pracochłonne ciasto, czyli moja wersja popularnego brzdąca. Lekkie, puszyste ciasto przełożone konfiturą i kakaowym kremem na bazie śmietanki i mascarpone, będzie idealne na deser. „Brzdąc” z konfiturą Składniki: Biszkopt: 1) 4 jajka 2) 6 łyżek mąki pszennej 3) 4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)przygotowane ciasto przelewamy do formy (u mnie ok. 24x28cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 170 stopni i pieczemy około 20 minut. Po pieczeniu biszkopt odstawiamy do ostudzenia, Gdy biszkopt będzie już wystudzony kroimy go w poprzek na dwa blaty. 3. Ok. 250 ml wody mieszamy z sokiem z połowy cytryny. 4. Przygotowujemy krem
Na kulinarnym poligoniegdyby ktoś miał wątpliwości ma przypominać zamek z piasku, a wewnątrz skrywa mnóstwo kolorowych słodkości. Ja poćwiczyłam, a dzieci miały mnóstwo radości. Tort piniata Składniki: Biszkopt: 1) 4 jajka 2) 4 łyżki mąki pszennej 3) 4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)wafelki do lodów 6) Krem czekoladowy typu nutella albo roztopiona czekolada gorzka Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy biszkopt: 1) Żółtka oddzielamy od białek. 2) Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. 3) Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy z nich sztywną pianę
Na kulinarnym poligoniesmak wynagrodzi Wam czas oczekiwania. Bardzo smaczne, aromatyczne z warstwą bezy, do której przygotowania użyłam kakaowych wafelków CHRUPS! od Cukry Nyskie . Ciasto świetnie sprawdzi się także na świątecznym stole. Biszkopt - składniki : 5 jajek ¾ szklanki mąki pszennej tortowej 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka ciemnego kakao 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy inki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli(...)proszkiem na koniec wmieszać kakao oraz kawę. Blachę 25x38 wyłożyć dno papierem do pieczenia, wylać przygotowane ciasto. Piec około 20minut w 170stopniach. Po upieczeniu usunąć papier i wystudzić biszkopt. Przed złożeniem ciasta biszkopt nasączyć mocnym naparem herbaty z cukrem Warstwa owocowa: Użyłam przesmażonego musu z gruszek, który zaprawiam/pasteryzuję w słoikach na zimę. Około 1kg gruszek obrać, usunąć gniazda nasienne
W garach u GosiTruskawkowy sezon w pełni więc zapraszam do przygotowania tego lekkiego, soczystego w smaku idealnego deseru. Zapewniam, że podbije Wasze serca i podniebienia Składniki: 300g podłużnych deserowych biszkoptów 500g serka mascarpone 300ml śmietany kremówki 30% 500-600g świeżych truskawek 3 łyżki likieru amaretto - opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki cukru kryształ(...)musu dodać żelatynę i bardzo dokładnie ją wmieszać ( już nie gotować) wystudzić. Śmietanę ubić z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem na gęstą masę dodając pod koniec likier. Składanie deseru: Biszkopty maczać w przygotowanym musie truskawkowym , ułożyć pierwszą warstwę na dnie formy/naczynia, dodatkowo posmarować ułożone biszkopty aby mus ładnie wypełnił przestrzenie pomiędzy nimi. Kolejno na biszkopty połowa masy śmietanowej. Następnie powtórzyć
W garach u GosiPrzepisów na serniki nigdy za wiele, dzięki temu każdy znajdzie swój ulubiony. Tym razem zapraszam Was po przepis na sernik z biszkoptem i polewą czekoladową. Jest bardzo delikatny , puszysty i mało słodki , dlatego jeśli wolicie bardziej słodkie ciasta możecie polać go dodatkowo polewą czekoladową na wierzchu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik z biszkoptem i polewą czekoladową Składniki Składniki na ciasto(...)przez sitko. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, partiami dodajemy do masy serowej i całość delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Całość: Do formy w której piekł się biszkopt wkładamy jeden kawałek ciasta, smarujemy połową polewy i wykładamy połowę masy serowej, przykrywamy drugim biszkoptem, który znowu smarujemy polewą i wykładamy resztę masy serowej. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego
To co lubię - gotuję i polecamśnieg, w taką pogodę tylko filiżanka gorącej kawy i kawałek pysznego ciasta jest w stanie poprawić mi nastrój. Kto się przyłączy? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Porzeczkowiec Składniki Składniki na biszkopt jasny: 120 g – (3/4 szklanki) mąki tortowej 3 jajka 100 g (8 łyżek) cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na biszkopt ciemny: 100 g – (1/2 szklanki(...)ciemnego kakao Składniki na krem: 300 g miękkiego masła 3 jajka 150 g (1/2 szklanki) drobnego cukru Dodatkowo: 300 g dżemu z czarnej porzeczki gorzka czekolada Instrukcje Biszkopt jasny: Jajka ubijamy z dodatkiem cukru na jasną puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy, przekładamy do formy o wymiarach 26X30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy
To co lubię - gotuję i polecamBiszkopt z budyniem jabłkowo-pomarańczowym rozpływa się w ustach. Dość prosty w przygotowaniu. Jabłka możemy zastąpić innymi owocami, wedle naszych upodobań smakowych. Biszkopt według podanego przepisu, zawsze się udaje. Kiedy niespodziewani goście na horyzoncie a chcemy coś lekkiego podać jako deser, zachęcam do skorzystania z przepisu. Pięknie wygląda i obłędnie smakuje. Składniki Biszkopt 5 jajek 1 szklanka pszennej mąki(...)ściemnieją. W pozostałym soku rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się soku wsypać jabłka i wlać sok z mąką, gotować na małym ogniu do zgęstnienia cały czas mieszając. Jeden blat biszkoptu ułożyć ponownie w tortownicy, wyłożonej papierem. Wyłożyć gorący budyń, przykryć drugim blatem, docisnąć. Wierzch można polukrować, posypać cukrem pudrem, polać galaretką lub białą czekoladą.Wstawić do lodówki
gotuj ze mnąwiem co jest w tych owocach, ale zawsze i ze wszystkim bosko smakują. Dziś zapraszam Was po przepis na obłędne ciasto kostka malinowa. Składa się z 4 warstw: biszkoptu, malinowej galaretki, kremu śmietankowego i herbatników. Powiem Wam, jest to połączenie idealne, ciasto jest lekkie i puszyste. To taka lekko odchudzona wersja malinowej chmurki. Serdecznie Wam polecam zakasać rękawy i pójść(...)kuchni 💓, efekt WOW murowany! Ciasto kostka malinowa Ciasto kostka malinowa Czas przygotowania: 120 minut + czas oczekiwania Proporcje na formę 24 x 24 cm Składniki Biszkopt: 3 jajka szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Galaretka malinowa: 2 malinowe galaretki 700 ml wrzątku 400 g malin Masa śmietanowa: 400 ml kremówki
Kulinarne przygody Gatitypięknych, pastelowych kolorach. Doskonały letni deser do kawy z przyjaciółmi. Moi znajomi byli zachwyceni smakiem tego ciasta, każdy prosił o dokładkę. Możecie użyć świeżych lub mrożonych jagód. Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru z prawdziwą wanilią 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jagodowa: 800 g serka homogenizowanego(...)naturalnego 2 galaretki przezroczyste 1,5 szklanki jagód 2 łyżki cukru Biszkopt: Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Dno formy (20x20cm) wyłożyć papierem
Smakołyki AsiCiasto KOKOSOWA BRZOSKWINKA z kawą BEZ PIECZENIA – Dzisiaj pyszne, kokosowe ciasto bez pieczenia z dodatkiem słonych krakersów, biszkoptów nasączonych w kawie i galaretki z brzoskwiniami. Ciasto jest bardzo aromatyczne, wilgotne, kremowe. Moim domownikom bardzo smakowało. Jest proste w przygotowaniu. Przepis przysłała mi jedna z czytelniczek Małej Cukierenki Pani Monika, tylko ciut go zmodyfikowałam, bardzo dziękuję!! Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji(...)łyżeczki cukru wanilinowego 2 żółtka 15g mąki pszennej (użyłam tortowej) 45g mąki ziemniaczanej 250g masła w temperaturze pokojowej 150g wiórków kokosowych Do przełożenia: około 220g krakersów około 200g podłużnych biszkoptów 300-350ml zaparzonej kawy (ja użyłam dość mocnej kawy) 2 łyżki likieru pomarańczowego – można zastąpić 2-3 kroplami aromatu pomarańczowego lub 1/3 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego Wierzch: 1 puszka brzoskwiń
Mała CukierenkaMało jest przepisów na tort, na moim blogu, właśnie dlatego, że nie zawsze uda się zrobić zdjęcia :) Robię torty proste, nieskomplikowane i ten też taki jest. Zwykły biszkopt, masa ze śmietanki i mascarpone, do tego posiekana czekolada. Ot, cała filozofia. Tort pospolity, ale bardzo smaczny, nie za słodki, jak dla mnie super. Co do dekoracji, niestety(...)tortownicy, wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać wcześniej przygotowane ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika, rzucam blachą z biszkoptem z 20-30 centymetrów na blat wyłożony ręcznikiem, 2 razy. Nie jest to konieczne :) Wystudzony biszkopt, przekroić na 3 blaty. Zanim przekroję biszkopt, odwracam go, spodem do góry
Agusiowe smakołykipotrzeba piekarnika z pysznymi sezonowymi owocami. U mnie w połączeniu z malinami i borówkami. Gościom smakował, a to jest dla mnie najważniejsze 😊 Składniki (tortownica 26cm ): biszkopty 220 g, mleko 1 litr, budyń waniliowy 2 szt, mąka pszenna 3 łyżki, cukier 8-9 łyżek, masło 200 g, kakao 2 łyżki, maliny 250 g, borówki 250 g, galaretka(...)Następnie stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Na koniec masę dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao i mieszamy do połączenia. W tortownicy ( z wysokim rantem) układamy biszkopty. W puste miejsca między biszkoptami dajemy kawałki biszkoptów. Nasączamy je połową ponczu. Następnie wykładamy białą masę, przykrywamy ją ponownie biszkoptami, które również należy nasączyć i wykładamy masę ciemną. Galaretki
kulinarne odsłony patimojej stronie znajdziecie już przepis na to ciasto w wersji z biszkoptem. Teraz mam dla Was propozycję na to samo ciasto, ale bez pieczenia. Pyszne i efektownie wyglądające ciasto zachwyci każdego swoim smakiem. Herbatniki, krem budyniowy, biszkopty a całość dopełnia polewa z mleka w proszku. Przepis jest bardzo prosty, ciasto uda się każdemu :) Przepis na to ciasto w wersji(...)tradycyjnym biszkoptem znajdziesz tutaj <--klik. Przepis na krem budyniowy znajdziesz tutaj <--klik. Wykonanie kremu budyniowego krok po kroku znajdziesz na moim kanale na YouTube--> kliknij tutaj . Zapraszam Was na mój kanał na YouTube , gdzie możecie zobaczyć wykonanie ciasta krok po kroku --> kliknij tutaj Zapraszam Was również do obserwowania mojego konta
Zrób to smacznieBardzo smaczna szarlotka ( lub jak wolicie - jabłecznik ) na puszystym biszkopcie i z warstwą bitej śmietany. Bardzo lubię takie połączenia :). Użyłam tutaj papierówek z naszego ogrodu, które poddusiłam w garnku do zmięknięcia, ale nie dopuściłam, aby całkowicie się rozpadły, gdyż zależało mi, by w cieście były wyczuwalne kawałki jabłek ( ale można jabłka całkowicie rozgotować i dodatkowo zblendować, do otrzymania gładkiej masy(...)Ciasto jest bardzo lekkie, nie za słodkie, idealnie sprawdzi się jako deser na ciepłe dni. Bardzo polecam :). Biszkopt: 3 duże jajka 80 g mąki pszennej tortowej 20 g mąki ziemniaczanej 110 g cukru 40 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego pół łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa jabłkowa: około 1,7 kg jabłek, najlepiej odmiany kwaskowej, szarlotkowej, np. szara reneta ( u mnie
Opowieści z piekarnikaSkładniki: Biszkopt cynamonowy: 1 jajko 3,5 łyżki cukru 90 g margaryny 1 szklanka mąki + 1 łyżka 1,5 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 125 ml mleka 3 łyżki powideł śliwkowych Masa serowa piernikowa: 750 g sera białego 0,5 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 300 ml mleka 4,5 łyżki żelatyny 375 g margaryny(...)pierniki Dodatkowo: 2 - 3 łyżki powideł śliwkowych 500 g opakowanie pierników w czekoladzie (ja użyłam 10 szt. do masy serowej, zaś pozostałe do dekoracji) Przygotowanie: Biszkopt cynamonowy - margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę z sodą, cynamonem i kakao - przesiać. Jajko z cukrem ubić na kogel - mogel. Następnie dodać przestudzoną margarynę - lekko mieszamy, a następnie dodajemy powidła śliwkowe
Ciastka - domowe słodkości