Dietetyczne torciki to rzadkość, a tu ba! Przygotowałam w zdrowej wersji torcik kawowo-jogurtowy! Bardzo prosty w wykonaniu! Biszkopt nasączony kawą jest rewelacyjny! Składniki: Biszkopt 2 jaja 20g erytrytolu 60g mąki ryżowej 100ml kawy - do nasączenia Masa do przełożenia 330g skyru naturalnego 10g erytrytolu 5g żelatyny + 50ml gorącej wody płatki migdałowe - do dekoracji Sposób przygotowania: Biszkopt Jaja z erytrytolem(...)utrzeć na puszystą masę. Dodać mąkę. Wymieszać za pomocą szpatułki - bardzo dokładnie, ale delikatnie. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec w 180 stopniach przez 30 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na pół. Oba blaty nasączyć kawą. Masa do przełożenia Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i bardzo dokładnie wymieszać. Dodać erytrytol i skyr naturalny. Całość wymieszać. Masę nałożyć na pierwszą
Truskawkowa FiestaUpiekłam go na imieniny mojej mamy, która jest największym łasuchem w naszej rodzinie. Była zachwycona i to właśnie Ona podpowiedziała mi jak nazwać to ciasto. Powstała "czekoladowa rozkosz". Czekoladowy biszkopt, czekoladowa bita śmietana, czekoladowa polewa i jakby tego było mało to jeszcze na wierzchu tarta czekolada, tym razem biała. Dla przełamania tej całej słodyczy jest jeszcze delikatny akcent w postaci(...)powideł śliwkowych. No mówię Wam prawdziwa rozkosz :) Ja mam zamówienie aby zrobić powtórkę na Święta, polecam i Wam :) Składniki ( na blaszkę 36x25 ) Biszkopt - 4 duże jajka - 3/4 szklanki cukru - 1 szklanka mąki - 3 łyżki prawdziwego, ciemnego kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka octu Masa z bitej śmietany - 500 ml śmietanki 36% - 1 i 1/2 łyżki prawdziwego ciemnego kakao
Kuchnia z widokiem na ogródPyszna masa z gotowanego sera do tego kajmak, orzechy, ciemny biszkopt i ciasto staje się wyjątkowe i bardzo smaczne, w sam raz na święta Bożego Narodzenia. Składniki na blaszkę 23 x 23 cm Biszkopt: 6 jajek kl M 1 szkl cukru 1 szkl i 2 łyżki mąki 3 łyżki kakao 7 łyżek oleju Masa sernikowa: 500 g sera na sernik(...)masła 2 jajka kl M 1 budyń w proszku 80 ml mleka Dodatkowo: 1/2 puszki kajmaku posiekane niezbyt drobno orzechy włoskie 1/2 szkl zaparzonej delikatnej kawy lub gorzkiej herbaty Biszkopt 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dosypujemy cukier i ubijamy na sztywno, wlewamy po żółtku i ubijamy na najmniejszych obrotach aż całość się połączy. 2. Następnie dodajemy mąkę razem
Gotowanie...to proste !Biszkopt, jabłka w galaretce i bita śmietana to właśnie szarlotka królewska. Rewelacyjna w smaku, pulchna i delikatna. Szarlotka z bitą śmietaną i czekoladową posypką. Wbrew pozorom jest bardzo prosta w przygotowaniu, choć wymaga trochę czasu. Ale efekt końcowy jest tego wart. Ciasto bardzo dobrze się kroi na porcje, a przechowywane w lodówce długo utrzymuje świeżość. Polecam :) Składniki ( na blaszkę(...)25x30 cm ) Biszkopt - 4 duże jajka - 3/4 szklanki cukru - 1 szklanka mąki - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka octu Masa jabłkowa - 1,20 kg jabłek - 2 łyżki cukru - 2 galaretki zielone agrestowe ( można użyć żółtych np. cytrynowych ) Masa z bitej smietany - 500 ml śmietanki 36% - 2 łyżki cukru - 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - 3 łyżeczki żelatyny
Kuchnia z widokiem na ogródszkl mleka w proszku 1 i 1/2 łyżeczki cukru waniliowego Polewa: 100 g białej czekolady 3 i 1/2 łyżki mleka'wiórki kokosowe dodatkowo: mały słoiczek dżemu z czerwonej porzeczki Biszkopt 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dosypujemy cukier i ubijamy na sztywno, wlewamy po żółtku i ubijamy na najmniejszych obrotach aż całość się połączy. 2. Następnie dodajemy mąkę razem(...)wyłożonym papierem do pieczenia na samym dnie, boków blaszki niczym nie smarujemy. Pieczemy w 180 stop przez około 30-35 minut Po upieczeniu i lekkim przestygnięciu, obkrawamy boki biszkoptu i wyjmujemy go z blaszki. Masa 4. Mleko z cukrami i masłem rozpuszczamy i zagotowujemy. 5. Następnie dodajemy mleko w proszku partiami i miksujemy/ucieramy tak aby nie było grudek. Gotowa masa
Gotowanie...to proste !Pyszne ciasto, które można przygotować zarówno na święta, jak i do porannej sobotniej kawy. Składniki: prażony słonecznik płatki migdałowe kajmak masa waniliowa kakaowy biszkopt Biszkopt kakaowy: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki wody 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Białka ubić osobno, żółtka ubić z cukrem, olejem i wodą(...)proszkiem. Piec 180/20 minut. Masa waniliowa to 500 ml śmietanki kremówki ubitej z 250g serka mascarpone + pasta waniliowa + 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody. Przekroić biszkopt na pół. Przełożenie to biszkopt posmarowany konfiturą z czarnej porzeczki + masa waniliowa + biszkopt + kajmak + prażony słonecznik i migdały. Autor przepisu: Helena Nowak Artykuł Ciasto waniliowo-migdałowe z prażonym słonecznikiem pochodzi
Wasze PrzepisyMarysieńka To bardzo znane i lubiane ciasto pochodzi ze słynnych przepisów siostry Anastazji. Kakaowy biszkopt przełożony orzechową bezą oraz pysznym kremem budyniowym i zwieńczony polewą czekoladową. Niebo w ustach! Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru – drobnego do wypieków 1/3 szklanki kakao 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Beza orzechowa: 5 białek(...)masła Polewa czekoladowa: 100g gorzkiej czekolady ok 50 ml mleka Dodatkowo: 1/3 szklanki zaparzonej kawy lub herbaty lub likieru kawowego – do nasączenia blatów ciasta *** Biszkopt: białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno*** *** Gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając *** *** Do masy jajecznej przesiewamy mąkę z kakao
Blog z Apetytemzrobić ponownie na Święta Bożego Narodzenia . Jest przepyszny i to co ja najbardziej lubię w każdym torcie jest słodko-kwaśny. No i wygląda przepięknie! SKŁADNIKI: (tortownica 20 cm) Biszkopt 5 jajek ¾ szklanka cukru 1/4 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Bita śmietana ½ szklanki soku z Żórawiny 500 ml bitej śmietany 2 łyżki żelatyny rozrobione(...)cukru pudru 240 g serca mascarpone ¼ szklanki soku z Żórawiny + łyżeczka żelatyny rozrobiona w 3 łyżkach gorącej wody Drip 5 g białej czekolady łyżeczka oleju SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki
RAROSSAGłosów: 5 Average: 5 /5] składniki na biszkopt: 80 g mąki 160 g cukru 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 15 g kakao 1 i 1/2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka oraz olej. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę(...)części i upiekłam w trzech tortownicach. Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 40 min. lub jeśli pieczemy w trzech tortownicach to przez ok. 20-25 min. Upieczony biszkopt pozostawiamy przez ok. 15 min. w tortownicy a następnie wyciągamy. Odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie ściągamy wierzchnią skórkę. Duży biszkopt przekrawamy na trzy równe krążki. składniki
Domowy Smak JedzeniaJesienna kostka trio z płatkami migdałowymi i czekoladą. W skład trio wchodzą, jabłka, pigwa i żurawina. Do tego pyszny krem i delikatny biszkopt. Nie poprzestaniecie na jednym kawałku. Znika bardzo szybko. Wykorzystałam te owoce bo akurat miałam, ale można dodać gruszki jak macie. blaszka o wymiarach 24x24 cm biszkopt: 1 budyń śmietankowy 3 jajka wielkość M 4 łyżki cukru(...)mlecznej 3 łyżeczki żelatyny galaretka żurawina: 200 g żurawiny świeżej 125 ml wina czerwonego 125 ml wody 1 galaretka czerwona u mnie żurawinowa 2 łyżki cukru Biszkopt: Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam aż masa będzie lśniąca a cukier rozpuszczony. Na końcu dodaję żółtka i już
wesoła kuchniaroku podwajam tę przyjemność :) Dodatkowo jego ulubione ciasto zasiliłam podwójną czekoladą i czekoladową bezą. Jak myślicie skradnie to ciasto jego serce??? Zdecydowanie tak :) Składniki : biszkopt 7 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki (w tym 3 łyżki kakao) 1 łyżka octu 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia szczypta soli syrop do nasączenia 2 czubate łyżki(...)wanilinowego 1/3 szklanki cukru czekoladowa beza 2 białka 1/3 szklanki cukry szczypta soli 2 łyżeczki kakao ganache 150 g czekolady dserowej 1 łyżka miodu 1 łyżka śmietany 30% Przygotowanie: biszkopt czekoladowy białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały czas ubijając powoli dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku, mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Biszkopt lubi dużo powietrza
Niezły Młynektort zrobiłam na urodziny mojego męża. Jest ekstra szybki, zdążyłam go zrobić nim on wrócił z pracy. Biszkopt przekładamy tylko raz i ozdabiamy bitą śmietaną,dzięki temu tort nie jest mdły ani zbyt słodki. Wszystkim bardzo smakował. Jeśli imprezują z nami dzieci śmiało można pominąć alkohol w przepisie. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru(...)cały czas ubijając dodajemy kolejno żółtka.Mąki mieszamy razem z proszkiem i przesiewamy do ubitych jaj,powoli mieszając.Wylewamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok.45 minut w 180 st.C. Biszkopt studzimy i przekrawamy wzdłuż na pół. Masa krówkowa: puszka masy krówkowej 300 g ¾ margaryny 1 łyżka spirytusu 1 czekolada mleczna Oraz 300 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru
Przepisy mojej mamyCiasto "Rafaello" na biszkopcie z masą śmietanową z białą czekoladą i wiòrkami kokosowymi. A do tego dżem malinowy...Pyszne ! Składniki: biszkopt z 4 jajek 500 ml śmietany kremòwki 36% 2 czekolady białe 2 śmietany w proszku 'śnieżka' 5 łyżek wiòrek kokosowych 5 łyżek dżemu malinowego wiòrki kokosowe i biała czekolada do posypania Czekolady łamiemy na kawałki i wlewamy do nich(...)śmietanę.Podgrzewamy az czekolada się rozpuści. Chłodzimy w lodòwce parę godzin.(co najmniej 3).Po tym czasie śmietanę ubijamy,dodajemy śnieżki i wiòrki kokosowe. Biszkopt przekrawamy wzdłuz na pòł. Jedną część biszkoptu smarujemy dżemem,na to równo smarujemy połowę ubitej śmietany.Przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy resztą śmietany.Dekorujemy wiórkami kokosowymi i wiórkami z białej czekolady. Schładzamy w lodówce. Smacznego
Przepisy mojej mamyLubię takie stare przepisy, zawsze się sprawdzają. Spód o lekko kawowym smaku, wierzch " słodkie góry ". Biszkopt : 3 małe jajka cukier 110 g mąka pszenna 85 g proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki ( opcjonalnie ) 1 płaska łyżeczka kakao 1/2 płaskiej łyżeczki kawy rozpuszczalnej Poncz : 3/4 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej 1 masa : opakowanie kremu do karpatki ( na 400 ml mleka ) 2 masa(...)masło 125 g cukier 60 g woda 125 ml mleko w proszku 175 g po łyżce kakao i mleka w proszku okrągłe biszkopty 150 g Blaszka 29 X 11 cm. Całe jajka ubijamy z cukrem do białości. Mąkę mieszamy z kawą , kakao i ew. proszkiem. Do ubitych jajek po łyżce dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Spód blaszki wykładamy
Smaczne moje