu i staje się
Smaczne Zdrowemaliny wzbogaciły ciasto dopiero później, przed podaniem na stół. Można spód przygotować również na bazie kruchych ciastek, wówczas uzyskamy ciasto zupełnie bez pieczenia. Ja przygotowałam swoje ciasto na cieniutkim biszkopcie orkiszowym. Piekłam w ciemnej tortownicy, o śr. 26cm Składniki: biszkopt: - 2 duże jajka (osobno białka i żółtka) - 2 łyżki ksylitolu (u mnie 50g) lub cukru - 2 łyżki mąki(...)dość gęsta, sama się nie rozleje... Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok. 10 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu lub na programie do pieczenia biszkoptów. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. masa serowa: - 200g gęstego twarogu sernikowego Juliko lub Mój ulubiony (są bardzo gęste) - 300g mascarpone - 2 galaretki malinowe na 500ml
Smaczne Zdrowebardzo ciekawie i elegancko. Ciasto borówkowe składa się z kokosowego biszkopta, masy na bazie borówek, oraz masy śmietanowej. Wszystkie składniki cudownie się razem komponują borówki przełamują słodycz masy, a biszkopt uzupełnia całość. Ciasto z borówkami można serwować na różnego rodzaju okazje, a przygotowane w tortownicy nawet na urodziny. Wygląda ono bardzo okazale i jestem pewna, że nie jedna osoba ucieszyłaby(...)się z takiego owocowego tortu. Poniżej znajdziecie przepis na pyszne ciasto borówkowe. Zapraszam! PRZEPIS NA CIASTO BORÓWKOWE Składniki BISZKOPT KOKOSOWY 6 żółtek 250 ml wrzącej wody szczypta soli 45 g skrobi ziemniaczanej 45 g mąki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 60 g cukru 250 g wiórek kokosowych 2 łyżeczki cukru wanilinowego MASA JAGODOWA 250 g serka mascarpone
Alle Dobre!jedliście ciasto o nazwie Góra Lodowa. Zrobiłam swoją wersję tego ciasta w połączeniu z wiśniami. Moim gościom bardzo smakowało, więc mam nadzieję że Wam również. Składniki blaszka 23 /33 : Biszkopt: jajka 6 szt, cukier 1 szklanka, mąka pszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, Krem: mleko 1 litr, budyń waniliowy(...)woda gorąca 700 ml, Polewa: Masło 200 g, woda 2/3 szklanki, cukier 0,5 szklanki, mleko w proszku 2 szklanki, kakao 1,5 łyżki, Dodatkowo: biszkopty okrągłe 1 duża paczka, do nasączenia: kawa rozpusczalna 2 łyżeczki, woda gorąca 3/4 szklanki, cukier 1 łyżeczka, Sposób przygotowania: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną
kulinarne odsłony patiPrzepis na pyszny i leciutki biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną. Składniki Biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki 5 łyżek oleju łyżeczka proszku do pieczenia Śmietana: 2 kubeczki śmietany kremówki 30% po 400 ml cukier puder 2 łyżki żelatyny Przygotowanie Biszkopt: Całe jaja ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy olej i miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia(...)sztywno, dodajemy cukier puder do smaku i mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy do niej łyżkę śmietany i mieszamy. Dodajemy do reszty śmietany i krótko miksujemy. Na biszkopt wykładamy śmietanę i wkłady do lodówki na godzinę. Truskawki kroimy, układamy na śmietanie i zalewamy tężejącą galaretką. (U mnie 2 rozpuszczone w 350 ml wody każda). Wkładamy do lodówki
Wasze Przepisykażde 1 opakowanie galaretki) 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 % 400 g zimnego gęstego jogurtu typy greckiego 40 g cukru pudru 4 łyżki żelatyny spożywczej uniwersalnej PONADTO 1 opakowanie biszkoptów świeże owoce: truskawki, maliny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Każdą galaretkę rozpuść w miseczkach z 300 ml świeżo zagotowanej gorącej wody. Przestudź i przelej do prostokątnych, plastikowych pojemniczków do przechowywania(...)wodę i stworzy zbitą żelkę, wstaw ją na kilkanaście sekund do mikrofali w celu upłynnienia. Dno formy o średnicy 25 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż gęsto biszkopty. Śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno, pod koniec dodaj cukier puder i jogurt typu greckiego. Cały czas miksując cienką strużką wlewaj upłynnioną żelatynę. Do masy śmietankowo – jogurtowej wrzuć kostki
ProstePesto.plciasto imprezowo-urodzinowe. Wszyscy goście byli zachwyceniu i pytali, czy sama piekłam – to chyba najlepsza recenzja:) Serdecznie polecam przepis:) Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 18 kawałków Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki oleju 4 łyżki wody 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 800 ml mleka 3 łyżki cukru(...)kostka masła (200 g) Bita śmietana: 500 ml śmietanki 30-36% 2 śmietan-fixy 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej 220 g herbatników słonecznik łuskany Przygotowanie: Biszkopt: Jajka utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do ubitych jajek – całość wymieszać mikserem na średnich obrotach – dodać pozostałe składniki. Ciasto wyłożyć na blaszkę (forma
KuchniaWeDwoje.pl